Biz İnsanlar Özeti Peyami SAFA - Kitap Konusu ve İncelemesi
Biz İnsanlar Özeti Peyami SAFA öğrenciler ve okuyucular tarafından araştırılıyor. Biz İnsanlar Özeti Peyami SAFA - kitabının konusu, incelemesi, kısa ve uzun özetini sizin için derledik...
ROMAN: Biz İnsanlar
YAZAR: Peyami Safa
TÜRÜ: Roman / Sosyal-Aşk
ÖNEMİ: Fakir ve zengin iki ayrı tabakadan gelen insanların kavuşabilme hikayesini anlatması bakımından önemli bir romandır.
BİZ İNSANLAR KONUSU
Fakir ve vatansever bir gencin yüksek tabakadan bir kızı sevmesi ve ona kavuşma uğrunda karşılaştığı duygusal yıkımlar romanın konusunu oluşturur.
ŞAHIS KADROSU:
Orhan Şakir: Orhan doğu ile Batı arasında kalmış fakir bir öğretmendir. Samimi bir şahıstır. Romanın başkahramanıdır. Anadolu’nun Batı karşısındaki temsilcisi durumundadır.
Vedia: Samiye hanım’ın kızıdır. Orhan’a karşı duyguları vardır ve onları yazıya geçirir. Romanın sonunda Orhan onun yazdıklarını okur.
Samiye Hanım: Kocası öldükten sonra kocasının yaşadığı alafranga hayatı devam ettiren bir tiptir. Fakirleri sevmez ve hizmetçilerini aşağılar. Fransız hayranıdır ve kendi milleti olan Türkleri bile aşağılar.
Biz İnsanlar Roman Özeti
Orhan Şakir Boğaziçi’n de özel bir okulda öğretmenlik yapmaktadır. Okulda okuyan fakir öğrenci Tahsin’in attığı taşla yaralanan Cemil’i evine götürmüştür. Cemil yalıda oturan zengin bir ailenin evladıdır. Orhan Şakir yalıda kısa bir süre kalır ve bu esnada burada Vedia isminde güzel bir bayanla karşılaşır. Orhan Şakir okulda yaşanan bu yaralanma olayının kendisine de sıçraması neticesinde okuldan ayrılır. Parasız günler geçirir, evinde soğuktan donmak üzeredir. Arkadaşı Necati ise ona başka bir okuldan iş ayarlar ve ona yardımda bulunur.
Necati’yle Beyoğlu’nda gezen Orhan, Vedia’ya rastlar ve Vedia onu yalıya davet eder. Yalıdakiler onu iyi karşılarlar, okuldan ayrıldığına üzüldüklerini söylerler. Vedia ile arkadaşlığını ilerleten Orhan’ın Rüştü adlı bir rakibi de vardır. Vedia’nın annesi zengin olan Rüştü ile evlenmesini ister. Orhan’a ise Elazığ’dan bir miras kalır. Zengin olmasına rağmen annesi yine evliliğe müsaade etmez. Vedia bir gün annesiyle tartışarak evden ayrılır ve hasta olur. Tüberküloz teşhisi konulan Vedia’nın yanına gelen Orhan, yaşadığı olayların ağırlığını kaldıramaz ve kalp krizi geçirerek ölür.
KİTABIN YAZARI HAKKINDA BİLGİ
Peyami SAFA: İstanbul’da 1899 yılında doğdu. Servet-i Fünün şairlerinden İsmail Safa’nın oğludur, iki yaşında iken, Sivas’ta sürgünde bulunan babasını kaybetti (1901).Dokuz yaşında iken sağ elinin ekleminde kemik hastalığının başlaması,13 yaşında iken de hayatını kazanmak zorunda kalması yüzünden düzenli okul ögrenimi göremedi, kendi kendini yetiştirdi.Birinci Dünya Savaşı yıllarında ögretmenlik yaptı. 15 Haziran 1961’de İstanbul’ da öldü.
Öykü:
Gençliğimiz (1922), Siyah Beyaz Hikâyeler (1923), İstanbul Hikâyeleri (1923), Aşk Oyunları (1924), Süngülerin Gölgesinde (1924), Ateşböcekleri (1925).
Roman:
Mahşer (1924), Bir Akşamdı (1924), Sözde Kızlar (1925), Canan (1925), Şimşek (1928), 9. Hariciye Koğuşu (1931), Atilla (1931), Fatih – Harbiye (1931), Bir Tereddüt Romanı (1933), Matmazel Noraliya’nın Koltuğu (1949), Yalnızız (1951), Biz İnsanlar (1947).
Oyun:
Gün Doğuyor (1937)