Ağıt Toplumu - Adnan Binyazar Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Ağıt Toplumu kimin eseri? Ağıt Toplumu kitabının yazarı kimdir? Ağıt Toplumu konusu ve anafikri nedir? Ağıt Toplumu kitabı ne anlatıyor? Ağıt Toplumu PDF indirme linki var mı? Ağıt Toplumu kitabının yazarı Adnan Binyazar kimdir? İşte Ağıt Toplumu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Adnan Binyazar
Yayın Evi: Can Yayınları
İSBN: 9789750725524
Sayfa Sayısı: 336
Ağıt Toplumu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Ağıt, insanımızın yaşam gereğidir, duyarlığı, değer verme erdemidir; direncinin ezgiye dönüşen bilincidir. Ağıt, ölüm üzerine söylenir. Yaşlı ölümlerinde ağıda sessizlik egemendir, şîwan'a durulmaz. Ama bir yiğit vurulmaya, bir gelin murada ermeden uçup gitmeye görsün, yalnızca kadınlar ağlamaz, kurtlar kuşlar, dağlar taşlar ağıda durur.
Edebiyatımızın usta yazarı Adnan Binyazar'ın denemeleri, her yaş ve çevreden okur için öğretici, ufuk açıcı. Binyazar yalnızca bilgi aktarmaz; denemeyi bir sanat gibi icra eder. Daha önce yayımladığımız Duyguların Anakarası, Edebiyatın Dar Yolu, Toplum ve Edebiyat gibi deneme kitaplarının gördüğü ilgi de bunu gösterir.
Yeni baskısını sunduğumuz Ağıt Toplumu, denemeciliğimizin çok önemli kitaplarından biri. Yaşadığımız coğrafyanın derin kültürünü bugünün sorunlarına yanıt ve çare olarak hatırlatan; bilgiyi, bilgeliği, hoşgörü ve barışı, okuma sevgisini yücelten denemeler bunlar. Binyazar, kitabı bu baskı için gözden geçirdi ve yeni denemelerle zenginleştirdi. Her yaşın okuyabileceği bir kitap.
(Tanıtım Bülteninden)
Ağıt Toplumu Alıntıları - Sözleri
- Şu çok iyi bilinmelidir ki, televizyon bilinçlenmeyi değil, eğlendirmeyi, oyalamayı önde tutar.
- Kitabı kaldıracaksın öğrencinin başına diktatörler, rahipler dikeceksin. Kimi yüksek sesle nutuk atacak kimi "telkin"lerde bulunacak. Buna da öğretim diyeceksin! Onu tartışmadan uzaklaştırıp bir Ortaçağ kafasıyla düşündüreceksin. Her şey yoluna girecek böylece...?
- Bilgisizliğin işgaline uğramış olan okuma yoksunu kişi, kendini başkalarının güdümüne bırakmakta hiç bir sakınca görmez. Ne hortumcuyu görür ne haksız kazanç elde edeni, ne hakkını elinden alanı ne kapkaççıyı...
- Yitip giden dostlar gözlerimin perde arkasından geçtikçe ölüm sıcak geliyor bana. İçimdeki ölüm korkusunu yeniyorum.
- Kitap seçmenin tehlikeli noktası, kitaba başkasının güdümünde yönelmektir. Ben, ananın babanın bile gençlere şunu oku, bunu okuma demesine karşıyım. Onlara düşen, çocuklara iyi kitapların bulunduğu bir ortam hazırlamaktır.
- Her çağda kişi, anlamadığına, anladığından daha çok düşman olmuştur.
