Anitta'nın Laneti - Mahfi Eğilmez Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Anitta'nın Laneti kimin eseri? Anitta'nın Laneti kitabının yazarı kimdir? Anitta'nın Laneti konusu ve anafikri nedir? Anitta'nın Laneti kitabı ne anlatıyor? Anitta'nın Laneti kitabının yazarı Mahfi Eğilmez kimdir? İşte Anitta'nın Laneti kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Mahfi Eğilmez
Yayın Evi: Remzi Kitabevi
İSBN: 9789751411716
Sayfa Sayısı: 192
Anitta'nın Laneti Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Anadolu'da bizden önce yaşayıp da büyük bir imparatorluk kurmuş bulunan Hititler hakkında bilgimiz ne yazık ki çok değil... Örneğin Kadeş Savaşı Hititlerin üstünlüğüyle sonuçlandığı halde, dünya çoğunlukla bunu bir Mısır zaferi olarak biliyor.
Aynı toprakları üç bin yıl arayla paylaştığımız Hititlerin de tıpkı bizim gibi kendilerini anlatamadıkları bir gerçek...
Anitta'nın Laneti, MÖ 1800 ile 1200 arasındaki Hitit kralları, kraliçeleri, prens ve prenseslerinin yaşadığı çeşitli olayları, entrikaları, savaş ve barışları öyküleştirerek, okunması kolay bir Hitit tarihi sunuyor.
(Arka Kapak)
Anitta'nın Laneti Alıntıları - Sözleri
- Benden sonra kral olacaklardan her kim Hattuşa'yı yeniden canlandırırsa, göklerin Fırtına Tanrısı onun belasını versin.
- Herkes ölünce size kimse kurban getirmez. Bu acıları çekip çıkarın yüreğimden benim, Ruhumdan bu korkuları alın benim. (Murşili, Veba Duası)
- “Gururunun esiri olma oğlum. Sana söylenenleri dinle, onlardan sonuçlar çıkarmaya çalış.”
- Sarayın zenginliği, altın kupalar, halkın bulamadığı yiyecekler seni şaşırtmasın. Yiyeceğin ekmek, içeceğin su olmalı.
- "Zaman içinde kısas hukuku evrime uğramış ve tazminat hukukuna dönüşmüştü. Yani birinin hayvanını öldürenin hayvanı öldürülmüyor, hayvanı öldürülene aynı nitelikte bir hayvan vermekle cezalandırılıyordu."
- Bu acıları çekip çıkarın yüreğimden benim, Ruhumdan bu korkuları alın benim.
- Kadeş Barış Antlaşması'nın çiviyazılı aslı İstanbul Arkeoloji Müzesindedir.
- Hititler ve Osmanlılar büyük ordulara sahip olmuşlardır. Bunun birinci nedeni Anadolu'nun coğrafyasının getirdiği savunma gereğidir. İkinci nedeni ise her iki imparatorluğun da ele geçirilen topraklardan alınan haraçlar üzerine kurulu olmasıdır.
- Hattuşa'yı görmeden Kahire'deki piramitleri gezen Türklerin sayısının fazla olduğu kanısındayım.
- Hititlerde malların fiyatları yasalarda yazılıydı.
- Hitit kralları birden çok kadınla evlenebiliyorlardı. Bununla birlikte ilk evlendikleri kraliçe, Büyük Kraliçe, Baş Kraliçe ya da Tavananna olarak adlandırılıyordu.
- Hititlerin egemen olduğu bölgede pek çok dil bir arada konuşuluyordu.
- Yaralı aslanın peşine düşmeyin... Ne zaman ve nasıl saldıracağı belli olmaz artık.
- Şekel: Hitit para birimi
- Hititlerin tanrıları sayılamayacak kadar çoktu. O nedenle Hattuşa, "Bin Tanrılı Kent", Hitit ülkesi de "Bin Tanrılı Ülke" adıyla anılıyordu.
