Benim Gözümden Dünya - Albert Einstein Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Benim Gözümden Dünya kimin eseri? Benim Gözümden Dünya kitabının yazarı kimdir? Benim Gözümden Dünya konusu ve anafikri nedir? Benim Gözümden Dünya kitabı ne anlatıyor? Benim Gözümden Dünya kitabının yazarı Albert Einstein kimdir? İşte Benim Gözümden Dünya kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Albert Einstein
Çevirmen: Demet Evrenosoğlu
Editör: Kerem Cankoçak
Tasarımcı: Gökhan Burhan
Orijinal Adı: The World As I See It
Yayın Evi: Alfa Yayıncılık
İSBN: 9786051060606
Sayfa Sayısı: 115
Benim Gözümden Dünya Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Evrenle İlgili Tüm Bildiklerimizi Alt Üst Eden Sıradışı Dahi: Albert Einstein
Benim Gözümden Dünya'da, Albert Einstein'ın hayata, yaşadığı dünyaya ve bilimsel çalışmalarına dair görüşlerini bulacaksınız. Büyüleyici, esprili ve zekice gözlemler, büyük bir kalbi ve az rastlanır bir aklı açığa vuran samimi itiraflar...Benim Gözümden Dünya, bu özel kişiliği, kendi yazdığı ya da başkası tarafından kaleme alınan hiçbir kitapla kıyaslanmayacak bir açıklıkta gözler önüne seriyor. Einstein insanlığa, yardımlaşmanın hakim olduğu barış dolu bir dünyaya ve bilimin yüce amaçlarına inanıyordu. "İyi ve Kötü", "Din ve Bilim", "Aktif Pasifizm", "Hıristiyanlık ve Yahudilik" , "Azınlıklar" ve "Bir Arap'a Mektup" gibi farklı konu başlıklarının ele alındığı Benim Gözümden Dünya, işte bu inançların savunması niteliğindedir.
"İnsanın gerçek değeri kendi kendisinden özgürleşmeyi ne ölçüde ve ne anlamda becerebildiği ile belirlenir."
Benim Gözümden Dünya Alıntıları - Sözleri
- "İnsan arzu ettiği gibi davranabilir, ancak arzu ettiği gibi arzu edemez."
- *söyledim ve ruhumu kurtardım
- Devlet insanlar içindir, insanlar devlet için değil.
- İnsanların mülkiyet ,gösteriş gösteriş ve lüks gibi sıradan hedeflerini her zaman aşağılık buldum.
- Çok sayıda akademik unvan var, ancak aklı başında ve değerli hoca çok az.
- Izninizle politik inancımı ifade eden bir sözle başlamak istiyorum: Devlet insanlar içindir, insanlar devlet için değil.
- Ben her zaman tek başıma olmayı tercih ettim; kendimi hiçbir zaman ülkeme, evime, arkadaşlarıma ve hatta aileme bile tam olarak ait hissetmedim.
- Bir öğretmenin en önemli marifeti, yaratıcılığa ve bilgiye duyulan hazzı uyandırmaktır.
- Ben her zaman tek başıma olmayı tercih ettim; kendimi hiçbir zaman ülkeme, evime, arkadaşlarıma ve hatta aileme bile tam olarak ait hissetmedim.
- Zenginliğin insanlığı hiçbir şekilde ileriye götürmeyeceğine kesinlikle ikna olmuş durumdayım - kendisini bu amaca adamış birinin elinde olsa bile.
- İncelikli fikirler ve soylu davranışları ancak büyük ve sağlam karakterler üretebilir.
- İnsanın gerçek değeri her şeyden önce kendi kendisinden özgürleşmeyi ne ölçüde ve ne anlamda becerebildiğiyle belirlenir.
- İnsan olduğumuz için insanlıkta umudumuzu kesemeyiz.
- Bireyin hayatı diğer canlıların hayatını daha asil ve güzel kılmaya katkıda bulunduğu sürece anlamlıdır.
- Başarısızlığın nedeni yalnızca ihtiraslı ve ahlaksız politikacıların entrikaları değil, ülke haklarının duyarsızlığı ve miskinliğidir.
