4 3 2 1 - Paul Auster Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

4 3 2 1 kimin eseri? 4 3 2 1 kitabının yazarı kimdir? 4 3 2 1 konusu ve anafikri nedir? 4 3 2 1 kitabı ne anlatıyor? 4 3 2 1 PDF indirme linki var mı? 4 3 2 1 kitabının yazarı Paul Auster kimdir? İşte 4 3 2 1 kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Paul Auster

Çevirmen: Seçkin Selvi

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN: 9789750735844

Sayfa Sayısı: 1128

4 3 2 1 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Auster’ın en büyük, en yürek burkan, en doyurucu romanı, gerçeklerin ve olasılıkların, aşkın ve yaşamın sürükleyici ve şaşırtıcı öyküsü” olarak tanımlanan yapıt, bir aile destanı havasında başlıyor ve o aile bireylerinden birinin kendi yaşamını “ya öyle olmasaydı” diye sürdürmesiyle devam ediyor.

Sadece bir ailenin ve bir kişinin yaşamıyla sınırlı kalmayan roman, Soğuk Savaş, Rosenberg’lerin idamı, Kennedy ve Martin Luther King suikastları, Vietnam Savaşı, My Lai katliamı, 1968 üniversite olayları gibi konuları da ayrıntılarıyla işleyerek 20. yüzyılın ikinci yarısına panoramik bir bakış sunuyor ve bu deneyimleri bitmek istemeyen, akıcı, keyifli cümlelerle aktarıyor.

Auster kitabını yorumlarken, “Kendi yaşamımdan bazı şeyleri aktardım, ama hangi yazar bunu yapmaz ki?” diyor ve, “Ben tanıdığım, bildiğim dünyayı, kendi yaşadığım ve sürprizlerle dolu deneyimleri yansıtmaya çalışıyorum, ömrüm boyunca bu kitabı yazmak için bekledim,” diye tamamlıyor sözünü.

(Tanıtım Bülteninden)

4 3 2 1 Alıntıları - Sözleri

  • "-Tanrı zalim Archie. Bu dünyadaki iyi insanları koruması gerekir ama korumuyor! ....bir de derler ki Tanrı müşfik ve merhametliymiş. Güleyim bari!..."
  • Henüz okumadığım kitapları düşündükçe seviniyorum - okuyacağım daha yüzlerce, binlerce kitap var.
  • “Henüz okumadığım kitapları düşündükçe seviniyorum - okuyacağım daha yüzlerce, binlerce kitap var. Sabırsızlıkla beklenecek o kadar çok şey!”
  • "Henüz okumadığım kitapları düşündükçe seviniyorum -okuyacağım daha yüzlerce, binlerce kitap var. Sabırsızlıkla beklenecek o kadar çok şey!"
  • İnsan içine çıktığı zaman ne kadar genç, ne kadar parlak, ne kadar özgüvenli görünürse görünsün, ruhu yaşlı ve yorgundu, yaşlı ve yorgun ruhlar da zaman zaman acımasız, zaman zaman öfkeli olabiliyor, özellikle de kendileri gibi acı ve öfke hissetmeyenlerin ruhuna karşı gaddarlaşabiliyordu.
  • “Henüz okumadığım kitapları düşündükçe seviniyorum - okuyacağım daha yüzlerce, binlerce kitap var. Sabırsızlıkla beklenecek o kadar çok şey!”
  • Sevilmeyen ebeveynler toprağa girdikten sonra onların kaderine acımak ve aynı şekilde çocuklarına da merhamet etmek gerekir.
  • Elinizden geliyorsa toplumu düzeltin.
  • Uzun vadede öyküler muhtemelen paradan daha değersiz değildir, ama kısa vadede yararları çok sınırlıdır.
  • "Kırık bir kalp için güvenilir tek tedavi sevgi ve sevginin sürdürülmesidir."
  • Umut edilmeyeni umut etmezsen, onu bulamazsın.
  • "Arzu tatmin edildiği zaman geriye hayal kırıklığı kalır."
  • "İnsan bir şeyi iyi yaptığını keşfedince o işi olabildiğince sık yapmak ister."
  • Ne hissediyorsak onu hissediyoruz demektir. Duygularimizdan sorumlu olamayız ama hareketlerimizden sorumluyuz .
  • Dünya yanarken ve yangın çevrende olduğu kadar senin de içindeyken, alevleri söndürecek donanımın yoksa ve yaptıkların yahut yapmadıkların hiçbir şeyi değiştirmeyecekse, ne yapmalı ya da ne yapmamalıydı?