Anitta'nın Laneti İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Tarihsel gerçeklerden yola çıkarak yazılmış son derece keyifli bir kitap, çok akıcı ve çok rahat okunuyor. Kitabı okurken beklentiyi çok da yüksek tutmamak gerekir elbette. (Hulya İnci)
Anadolu´da bizden önce yaşayıp da büyük bir imparatorluk kurmuş olan Hititler hakkında bilgimiz ne yazık ki çok değil... Örneğin Kadeş Savaşı Hititlerin üstünlüğüyle sonuçlandığı halde, dünya çoğunlukla bunu bir Mısır zaferi olarak biliyor. Aynı toprakları üç bin yıl arayla paylaştığımız Hititlerin de tıpkı bizim gibi kendilerini anlatamadıkları bir gerçek... Mahfi Eğilmez, Anitta´nın Laneti’nde, MÖ 1800 ile 1200 yılları arasındaki Hitit kralları, kraliçeleri, prens ve prenseslerinin yaşadıkları çeşitli gerçek olayları, entrikaları, savaş ve barışları öyküleştirerek, okunması kolay ve zevkli bir Hitit tarihi sunuyor. (Hakan Arıkan)
Eti, Eti, Eti ...: MÖ 2000'lerde Avrasya'dan Kafkaslar üzerinden Anadolu'ya göç ederek Maraşantiya (Kızılırmak) yayındaki Hatti ülkesine yerleşip yaklaşık bin yıl hüküm süren, ilk liderleri Kuşşaralı Pithana'dan, Hattuşa'ya yerleşip ihya edecek olanlara lanet okuyan oğlu Neşa Kralı Anitta'ya, Mısır firavunu Ramses ile Kadeş Barış Antlaşmasını yapan Büyük Kral III. Hattuşili'den, Hattuşa'yı Anadolu'yu istila eden deniz kavimlerine terk ederek Güneydoğu'ya Kargamış çevresine yerleşen torunu II. Şuppiluliuma'ya dek geçen Hititlerin yaklaşık 600 yıllık tarihini (kazılarda bulunmuş kil tabletlerden ortaya çıkarılmış) tarihi gerçeklere dayanarak küçük öykülerle örüntülenmiş, kısmen kurgulayarak roman tadında anlatan Mahfi Hocamın bu güzel çalışması için kendisini tebrik ediyorum. Daha önce Şapinuva (Ortaköy), Arinna (Alacahöyük) ve Hattuşa (Boğazkale) dahil bazı Hitit antik kentlerini detaylı gezdiğim için kitabı adeta anlatılanları yerinde yaşayarak keyifle okudum. Tavsiye ederim... (SADIK BAYDERE)
Kitabın Yazarı Mahfi Eğilmez Kimdir?
1950 yılında İstanbulda doğdu. Ankara Atatürk Lisesini, A.Ü.Siyasal Bilgiler Fakültesini (İktisat ve Maliye Bölümü) bitirdi. Gazi Üniversitesi’nde Kamu Maliyesi dalında doktora yaptı. Yeminli Mali Müşavir ünvanına sahiptir.rnrn1972 yılında Maliye Müfettiş Muavini olarak başladığı kamu hizmetinde Maliye Müfettişi, Gelirler Genel Müdür Yardımcısı (tedvir), Hazine Kamu Kurumları ve İştirakleri Daire Başkanı, Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı, Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müşaviri, Hazine ve Dışticaret Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürü, Hazine ve Dışticaret Müsteşar Yardımcısı, Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Başmüşaviri, Hazine Müsteşarlığı Müşaviri olarak görev yaptı. 1997 yılında Hazine Müsteşarlığı’na atandı. 1997 yılı sonunda kamu hizmetinden ayrıldı.rnrnHalen Garanti Bankası yönetim kurulu murahhas üyeliğinin yanısıra Garanti Leasing ve Doğuş İnsangücü Kaynakları A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanlığını yapıyor, Radikal Gazetesinde köşe yazısı yazıyor ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Ekonomi Politilkası dersleri veriyor.rnrnKatma Değer Vergisi (Teori - Uygulama) (1983); Hazine (1996); IMF, Dünya Bankası ve Türkiye (1996); Light Günlük (2000); Krizleri Nasıl Çıkardık? (Ercan Kumcu ile ortak 2001); Anitta’nın Laneti (2001) ve Ekonomi Politikası (Ercan Kumcu ile ortak 2002) adlı yedi kitabı ve çeşitli ekonomik ve mali konularda yayınlanmış makaleleri vardır.rn
Mahfi Eğilmez Kitapları - Eserleri
- Örneklerle Kolay Ekonomi
- Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi
- Değişim Sürecinde Türkiye
- İnferis
- Ekonomide Analiz
- Küresel Finans Krizi
- Ekonomi Politikası
- Makro-Ekonomi
- Türkiye Ekonomisi
- Mikroekonomi
- Ekonominin Temelleri
- Anitta'nın Laneti
- Hazine
- Kendime Yazılar
- Sahte Sultan
- Hattuşa'dan Kaçış
- Kamu Maliyesi
- Light Günlük
- Hitit Ekonomisi
- Krizleri Nasıl Çıkardık?