Benim Gözümden Dünya İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Benim Gözümden Dünya, Albert Einstein'in hayata dair görüşlerini içeren mükemmel bir kitap. ... Einstein' in hayatın anlamı, özgürlük, iyi kötü, toplum ve kişilik, politika ve pasifizm konusunda düşüncelerini, yaşadıklarını ve bilim adamları ile bu konular hakkında konuşmalarına ait mektuplarını barındırmaktadır (Leyla)
Bir de Einstein'ın gözünden Dünyaya bakalım :): Selamlar sevgili 1000kitap sakinleri :) Einstein'ın bilime olan önemli katkılarını herkes biliyordur. Bu kitap da yaşadığı dönem hakkında siyasi, dini görüşlerini barındırıyor. Kitap Einstein'ın mektuplarından oluşuyor. Kendisini ve yaşadığı döneme olan bakış açısını ayrıntılı bir şekilde öğrenmiş oldum. Bence anlattığı o dönemin siyasi sorunları şimdiki sorunların başlangıç noktası olmuş. Fransız Ihtilali'nin getirmiş olduğu milliyetçilik akımı çoğunlukla insanları olumsuz etkilemiş sanki. Kontrolsüz örgütlenmeye ve silahlanma yarışına sebep olduğu apaçık ortada. Değindiği bir başka konu ise Filistin. Kendisi de bir Yahudi olduğu için Yahudilerin Filistin'e yerleşmesine destek olan insanların başında geliyor. Kitabın sonuna doğru bu konudan bahsetmiş. Bu kısım benim görüşlerime ters düştüğü için sevdiğimi söyleyemem ama genel olarak kitabı sevdim. Okumak isteyen arkadaşlara keyifli okumalar diliyorum <3 (Şule)
‘İnsan haysiyeti ve bireysel haklara olan inanç eskisi kadar kuvvetli olmadığı için ortaya çıkan diktatörler hoşgörüyle karşılanmıştır.’ ‘Hem çağdaşlarının zayıflık ve budalalıklarını fark edecek, hem de bunlardan tamamen uzak kalacak kadar bağımsız olan çok az kişi var.’ (Nilüfer Caner)
Kitabın Yazarı Albert Einstein Kimdir?
Yahudi asıllı Alman teorik fizikçi.
Almanya'nın Ulm kentinde dünyaya gelen Einstein, yaşamının ilk yıllarını Münih'te geçirdi. Lise eğitimini ve yüksek eğitimini İsviçre'de tamamladı fakat bir üniversitede iş bulmada yaşadığı zorluklar nedeniyle bir patent ofisinde müfettiş olarak çalışmaya başladı. 1905 yılı Einstein için bir mucize yıl oldu ve o dönemde kuramları hemen benimsenmemiş olsa da ileride fizikte devrim yaratacak olan dört makale yayınladı. 1914 yılında Max Planck'ın kişisel ricası ile Almanya'ya geri döndü. 1921 yılında fotoelektrik etki üzerine çalışmaları nedeniyle Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. Nazi Partisi'nin iktidara yükselişi nedeniyle 1933'te Almanya'yı terk etti ve Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşti. Ömrünün geri kalanını geçirdiği Princeton'da hayatını kaybetmiştir.
Albert Einstein, özel görelilik ve genel görelilik kuramları ile iki yüzyıldır Newton mekaniğinin hakim olduğu uzay anlayışında bir devrim yaratmıştır. Sadece matematik hesaplamalar ve denklemler ile oluşturduğu kuramları sonradan deneysel olarak defalarca doğrulanmıştır. E = mc2 denklemi ile formüle ettiği kütle-enerji eşdeğerliği yıldızların nasıl enerji oluşturduğuna açıklama getirmiş ve nükleer teknolojinin önünü açmıştır. Fotoelektrik etki ve Brown hareketine getirdiği matematiksel açıklamalar, modern fiziğe diğer katkıları arasındadır. Ömrünün büyük bir kısmını bütün kuramları birleştiren bir birleşik alan kuramı yaratmaya çalışarak geçirmiş ama bu çabaları sonuçsuz kalmıştır. Einstein kuantum mekaniğinin bazı sonuçlarına, özellikle belirsizlik ilkesine oldukça şüpheci yaklaşmış fakat bu yaklaşımlar ileride geniş kabul görmüştür.
Einstein Nazilerin nükleer bomba geliştirmesi endişesiyle ABD başkanı Roosevelt'e bir mektup göndermiş, ABD'nin nükleer çalışmalara başlamasını tavsiye etmiştir. Holokost sonrası Yahudilerin kendi ülkelerine sahip olması gerektiği fikrini savunmuş, İsrail'in kuruluşuna destek vermiştir. Çeşitli söyleşilerinde Yahudilik dinine ve diğer kutsal kitaplara inanmadığını belirtmiş, sosyalizme sempati duyan bir makale yayınlamıştır. Bertrand Russell ile birlikte nükleer silahlara karşı bir manifesto da yayınlamıştır.
