Ayet ve Slogan - Ruşen Çakır Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Ayet ve Slogan kimin eseri? Ayet ve Slogan kitabının yazarı kimdir? Ayet ve Slogan konusu ve anafikri nedir? Ayet ve Slogan kitabı ne anlatıyor? Ayet ve Slogan PDF indirme linki var mı? Ayet ve Slogan kitabının yazarı Ruşen Çakır kimdir? İşte Ayet ve Slogan kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Ruşen Çakır
Yayın Evi: Metis Yayınları
İSBN: 9789753423687
Sayfa Sayısı: 304
Ayet ve Slogan Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Son yıllarda Türkiye gündemine yerleşen İslami hareket üstüne çok az şey biliyoruz. Bu bilgilerimizin çoğu da yanlış. Yanlışların başında, İslami kesimin kenetlenmiş bir cephe olarak algılanması geliyor. Ülkedeki etkin İslami oluşumlar (tarikatlar, partiler, ekoller, çevreler...) hakkında ayrı ayrı bilgi veren ilk kapsamlı belgesel çalışma olan bu kitap esas olarak bu bilgisizliği kırmayı amaçlıyor.
Ayet ve Slogan, İslami hareket içindeki ideolojik-politik-örgütsel görüş ve sorunları, Sol'un tek kıstası sanılan "ilericilik-gericilik" ikilemine rağbet etmeden "gelenek ile modernlik" arasındaki ilişkiler bağlamında irdeliyor.
Ruşen Çakır'ın beş yıl boyunca gerçekleştirdiği sayısız yüzyüze görüşmenin ve bu süre içinde yayınlanan İslami kaynakların büyük çoğunluğunu taramasının ürünü olan kitap, yalnızca İslami hareketin dünü, bugünü ve geleceği hakkında söz söylemekle kalmıyor, Türkiye'nin yakın tarihi hakkında doğru bilinen birçok görüşü de sorguluyor.
Ayet ve Slogan Alıntıları - Sözleri
- İnsanlar hangi dünyaya kulak kesilmişse öbürüne sağır. (İsmet Özel)
- Zaman tarikat zamanı değil, imanı kurtarma zamanıdır.
- İnsanlar hangi dünyaya kulak vermişse öbürüne sağır...
- Günümüz İslam Toplumuna şöyle bir göz atıldığında ,birlik içinde olması gereken bu toplumun derin ayrılıklar içinde olduğu görülecektir.
- Aydınlanma kavramı etrafında dinin -İslam'ın- ne kadar bilim dışı olduğunu kanıtlamaya çalışanlar, dinsizlik dininin mücahitliğini yapıyorlar.
- Zaman tarikat zamanı değil imanı kurtarma zamandır. Said Nursi
- "Çakır'ın araştırmaları en az altı özgün araştırma alanına ışık getirmişti: Türkiye'de İslamlığın liderliğini kimler tarafından oluşturulduğu; siyasetle olan ilişkileri; İslami teşkilatlanmanın sınırında etkili olan ancak "icazetli" sayılması mümkün olmayan aydınların fikirlerinin ülkemizde İslamı nasıl etkilediği; liderlerin, bu aydınların da fikirleriyle dini inançları bugünkü bilgi çerçevemizi kullanarak yeni ve 'ideolojik' bir söylemle nasıl yoğurdukları; Türkiye'de ancak bölük pörçük bilgilerle yazıya aktarılan tarikatların yaygın etkisi..." (Şerif Mardin'in önsözü)
- İnsanlar hangi dünyaya kulak vermişse, öbürüne sağır.