Mahfi Eğilmez Alıntıları - Sözleri
- 0 ile 1 arasında değişen Gini Katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımının düzeldiğini, bire yaklaştıkçada bozulduğunu gösteriyor. (Ekonomide Analiz)
- Küresel sistem, kapitalizmin bir ekonomik ve sosyal sistem olarak dünyaya yayılmasıyla ortaya çıkmıştır. (Değişim Sürecinde Türkiye)
- Şekel: Hitit para birimi (Anitta'nın Laneti)
- Örneğin hayal gücümüzü bir zaman makinesi gibi kullanabiliriz. İnsanın hayal gücü hiçbir şeyle sınırlı değil nasılsa. (Hattuşa'dan Kaçış)
- Burada kritik soru şudur: ‘’Giderek artan bir refahı geleceğin refah azalışıyla sağlayarak devam etmek doğru bir karar mıdır?’’ Kapitalizmin önemli çelişkilerinden birisi budur. (Ekonominin Temelleri)
- Finansal buluşlar bankacılığın esasını değiştirmez. Bankacılığın esası ölçülebilirlik, kredibilite ve risk yönetimi olarak kalacaktır. (Ekonomi Politikası)
- Bir toplum, geçmişte çekilen acıları hatırlamaz, yapılan hataları değerlendirmezse aynı acıları çekmeye mahkûmdur. Tarihini doğru okumayan kuşaklar, gün gelir o tarihi başkalarından dinlemek zorunda kalırlar. (Değişim Sürecinde Türkiye)
- Gösteriş tüketimi Veblen'den bu yana kullanılan bir kavramdır.Günümüzde daha çok gelişme yolundaki ülkelerde kişilerin kendi statülerini yüksek göstermek amacıyla imkânlarının ötesinde pahalı mallara ( kredi kullanarak ya da borçlanarak) ulaşma çabalarını açıklamakta kullanılıyor. (Türkiye Ekonomisi)
- Ülkenin sorunu yasak koymakta değil konulan yasağı uygulayabilmekte. (Sahte Sultan)
- Sarayın zenginliği, altın kupalar, halkın bulamadığı yiyecekler seni şaşırtmasın. Yiyeceğin ekmek, içeceğin su olmalı. (Anitta'nın Laneti)
- Keynes'e sormuşlar; - "Görüşlerinizin gerçeklere uymadığını görseniz ne yapardınız?" Keynes yanıtlamış: -"Görüşümü değiştirdim. Ya siz ne yapardınız?" (Makro-Ekonomi)
- Devletin borcu, alacağı, ödemeye dönüşebilecek her türlü yükümlülükleri Hazine tarafından izlenir ve yönetilir. (Hazine)
- Vergi politikası, ekonominin gidişine göre vergilerin artırılması veya azaltılması biçiminde uygulanır. (Örneklerle Kolay Ekonomi)
- Korelasyon katsayısı iki değişken arasındaki ilişkinin yönünü ve gücünü ortaya koyan bir katsayıdır. Bu katsayı - 1 ile +1 arasında bir değer alır. Eksi değerler iki değişken arasında ters yönlü, artı değerler ise doğru yönlü bir ilişki olduğunu gösterir. Katsayının değeri -1 ya da +1'e yaklaştıkça ilişkinin gücü artar. Katsayı sıfıra yaklaştıkça iki değişken arasındaki ilişki azalır, sıfır olursa iki değişken arasında herhangi bir ilişki olmadığı anlaşılır. (Ekonomide Analiz)
- Cemal Süreya'nın bir sözü zihninde dolaşıp duruyordu: Önce sevdiğiniz terk eder sizi, ardından uykunuz. (Sahte Sultan)
- Paranın dolaşım hızının artması , likiditeye olan talep artışını gösterir.Bu da enflasyonda artışa yol açar. (Türkiye Ekonomisi)
- Neden-sonuç ilişkilerinin ortaya konulmasında üç yol vardır: hipotez, bilimsel kanun ve teori. (Ekonomi Politikası)
- İnsanlar mallarını muhafaza etmenin yollarını öğrendikçe karşılıksız, faizsiz ve yanında bir fazlalık alma şartıyla borç vermeye başladılar. Faiz, insanlar arasında bu şekilde ortaya çıktı. Faiz, ekonomi ve ticaretin genişlemesi ve paranın da alışveriş aracı olmasın sonucu giderek yaygınlaştı. (Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi)
- Özğür insanın, düşüncelerini bağımsız tutmayı becerebilen insan olduğuna inanıyorum. (Kendime Yazılar)
- Ekonominin konusu eldeki sınırlı imkânların sınırsız istekler arasında nasıl tahsis edileceği meselesinin çözümüdür. (Türkiye Ekonomisi)