Einstein hayatı boyunca 300den fazla bilimsel makale yayınlamıştır, ayrıca 150den fazla bilim dışı çalışmaları da olmuştur. Başarıları ve eserleri nedeniyle Einstein sözcüğü, dahi ile eşanlamlı kullanılmaya başlanmıştır.
18 Nisan 1955te, Albert Einstein iç kanama geçirdi. İsrailin kuruluşunun yedinci yıl dönümü nedeniyle bir televizyon konuşmasının taslağını hazırlıyordu ama bitiremeden hayatını kaybetti. Einstein ameliyatı şu sözlerle reddetti, İstediğim zaman gitmek istiyorum. Hayatı yapay bir şekilde uzatmak tatsız. Ben payımı kullandım, şimdi gitme zamanı ve bunu zarif bir şekilde yapmak istiyorum. 76 yaşında, Princeton Hastanesinde yaşamını yitirdi.
Einsteinın kalıntıları yakıldı ve külleri bilinmeyen bir yere serpildi. Otopsisi sırasında Princeton Hastanesi patolojisti Thomas Stoltz Harvey, Einsteinın beynini korumak için ailesinden izin alarak çıkardı. İleride nörolojinin Einsteinın neden bu kadar zeki olduğunu bulacağına inanıyordu.
Albert Einstein Kitapları - Eserleri
- Son Yıllarım
- İzafiyet Teorisi
- Aşk Mektupları
- Göreliliğin Anlamı
- Benim Gözümden Dünya
- Bilim ve Felsefe Yazıları
- Yaşam, Ölüm, Savaş, Barış, Bilim, Din, Tanrı ve Diğer Şeyler Üzerine
- Dünyamıza Bakış
- Fikirler ve Tercihler
- Özel Ve Genel Görelilik Kuramı
- Yaşamla Yazışma (Mektuplar)
- Fiziğin Evrimi
- Uzay, Zaman, Özdek 1
- Niçin Sosyalizm?
- Yaşam Bilgeliği Üzerine Seçme Yazılar
- Aforizmalar
- Yaşamımdan Notlar
- Benim Sözlerimle Dünya
- Einstein Seyahatnamesi
- The World As I See It
Albert Einstein Alıntıları - Sözleri
- Bir kuram deneylerle sınanabilir, ama deneyden kuram elde etmenin yolu yoktur. (Yaşamımdan Notlar)
- Aşağıdaki özdeyiş, bunu mektuplarından birinde kullanan Güney Amerikalı bir yazar tarafından Einstein’a maledilmiştir. Einstein’ın konuşmalarında sıklıkla belirttiği düşünceleri aynen yansıttığından gerçek olduğu kabul edilebilir. İsan ırkının kızamığı. Milliyetçilik bir çocukluk hastalığıdır. (Yaşamla Yazışma (Mektuplar))
- Einstein atom bombasının kullanımının insanlığa vereceği zararları her zaman konuşmalarında ve yazılarında vurgulamış ve bir yer de şöyle demiştir: "III. Dünya Savaşı'nın hangi silahlarla yapılacağını bilmiyorum, ama IV. Dünya Savaşı'nın taş ve sopalarla yapılacağını gayet iyi biliyorum. " (Bilim ve Felsefe Yazıları)
- Ben, gerçek bir "yalnız yolcu"yum ve hiçbir zaman ülkeme, evime, arkadaşlarıma ve hatta aileme tüm benliğimle ait olamadım. (Fikirler ve Tercihler)
- Bireyin hayatı diğer canlıların hayatını daha asil ve güzel kılmaya katkıda bulunduğu sürece anlamlıdır. (Benim Gözümden Dünya)
- Dinin de söylediği gibi hepimiz tek bir tanrının çocukları değil miyiz? (Son Yıllarım)
- Einstein’a göre Çinliler, “ çalışkanlıkları, tutunlulukları ve sayılarının çokluğu ile tüm ırkları pekâlâ gölgede bırakabilirler. Singapur’un neredeyse tamamı Çinlilerin elinde. Güvenilmezlikleri ile nam salmış Japonların aksine tüccar olarak büyük saygı görüyorlar. (Einstein Seyahatnamesi)
- Dünyada bir tane bile çocuk mutsuz olduğu sürece büyük icatlar ve ilerlemeler yoktur!.. (Yaşam Bilgeliği Üzerine Seçme Yazılar)
- *söyledim ve ruhumu kurtardım (Benim Gözümden Dünya)