Ayet ve Slogan İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Bu çalışmasından sonra arkadaşları Ruşen Çakır hakkında İslamcı olduğuna dair düşüncelere kapılmışlar. Bazı İslamcı kesimlerde ise hidayete ereceği yönünde birtakım beklentiler doğmuş. Elhamdülillah solcuyum demekten imanım gevredi diyor. Bir aydının ait olmadığı kesimler hakkında araştırma yaparken, onların dünyasını keşfe çıkarken böyle bir izlenim bırakması takdire şayan. Mutlaka kütüphanenizde yer etmesi gereken bu kitapta, genel hatlarıyla Türkiye'deki İslami hareketler incelenmiş. Topluma bıraktığı etkiler üzerine de katkıda bulunduğu söylenebilir. Yazar İslami grupların, cemaatlerin, akımların Türk toplumunda aşama aşama ne şekilde konumlandığı hakkında biraz fikir veriyor. İslami hareketlerin Türk toplumundaki yeri ve önemi nedir? Bu hareketlerin siyasetle ilişkisi nasıl? Dinin siyasetle ilişki içerisinde olmasının toplum yapısına ne gibi etkileri olmuş? İnsanların İslami gruplara dâhil olmasının ardında ne çeşit fikirler, inançlar yatmakta? İslami gruplardaki siyasi, ideolojik, tasavvufi yönelimlerin içeriği nedir? Fikirlerin oluşum süreçlerinde meydana gelen ayrılıklar ne yönde veya grup liderleri arasındaki farklılıklar nasıl bir planda oluşmuş? Cemaatlerin, İslami çizgide olan partilerin, küçük grupların ve akımların belirleyip esas aldığı ilkeler neler? Daha çok bu tür sorulara cevap arandığını gözlemledim. (Ebru Uzun)
Türkiye'nin sosyolojik ve siyasi hayatında önemli bir yeri bulunan "din" kavramının ne olduğuna ve nasıl örgütlendiğine dair bir araştırma metni. Eleştirel bir gözle İslami örgütlenmeye dair okuma yapmak için temel/iskelet metin anlamında değerli bir metin. Fakat alternatif okumalarla birlikte desteklenmelidir. (Hasan Basri Yapıcı)
Ayet ve Slogan PDF indirme linki var mı?
Ruşen Çakır - Ayet ve Slogan kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ayet ve Slogan PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Ruşen Çakır Kimdir?
25 Ocak 1962 Hopa doğumlu. Laz. Galatasaray Lisesi'ni bitirdi. 1981 Şubat-1982 Ağustos arasını Hasdal ve Metris askeri cezaevlerinde tutuklu olarak geçirdi. Boğaziçi Üniversitesi’ni yarıda bıraktı. 1985 yılında Nokta Dergisi'nde gazeteciliğe başladı. Sırasıyla Tempo, Cumhuriyet, Milliyet, CNN Türk, NTV, Vatan ve Habertürk’te çalıştı. TESEV'de Demokrasi, Sivil Toplum ve İslam Dünyası Programını yönetti. Açık Toplum Vakfı Danışma Kurulu’nda görev yaptı. 20 Ağustos 2015’te yayına başlayan medyascope.tv’nin kurucu yayın yönetmeni ve yazarı.
Fransızca ve İngilizce bilen Çakır, yurtiçi ve dışında çok sayıda konferansa katıldı. Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi Bölümünde "Çağdaş İslami Siyasi Düşünce ve Türkiye", Buffalo New York Devlet Üniversitesi'nde "İslam, Demokrasi ve Sivil Toplum" dersleri verdi.
Galatasaraylılar Derneği ve Galatasaray Kulübü üyesi olan Ruşen Çakır, yazar Müge İplikçi ile evli ve 1998 doğumlu Ali Deniz'in babası.
Ruşen Çakır Kitapları - Eserleri
- Ayet ve Slogan
- Derin Hizbullah
- 100 Soruda Erdoğan - Gülen Savaşı
- Nereye Gitti Bu Ülkücüler?
- Mahalle Baskısı Var mı Yok mu?
- Recep Tayyip Erdoğan Bir Dönüşüm Öyküsü
- Direniş ve İtaat
- Ne Şeriat, Ne Demokrasi
- Sol Kemalizme Bakıyor
- Hatemi'nin İran'ı
- Mahalle Baskısı
- Türkiye'nin Kürt Sorunu
- İslam Başka İslami Hareket Başka
- Ji Realiteya Kurd Ber Bi Realiteya Kurdistan ve Serencama Meseleya Kurd
Ruşen Çakır Alıntıları - Sözleri
- Benim en önemli eksikliklerimden bir tanesi şu anda dil. Bunun dışında daha detay diyebileceğimiz konularda şüphesiz ki eksikliğimiz vardır. Mesela fıkhi konularda daha derin bilgi sahibi olmak isterdim. (Recep Tayyip Erdoğan Bir Dönüşüm Öyküsü)
- Şair ve düşünür İsmet Özel, RP'nin yayın organı Milli Gazete'de ittifakın, açıklanmasından sonra son " Cuma Mektubu"nu kaleme aldı. (Ne Şeriat, Ne Demokrasi)
- Globalizm dünyayı küçük bir köy haline getirerek herkesi özgür kılmadı, dünya nimetlerini adaletli bir şekilde dağıtmadı. Yeni dünya düzeni, tek kutuplu yeni bir güç merkezinden oluşuyor. Bu güç her türlü hakkı eziyor. Ama bu çağdaş sömürge anlayışının milletler tarafından bir şekilde kırılacağına inanıyorum. Bu beraberinde bölgeselleşmeyi, yerelleşmeyi ve milli reflekslerin artmasını getirecek. Yani bu global tehdit karşısında milliyetçilik güç kazanacaktır. Muhsin Yazıcıoğlu (Nereye Gitti Bu Ülkücüler?)
