Amerika'da Demokrasi 1 - Alexis de Tocqueville Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Amerika'da Demokrasi 1 kimin eseri? Amerika'da Demokrasi 1 kitabının yazarı kimdir? Amerika'da Demokrasi 1 konusu ve anafikri nedir? Amerika'da Demokrasi 1 kitabı ne anlatıyor? Amerika'da Demokrasi 1 PDF indirme linki var mı? Amerika'da Demokrasi 1 kitabının yazarı Alexis de Tocqueville kimdir? İşte Amerika'da Demokrasi 1 kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Alexis de Tocqueville
Orijinal Adı: De la démocratie en Amérique
Yayın Evi: Doğu Batı Yayınları
İSBN: 9786055063610
Sayfa Sayısı: 644
Amerika'da Demokrasi 1 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Democracy in America is a classic of political philosophy. Hailed by John Stuart Mill and Horace Greely as the finest book ever written on the nature of democracy, it continues to be an influential text on both sides of the Atlantic, above all in the emerging democracies of Eastern Europe.
De Tocqueville examines the structures, institutions and operation of democracy, and shows how Europe can learn from American success and failures. His central theme is the advancement of the rule of the people, but he also predicts that slavery will bring about the 'most horrible of civil wars', foresees that the USA and Russia will be the Superpowers of the twentieth century, and is 150 years ahead of his time in his views on the position and importance of women.
Amerika'da Demokrasi 1 Alıntıları - Sözleri
- Birleşik Devletler'de açıkça görülen şey budur: Maaşlar, görevlilerin güçleri arttıkça adeta azalır.
- Örgütlerin amacı sanıları yönetmektir, onları engellemek değildir, yasayı önermektir, onu yapmak değildir.
- Büyük bir cumhuriyetin varoluşu küçük bir cumhuriyete nazaran daha fazla ve sürekli olarak risklere açıktır.
- Birleşik Devletler'de, kadınlara şükredilmez; ama her gün onlara değer verildiği gösterilir.
- Aristokratik bir teşekkül, kitleden çok uzakta bulunmayan, buna karşın kalıcı biçimde onun üstünde yer edinmiş olan belli sayıda yurttaştan oluşur. Ona dokunabilirsiniz ama ona vuramazsınız. Her gün onunla bir aradasınızdır ama onunla birleşemezsiniz.
- Çünkü bazen insan eylemlerinde mantık kurallarından uzaklaşmak zorunda kalır, ama söylemlerinde aynı şeyi yapamaz. İnsan söylemlerinde tutarsız olmak konusunda nasıl zorlanıyorsa, eylemlerinde de tutarlı olmak konusunda o kadar zorluk yaşar.
- Fırsat eşitliği, kamuoyuna belli bir yön verip, yasalara da belli bir kıvraklık sağlar; yönetenlere yeni kaideler, yönetilenlere de farklı alışkınlıklar kazandırır.
- Zayıflar, güçlülerin adaletine ve aklına nadiren güvenirler.
- “Her zaman özgürlük umudu, şiddeti yumuşatmak için, köleliğin bağrına yerleştirilir..”
- Öğrenme isteğine sahip olduğumuz zaman, ona kendimizi vermek için vaktimiz yoktur ve vaktiğimiz olduğunda ise isteğimiz kalmamıştır.
