Aşkname - Sultan Veled Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Aşkname kimin eseri? Aşkname kitabının yazarı kimdir? Aşkname konusu ve anafikri nedir? Aşkname kitabı ne anlatıyor? Aşkname PDF indirme linki var mı? Aşkname kitabının yazarı Sultan Veled kimdir? İşte Aşkname kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Sultan Veled

Yayın Evi: Sufi Kitap

İSBN: 9786055215934

Sayfa Sayısı: 224

Aşkname Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Tüketti sanma hezârân hikâyet-i aşkı

O kıssadan dahi söylenmedik neler kaldı

Keçecizâde İzzet Molla

Aşk, Elest Bezmi'nde hakikatimize gizlenen cevher… Derûnundaki hazinenin farkına varıp iç âlemindeki perdeleri kaldırabilenlere ezeliyet şarabını içiren, onun varlığını hissetmeden yaşayan kalpleri taşa çeviren…

Aşk, tasavvufa göre âlemlerin yaratılış sebebi. Şark ve Garp edebiyatlarının biricik mevzusu. Asırlardır kalem erbabının satırlarını süsleyen, ismi malum cismi mevhum bir Anka kuşu.

Bu Eser, Sultan Veled'in ilâhî aşkı anlattığı doksan iki beyitlik Farsça Aşknâme şiirine, Edirne Mevlevîhane Dergâhı Mesnevîhanlarından Hasan Halid el-Mevlevî'nin yazdığı şerhtir.

Aşknâme, "Yâri Hak olan başkasını nasıl beğenir!" hakikatinden yola çıkarak, nazarlarımızı fani olandan baki olanın Cemaline çeviriyor. Bu kesret pazarında taş kesilen yüreklerimizi gerçek sevginin pınarından yudumlarla serinletiyor.

(Tanıtım Bülteninden)

Aşkname Alıntıları - Sözleri

  • "En çetin düşman nefsindir.
  • “Peygamber efendimizin (sav) mübarek yolu aşktır. Biz aşk sultanına tabi olanlarız. Aşk bizim rehberimizdir.”
  • Aşk öyle bir alevdir ki âşığa Nemrut'un ateşini gül bahçesi eder.
  • Âşıklar her ne kadar aşk derdi ile inleseler de çareyi yine aşktan niyaz ederler.Zira âşıkların aşktan başka yâr-ı gârı ve dert ortağı olamaz.
  • Devr-i gerdûnhâ zi mevc-i ışk dân Ger nebûdî işk bifsored cihân "Feleklerin dönmesini aşkın dalgasından bil. Aşk olmasaydi cihan donardı." Eşyanın aynasında hakikati idrak şimşekleri çaktıran ezelî sırların nurunu mütalaa ve müşahedeye muvaffak olamayanlar, varlığın zâhirî sûretini görüp hakikatinden nasip alamazlar. Kâinatın dış görünüşünü incelemekle yetinip, "Aklıyla yetinen yolunu kay beder." iddiasınca, birtakım zannî kanun ve hikmetlere tâbi olarak şüphe ve gaflet uçurumunda çırpınırlar. "Tevfiki az olan, aklı çok olandan hayırlıdır." hadis-i şerifinin manasından cahil kalmışlar ve hakikat ehlinin ispat ettiği Rahman'ın rahmet eserlerine iman etmeyip -Allah korusun- "Şu dünyada kör olan kimse ahirette de kördür." âyet-i celilesinde anlatılanlardan olmuşlardır.
  • ''Gönül aşkın nihayetini bulamadı. Akıl aşkın çölünde perişan oldu.''
  • İrfan mertebelerinin basamaklarını tırmanmak aşk ile mümkündür. Herkesin irfanı, aşkının derecesi kadardır. Bir gönül ki onda aşk güneşi parlamaz, marifetullah nurundan o kimsede eser bulunmaz.
  • Biz ney gibiyiz, nağmemiz senden gelir. Biz dağ gibiyiz, yankımız senden gelir.