- Erdoğan ideoloji olarak Erbakan'ı, siyaseten Turgut Özal'ı taklit ediyordu. (Recep Tayyip Erdoğan Bir Dönüşüm Öyküsü)
- İnsanlar hangi dünyaya kulak kesilmişse öbürüne sağır. (İsmet Özel) (Ayet ve Slogan)
- Erdoğan: "65 yaşın üstündekiler siyaset yapmasın." (Recep Tayyip Erdoğan Bir Dönüşüm Öyküsü)
- İnsanlar hangi dünyaya kulak vermişse, öbürüne sağır. (Ayet ve Slogan)
- Milli görüş hareketinin 25 yılı aşkın geleneğine göz atıldığında katı ve taviz vermez bir batı düşmanlığı göze çarpıyor. (Ne Şeriat, Ne Demokrasi)
- Günümüz İslam Toplumuna şöyle bir göz atıldığında ,birlik içinde olması gereken bu toplumun derin ayrılıklar içinde olduğu görülecektir. (Ayet ve Slogan)
- Anayasa mahkemesi 20 Mayıs 1971'de kısa süre içinde ülkenin dört bir köşesinde örgütlenmiş olan partiyi kapattı... 12 Mart 1971 askeri darbesinin hemen ardından... Necmettin Erbakan İsviçre'ye hicret etti... AP'nin zayıflamasını isteyen ordu Erbakan'ı yurda dönmeye ikna etti... 11 Ekim 1972'de ise Milli Selamet Partisi kuruldu. (Ne Şeriat, Ne Demokrasi)
- Aydınlanma kavramı etrafında dinin -İslam'ın- ne kadar bilim dışı olduğunu kanıtlamaya çalışanlar, dinsizlik dininin mücahitliğini yapıyorlar. (Ayet ve Slogan)
- "Çakır'ın araştırmaları en az altı özgün araştırma alanına ışık getirmişti: Türkiye'de İslamlığın liderliğini kimler tarafından oluşturulduğu; siyasetle olan ilişkileri; İslami teşkilatlanmanın sınırında etkili olan ancak "icazetli" sayılması mümkün olmayan aydınların fikirlerinin ülkemizde İslamı nasıl etkilediği; liderlerin, bu aydınların da fikirleriyle dini inançları bugünkü bilgi çerçevemizi kullanarak yeni ve 'ideolojik' bir söylemle nasıl yoğurdukları; Türkiye'de ancak bölük pörçük bilgilerle yazıya aktarılan tarikatların yaygın etkisi..." (Şerif Mardin'in önsözü) (Ayet ve Slogan)
- Eski Anap'lı Ankara Milletvekili Melih Gökçek alternatif MKYK listesini, engellemeler nedeniyle divana bile iletemedi. (Ne Şeriat, Ne Demokrasi)
- İnsanlar hangi dünyaya kulak vermişse öbürüne sağır... (Ayet ve Slogan)
- 26 Ocak 1974'te kurulan CHP-MSP koalisyonunda MSP'ye bir Başbakan Yardımcılığı bir Devlet Bakanlığı... (Ne Şeriat, Ne Demokrasi)
- Erdoğan, Meral Akşener'i gezi boyunca yanından hiç ayırmadı. Onunla omuz omuza horon tepti. (Recep Tayyip Erdoğan Bir Dönüşüm Öyküsü)
- Erdoğan'da da bu vücut dilini görürsünüz: Sağ omuz devamlı öndedir, hafif eğik. Sol omuz arkadadır. Bu duruş, Kasımpaşa duruşudur. (Recep Tayyip Erdoğan Bir Dönüşüm Öyküsü)
- Süleyman Ateş'in Kuran tefsirine... Cennet müslümanların tekelinde değildir. (Ne Şeriat, Ne Demokrasi)
- Demokrasi bir tramvaydır, gittiğimiz yere kadar gider, orada ineriz. (Recep Tayyip Erdoğan Bir Dönüşüm Öyküsü)
- Zaman tarikat zamanı değil, imanı kurtarma zamanıdır. (Ayet ve Slogan)