Amerika'da Demokrasi 1 İncelemesi - Şahsi Yorumlar
demokrasi, eşitlik, adalet falan: John Stuart Mill'in "Özgürlük Üstüne ve Seçme Yazılar" adlı eserinin zayıf benzeri. 1962 basımını okudum. Tek ciltti. Fransız Alexis de Tocqueville ABD demokrasisini inceliyor ve dersler çıkarıyor bundan. Onlar ermiş muradına bizler çıkalım kerevetine. Kitapta adalete dair James Madison'un söylediği söylenen şu ifade geçer; “Cumhuriyetlerde, cemiyeti, idare edenlerin zulmüne karşı korumak çok mühimdir. Fakat kâfi değildir. Cemiyetin bir kısmının, diğer kısmın adaletsizliğine karşı korunması da lâzımdır. Adalet, her idarenin gayesidir, insanların birleşmelerinin hedefi budur. Milletler bu hedefe ulaşıncaya, ya da hürriyetlerini kaybedinceye kadar daima gayret sarf ettiler ve bundan sonra da edecekler.” (nedim)
Tocqueville’i Amerika’da Demokrasi’yi yazmaya iten başlıca sorunun şu olduğunu düşünüyorum: Amerika’da demokratik toplum neden liberaldir? Bu eserinde yazar, çağdaşlarının aksine çağdaş ve demokratik toplumun özüne bağlı bazı nitelikleri belirler, bu ortaklıklardan yola çıkarak olası siyasi rejimleri ekler. Tocqueville demokratik toplumların liberal olabileceği gibi despotik olabileceğini de söyler. Karşılaştırmalı analiz yaparak olguları ve olayları daha net anlayabilmemizi sağlar. O, Amerika’da gördüğü demokrasiye hayran kalmıştır. Ama bunun belli tarihsel koşullar içinde oluştuğunu, başka bir ülkede tarihsel şartlarına bağlı olarak başka türlü oluşacağını ifade eder. Bu durum Amerika’ya özgüdür. Tocqueville, yolculuğa başlarken “Amerika’nın nasıl bir özgünlüğü var ki; Fransa’da olmayan şeyler, orada olabilmektedir?” diyordu . Döndüğünde ise Avrupa’da demokrasi üzerine ciddi bir tartışma vardı ve eski düzen yanlıları devamlı demokrasinin yol açtığı fenalıklar üzerinde duruyorlardı. Tocqueville “demokrasinin fenalıklarını sezebiliyoruz da, neden faydalarını fark edemiyoruz” derken aslında içten içe Avrupa’nın kendi içerisinde yaşadığı bu problemi sorgulamaktaydı. Ancak Avrupa’daki bu sorunu çözmek kolay sayılmazdı çünkü Amerika’nın birkaç farklılığı demokrasinin Amerika’da daha rahat uygulanmasını sağlamıştır. Nitekim Tocqueville Amerika’ya vardığında buranın üç özel koşulu nedeniyle farklı olduğunu iddia etmiştir. Bunları şu şekilde sıralamaktadır: Amerikan toplumunun içerisinde bulunduğu özel ve rastlantısal durum, yasalar, alışkanlıklar ve gelenekler. (Büşra)
Amerika'da Demokrasi 1 PDF indirme linki var mı?
Alexis de Tocqueville - Amerika'da Demokrasi 1 kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Amerika'da Demokrasi 1 PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Alexis de Tocqueville Kimdir?
Alexis-Charles-Henri Clérel de Tocqueville (okunuşu aleksi dö tokvil), (29 Temmuz 1805 – 16 Nisan 1859) Fransız siyasi düşünürve tarihçi.Türkiye'de Amerika'da Demokrasi Üzerine (1835, 1840) ve Eski Rejim ve Devrim başlıklı eserleriyle tanınmaktadır. İki eserinde de, gelişen hayat standartları ve toplumsal koşulları ve Batı toplumlarının pazar ve devletle kurduğu ilişkileri analiz etmiştir.Amerika'da Demokrasi Tocqueville'in ABD'ye yaptığı seyahatlerin ardından yazılmıştır ve sosyoloji ve siyaset bilimi alanlarında yazılmış erken dönem kitaplardan biri olarak kabul edilmektedir.
Tocqueville, Fransız siyasetinde de ilk olarak Temmuz Monarşisi (1830–1848) ve daha sonra 1848 devrimlerini izleyen İkinci Cumhuriyet (1849–1851) döneminde olmak üzere aktif bir isimdi. III. Napolyon'un darbesinin ardından siyasi hayattan çekildi ve Eski Rejim ve Devrim üzerinde çalışmaya başladı.
Fransız Devrimi'nin öneminin, XIV. Louis döneminde başlayan Fransız devletini modernleştirme ve merkezileştirme sürecine devam etmesinde olduğunu ileri sürmektedir. Devrimin başarısızlığa uğraması soyut Aydınlanma ideallerine bağlı vekillerin tecrübesizliğinden ileri gelmektedir. Tocqueville meclis hükümetini savunan klasik bir liberaldi fakat demokrasinin aşırılıklarından da şüphe duyuyordu.
