Başarı Bilgesi - Mümin Sekman Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Başarı Bilgesi kimin eseri? Başarı Bilgesi kitabının yazarı kimdir? Başarı Bilgesi konusu ve anafikri nedir? Başarı Bilgesi kitabı ne anlatıyor? Başarı Bilgesi kitabının yazarı Mümin Sekman kimdir? İşte Başarı Bilgesi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Mümin Sekman
Yayın Evi: Alfa Yayıncılık
İSBN: 9786051713991
Sayfa Sayısı: 224
Başarı Bilgesi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Her Şey Seninle Başlar’ın yazarı
MÜMİN SEKMAN
BAŞARI BİLGESİ
Kahramanın Kaderi Arenada Yazılır!
Türkiye’nin Başarı Düşünüründen Başarı Üzerine 'Başarılı' Düşünceler
Başarı arenasında türlü insanlar görülür:
Başarmak için doğanlar, çabayla başarılı olanlar, başarılı yapılanlar…
Peki bu büyük başarı tiyatrosunun kulisinde neler dönüyor?
Karakterli olmak mı zor, kariyerli olmak mı? Aşkta başarı ile başarı aşkı nasıl çatışır? Kaybedenlere oynayarak kazananların sırrı ne? Sosyal başarı jürisi kimi, neden seçer? Başarı bukalemunları nasıl yükselir? Başarıyı nasıl bölüşmeli? Az gelişmişler neden az gelişmiş kalır? Neden Türkiye’den dünya çapında başarılar pek çıkmıyor? Yakıcı sorulara yaratıcı cevaplar, akıllı okurları bekliyor.
Kendini geliştirmeyi seven ama hep aynı şeyleri okumaktan sıkılmış insanlar için,
hayata, başarıya, aşka ve kariyere dair ilginç, yeni ve yararlı fikirler.
• Başarının en büyük rakibi başarısızlık değildir, aşktır.
• İhmalkâr geçmişin bedelini, yaşanmamış gelecekle ödersin.
• Aşk sıradan insanların kahramanlığı, kahramanlık sıradışı insanların aşkıdır.
• Şöhret ışıkları daha iyi görünmeyi sağlar ama daha iyi görmeyi de engeller.
• İnsan ilk zaferini başarısızlığa karşı kazanır, son zaferini ise kendi başarısına karşı!
• Akıl, ekmeğin üzerine sürülmüş tereyağına benzer, beyin üzerinde eşit dağılmaz!
• Ölüm diye bir mekanizma olmasaydı, ölümsüz işler başaramazdık.
• Başarı bebek gibidir; siz onu büyütürken o da sizi büyütür.
• Bilginizin mimarisi miktarından daha önemlidir.
• Her insan kendi başarısına mahkûm edilmiştir.
• Başarı zeki insanların zarif intikamıdır.
Seçmediğimiz bir hayatın içinde doğarız.
Seçeneklerimizi hayat hazırlar, seçimleri biz yaparız.
Hepimizin önünde iki büyük soru var:
1. Şu hayatı nasıl yaşamalı?
2. Hayatın içinden başarıyla nasıl çıkmalı?
Başarı Bilgesi Alıntıları - Sözleri
- Bir ülkenin fatihi diger ülkenin işgalcisidir.
- Kafasında büyük hayelleri olan ama cebinde karnını doyuracak kadar parası olmayan genç bir idealistin dramından daha acı ne vardır ki şu dünyada"
- Halil Cibran anlatıyor: Aşkla çalışmak nedir bilir misiniz? “Yüreğinizden çekilmiş bir iplikle, sanki sevgiliniz giyecekmiş gibi, bir kumaş dokumaktır.":::!!!
- "İnsan toprak gibidir, acı onu pişirir, akıl ise şekillendirir. Acıyı akılla işlemek, kendi heykelini kendi elleriyle yapmaktır.”:::!!!
- “Akılla öğrenmeyi reddettiğin şeyleri acı çekerek öğrenirsin. Hayatta acı çekiyorsan “alttan ders alıyorsun” demektir.”:::!!!
- “Bazı insanlar ise, bulut ruhlu ama ağaç bünyelidir. Bu kişilerin ruhu bedenine sığmaz! Bedeni güven ister, ruhu özgürlük. Bedeni sınırları sever, ruhu sınırların ötesine geçmeyi.”:::!!!
- Büyük insanlar büyük banknotlar gibidir, ikide bir ışığa tutularak sahte mi gerçek mi olduğu test edilir.
