Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği - Zeynep Cemali Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği kimin eseri? Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği kitabının yazarı kimdir? Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği konusu ve anafikri nedir? Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği kitabı ne anlatıyor? Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği PDF indirme linki var mı? Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği kitabının yazarı Zeynep Cemali kimdir? İşte Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Zeynep Cemali

Yayın Evi: Günışığı Kitaplığı

İSBN: 9789758142224

Sayfa Sayısı: 144

Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Zeynep Cemali'den çocukluk hallerimizin sıcacık öyküleri!

Zeynep Cemali öykülerinde, çocuklarımızın evde, okulda, oturdukları sokakta ya da arkadaşları arasında, kısacası günlük yaşamlarında karşı karşıya kaldıkları irili ufaklı sorunları, değişiklikleri, yenilikleri ve (bilinçli ya da bilinçsiz) arayışlarını gerçekçi bir açıdan gözlemliyor. Öykülerin ilginç kurgularını, akıcı ve yalın dilini destekleyen siyah-beyaz desenleriyle, çocuklarımızın okuma alışkanlığı kazanmalarına katkıda bulunan bir kitap. Konularını günlük yaşam içinde var olmaya çalışan çocuklarımızın oluşturduğu dokuz öyküyü içeren kitap, aynı zamanda Zeynep Cemali'nin yayımlanan ilk kitabı.

Kitapta yer alan 9 öykü: Çelimsiz Çocuk; Krallığımda Bir Prenses; Kaku Kite, Tako Tike, Mano Maki; Ferdan; Beyaz Kale'de Değişiklik; Tanyeri Ağarırken, Gün Battı; Ben, Çınar Ağacı ve Pufböreği; Çalgıcının Çantası.

Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği Alıntıları - Sözleri

  • İşte, o zaman anladım. Sahip olduğum her çeşit eşya ya da oyuncak, paylaşılmadığı sürece karton, plastik ya da teneke parçalarından başka bir şey değildi.
  • "Altmış sekiz yaşındayım. Benim yaşındakiler için yaşam, ulu bir çınarın tepelerine tırmanmakla geçer. Yıllar öyle deneyimler kazandırmıştır ki, nereye basacağını bilirsin. Yine bilirsin ki, en tepedeki dala vardığında bir kuş gelip seni kanatlarına alacak, çok uzaklara götürecektir. Tüm sevdiklerini bulutların arasından izlerken, geride bırakabildiğin yalnızca içten gülümsemen olacaktır. "
  • "Yaşamı güzelleştiren, savaşları bitirip, dünyaya barışı getirecek, insanlığı yüceltecek olan da kardeşlik değil mi?"
  • "Bu yaşa geldim; ama hâlâ, insanları dış görünüşlerine bakarak değerlendirmemek gerektiğini öğrenemedim."
  • "Her şey değişiyor, değişecek de..." diye düşündü. "Bence önemli olan, insanoğlunun içindeki güzelliği koruyabilmesi."
  • "Aaa! Kız ya da erkek, ne fark eder ki? Gül ağacının dallarındaki goncalar gibi... Kardeşlik buna benzer."
  • Hiç kimse fark etmedi, ama o gün temmuz güneşi, günbatımına doğru ağır ağır yol alırken, dünyayı bir başka ısıttı.
  • Deniz mavisi gözlerinin içinde, açık denizlerin korkusuz kaptanı olmanın düşü mü, yoksa haklıyı haksızı ayıran, ağır cübbesiyle dimdik duran bir yargıcın olgunluğu mu vardı, bilinmez.
  • "Bu yaşa geldim; ama hala, insanları dış görünüşlerine bakarak değerlendirmemek gerektiğini öğrenemedim..."

Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Bu kitap Günışığı Kitaplığı 1999 yılında yayımlanmış. Çocuk Edebiyatı dersinde keşfettim ben bu kitabı. Üniversite derslerine dahi konu olan böyle değerli kitapları 1000kitap okuyucuları neden bu kadar az okuyor, az okutuyor bunu anlamıyorum. Cemali’nin kitaplarını elinize aldığınızda ilk karşılaşacağınız şey, dilindeki doğallıktır. Zorlama bir dilcilik kaygısı görmezsiniz onda. Ama bundan onun özensiz yazdığını çıkarmayın sakın, yanılırsınız. Dil doğal, yapmacıksız, iletişime açık hatta hemen bunu gerçekleştiren bir yapıdadır ve bu yapı sizi günlük yaşamın gerçeklerine götüren içten bir dost gibi karşınıza çıkar. Gerçekliğin samimi köprüsü gibidir onu dili. Öyküyü öykü yapan onun kısalığı, damıtılmışlığı, çarpıcı başlangıcı, konunun sürükleyiciliği ve şaşırtıcı bir sona ulaştırabilmesidir. Cemali'nin öyküleri bir film kamerasının konuya objektifini odaklaması gibi başlar. Hemen içine çeker, kurguya hiç yabancılık çekmez ve içine girersiniz. Beklediğiniz bir sona ulaşsanız da anlatımın getirdiği sürprizler sizi şaşırtır. Kanımca bu kitaba en değerli anlamı katan sözler aşağıda. Cemali yaşamın damıtılmışlığıyla konuşuyor burada. Çınarın en üst dalına tırmanmak yaşam yolculuğunun da en zirvesine tırmanmak anlamında. Bilgeliğe varış ama aynı zamanda veda. “Benim yaşımdakiler için yaşam, ulu bir çınarın tepelerine tırmanmakla geçer. Yıllar öyle deneyimler kazandırmıştır ki, nereye basacağını iyi bilirsin. Yine iyi bilirsin ki, en tepedeki dala vardığında bir kuş gelip seni kanatlarına alacak, çok uzaklara götürecektir. Tüm sevdiklerini bulutların arasından izlerken, geride bırakabildiğin yalnızca içten gülümsemen olacaktır.” (Nurdan Ernur)

Son yıllarda yazılmış en güzel çocuk edebiyatı eserleri arasında rahatlıkla sayılabilir bu kitap.. Verdiği iletiler ve onları veriş tarzı harikulade. (ziya)

Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği PDF indirme linki var mı?

Zeynep Cemali - Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Zeynep Cemali Kimdir?

Çocuk edebiyatına ustalara yakışan bir derinlik kazandıran öykücü Zeynep Cemali, 1950′de İstanbul’da doğdu. Ortaokul ve lise yıllarından başlayarak, el sanatları, halı ve kilim ticareti yapan babasıyla birlikte Anadolu’yu dolaştı. Babasının sık sık yinelediği “yaşamak öğrenmektir” deyişi yaşamını büyük ölçüde yönlendirdi. Çocuk öyküleri 1991’den bu yana Kumbara (İş Bankası Yayınları), Türkiye Çocuk ve Buğday gibi dergilerde ve Almanya’da dağıtılan Vitamin Çocuk Gazetesi’nde yer aldı. Günışığı Kitaplığı tarafından 1999 yılında yayımlanan ilk kitabı Ben, Çınar Ağacı ve Pufböreği ve ertesi yıl çıkan Gül Sokağı’nın Dikenleri, onun güçlü bir öykü anlatıcısı olduğunu kanıtladı. Cemali, kendine özgü öyküsel dilini romanlarında da başarıyla geliştirmeyi sürdürdü Patenli Kız ve Ballı Çörek Kafeteryası gibi, öykülerle örülü romanlarının yanı sıra Çılgın Babam ve Öykü Öykü Gezen Kedi gibi öykü kitaplarıyla her yaştan okuyucuya ulaştı. Kasım 2009’da İstanbul’da yaşama veda eden Zeynep Cemali’nin, ardında bıraktığı son romanı Ankaralı, 2011 Türkan Saylan Sanat ve Bilim Ödülleri Sanat Ödülü’ne değer görüldü.