4 3 2 1 İncelemesi - Şahsi Yorumlar

4 3 2 1 HAKKINDA HER ŞEY: “Doğru seçim yapıp yapmadığını hiçbir zaman bilemezsin. Bunu bilmen için bütün gerçekleri bilmen gerek.” --> 4321 Yahudi kökenli Amerikalı roman yazarı, şair ve senarist Paul Auster'in Ocak 2017'de yayınlanan romanıdır. --> Auster üç yıl boyunca haftada yedi gün bu kitap üzerinde çalışmıştır ve orijinali 866 sayfa olan eser, yazarın en uzun kitabıdır. Görmüş olduğunuz çevirisi ise 1128 sayfa. --> Eser kalınlığının yanı sıra içeriği bakımından da biraz göz korkutucu. Toplamda 7 ana bölümden oluşuyor ve hepsinin 4 ayrı versiyonu var. Bölümler 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 ve 2.1, … şeklinde ilerliyor. --> Bu 4 versiyonda başkarakter aynı kalırken karakterin çevresi, ailesi, arkadaşları, gittiği okul, uğraştığı spor, cinsel tercihi ve yaptığı seçimler farklılık gösteriyor. Ayrıca bir karakter 1.1de ölmüşken 1.2de hala yaşıyor veya hiç var olmamış olabilir. Dahası her bir versiyon farklı bir kişilik sorununu da beraberinde getiriyor. Bu sebeple Auster’ın eserinde hayatta yaşanabilecek bütün ihtimallerden bahsetmek istediğini düşünüyorum. --> Bir diğer ilginç nokta ise eserin kahramanı olan Fergunson, yazarımız ile büyük benzerlikler göstermekte. İkisi de Yahudi, orta sınıf bir ailenin çocuğu ve aynı şehirde sadece bir ay farkla aynı tarihte doğmuşlar. --> 7 bölüm boyunca Fergunson’un ev ortamı, üniversite yılları, aşk hayatı ve siyasi görüşleri anlatılırken dönemin önemli siyasi olaylarına da değiniliyor. Vietnam savaşı, Sivil Haklar hareketi ve Kennedy suikastı bunlardan birkaçı. --> Edebiyata meraklı ve yazmaya hevesli kişiler için kılavuz niteliğinde olan kitap yüzlerce eser, film ve müzik adı içeriyor. Kısacası kitaptan genel kültür fışkırıyor. Her birini olmasa da kitap önerilerini not etmeye çalıştım ve bakmak isterseniz diye listeyi yorumlara bırakacağım. --> Bu kadar güzel özelliğin yanında en başta belirttiğim ve en büyük olan sorunu, kafa karıştırıcı anlatımı. “Bu şimdi hangi Fergunsondu??” diye durup düşünmek gerekiyor. Benim naçizane tavsiyem Amy karakteri üzerinden ayırt etmeniz. --> Kitabın neden bu şekilde yazıldığına dair veyahut adına dair sorularınız var ise de merak etmeyin, sonunda öğreneceksiniz. Herkese iyi okumalar dilerim. (Ayşen Özer)

Dört hikaye tek kitap: Auster yazdığı her satırda kendi dünyasının gizemli atmosferine çekmeyi büyük bir ustalıkla başaran kendine has uslubuyla oyuncuyu etkisi altına alabilen çok başarılı bir yazar. Bu kitapta da farklı bir teknik kullanarak ama karakterin farklı yolları benimsediği dört ay yolu anlatıyor. Ben karakterlerin yollarını iyi izlemek için kitabı bölüm bölüm değil her hikayeyi ayrı ayrı okuyarak tamamladım. İçinde çok güzel müzik ve kitap önerilerini de barındırırken hayata dair bazı sorgulamaları canlandırıyor (Seçil)

Öncesinde benzer bir bakış açısına sahip güçlü bir eser okumuş olmasaydım büyük ihtimal uzun süre etkisinde kalırdım. Paul Auster'ın bugüne kadar okuduğum kitaplarında genellikle mesajlar farklı cümlerle iletiliyordu, bir şeyleri sizin anlamanızı, düşünmenizi istiyordu. Bu kitabında konular üzerinden değil de kitabın yapısı üzerinden düşünmeye yönlendirmiş, aynı karekterin 4 farklı olasılıkla yaşadığı hayatlarını takip ediyoruz. Kitabın içinde geçirdiğimiz 1947-1970 arası Amerika'da yaşanan olayların ve Soğuk savaş, Vietnam savaşının toplum üzerindeki etkisi çok açık bir şekilde ifade edilmiş. Okuduğum en gerçekçi Paul Auster kitabıydı büyümenin sancılarını, alınan siyasi kararların toplumun düşünleri üzerindeki etkisini ve hiç durmadan ilerleyen zamanı sürekli hatılatıyor. Ve bence en büyük başarısı bu kadar gerçekçi olmasına rağmen akıcı olması. (Nezihe)

4 3 2 1 PDF indirme linki var mı?