- “Hayat seni yormuyor, sen yorucu bir şekilde hayatı öğreniyorsun.”:::!!!
- “Başarı zeki insanların zarif intikamıdır.”:::!!!
- “İlk zafer hep içte kazanılır.”:::!!!
- “İnsanlardan istediğimizi almanın yolu, onların istediklerine ulaşmalarını sağlamaktır.”:::!!!
- "İnsan kendini seçer."
Başarı Bilgesi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Mümin Sekman’ın kişisel gelişim kitaplarını okuyunca size hep başka kapılar açılır. Şayet verdiği bir örnekte Sokrates ve Aristo vardır gayet iyi anlatmıştır hikayelerini. Sokrates cesurdu ama teknik değildi, Aristo teknikti ama cesur değildi.O kapılardan içeri girersiniz farklı yazarların veya başarısı insanların hayatını görür, onları merek edersiniz, bir bakmişsiniz bir sürü yazar yada başarılı insanı tanımış okuyorsunuz. Genelikle kişisel gelişim kitaplarını okuyunca hemen çözersiniz kitabın tamamını: Ama bu kitap öyle değil her bir sayfasında ayrı bir kahramanın hikayesi ve bakış açısı vardır. Her şey seninle başlar kadar olmasada çok anlam ve dersler içeren bir kitaptır okumanızı tavsiye ederim. Yazarın dediği gibi “Başarı zeki insanların zarif intikamıdır.”…!!! (Mehmet mcmem)
1işte en iyi olmak 1çok işte vasat olmayı (seçilmiş vasatlık) gerektirir 121 Ülkeni seviyorsan 2, nefret ediyorsan 4kat daha çalışkan, başarılı ol 78 Akıl kafanın içine eşit dağılmaz 172 H4ayda1 kendine sorman gerken soru, neye x ( başlamalı, devam etmeli, bırakmalı, daha iyi yapmalıyım) 93 Kendini geliştirme yeni şeyler öğrenmek, öğrendiklerini disiplinli 1şekilde gündelik hayatına uygulamak demektir 73 Uzun zamandır h1ş değişmediyse tam tersine 1strateji izle 25 Başarısızlık düşünürü neden yapılamayacağını kanıtlamaya, başarı düşünürü nasıl yapılacağını anlatmaya çalışır 15 Çok katmanlı kitapların özelliği gelişmene göre beğendiğin yerin değişmesidir 20 Yetenekli insan tüm enerjisini 1alana koyup, diğer alanlarda vasat kalmayı seçtiği için üstünlük kazanır 55 Öyle 1ş bulmalı, akıl, icat etmeli, üretmelisinki insanlar çılgınca kapına dayanmalı, buluncaya kadar başının etiniye 25 Bugünkü eylemlerinin gelecekteki sonuçları üzerinden geçmişe bakmak bilgeliğin en ileri düzey entelektüel egzersizlerindendir 125 Sefaletin yanlış düşünme vdüşünmemeyle ilgisi olabilirmi? 12 Bilgelik neyi istemesi gerektiğini bilmek, mutluluk elde ettiğini sevmeye devam etmektir 35 Yıllara, yaşananlara göre öncelikler, idealler, değerler değişebilir 91 Önceden öğrenmezsen yaşadıklarını tam anlayamazsın, tam insan olmak için sırasıyla, öğren, yaşa, düşün 206 Karşılığını veremeyecek 1ine iyilik yapmadıkça mükemmel 1gyaşamış sayılmazsın Ticanitus 141 Sürekli sorguladıkları sisteme 1türlü uyum sağlayamazlar, kafalarında sanki 1asi ergenlik programı takılı kalmış, sisteme inanmayan, içinde sürekli pasif direniş yapan, çoğunlukla muhalif görüşlü 139 Önce finansal sorunlarını çöz, diğerlerini çözmeye limuzinle gidersin 104 Senin kadar güzel 1kadının bana duyduğu aşkı mutluluk seviyeme değil başarıma borçluyum 44 Hanibal zafer kazanmasını biliyordu, kullanmasını değil Plutarkhos 81 Beğendim, orta alt, 91bölümle iyi yayılmış, emek vermiş, başarının sistematik kategorilendirmiş geniş röntgenini çekmeye çalışmış. Bilgiler genellikle iyi, yeni, değerli, düşündürücü, yazıt 2.vy3. defa okunma istiyor, başlıkları uzun denemesi güzel Trnin muhtemelen en iyi motivatörü, hedefine saygı duyuyorum, 100 sekmana ihtiyacı var trnin yetmiyor. Bölümlerin 5de1i şişirmek, artırmak içindi, konuştuğu gibi yazmıyor, 3kitabı çok vasattı, daha iyi kitap nasıl seçilir? (Q)
