Biyopolitika - Thomas Lemke Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Biyopolitika kimin eseri? Biyopolitika kitabının yazarı kimdir? Biyopolitika konusu ve anafikri nedir? Biyopolitika kitabı ne anlatıyor? Biyopolitika PDF indirme linki var mı? Biyopolitika kitabının yazarı Thomas Lemke kimdir? İşte Biyopolitika kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Thomas Lemke
Çevirmen: Utku Özmakas
Orijinal Adı: Biopolitik zur Einführung
Yayın Evi: İletişim Yayınları
İSBN: 9789750511479
Sayfa Sayısı: 176
Biyopolitika Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Biyopolitika, 11 Eylül’den sonraki teröre karşı savaş, neo-liberalizmin doğuşu, ırkçı ideolojiler ve soykırım politikaları, çevre meselelerinin idaresi, kök hücre araştırmaları, insanı kopyalama ve insan genom projesi türünden biyotıbbi ve biyoteknolojik yenilikler gibi oldukça farklı konular üzerine düşünmek için bir araç oldu. Rolünü çok da abartmadan biyopolitikanın pek çok tartışmada iktidarın günümüzdeki biçimlerini çözümlemek ve eleştirmekte –hayat ile ölüme, ırk ile toplumsal cinsiyete, beden ile doğaya ilişkin sorunların yanı sıra iktidarla tahakkümün daha geleneksel sorunlarına bağlanarak son derece yeni ve özgün– bir yorum anahtarı görevi gördüğü söylenebilir. Aslına bakılırsa tartışmanın yoğunluğu ve biyopolitikanın önemi, terimin çağımızda asli olan kimi konuları tam da kalbinden yakaladığını göstermektedir.
Biyopolitika, o kadar sık ve bazen yersiz biçimde kullanılıyor ki neyin kastedildiği, ne kadar isabetle anlatıldığı anlaşılamıyor bile. Thomas Lemke, kavramın çözümleyici ve eleştirel potansiyelini, çıkış noktalarını irdelerken, asıl olarak bu muğlaklığı gidermeyi başarıyor. Biyopolitika kavramının tarihini özetleyerek günümüzün kuramsal tartışmalarıyla ilişkisini keşfe çıkıyor. Bu çaba hem biyopolitika kavramını doğru bir bağlama oturtuyor hem de zihin açıcı bir dille sosyoloji ve felsefeye getirdiği katkıyı maharetle betimliyor.
Biyopolitika hakkında açıklayıcı ve ufuk açıcı bir kitap...
Biyopolitika Alıntıları - Sözleri
- Foucault'ya göre hayat, politikanın ne temeli ne de nesnesidir.
- Biyopolitika "insan türünün yaşamına özgü olguların bilgi ve iktidar düzlemine, politik teknikler alanına girişi"dir
- Foucault'nun biyopolitika kavramı, hayatın elle tutulur fiziksel taşıyıcılarının soyutlaştırılıp dağıtıldığını varsayar.
- Irkçılık bireysel bir eylemle tanımlanamaz. Irkçılık, daha ziyade eyleme dair toplumsal alanları yapılandırır, politik pratiklere rehberlik eder ve devletin aygıtları aracılığıyla gerçekleşir.
- telefonlar şarjda, her şey yolunda(!) Doğal felaketler ajandalarda özenle işaretli İstatistik tabloları mükemmel görünmekte Çaresizlik eğrisi yükselerek sürmekte Sayfalarda taşan çılgın bir eğri Hızlı bir eğri, renkli, manyak, sapık bir eğri Hiçbir noktada doğru olmayacak bir eğri Adı şehvetle tekrarlanan bir eğri Yükselen eğri...
- Biyopolitika egemen bir iradenin ifadesi değildir; ancak nüfus düzeyinde hayat süreçlerini düzenlemeyi ve yönetmeyi amaçlar.
- Irkçılık, toplumsal bedenin hiçbir zaman tamamlanmayan ve daima süregiden temizlenmesine ilişkin biyopolitik bir düşünce tarafından kışkırtılan, toplum içindeki bir bölünmenin ifadesidir.
- Merak, aşırı ve "sapkın bir bilgi"nin peşine düşen günahkar bir ayartmadır.
- ''Beden; hem üretici bir beden hem de boyun eğen bir beden olduğu sürece yararlı bir güç haline gelir.'' Disiplin toplumunun esas hedefi, kurumlar ve düzenlemeler vasıtasıyla itaatkâr bedenler yaratmak olmuş.
Biyopolitika İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Biyopolitika PDF indirme linki var mı?
Thomas Lemke - Biyopolitika kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Biyopolitika PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Thomas Lemke Kimdir?
Thomas Lemke Kitapları - Eserleri
- Biyopolitika
- Foucault, Yönetimsellik ve Devlet
Thomas Lemke Alıntıları - Sözleri
- Irkçılık, toplumsal bedenin hiçbir zaman tamamlanmayan ve daima süregiden temizlenmesine ilişkin biyopolitik bir düşünce tarafından kışkırtılan, toplum içindeki bir bölünmenin ifadesidir. (Biyopolitika)
- Foucault kralın kellesini almak yerine, eleştirdiği anlayışı alt üst ederek, yasa ve sözleşmenin yerine savaş ve fethi koymuştu yalnızca. (Foucault, Yönetimsellik ve Devlet)
- Foucault'ya göre hayat, politikanın ne temeli ne de nesnesidir. (Biyopolitika)
- Biyopolitika egemen bir iradenin ifadesi değildir; ancak nüfus düzeyinde hayat süreçlerini düzenlemeyi ve yönetmeyi amaçlar. (Biyopolitika)
- Foucault'nun biyopolitika kavramı, hayatın elle tutulur fiziksel taşıyıcılarının soyutlaştırılıp dağıtıldığını varsayar. (Biyopolitika)
- telefonlar şarjda, her şey yolunda(!) Doğal felaketler ajandalarda özenle işaretli İstatistik tabloları mükemmel görünmekte Çaresizlik eğrisi yükselerek sürmekte Sayfalarda taşan çılgın bir eğri Hızlı bir eğri, renkli, manyak, sapık bir eğri Hiçbir noktada doğru olmayacak bir eğri Adı şehvetle tekrarlanan bir eğri Yükselen eğri... (Biyopolitika)
- ''Beden; hem üretici bir beden hem de boyun eğen bir beden olduğu sürece yararlı bir güç haline gelir.'' Disiplin toplumunun esas hedefi, kurumlar ve düzenlemeler vasıtasıyla itaatkâr bedenler yaratmak olmuş. (Biyopolitika)
- İktidar ‘dışlar’, ‘bastırır’, ‘sansürler’, ‘ayırır’, ‘gizler’, ‘örtbas eder’. (Foucault, Yönetimsellik ve Devlet)
- Devlet yalnızca maddi bir yapı ve düşünme tarzı değil, aynı zamanda canlı ve somutlaşmış bir deneyim, bir varoluş tarzıdır. (Foucault, Yönetimsellik ve Devlet)
- Biyopolitika "insan türünün yaşamına özgü olguların bilgi ve iktidar düzlemine, politik teknikler alanına girişi"dir (Biyopolitika)
- Irkçılık bireysel bir eylemle tanımlanamaz. Irkçılık, daha ziyade eyleme dair toplumsal alanları yapılandırır, politik pratiklere rehberlik eder ve devletin aygıtları aracılığıyla gerçekleşir. (Biyopolitika)
- Merak, aşırı ve "sapkın bir bilgi"nin peşine düşen günahkar bir ayartmadır. (Biyopolitika)