Paul Auster - 4 3 2 1 kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de 4 3 2 1 PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Paul Auster Kimdir?

Paul Auster (3 Şubat 1947, Newark, New Jersey) ABD'li roman yazarı, şair ve senarist.

Paul Auster, 3 Şubat 1947'de New Jersey'de, Polonya'dan ABD'ye göçmüş Yahudi bir ailede doğdu. Annesi bayan Queenie Auster, babası ise hukukçu bay Samuel Auster'dı. South Orange, New Jersey ve Newark'da büyüdü. Columbia Üniversitesi'nde İngiliz, Fransız ve İtalyan edebiyatı üzerine eğitim alan, 1971-1974 yılları arasında Fransa'da yaşadı. İlk evliliğini Amerikalı yazar yazar/Lydia-Davis ile yapan Auster, 1981 yılından beri, bir başka tanınmış Amerikalı yazar yazar/Siri-Hustvedt ile evlidir. Çift yaklaşık 40 yıldır New York'da, Brooklyn'de yaşamaktadır.

Geleneksel kitap konularının dışına yüksek bir başarıyla çıkıp, yaratıcılığın sınırlarını genişletebilmiş olan Auster'in başlıca yapıtları arasında New York Üçlemesi, Yalnızlığın Keşfi, Yanılsamalar Kitabı, Kırmızı Defter, Leviathan, Kehanet Gecesi, Duman, Görünmeyen, Yükseklik Korkusu, Yazı Odasında Yolculuklar, Karanlıktaki Adam bulunuyor. Auster'in yazarlığa ilk başladığı yıllardaki sıkıntılı günlerinde Paul Benjamin imzasıyla yayınladığı bir de polisiye romanı vardır. Bu roman yazarın otobiyografik romanı 'Cebi Delik' in eki olarak yayınlanmıştır. Can Yayınları tarafından yazar/seckin-selvi 'nin çevirisiyle 'Köşeye Kıstırmak' adı ile 2000 yılında Türkçeye kazandırılmıştır.

2006 yılında İspanya'nın saygın ödüllerinden olan Asturias Ödülü'nü edebiyat dalında Paul Auster kazandı. 26'ncısı düzenlenen "Asturias Prensi" ödüllerinde, aralarında yazar/orhan-pamuk 'un da yer aldığı 18 ülkeden 26 yazar edebiyat dalında aday gösterilmişti.

Yazarın Duman (Smoke) ve Surat Mosmor (Blue in the Face) isimli senaryoları ünlü yönetmen Wayne Wang tarafından filme çekilmiştir. Daha sonra Lulu On The Bridge ( Lulu Köprüde) İsimli kitabını da kendisi filme çekmiş, hem senarist hem de yönetmen olarak yapıtın tüm aşamalarında bulunmuştur. Film hakkında yaptığı bir söyleşide kendi yazma biçimi üzerine konuşurken Peter Brook'un bir röportajından alıntı yaparak işlerinde mitlerin uzaklığıyla gündelik yaşamın sadeliğini kaynaştırmaya çalıştığını söylemiştir.

Ödülleri

2006 - 26. Asturias Ödülü - Edebiyat

Paul Auster Kitapları - Eserleri

  • Yanılsamalar Kitabı
  • Şimdi ve Burada: Mektuplar 2008-2011
  • Yükseklik Korkusu
  • Görünmeyen
  • Brooklyn Çılgınlıkları
  • Kış Günlüğü
  • Sunset Park
  • Cam Kent
  • Lulu Köprüde
  • Karanlıktaki Adam
  • Duvar Yazısı
  • Yazı Odasında Yolculuklar
  • New York Üçlemesi
  • Kehanet Gecesi
  • Köşeye Kıstırmak
  • Timbuktu
  • Cebi Delik
  • Duman - Surat Mosmor
  • Yalnızlığın Keşfi
  • Şans Müziği
  • Son Şeyler Ülkesinde
  • Leviathan
  • Kırmızı Defter
  • Ay Sarayı
  • Hayaletler
  • İç Dünyamdan Notlar
  • Kilitli Oda
  • Auggie Wren'in Noel Hikayesi
  • 4 3 2 1
  • Cam Kent (Çizgi Roman)
  • Oracle Night
  • Kaybolmalar