Çok küçük yaşlarda tanıştım Mümin Sekman ile. Günümüzde bol miktarda karşılaştığımız içi boş kişisel gelişim kitapları yokken o bu mecrada hatrı sayılır işler yaptı. Kendi yazdığı kitaplar kadar, konsept danışmanı olduğu seriler de çok güzeldi. Benim favori kitabım Her Şey Beyinde Başlar kitabıdır. Giriş bölümünde kötü yorumların önünü anlamazlar, başarıyla gerçek ilgileri yoktur diyerek kesmiş ama ben de çoğu kitabını okumuş bir okuru olarak aynı yorumu yapacağım. Bana da gözü namazda değil ki kulağı ezanda olsun diyebilir ama iyi yorumlar kadar eleştiriler de önemlidir. Ben de bu kitabı ilk okuyan arkadaşlarıyla aynı kanaatteyim. Kitabı okurken fikre boğuluyorsunuz. Her şey sayılmış. Avam tabirle oyunu kazanmak için bütün tuşlara basılmış. Evet içinde alınması gereken güzel noktalar var ama kitabın genel mümin Sekman profesyonelliğine yakışmayan hafiflikte diye düşünüyorum. Başarı kelimesini tekrar etmekten yoruldum okurken. Daha ince noktalara dokunarak, daha sade, hedefe yönelik bir kitap olabilirmiş. Çok uzun süredir okumak isteyip de yeni fırsat bulabildiğim bir kitaptı. Açıkçası hala 1. Baskıda olmasına şaşırmıştım alırken. Ancak okuduktan sonra neden böyle olduğunu anladım. (Enes Akil AKBALIK)
Kitabın Yazarı Mümin Sekman Kimdir?
Mümin Sekman kişisel gelişim ve sosyal başarı türünde kitapların yazarıdır.
Sıfırdan zirveye çıkanların başarı öykülerinin anlatıldığı İnsan İsterse: Azmin Zaferi Öyküleri kitap dizisinin danışmanlığını yapmaktadır.
İstanbulda doğan yazar, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ama hukuk alanında hiç kariyer yapmadı. Başarılı insanları inceleyip, nasıl başardıklarını analiz edip, başarılı olmak isteyenlere anlatmayı meslek ve misyon olarak seçti. Başarı öğrenilebilir düşüncesini yaygınlaştırmaya çalıştı.
Bir dönem Çocuklar Duymasın dizisinin senaryo danışmanlığını da yapan yazar, Kişisel Gelişim Merkezinin (Kigem.com) kurucusudur. Kigem.com Türkiyenin kişisel gelişim içerikli ilk internet sitesidir ve Türkiyede Beyin Haftası kutlamalarını yürütmektedir.
Türkiyede kişisel gelişim uzmanı titrini kullanan ilk kişi olan Sekman, Londra merkezli The Success Think Tankın da kurucusudur. Yazar dünyanın metrekaresine düşen başarılı insan sayısını artırmayı kişisel misyonu saymaktadır.
Mümin Sekman Kitapları - Eserleri
- Her Şey Seninle Başlar
- Limit Sizsiniz
- Her Şey Beyinde Başlar
- İnsan İsterse: Azmin Zaferi Öyküleri 1
- Başarı Üniversitesi
- İnsan İsterse: Azmin Zaferi Öyküleri 4
- İnsan İsterse: Azmin Zaferi Öyküleri 2
- Çevik Şirketler - Kurumsal Ataleti Yenmek
- İnsan İsterse: Azmin Zaferi Öyküleri 3
- Kesintisiz Öğrenme
- Ataleti Yenmek
- Ya Bir Yol Bul, Ya Bir Yol Aç Ya da Yoldan Çekil
- Ulusal Ataleti Yenmek
- Türk Usulü Başarı
- İnsan İsterse: Azmin Zaferi Öyküleri 5
- Hayat Bilgesi
- Hayat Bilgesi 2
- Başarı Bilimi
- Başarı Bilgesi
- Çocuklar Nasıl Başarır?
- Çocuklar Nasıl Başarır 2
- Başarı Haritası
- Edison Hayalini Nasıl Gerçekleştirdi?