- "Üç ağaç""dört ağaçtan"farklı bir şeydir.Yine iki ağaç iki taştan farklı bir kavramdır.Türedikleri kavramlardan özgürleşmiş 2,3,4...sayılarının kavramları,evrensel gerçekliğe ulaşmak için düşünen aklımızdan çıkmışlardır. (Fiziğin Evrimi)
- ..."insan vahlanarak da olsa, başkalarıyla anlaşma ve uzlaşmanın bir sınırı olduğunu açıkça görür." (Dünyamıza Bakış)
- “Hayatlarımız, başkaları için yaptıklarımızla ölçülür.” (Aforizmalar)
- Makro boyutlarda evrimleşen beynimiz dolanıklığa neden olan olguya yani üst üste binme ilkesini kavrayamıyor. İçinde yaşadığımız makro boyutlarda bir sistemin tek bir durumu vardır. Örneğin bir çift eldiven alalım ve her bir tek eldiveni iki ayrı kutuya koyup, kutulardan birini Kuzey Kutbuna gönderelim. Kuzey kutbunda kutuyu açan kişi sağ elli eldivenle karşılaşırsa "anında" diğer kutudaki eldivenin sol elli olduğunu anlayacaktır. Buraya kadar sorun yok. Ancak aynı deneyi mikro boyutlarda yaptığımızda iş değişir. Kapalı kutudaki eldivenler "hem sağ hem sol elli" durumdadırlar. Buna üst üste binme ilkesi diyoruz ve sayısız deneyle kanıtlanmış bir kuantum olgusudur. Dolayısıyla Kuzey Kutbunda kutuyu açan kişi sol elli eldivenle karşılaşırsa diğer kutunun sağ elli eldiven olduğunu anlayacaktır ancak, kutuyu açtığında sağ elli eldivenle de karşılaşma olasılığı da vardır. İşte Einstein'ın itirazı tam da bu noktadaydı. Felsefi olarak "gerçekçi" pozisyonunu sonuna kadar koruyan Einstein bu nedenle kuantum fiziğinde henüz bilmediğimiz gizli değişkenlerin var olması gerektiğini iddia etmişti. (Yaşamımdan Notlar)
- Demek istediğim; devlet bizim hizmetçimiz olmalıdır, biz devletin köleleri değil. (Fikirler ve Tercihler)
- Doğu; aşağı, barbar, vahşi, şiddete meyilli, medenileşmemiş, çocuksu, irrasyonel, fanatik, durağan, egzotik, heyecan verici ve (bazen de) şehvet uyandırıcıdır. Batı ise aksine üstün, medeni, ölçülü, olgun, rasyonel, dinamik, aydınlanmış ve tanıdıktır. Fakat bu ikilikler aslında göründüğünden daha karmaşıktır. Batı, Doğu'ya hem ilgi duymakta hem de Doğu'dan tiksinmektedir. (Einstein Seyahatnamesi)
- Devlet insanlar içindir, insanlar devlet için değil. (Benim Gözümden Dünya)
- "Her geçmişi anış, bireyin o anki ruh haline göre renklenir, bu yüzden, aldatıcı bir bakış sağlar." (Yaşamımdan Notlar)
- “Varılan netice gayet basittir: Demek ki, öyle bir vaziyet içinde bulunuyoruz ki, içinde yaşadığımız sistemin felsefesi altında karşımıza çıkan ihtiyaçları tatmin imkânsızdır. Fakat vaziyetimiz bundan da daha kötüdür: Çünkü bu felsefe yalnız en kuvvetli menfaatlerin tatminine imkân vermekle kalmıyor, yerine başka bir felsefenin gelmesini dehşet içinde karşılıyan çok derin an'anevî hislerle de destekleniyor. Bu hisler, onları besliyenlerde o kadar kökleşmiştir ki, taraftarlığını ettikleri içtimai kıymetlerde herhangi bir değişiklik yapılması gözlerinde âdeta tabiat nizamina bir tecavüz gibi büyüyor.” (Niçin Sosyalizm?)
- Yaşamda sürekli yardım ederek ilerleyen, korku nedir bilmeyen ve her türlü saldırganlık ve kinciliğin yabancısı olan o adama ne mutlu. İnsanlığa kendi yarattığı acı durumlarda teselli veren ideal kişiler bu hamurdan yoğrulmuştur. (Yaşamla Yazışma (Mektuplar))
- "Politika bir an için vardır, ancak bir denklem sonsuza dek yaşar." (Bilim ve Felsefe Yazıları)