- (...)İyi kitaba alışmış kişi, kitabın dışındaki hayatın, alışkanlıklarla sarmalanmış bir tekdüzelik olduğunun ayrımına tez varır.(...) ( Okuma Körlüğü )
- (...)Kitap seçmenin tehlikeli noktası, kitaba başkasının güdümünde yönelmektir.(...) ( Okuma Körlüğü )
- (...)12 Mart’lar, 12 Eylül’ler hep kitabı hedef aldı. Tavan aralarında, toprağın altında ne kitaplar çürüdü.(...) ( Okuma Körlüğü )
- (...)Toplumsal etkileşim ancak kitapla sağlanıyor. Gelişmelerin önünü kesmek isteyenler çağlar boyunca bu etkileşimden korkmuştur.(...) ( Okuma Körlüğü )
Ağıt Toplumu İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Yol gösterici, kılavuz niteliğinde denemelerden oluşan bir kitap Ağıt Toplumu. . Bir kere okumak asla yetmiyor, tekrar başa dönmek , tekrar okumak istediğim bir kitap oldu. Hayata dair, insana dair, kaybolan değerlere dair, yozlaşmanın nasıl sinsi bir düşman gibi toplumu etkilediğine dair öyle satırlar var ki, yer yer bırakıp ağlamak istedim. İstemekle kalmadım ağladım da. Şimdiye kadar hiç düşünmediğim aklıma gelmeyen düşüncelere, duygulara ağladım. Darbelerden sonra yakılan kitaplara ağladım. Bir ülkenin nasıl adım adım düşünmekten yoksun bireyler yetistirdigine, sorgulamayı bırakan gençlere ağladım. Adnan Binyazar'ın kaleminden dökülen anılara, farkındalıklara ağladım. Her yaştan okurun mutlaka okuması gereken denemelerden oluşan bu kitabı okumadan geçmeyin . Sonsuz sevgi ve saygılarımla. (Mine Oral)
O kadar çok alıntı yapılabilecek bir kitap ki ben bile inanamadım buna. A.Binyazar yazılarında şiir, roman, öykü, resim, tiyatro oyunlarından ve kendi gözlemlerinden yola çıkarak sanatı daha doğrusu insanı anlatmış, ( bir - iki maddi hata olmasına rağmen ) okunmalı bence. (S. Şahin Çetin)
Büyük birikimin ve tecrübenin ürünü olan Ağıt Toplumu sıcacık bi kitap. Sizi Anadolu'ya götürüyor, size Anadolu türküleri dinlettiriyor, ozanlarımızdan, şairlerimizden söz ederek sözün büyüsüne kaptırıyor sizi. Sevgili yazar Adnan Binyazar ise Diyarbakırlı olması bakımından da benim için değerli bir yazardır. Kaleminden barış ve kardeşlik naraları çıkan en nadide yazarlardan biridir fakat pek tanınmamış, değeri pek bilinmemiş yazarımızın. (Ah keşke kıyıda köşe de saklanmış bu nadide yazarlarımız tanıtılsa toplumumuza ne güzel olur!) Çok kıymetli bir yazara ve çok sevgili bi esere daha veda ediyorum. Hoş/ça kal. (yeolii)
Ağıt Toplumu PDF indirme linki var mı?
Adnan Binyazar - Ağıt Toplumu kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ağıt Toplumu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Adnan Binyazar Kimdir?
Adnan Binyazar, (d.7 Mart 1934) Türk yazar, öğretmen, eleştirmen.
Adnan Binyazar, 7 Mart 1934 tarihinde Diyarbakır’da doğdu aslen Elazığ-Ağın'lıdır. Ancak 14 yaşında başlayabildiği ilköğrenimi çeşitli illerde sürdürdü. Dicle Köy Enstitüsü'ne girerek köy enstitülerinin yetiştirdiği köylü aydınlar kuşağının bir parçası oldu. Eğitimini, Gazi Eğitim Enstitüsü'nde sürdürdü.
Türkiye’nin çeşitli öğretmen okullarında, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Eğitim Enstitüsü, Devlet Konservatuarı, Basın Yayın Yüksek Okulu gibi birçok eğitim kurumunda ve Türk Tarih Kurumu'nda, Kültür Bakanlığı'nda, Türk Dil Kurumu'nda görev yaptı. 1978 yılında Kültür Bakanlığı Tanıtma ve Yayımlar Dairesi Başkanlığı'na getirildi. 1981 yılında Berlin Eğitim Senatosu'nun çağrısı üzerineBerlin'e gitti, bu dönemde İncila Özhan'la birlikte altı ciltlik Türkçe/Dil ve Okuma Kitabı'nı (1.-2.) yazdı. Yurtdışında çeşitli öğretmen yetiştirme proejlerinde çalıştı. Halk kültürüne ilişkin araştırmalarda bulundu. Öğretmenliğini yazarlığı ile birleştirdi; deneme ve roman alanında eserler verdi.
Adnan Binyazar, Masalını Yitiren Dev adlı anı-romanında yoksulluk içinde geçen çocukluk dönemini, Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazanan Ölümün Gölgesi Yok adlı kitabında bir sevda öyküsü anlattı.