- Şampiyon Sözleri
- Rağmenciler
Mümin Sekman Alıntıları - Sözleri
- Beyin acil bir durumda kullanabileceği güç kalsın diye sık yapılan şeyleri otomatize edip alışkanlığa çeviriyor. Böylece dikkat gücü serbest kalıyor. Eğer böyle bir mekanizma olmasaydı bisiklete binerken eski sevgilinizi düşünemezdiniz! ️ (Çocuklar Nasıl Başarır?)
- Bilgi cesaretin aklıdır, cesaret aklın provokatörü. Tutku ise başarının yakıtıdır. (Limit Sizsiniz)
- Türkiye'de şaşırtıcı derecede ''çözülemeyen sorun çokluğu'' yaşanmaktadır. Bunlar zamanında kolaylıkla çözülebilecek basit sorunlardı. Ancak atalete düşüp bu sorunları çözmediğimiz için, bugün neredeyse çözülemeyecek kadar çok sorunumuz bulunmaktadır. ''Türk'ün toplumsal atalet antolojisi''ni hazırlamaya çalıştığımızda, karşımıza çıkan ''ataletli'' kurum ve durumlardan birkaç örnek aşağıda sıralanmıştır. İşte yapmamız gerektiği halde yapmadığımız ya da yapmamamız gerektiği halde yaptığımız davranışlara birkaç örnek. 1. Gecekondulaşmaya engel olmamak. Kamu arazilerinin haksız ve hile yoluyla el değiştirilmesine göz yummak. 2. Toprak Erozyonuna karşı önlem almamak. Tabiatın tahribatına duyarsız kalmak. 3. Artan uyuşturucu kullanımına karşı önlem almamak. Türkiye'nin doğu ile batı arasında uyuşturucu trafiğinde köprü ülke olmasına göz yummak. 4. İç ve dış borçlanma seviyesi sürdürülebilirlik sınırlarını zorladığı halde, halka borçlanmaya devam etmek. Sürekli dış kredi arayışında olmak. 5. Trafik tıkanmasını önleyecek yapı ve sistemler kurmamak. 6. Korsan kitap, kaset ve CD'lerin basım ve dağıtımına engel olmamak. Fikir haklarına gerekli özen ve saygıyı göstermemek. 7. Ezberci eğitim modeliyle eğitim yapmak. Modern ve öğrenmeyi öğrenme esasına dayalı eğitim programları uygulamamak. 8. Enflasyonu düşürmek için yapılması gerekenleri yapmamak, ''hayat pahalılığı'' yaratmak. 9. Adliyede davaların çok geç sonuçlandırılması. Hızlı ve aktif bir adalet mekanizmasının kurulamaması., 10. Aşırı ve kontrolsüz nüfus artışı yaşanması. 11. Enerji sıkıntısı yaşanmaya başlanması ve sıkıntının gelecekte daha da büyümemesi için, yapılması gereken altyapı yatırımlarının yapılmaması. 12. Sokak çocuklarının kabul edilebilir hayat standartlarına kavuşması için bir şeyler yapılmaması. 13. Kamu kurumlarının teknik cihaz kullanımı bakımından geri kalması. 14. Cezaevlerinde hukuki ve fiziksel iyileştirmelerin yapılmaması. 15. Türban sorununun kabul edilebilir bir hukuki çözüme kavuşturulmaması. Farklı yerlerde farklı uygulamaların yaşanması. 16. Toplumda sağlıklı ve dengeli beslenme bilincinin geliştirilmemesi. 17. Hala bir sivil anayasanın yapılamaması (kitap çıkarken yapıldı!) 18. Kara para dolaşımına yeterince engel olunmaması. 19. Avrupa Birliğine verilen sözlerin yerine getirilmemesi. 20. Akademik araştırma ve üretimlerde yetersiz kalınması. 21. Seçim sisteminin değiştirilmemesi 22. Özelleştirilmesi gereken kurumların özelleştirilmemesi ya da hatalı şekillerde devredilmesi. 23. Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilere gereken önem ve önceliğin verilmemesi. 24. Deprem önlemlerini almakta ihmalkar davranılması. 25. Faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmaması. 26. Fiziksel engellilere karşı ilgisizlik. 27. Vergi toplama ve denetiminin yetersiz olması. 28. Sosyal Güvenlik (SSK) sisteminin çağın gereklerine uygun hale getirilmemesi. 29. Bürokrasinin son derece yavaş çalışması ve bir yatırım için iş adamına 173 imza attırmak zorunda bırakmak. 30. Trafik kazalarının azalması için gerekli olan önlemlerin yeterince alınmaması. Bu konular kadar genel olmayan, - Hormonlu sebze üretimi ve satışına engel olunmaması - Ders kitaplarında eski ve hatalı bilgilere yer verilmesi - İçme suyu satan firmaların yeterince denetlenmemesi gibi pek çok spesifik atalet noktalarımız da bulunmaktadır. (Ulusal Ataleti Yenmek)