Aşkname İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Sultan Veled, Hasan Halid el- Mevlevî, hazırlayan Emine Öztürk...Emeği geçen herkesin önünde saygıyla eğiliyorum.Çok istifade ettim. Durup düşündüm.Altını çizdim.Bunu hiç aklından çıkarma dedim.Aşk üzerine sıkılmadan okudum.Aşkın ulviliğini gördüm. Hamd başta ve sonda, gizli ve açık olarak Allah'a mahsustur.İnsanların Efendisine, onun âline ve ashabına selam olsun. Son olarak Âşıkların Sultanı Mevlânâ Hazretlerinin gazeliyle nadide eseri rafıma kaldırıyorum: "Bir avuç toprak için can mı satıyorsun? Bu ne ucuz satış!" Okumaya ve keşfetmeye devam edeceğiz. Rahmet olsun. (llllll)

Ya Rabbimi, ezelde bağışladığın bilgi damlasını denizlerine eriştir, duası ile başlıyor kitabın önsözü. Sultan Veled'in Aşk üzerine kaleme aldığı Farsça şiirine, 19.yyda yaşamış olan Hasan Halid el-Mevlevi yazmış olduğu şerhin başında, Şems, Mevlana ve Hüsameddin'den kalan  manevi verasetin Sultan Veled de toplandığını söylüyor. Sultan Veled'in şiiri 92 beyit. Farsçaları Latin alfabesi ile verilmiş, altında tercümesi var.Ancak tercüme daha edebi olabilirdi bence. Ana fikir; Hakikat ehline göre aşk, Hakkın sıfatıdır. Ve aşkın mahiyetini anlatabilmeğe aczimiz izin vermez. Bunu izah için şerhte defaatle tekrar edilen Mesnevi beyiti şöyledir; Aşk nedir öyleyse? Yokluk denizi. Aklın orda ayağı kırıktır. Aksini düşündüğüm şöyle bir kısım var; aşkın çalışılarak kazanılacak olduğunu (sünneti seniyyeye tabiiyyet ile) ve vuslatının olduğunu söylüyor şarih. Şarihin çokça atıfta bulunduğu Fahreddin Irakı nın Lemaat-Aşk risalesi de merakımı celb etti, okumak istiyorum. (Feyza Atasayar)

“Ey Aziz! Her ne vakit vehimlerle dolu varlığından arınıp bilinen Sahifelerin (Kuran’ın) sırrı sende zuhur ederse, yani itibari varlığın aşkın tecelli nurlarının zuhuruyla mahv u perişan olursa aşkın hakikatinden haberdar olursun. Bu sırra mazhar olabilmek ise seyr ü sülûk üzere gayret ederek kalbin masivadan temizlenmesi ve tasfiye-i sır ile müşahade makamına ve senin için tayin edilmiş mertebeye ulaşabilmekte saklıdır.” (Sena B.)

Aşkname PDF indirme linki var mı?

Sultan Veled - Aşkname kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Aşkname PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Sultan Veled Kimdir?

Muhammed Sultan Bahaeddin Veled veya kısaca Sultan Veled (24 Nisan 1226, Karaman - 11 Kasım 1312, Konya), Mevlana Celaleddin Rumi'nin oğlu, Mevlevîliğin asıl kurucusu ve ikinci piri.

Annesi Semerkandlı Şerafeddin Lala'nın kızı Gevher Hatun Harzem hanedanından olduğundan, Sultan Veled diye anıldığı rivayet edilmektedir. Sultan Veled, Mevlâna'nın en çok sevdiği talebelerinden Selâhaddîn Zerkûb'un kızı, Fâtıma Hâtun ile evlenmiştir. Bu hanımından Ulu Arif Çelebi dünyaya gelmiştir. Sultan Veled, ilk hanımının vefatından sonra iki kere daha evlenmiş olup, bu evliliklerden de Şemseddin Emir Abid, Selahaddin Emir Zahid ve Hüsameddin Emir Vacid doğmuştur. Ulu Arif Çelebi, Abid Çelebi ve Vacid Çelebi şeyh olmuşlardır.

Sultan Veled, Hüsameddin Çelebi'nin 1284 tarihinde vefatı üzerine, Mevlevî şeyhi oldu ve 1312'deki vefatına kadar bu makamda kaldı. Halifeliği döneminde Mevlana'nın düşüncelerini temel olarak Mevlevîliği kendine özgü kuralları, törenleri olan bir tarikat durumuna getirmiştir.