Paul Auster Alıntıları - Sözleri

  • “…insan bir hikayenin içinde, bir hayal dünyasında yaşayabilecek kadar şanslıysa, gerçek dünyanın acıları sona erer. Çünkü hikaye devam ettiği sürece gerçek yoktur.” (Brooklyn Çılgınlıkları)
  • Sonunda, kendini kendi yapma sorumluluğunu yalnızca kendinin taşıdığını anlayacaktır. (Kehanet Gecesi)
  • "En sonunda beni duvarın önüne getirip tüfekleriyle bedenime nişan aldıklarında, onlardan isteyeceğim tek şey, göz bağımı çözmeleri olacak. Beni öldürecek adamları gözlerimle görmek hiç umrumda değil, ama gökyüzüne bir kez daha bakmak istiyorum." (Yazı Odasında Yolculuklar)
  • Yerden yükselip havada durmanın özel bir yetenek istediğine inanmıyorum aslında. Hepimizin içinde olan bir şey bu. Ama kendiniz olmaktan çıkmayı öğrenmelisiniz. (Yükseklik Korkusu)
  • Kimi düşünceler düşünülmeyecek kadar tehlikeli olabilirler ve onları aklınızın ucundan bile geçirmemek gerekir. (Leviathan)
  • Annen belki güzel değildi, belki klasik güzellik tanımına uymuyordu, ama bir salona girdiğinde bütün erkeklerin bakışını üzerine çekecek kadar alımlı ve çekiciydi. (Kış Günlüğü)
  • "Hiç tanımadığınız seyircilerin karşısına dikilip başka bir kişiliğe bürünmek cesur olmayı mı gerektirir, yoksa bu bir zorunluluk, bir seyredilme ihtiyacı mıdır ya da insana o işi yaptıran dürtü kendini tutabilme yetisinden yoksun olmak mıdır?" (Sunset Park)
  • Daha dikkatli olmayı öğrenmeliyim, diye düşündü, daha az güvenmeliyim herkese, insanlar iyi niyetlerini gösterinceye kadar onlardan her türlü kötülüğü beklemeliyim. Bu acıklı dersi çok daha gençken öğrenmiş olması gerektiğini fark etmişti, kendisini bekleyen güçlüklerle başa çıkabilmesi için daha katı olması ve bunu bir program içinde uygulaması gerekliydi. (Timbuktu)
  • Oturup çalışmalıydık, efendim, okumalıydık, bize bahşedilen kısacık zamanda yararlı bir şeyler yapmalıydık.  (Timbuktu)
  • "... dünyayı kafamın içinde döndürerek yeni bir uykusuzluk nöbetiyle boğuşurken karanlıkta tek başınayım." (Karanlıktaki Adam)
  • Ne var ki, tahminlerle gerçekler her zaman örtüşmüyor ve bir şeyin olası görünmemesi hiç olmayacak anlamına gelmiyor. (Görünmeyen)
  • "Tam da palyaçonun dediği gibi, ağlayamadığımdan gülüyorum.." (Yalnızlığın Keşfi)
  • Sonsuza dek barış içindeyken, Tanrı’nın işi kalmayacak yanımızda. (Yalnızlığın Keşfi)
  • Birkaç yüzyıl önce, altmış yaş ihtiyarlık sayılırdı ve bir zamanlar hiçbirimiz otuzumuzu geçmeyi düşünmediğimize göre onun iki katı kadar yaşamak yarısı kadar kötü sayılmaz, öyle değil mi? (Görünmeyen)
  • Yaşam insanı hayal kırıklığına uğratıyor. (Karanlıktaki Adam)
  • Kitapları, yazıldıkları kadar üzerinde kafa yorarak ve kendimizi vererek okumalıyız. (Hayaletler)
  • Çünkü acı gerçek değişmiyor: Dünyada adaletten çok şiir var. (Görünmeyen)
  • Yerin altında kaldıktan sonra bir daha dünyaya asla aynı gözle bakamazsınız. (Yükseklik Korkusu)
  • Her şey olduğundan başka bir anlama geliyor; hiçbir şey taşıması gereken anlamı taşımıyordu. (Köşeye Kıstırmak)
  • Her gün yenidir ve ben, her gün yeniden doğarım. (Cam Kent (Çizgi Roman))