- "Öte yandan dünya adil değil." (Çocuklar Nasıl Başarır 2)
- ..Başarılı olmak öğrenilebilir! Hiç kimse başarısız olmak için doğmaz. Hiç kimse, elinde bir başarı meşalesiyle de doğmaz! (Başarı Bilimi)
- Çoğumuz inanmasak da, hatta inanmak istemesek de, duygularımızın kontrolü önemli oranda elimizdedir. (Ataleti Yenmek)
- Nietzsche:"Benim için her türden okuma, dinlenme yüzden de okuma beni kendi kendimden uzaklaştıran, yabancı bilimler, yabancı ruhlar arasinda gezdiren bir etkinliktir. Okuma beni kendi ciddiyetimden kurtarır. Ne zaman sıkı bir çalışma içine girsem, etrafımda hiç kitap görülmez. Yanımda birilerinin konuşmasına, hatta neredeyse düşünmesine bile izin vermem. Okumak budur işte... Neredeyse daima hep aynı kitaplara başvururum. Kendilerini bana kısmen de olsa kanıtlayan çok az sayıda kitaba. Belki de çok ve çeşitli okumak benim doğama aykırı..." (Hayat Bilgesi 2)
- “İnsan bir çıraktır, acı onun ustasıdır. Hiç kimse ıstırap çekmedikçe kendini tanıyamaz.” der Musset. (İnsan İsterse: Azmin Zaferi Öyküleri 4)
- Schopenhauer:"Bir insanın okuduğu her şeyi hafızasında tutmasını beklemek, yediği her şeyi midesinde tutmasını istemekten farksızdır. Yediği şey bedenini, okuduğu şey ise zihnini beslemiştir . Sonuçta, bunlarla olabileceğini olmuştur. Nasıl ki, beden kendisine benzeyeni ve ihtiyaç duyduğunu hazmederse, beyin de kendisine uyan ve ilgisini çekeni tutacaktır. Düşünce sistemiyle örtüşenleri ve bir işine yarayanları alıkoyacaktır." (Hayat Bilgesi 2)
- Ne olduğumuzu biliyoruz , ama ne olabileceğimizi bilmiyoruz. Napolyon (Başarı Üniversitesi)
- Her alanda bir şeyler bilin, bir alanda her şeyi bilin. (Kesintisiz Öğrenme)
- Tavrınız bir fark yaratıyormuş gibi davranın,çünkü yaratıyor! (Hayat Bilgesi 2)
- “İnsanlardan istediğimizi almanın yolu, onların istediklerine ulaşmalarını sağlamaktır.”:::!!! (Başarı Bilgesi)
- Hayatın bazı büyük acıları vardır. Sizi öyle sarsar ki yönünüzü ve yolunuzu yeniden düşünmek durumunda kalırsınız. (İnsan İsterse: Azmin Zaferi Öyküleri 5)
- Uçmayı öğretemediğinize, düşmesini öğretin. (İnsan İsterse: Azmin Zaferi Öyküleri 3)
- 《《《"OKUL İÇİN DEĞİL, HAYAT İÇİN ÖĞRENİN!"》》》 (Kesintisiz Öğrenme)
- " Avrupalılar bir işi önce düşünür sonra yaparlar. Bu nedenle ilerlerler. Afrikalılar önce yapar sonra düşünürler ! Bu nedenle geri kalırlar. Biz Türkler ise ' kervan yolda düzülür ' anlayışıyla bir işi , işi yaparken düşünüyoruz ! Bu nedenle ne ilerleyebiliyoruz ne de gerileyebiliyoruz. " (Ya Bir Yol Bul, Ya Bir Yol Aç Ya da Yoldan Çekil)
- Düşünce kendine uygun davranış doğurduğu gibi, davranış da kendini onaylayan düşünce üretir. (Limit Sizsiniz)
- Yeni başlangıçlar, tıkanan hayat enerjisini tazeler. (Başarı Bilimi)
- "Nasıl ki her başarılı erkeğin arkasında bir kadın varsa, her başarısız kadının önünde de bir erkek vardır!" Duygu Asena (İnsan İsterse: Azmin Zaferi Öyküleri 4)