Zeynep Cemali Kitapları - Eserleri

  • Ballı Çörek Kafeteryası
  • Patenli Kız
  • Çılgın Babam
  • Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği
  • Ankaralı
  • Öykü Öykü Gezen Kedi
  • Gül Sokağı'nın Dikenleri
  • Güzelce'de Bir Kaçak, Memo

Zeynep Cemali Alıntıları - Sözleri

  • Deniz mavisi gözlerinin içinde, açık denizlerin korkusuz kaptanı olmanın düşü mü, yoksa haklıyı haksızı ayıran, ağır cübbesiyle dimdik duran bir yargıcın olgunluğu mu vardı, bilinmez. (Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği)
  • Mutluluğu yüreklerindeki sevgiyi paylaşmakta bulan dostlarıma (Öykü Öykü Gezen Kedi)
  • "... sahaf dükkanları öyle yerlerdi ki, insan girdi mi çıkamıyordu. Elyazmalarından güncel kitaplara kadar her tür yayın, gazete, dergi ve kitapçık, vitrinleri ve tezgahları dolduruyordu. Onlara yalnızca dokunmanın bile ayrı bir çekiciliği vardı." (Gül Sokağı'nın Dikenleri)
  • "Aaa! Kız ya da erkek, ne fark eder ki? Gül ağacının dallarındaki goncalar gibi... Kardeşlik buna benzer." (Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği)
  • Bugün de geçip giden diğer günlere eklenmişti işte. (Patenli Kız)
  • Günün birinde benden sana kalan mirası sorarlarsa adalet, doğruluk ve inanç olduğunu söyle. Sen de hiç unutma... (Çılgın Babam)
  • "Önemli olan, insanın nereye gittiğini bilmesidir." (Gül Sokağı'nın Dikenleri)
  • "Sen hiç yurdundan ayrı kaldın mı, Selin?" diye sordu Kiki, ansızın. "Hayır, kalmadım," dedi Selin, başını sallayarak. "Sıla özlemi, berbat bir şeydir," dedi Kiki, küçücük başını eğerek." (Gül Sokağı'nın Dikenleri)
  • " Senin her şeyin var ; benim hiçbir şeyim yok ! " (Patenli Kız)
  • "Her şey değişiyor, değişecek de..." diye düşündü. "Bence önemli olan, insanoğlunun içindeki güzelliği koruyabilmesi." (Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği)
  • Büyümek, galiba yalancılığa adım atmak. (Ankaralı)
  • “İnsan ne kadar yetenekli, deneyimli olursa olsun, eğitimi yoksa, bir yanı eksik kalır." (Çılgın Babam)
  • "Bu yaşa geldim; ama hala, insanları dış görünüşlerine bakarak değerlendirmemek gerektiğini öğrenemedim..." (Ben Çınar Ağacı ve Puf Böreği)
  • “Su ve sabunun arındıracağı hiçbir şeyden utanma kızım…” (Çılgın Babam)
  • Sevinç, iyi niyetli bir virüs olmalı. (Ankaralı)
  • Ne olacağı önemli değil.” Bir an duraksayıp devam etti. “Yeter ki, sevsin, sevilsin. Becerebilirse, sevmeyi öğretsin, yeter.” (Patenli Kız)
  • Aslına bakarsanız,iş yelkovanın peşine takılmakta değil, yelkovanın attığı turu iyi değerlendirmekte. (Ballı Çörek Kafeteryası)
  • 'Ben,benim gibiler, kusurlu, kabahatli,suçlu değiliz. Sadece engelliyiz. Aşılmayacak engel yoktur. Bunu anlamadığınız için, asıl siz özürlüsünüz!' (Patenli Kız)
  • Yaşam, çözümü içinde gizli bir bilmecedir. Muzikse, o bilmecenin büyüsüdür. Bilmeceyi çözerken müziğe kulak verirsen, sana yol gösterir. (Ballı Çörek Kafeteryası)
  • "Derdini esen yele anlatır, gözyaşını denize dökerdi." (Gül Sokağı'nın Dikenleri)