Ahlak Üzerine Mektuplar - René Descartes Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Ahlak Üzerine Mektuplar kimin eseri? Ahlak Üzerine Mektuplar kitabının yazarı kimdir? Ahlak Üzerine Mektuplar konusu ve anafikri nedir? Ahlak Üzerine Mektuplar kitabı ne anlatıyor? Ahlak Üzerine Mektuplar PDF indirme linki var mı? Ahlak Üzerine Mektuplar kitabının yazarı René Descartes kimdir? İşte Ahlak Üzerine Mektuplar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: René Descartes

Çevirmen: Sanem Sollers

Yayın Evi: Say Yayınları

İSBN: 9786050204049

Sayfa Sayısı: 112

Ahlak Üzerine Mektuplar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Descartes'ın Tanrı, evren, çeşitli tutkular, ruh, beden, madde ve ruhun bu hayattan sonraki durumu vb. konulardaki görüşlerini açıkladığı çeşitli mektuplarından oluşan Ahlak Üzerine Mektuplar, başta Prenses Elisabeth olmak üzere, Büyükelçi ve Kraliçe Christine'e yazdığı mektuplardan oluşmaktadır. Descartes'ın özellikle Prenses Elisabeth'e yazdığı mektuplar dikkat çekicidir. Mektupların birinde Descartes ruh hakkındaki görüşünü şöyle açıklar: "Insan ruhunda iki şey vardır ki doğası hakkında edinebileceğimiz bütün bilgiler onlara bağlıdır; bunlardan biri düşünmesi, diğeri de bir bedenle birleşmiş olduğuna göre, bedene etkisi ve bedenden etkilenmesidir..."

(Tanıtım Bülteninden)

Ahlak Üzerine Mektuplar Alıntıları - Sözleri

  • Aklı başında birisi, sevgi duyduğu kişinin liyakatini gözden geçirmeden kendisini bu tutkuya bırakmamalıdır.
  • İnsanın kendinden çok başkalarına iyilik etmesi daha yüksek ve daha şerefli birşey olduğuna göre, buna en fazla eğilim gösterenler ve sahip oldukları nimetlerden en az söz edenler en yüksek ruhlardır.
  • İyi insanların genellikle daha şiddetli acı duyduklarını ve bu acıların bedenlerini daha çok etkilediğini iyi bilirim.
  • Sözümüze ne kadar sadık kalmak istersek isteyelim, aynı şeyi başkalarından bekleyemeyiz. Hesabımızı, çıkarları olduğunda aldatacaklarmış gibi yapmalıyız.
  • Ancak, zayıf ve alçak ruhlar, kendilerine gerektiğinden fazla değer verirler.
  • Çünkü nasıl, kalın ve yüksek duvarları tutamayacak kadar kötü bir temel üzerine bir ev yaparken, duvarları ince ve alçak yapmak zorunluysa, aynı şekilde cinayetlerle devletin başına geçenler de, cinayet işlemeyi sürdürmek zorundadırlar; erdemli olmak isterlerse tutunamazlar.
  • Her zaman iyi karar vermeye hazır bir durumda bulunmak için iki şey gerektiğini sanıyorum: biri hakikatin bilgisi, diğeri de her gerektiğinde bu bilgiyi hatırlama ve doğrulama alışkanlığıdır.
  • Hiçbir şeyin, aklımızı bozmadıkça bizi mutlu olma olanağından yoksun edemeyeceği söylenebilir; en çok zararı dokunanlar en kötü görünenler değildir her zaman.
  • Herkesçe iyi sanılan iyi değildir.
  • Zira esef ve nedametlerimizin biricik sebebi kararsızlıktır.
  • O halde Tanrı'ya duyduğumuz aşk, diğer bütün aşklardan ölçülemez derecede daha büyüktür ve daha tamdır
  • Bence, mutlu yaşamak, ruhu hoşnut ve tatmin olmuş halde yaşamaktan başka bir şey değildir.
  • Yüce ruhlara gelince, uslamlamaları o kadar güçlüdür ki ötekiler kadar, hatta onlardan daha fazla tutkuları olsa da her zaman akılları egemendir ve acıları bile mutluluklarına yardım eder.
  • İki türlü aşk vardır: Birincisine, iyiyi isteyen aşk diyoruz, onda arzu fazla görülmez, ikincisi şehvet aşkıdır, bu, zayıf bir aşk üzerinen kurulmuş şiddetli bir arzudan başka bir şey değildir.
  • Oysaki mutluluk tam bir ruh ve iç hoşnutluğudur.