Sultan Veled Kitapları - Eserleri

  • Aşkname
  • Sufilerin Sırları
  • Nurun Beş Duyusu
  • Maârif
  • İbtida-Name
  • Sufilerin Sırları
  • Rubailer
  • Rebabname
  • Maarif

Sultan Veled Alıntıları - Sözleri

  • Bir şeyi aramadan bulamazsın. Fakat dost bu kuralın dışındadır. Onu bulamayınca arayamazsın. (Nurun Beş Duyusu)
  • “Peygamber efendimizin (sav) mübarek yolu aşktır. Biz aşk sultanına tabi olanlarız. Aşk bizim rehberimizdir.” (Aşkname)
  • Sıradan insanların dikkati dünyevi şeylere dönüktür, Allah erlerinin dikkati ise Sevgiliye (Allah'a) yöneliktir. (Sufilerin Sırları)
  • ''Gönül aşkın nihayetini bulamadı. Akıl aşkın çölünde perişan oldu.'' (Aşkname)
  • Canın tenden ayrılmadan evvel, ukde halledecek ilme talip ol! Bu var görünen yoğu bırak da yok görünen vara talip ol. (Rebabname)
  • Bilir misin Allah insanı yarattıktan sonra ona niçin meleklerden daha fazla değer verdi? Çünkü insan, bütün engellere rağmen Allah'a koşar da ondan. (Sufilerin Sırları)
  • Gaflet uykusu, tabiî uykudan daha derindir; biri okyanus, diğeri su damlası gibidir. Normal uykudan insan bir gürültüyle uyanır, fakat binlerce gürültü onu gaflet uykusundan uyandıramaz! (Sufilerin Sırları)
  • Allah'ın Zâtı hâriç, geri kalan her şey, ey gâfil, günbatımı ânındaki güneş gibi batar gider. Allah'tır ebedî olan; O hâriç, en soylulardan en bayağılara varıncaya kadar her şey fânidir. (Sufilerin Sırları)
  • Allah’ın iradesi sana yâr olunca ateşin yakması sana nurdan daha hoş görünür. (Rebabname)
  • Şems’in yüzünü görünce aydın gün gibi sırlar, ona açıldı; görülmemiş şeyleri gördü, kimsenin duymadıklarını duydu. Ona gönül verdi, elden çıktı. Yanında yücelikle aşağılık bir oldu. Şems’i evine çağırıp padişahım dedi, şu dervişi dinle. Evim sana lâyık değil ama sana sadakatle gönül vermişim. Kulun nesi varsa, eline ne geçerse efendisinindir. Bundan böyle ev, senin. (İbtida-Name)
  • Bu hoş cihanın hoşluğu ödünçtür. (Rebabname)
  • "Dördüncüleri köpekleri"* buyurarak Ashab-ı Kehf'in köpeğini velilerden olarak andı; çünkü onda erlerin huyu vardı, bu bakımdan şekline itibar etmedi. "Gerçekten de Allah , şekillerinize, işlerinize bakmaz; fakat gönülleeinize, niyetlerinize bakar"** *Kehf ,22 **(Camî'I , s.62) (İbtida-Name)
  • Aşk öyle bir alevdir ki âşığa Nemrut'un ateşini gül bahçesi eder. (Aşkname)
  • cins varır, cinsine gider. (İbtida-Name)
  • Kalpten murat, Hak sevgisidir. Demek oluyor ki, Cenab-ı Hak daima kendi sevdiğine bakıyor. Sevgili aynaya kendi cemalini görmek için bakar. Onun aynayı sevmesi, kendini sevmesindendir. Bu nedenle, her kim Allah’ı daha çok seviyorsa onun aynası daha saf, daha berrak olmalıdır. Çünkü sevgili daha fazla parlak aynayı daha çok sever çünkü onda yüzü daha güzel görünür. (Rebabname)
  • Allah erleri Hakk'ın güzelliğiyle sarhoş oldular... (Rubailer)
  • Velilerin şiiri Kur’an’ın tefsiridir; çünkü Kur’an’ın içeriğinde iyileri övme ve kötüleri yerme vardır. Velilerin şiiri, dünya ehlini yalan mübalağalarla övmek olan şairlerin şiirinin aksine Kur’an’ın şerhidir. (Rubailer)
  • Altın için bir sarrafın tanıklığı, laftan ibaret yüzlerce tanıklıktan yeğdir; bunu böyle bil. (İbtida-Name)
  • Allah'ın dışında her şeyden arınan bir gönlü Allah hep Kendisiyle doldurur. (Sufilerin Sırları)
  • Ölüm, aynanın tıpatıp benzeridir. İyi veya kötü herkes onda kendi yüzünü seyreder. Senin ölümden duyduğun korku aslında ölümden değil, bizzat kendindendir. Çirkin olan senin yüzündür, ölümün yüzü değil. (Sufilerin Sırları)