Ödülleri
2005 Orhan Kemal Roman Armağanı (Ölümün Gölgesi Yok adlı romanıyla)
Adnan Binyazar Kitapları - Eserleri
- Masalını Yitiren Dev
- Ölümün Gölgesi Yok
- Atatürk Anlatıyor
- Ağıt Toplumu
- Şairin Kedisi
- On Beş Türk Masalı
- Kızıl Saçlı Kontes
- Bozkır Aydınlığında Aşk
- Şah Mahmet
- Kerem İle Aslı
- Duyguların Anakarası
- Toplum ve Edebiyat
- Ozanlar Yazarlar Kitaplar
- Günışığına Yolculuk 1
- Günışığına Yolculuk 2
- Aşık Veysel: Uzun İnce Yolda
- Elif ile Mahmut
- Sözün Onuru
- Halk Anlatıları
- Günışığına Yolculuk 3
- Ardında Leke Bırakmamalı Sevgi
- Ayna
- Edebiyatın Dar Yolu
- Türk Dilinde 25 Ünlü Eser
- Kültür ve Eğitim Sorunları
- Aklın İç Kalesi
Adnan Binyazar Alıntıları - Sözleri
- (...)İyi kitaba alışmış kişi, kitabın dışındaki hayatın, alışkanlıklarla sarmalanmış bir tekdüzelik olduğunun ayrımına tez varır.(...) ( Okuma Körlüğü ) (Ağıt Toplumu)
- “İnsanoğlunun yapısında var bu; kendini savaştan uzak tuttuğunda bile akıtacak ‘kan’ buluyordu.” (Ölümün Gölgesi Yok)
- Hayatım hep böyle geçmişti; sevinmeyegöreyim, yüreğimde cadıların kanlı elleri dolaşıyordu. (Duyguların Anakarası)
- Ne sevdiğim yemek vardır ne sevmediğim. Eşimin elinin kokusu sinen her yemek ağzımın tadı olurdu. Şimdi yediğim her şeyde o kokunun yitik hüznü tütüyor... (Sözün Onuru)
- Yitip giden dostlar gözlerimin perde arkasından geçtikçe ölüm sıcak geliyor bana. İçimdeki ölüm korkusunu yeniyorum. (Ağıt Toplumu)
- Kiminin ensesinde ölüm dolaşır, kimi düğün dernek kurar. (On Beş Türk Masalı)
- İnsan düşüncesi, sistemleri kırarak gelişir. Montaigne (Ozanlar Yazarlar Kitaplar)
- Mutluluklarının kaynağı, kendi içlerinde yarattıkları o " büyük yalnızlık" tı. (Ölümün Gölgesi Yok)
- Sevgi ırmağa benzer; önü tutulsa da bir yerlerden sızıp yürekteki yerine ulaşır. (Kerem İle Aslı)
- Kitabı kaldıracaksın öğrencinin başına diktatörler, rahipler dikeceksin. Kimi yüksek sesle nutuk atacak kimi "telkin"lerde bulunacak. Buna da öğretim diyeceksin! Onu tartışmadan uzaklaştırıp bir Ortaçağ kafasıyla düşündüreceksin. Her şey yoluna girecek böylece...? (Ağıt Toplumu)
- Ağa Kerem, paşa Kerem, han Kerem! Alış Kerem, tutuş Kerem, yan Kerem! Aslı olsun sana kurban can Kerem! Aman Kerem, beni rüsvay eyleme! (Kerem İle Aslı)
- "Gel ver muradımı ben de bileyim Çok ağlattın bugün, ben de güleyim İstersen canımı kurban edeyim Hünerim yok sana bundan ziyade" (Kerem İle Aslı)
- "Yalnızlık Allah'a özgüdür." (On Beş Türk Masalı)
- insan ... şu zavallı umut mahkumu ... (Şah Mahmet)
- “Dost”, “dostluk” denir de, bunun ne olduğunu söyleyen çıkmaz. Çıksa da kendine göre söyler. Bir İsveç atasözü, “Sevilen çocuğun adı çoktur,” der. Bunun gibi, “dostluğun” tanımı çoktur... (Masalını Yitiren Dev)
- Tattığı hazzın ne olduğunu kişinin kendi bilir. Ne dişi ne erkek soyundan bir varlığın o güne değin böyle bir hazza ermediğini düşündün. Bilmiyordun ki, bedende varlık kazanan dişilikle erkeklik durmadan didişiyor, öyle bir an geliyordu ki, biri öbürünün benliğinden yaratılıyordu. Hazların bir duygu kesişmesi olduğunun bilincine o gün vardın. (Şah Mahmet)
- Dertli Kerem der ki dünya fanidir Nicelerin abdal abdal gezdirir Kimse bilmez ne zamandan beridir Hiç hesaba gelmez yaşı dünyanın (Kerem İle Aslı)
- Sevmek, insanoğlunun en yüce duygusuyken duyguca gelişmemiş toplumlarda sevmekten büyük suç yoktur. (Ölümün Gölgesi Yok)
- " Derinliği olmayanın dinginliği de olmaz. " (Şah Mahmet)
- “Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklenince öbürleri de yanlış gider.” (Ardında Leke Bırakmamalı Sevgi)