Ahlak Üzerine Mektuplar İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Prens Elisabeth, Büyükelçi, ve Kraliçe Christin'e yazdığı mektuplarında Descartes kartezyen düşüncesini ; fizik ve metafiziği kesin olarak aýırdığı düalist felsefeyi savunmaktadır. Ruh , beden, evren, Tanrı ve tutkular hakkında görüşlerini açıklamış. Seneca' nın "Mutlu Hayat" kitabından bahsederek mutlu yaşamı detaylarıyla ortaya koymuş. Seneca'yı eleştirmiştir. Descartes'ın felsefesini, açık ve net bir dille yazdığı mektuplardan öğrenmek kitabı ilginç bir hâle getirmiş. İyi okumalar dilerim. (Fama)

Şimdi ki eserimiz Descartes imzalı Ahlak Üzerine Mektuplar isimli eserdir. Dünyaca ünlü Fransız yazarın eserini naçizane özetlemeye çalışacağım. Kitabın büyük bir bölümünde Prenses Elizabeth'e Hanımefendi, diyerek aktarılan nezaket içerikli görüşlerle karşılaşıyoruz. Farklı tarihler de yazılan mektupların içeriğiyle söyleşi tarzında ki eserini okuyucularla buluşturmuş. Egmond, 21 Mayıs 1643 eserin başlangıç tarihin örneğidir. Descartes'in kalemini bilenler onun ne denli sorgulayıcı, duygu, düşünce Tanrıya dayalı ifadeler, ruhun derinlikleri ve dayandırdığı yaklaşımlar dikkat çekicidir. İnsan piskolojisinin gereği olan doğru karar verme gereğinin değerli oluşundan bahsetmektedir. Tanrı sorgulama yöntemini ara, ara ifade etmiştir... Aşkın tanrı gibi sorgulana bileceğini mümkün oldukça zihnin sorgulama kimliği üzerinde durmuştur. Eser içerisinde sabırsızlık, hüzün, zevk, iştah, tutku gibi kelimeleri belirli ölçülerde kullanmıştır. Filozoflar esere yön veren diğer etkenlerden. Eserin son bölümünde Büyükelçi Chanut'e yazılan mektuplarla yazarımız konuya devam etmiş, konuda dikkat çeken husus ise sorulan üç sorudur (Aşk nedir? Sadece doğal ışık bizlere tanrıyı sevmeyi öğretir mi? Ve aşkın mı kinin mi kötüye kullanılması daha kötüdür?) İçeriği okuyucuda zihin dalgaları yaşatan bu güzel eseri okumamış olan kitap severlerin beğenisine sunuyorum saygılarımla. (İbrahim KANDAMAR)

Descartes'ın Kraliçe Elisabeth'e ayarsız iltifatları sinirimi bozdu. Her dönemi kendi içinde değerlendirmek lazım ama aşırı saygı duyduğum bir insanın saray yalakası çıkması beni hayal kırıklığına uğrattı. Onun dışında kendi başına kalıp analiz yaptığında yine döktürüyor. Herşeye rağmen okuduğuma memnunum o yüzden 6 puan verdim. Tavsiye ederim. (İK)

Ahlak Üzerine Mektuplar PDF indirme linki var mı?

René Descartes - Ahlak Üzerine Mektuplar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ahlak Üzerine Mektuplar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı René Descartes Kimdir?

René Descartes (d. 31 Mart 1596 - ö. 11 Şubat 1650) Fransız matematikçi, bilimadamı ve filozof. Batı düşüncesinin son yüzyıllardaki en önemli düşünürlerinden biridir. Skolastik düşünceden sıyrılışın, bir başka deyişle Modern Felsefe'nin Descartes ile başladığı kabul edilir.

Descartes, 1628'den itibaren, 15 yıl süren geziler, savaşlar ve serüvenlerden sonra yerleştiği Hollanda'da, batı düşüncesini altüst eden bir felsefe sistemi kurdu.

Öğrendiğinin, gördüğünün, duyduğunun, inandığının hepsini birden büsbütün silerek, her şeyden kuşkulanmaya başladı. Yalnız tek bir şeyden emindi: düşüncenin varlığı. Buradan hareketle, evrenin açıklamasını yaptı.

Metot üzerine konuşmada hep karmaşıktan basite inerek, gerçeği kuşatmaya yarayacak kuralları bir bir saydı. Felsefeyi, bütün inceleme kitaplarının Latince yazıldığı bir çağda, Fransızca yazarak ve «sağduyu dünyada en iyi bölüştürülmüş şeydir» diyerek, herkesin, uzman olmayanların bile anlayabileceği bir duruma indirgedi. Descartes her tür araştırmanın pratik niteliği üzerinde ısrarla durur. Ona göre en önemli bilimlerden mekanik, insanlara yardım edecek makineleri yapma sanatı; tıp, vücudu ve ruhu tedavi etme sanatı; ahlâk, mutlu yaşama sanatıdır.

Descartes, zamanının bilginleriyle, hükümdarlarıyla ve soylularıyla ilişkiler kurmuştur. Ona hayran olan İsveç kraliçesi Cristina, Descartes'ı sarayına davet etti. Descartes, elli dört yaşında Stockholm'de öldü.