Alexis de Tocqueville Kitapları - Eserleri
- Demokratik Zorbalık
- Çoğunluğun Zorbalığı
- Amerika'da Demokrasi 1
- Eski Rejim ve Devrim
- Amerika'da Demokrasi 2
- Sömürge ve Kölelik
- Amerika Yabanında
Alexis de Tocqueville Alıntıları - Sözleri
- Özgürlükleri tahrip etmiş olan hükümdarların hemen hemen hepsi de, öncelikle özgürlüğün biçimsel yanlarını ayakta tutmaya çalışmışlardır; bu, Augustus’tan günümüze kadar görülen bir şeydir; böylece, yalnızca mutlak gücün sunabileceği kolaylıkları, her zaman için kamusal onamanın verdiği manevi güçle birleştirmiş olmakla övünüyorlardı.Hemen hemen hepsi de bu girişimlerinde başarısızlığa uğramışlar ve kısa zamanda, gerçekliğin artık ortada bulunmadığı yerde, bu yalancı görüntüleri daha fazla sürdürmenin imkânsız olduğunu keşfetmişlerdir. (Eski Rejim ve Devrim)
- Tüm koşullar eşitsiz olduğunda hiçbir eşitsizlik kimsenin gözüne batacak kadar görünmez. (Demokratik Zorbalık)
- Özetle, tüm işleri kendine bağlamak devlete asla yetmiyor, artık giderek bu işler hakkındaki kararları da hiçbir denetime tabi olmaksızın ve hiçbir yardım almaksızın kendisi veriyor. (Demokratik Zorbalık)
- Toplum sakindir; kesinlikle kuvvetinin ve esenliğinin bilincinde olduğu için değil, tersine kendisini zayıf ve hastalıklı sandığı için; bir çaba gösterirse ölmekten korkar: Herkes sıkıntıyı hisseder fakat hiçbirinin daha iyinin peşine düşmek için gerekli cesareti ve enerjisi yoktur. (Çoğunluğun Zorbalığı)
- Öğrenme isteğine sahip olduğumuz zaman, ona kendimizi vermek için vaktimiz yoktur ve vaktiğimiz olduğunda ise isteğimiz kalmamıştır. (Amerika'da Demokrasi 1)
- Büyük bir cumhuriyetin varoluşu küçük bir cumhuriyete nazaran daha fazla ve sürekli olarak risklere açıktır. (Amerika'da Demokrasi 1)
- Avrupa'da her insan doğduğu topraklarda yaşar ve ölür, Amerika'nın hiçbir yerinde uzun süre dünyadan uzak şekilde yaşayıp kendi çabalarına bırakıldıktan sonra yalnızlık içinde çoğalan bir ırkın temsilcilerine rastlanmaz (Amerika Yabanında)
- Bu evrensel tek tiplik manzarası karşısında üzülüyor ve donakaliyorum, yitip gitmiş olan topluma yanmadan edemiyorum. (Demokratik Zorbalık)
- Zayıflar, güçlülerin adaletine ve aklına nadiren güvenirler. (Amerika'da Demokrasi 1)
- 1789 Devrimi'nin kurumsallaştırdığı her şey devrim öncesinde oluşmuştur ve yerli yerindedir; yoksa ihtilal olmazdı! (Eski Rejim ve Devrim)
- Ne yapılırsa yapılsın halkın aydınlanmasını belli bir düzeyin üzerine çıkarmak imkansızdır. (Çoğunluğun Zorbalığı)
- Fırsat eşitliği, kamuoyuna belli bir yön verip, yasalara da belli bir kıvraklık sağlar; yönetenlere yeni kaideler, yönetilenlere de farklı alışkınlıklar kazandırır. (Amerika'da Demokrasi 1)
- İşin aslı, kendi kendini yönetme alışkanlığını tamamen terk etmiş insanların, kendilerini kimin yöneteceğini doğru seçmeyi nasıl başarabileceğini anlamakta güçlük çekiyorum. (Demokratik Zorbalık)
- “Her zaman özgürlük umudu, şiddeti yumuşatmak için, köleliğin bağrına yerleştirilir..” (Amerika'da Demokrasi 1)
- Aristokratik bir teşekkül, kitleden çok uzakta bulunmayan, buna karşın kalıcı biçimde onun üstünde yer edinmiş olan belli sayıda yurttaştan oluşur. Ona dokunabilirsiniz ama ona vuramazsınız. Her gün onunla bir aradasınızdır ama onunla birleşemezsiniz. (Amerika'da Demokrasi 1)
- Fransız Devrimi konusundaki basmakalıp "resmi" söylemi oluşturan tarihçiler, devrimin kendisini incelemek yerine, 1789'u gerçekleştirenlerin onu nasıl görmek istediklerine saplanıp kalmışlardır. (Eski Rejim ve Devrim)
- Birleşik Devletler'de açıkça görülen şey budur: Maaşlar, görevlilerin güçleri arttıkça adeta azalır. (Amerika'da Demokrasi 1)
- "Düşünce özgürlüğü olmadan edebi deha olmaz." (Çoğunluğun Zorbalığı)
- Tüm koşullar eşitsiz olduğunda hiçbir eşitsizlik kimsenin gözüne batacak kadar büyük görünmez. (Demokratik Zorbalık)
- Bu sistemde yurttaşlar bir an için bağımlılıktan sıyrılıp efendilerini belirliyor, sonra tekrar tutsaklıklarına geri dönüyorlar. (Demokratik Zorbalık)