René Descartes Kitapları - Eserleri

  • Yöntem Üzerine Konuşma
  • Meditasyonlar
  • Ruhun Tutkuları
  • Felsefenin İlkeleri
  • Aklın Yönetimi İçin Kurallar
  • Ahlak Üzerine Mektuplar
  • Metafizik Üzerine Düşünceler
  • Duygular ya da Ruh Halleri
  • Tabiat Işığı ile Hakikati Arama
  • Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme
  • Söylem
  • Kurallar - Meditasyonlar
  • Hakikatin Araştırılması
  • Usul Hakkında Nutuk Metot Üzerine Konuşma
  • Söylem Kurallar Meditasyonlar
  • Selections From The Principles Of Philosophy
  • Felsefe İlkelerinden Seçimler

René Descartes Alıntıları - Sözleri

  • Duyular zaman zaman aldatır ve bizi bir kez bile aldatmış olanlara asla tamamen güvenmemek akıllıca olur. (Meditasyonlar)
  • ... her şeyden şüphe eden siz, kendinizden şüphe edemiyorsunuz, o halde siz kimsiniz? (Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme)
  • Örneğin bir üçgen düşündüğümde, üç açısının iki dik açıya eşit olabileceğini gayet iyi anlıyordum da, bunda beni şu dünyada bir üçgenin olabileceğine inandırabilecek bir yan göremiyordum. Ama dönüp de üstün varlıkla ilgili Fikrime baktığımda, tıpkı bir üçgen Fikrinin üçgenin açılarının iki dik açıya eşitliğini içermesi ya da bir küre fikrinin kürenin bütün parçalarının merkezden eşit mesafede olmasını içermesi gibi, varoluşun bu fikirde içkin olduğunu anında kavrıyordum, hem de çok daha açık bir şekilde. Demek ki Tanrı'nın, yani bu mükemmel varlığın varolduğu, en azından herhangi bir Geometrik ispat kadar kesindir. (Yöntem Üzerine Konuşma)
  • Çünkü iyi bir zihne sahip olmak yetmez , önemli olan onu iyi kullanmaktır (Yöntem Üzerine Konuşma)
  • "Aldatabilme her ne kadar bir kurnazlık ya da güç işareti gibi görünse de, aldatmayı istemek hiç kuşku yok ki aslında zayıflığı, kötücül olmayı gösterir. Belki de tek gerçek, dünyada kesin hiçbir şeyin olmadığıdır." (Meditasyonlar)
  • in order to seek truth, it is necessary once in the course of our life, to doubt, as far as possible, of all things. (Selections From The Principles Of Philosophy)
  • hiç kuşkusuz Tanrının bana bahşetmiş olduğundan daha büyük bir bilgi edinme kabiliyeti bahşetmesi gerektiğini kanıtlayacak hiçbir haklı gerekçem olamaz. (Meditasyonlar)
  • Kuşkusuz, kendinizi öğretime hiç vermediğiniz, filozofların kitaplarını da hiç karıştırmadığınız halde, bu kadar az bir emekle bilgin olmanız harika bir olay olacaktır. (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
  • İnsanın kendinden çok başkalarına iyilik etmesi daha yüksek ve daha şerefli birşey olduğuna göre, buna en fazla eğilim gösterenler ve sahip oldukları nimetlerden en az söz edenler en yüksek ruhlardır. (Ahlak Üzerine Mektuplar)
  • "Elimden geldiğince mutlu yaşamayı bundan böyle elden bırakmayayım diye kendime, sizinle paylaşmak istediğim üç ya da dört kuraldan oluşan, geçici bir ahlak anlayışı geliştirdim. " (Söylem)
  • Belki de altın ve elmas niyetine aldıklarım sadece biraz bakır ve camdır. (Yöntem Üzerine Konuşma)
  • "Yaşamda hangi yolu takip edeceğim?" (Meditasyonlar)
  • Hayatınızın devamlı bir uyku olmadığından, duyular vasıtasıyla öğrendiğiniz her şeyin, uyuduğunuz sıradaki gibi yanlış olmadığından nasıl emin olabilirsiniz? (Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme)
  • "Dünyada hem alimler hem cahiller bir batağa batmaktadırlar. Hiçbiri kendini kurtaramaz. Aralarında şu fark vardır ki: Alimler battıkları bataktan haberdardırlar. Bu nedenle insanın ilmi artıkça endişesi artar." (Yöntem Üzerine Konuşma)
  • Uyanık mıyım, yoksa uykuda mıyım ? (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
  • ''Her insan, bilgi yaşı denilen bir yaşa geldiğinde, o ana kadar düş gücüne yerleşmiş olan eksik düşünceleri enine boyuna zihninden söküp atmalı ve yeni baştan yenilerini oluşturmaya başlamalıdır.'' (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
  • Bizi bir defa aldatanlardan da sakınmakta yerden göğe kadar haklıyız. (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
  • Böylece bir devlette var olabilecek en büyük nimet, orada gerçek filozofların bulunmasıdır. (Felsefenin İlkeleri)
  • ../insan hayatının özel şeylerde pek çok kez yanılgıya düşmeye yazgılı olduğunu ve nihayet tabiatımızın eksik ile yanlışlarını bilmemiz gerektiğini itiraf etmek zorundayız.. (Metafizik Üzerine Düşünceler)
  • Yanlışlarımızın ilk ve başlıca nedeni, çocukluğumuzda edindiğimiz ön yargılardır. (Felsefenin İlkeleri)