Bu Su - David Foster Wallace Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Bu Su kimin eseri? Bu Su kitabının yazarı kimdir? Bu Su konusu ve anafikri nedir? Bu Su kitabı ne anlatıyor? Bu Su PDF indirme linki var mı? Bu Su kitabının yazarı David Foster Wallace kimdir? İşte Bu Su kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: David Foster Wallace

Çevirmen: Derin İnce

Orijinal Adı: This is Water

Yayın Evi: Siren Yayınları

İSBN: 9786055903176

Sayfa Sayısı: 142

Bu Su Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Çağımızın en özgün yazarlarından biri olan David Foster Wallace'dan hayata, seçimlere ve gerçeklere dair bir yol haritası: Bu Su. 2008 yılında uzun yıllar boyunca mücadele ettiği depresyona yenik düşen ve intihar ederek hayatına son veren Wallace, bu kısacık metinde algının tuzaklarını, insanın kendini hapsettiği çıkmazları ve gözlerimizin önünde uzandıkları halde kavramayı beceremediğimiz yalın gerçekleri duru ve sarsıcı bir dille ortaya koyuyor. İçinde yüzdüğümüz sularda yitip gitmemek, etrafımızda olan biteni görebilmek ve ölmeden önce gerçekten yaşayabilmek için... Bu Su.

"Dâhice… Wallace'ın yeteneğinin sonsuz, hayal gücünün sınırsız olduğu kuşku götürmez… Yenilikçi, hassas ve zeki bir yazar." 

-San Francisco Chronicle-

"Wallace, kuşağının en büyük yeteneklerinden biri." 

- The New York Times-

Bu Su Alıntıları - Sözleri

  • Mutlak merkezinde bulunmadığınız hiç bir tecrübeye sahip değilsiniz
  • Tecrübe ettiğiniz biçimiyle dünya sizin karşınızda, sizin ardınızda, sizin solunuzda veya sağınızda, sizin televizyonunuzda, sizin monitörünüzde ya da her neredeyse orada.
  • Ateşli silahlarla intihar eden yetişkinlerin hemen hemen her zaman kafalarına sıkmaları,hiç de tesadüfi değildir.
  • Eğitiminiz bütün ömrünüz boyunca sürecek ve aslında şimdi başlıyor. Size şanstan daha fazlasını diliyorum.
  • Ateşli silahlarla intihar eden yetişkinlerin hemen hemen her zaman kafalarına sıkmaları, hiç de tesadüfi değildir. Aslında bu kişilerin çoğu, tetiği çekmeden uzun zaman önce ölmüştür. Eğitimimizin esas amacının bu olması gerektiğini ileri sürüyorum: Rahat, şanslı, saygın yetişkinler olarak yaşamlarımızın her, ama her gününü, sabah akşam ölü, şuursuz geçirmekten, zihninize ve olağan ayarlarınızdaki emsalsiz, derin, muhteşem yalnızlığa köle olmaktan korunmanızı sağlamak.
  • Sahip olduklarınızın size yettiğini asla hissedemezsiniz.
  • kendiliğinden doğru bildiğim bir şeyin tamamen hatalı oluşuna bir örnek: kişisel tecrübemde yer alan her şey, var olan en gerçek, en canlı ve en önemli şahıs olarak evrenin merkezinde bulunduğuma yönrlik derin inancımı besler. bu gibi doğal, temel benmerkezcilik olgularına toplum içinde fazlasıyla itici bulunduğundan nadiren kafa yorarız ama hepimiz için, esasında durum böyledir. olağan ayarımız böyledir ve doğduğumuz gün devrelerimize işlenmiştir.
  • Yetişkinlerin gündelik hayat mücadelesinde, ateizm diye bir şey yoktur. Inanmamak diye bir şey yoktur. Herkes bir şeylere inanır. Yapacağımız tek seçim, neye inanacağımızdır.
  • Gerçek, eğitimin kıymetine dairdir ve bunun aldığınız diploma, notlar, derecelerle hiçbir ilgisi yoktur; farkındalıktan başka hiçbir şeyle ilgisi yoktur… Neyin gerçek ve gerekli olduğuna dair farkındalık, etrafımızdaki manzaranın içinde öyle gizlenmiştir ki kendimize sürekli hatırlatmamız gerekir.
  • Ateşli silahlarla intihar eden yetişkinlerin hemen hemen her zaman kafalarına sıkmaları, hiç de tesadüfi değildir. Aslında bu kişilerin çoğu, tetiği çekmeden uzun zaman önce ölmüştür.

Bu Su İncelemesi - Şahsi Yorumlar

David Foster Wallace'ın yaptığı konuşmanın kaleme alındığı bu kitapta hayata karşılaştığımız olayların farklı boyutları olabileceği üzerinde duruluyor. Kitapta böylesine etkili örnekler veren yazarın 46 yaşında hayatına son vermesi bahsettiği öğütlerin -felsefenin- uygulanabilir olmasına dair soru işaretlerimi arttırdı. Bu durumu göz önünde bulundurmazsak kitabın öz ve etkileyici olduğunu söyleyebilirim. (Edanur Koç)

David Foster Wallece' ın üniversitede bir konuşmasının kitap haline getirilmiş hali '' Bu Su''. İnsana, hayat ve intihar hakkında çok ilginç yaklaşımlar sunuyor. Bir balığın, suyun ne olduğunu bilmemesi; insanın hayatı bilmemesi gibidir. Okunmasını şiddetle tavsiye ediyorum. Zaten kahveniz bitene kadar kitabı bitirmiş olacaksınız. Bir dip not olarak belirtmek isterim ki; David Foster bu konuşmasında, insanların neden kendilerini başlarından vururlar sorusuna bir cevap sunuyor ve intiharın aklıyla savaşını kaybedenlerin kader olduğunu söylüyor. Wallece bu konuşmasından yıllar sonra, evinde kendini asarak intihar etmiştir. (muhammed ali bal)

Okuyabileceğiniz belki de en farklı kitap. Başlarda anlamak için bir kaç kez okumanız gerekse de, ilerledikçe ne anlatmak istediğini, ne kadar derin olduğunu anlıyorsunuz. Kısa fakat öz bir kitap. İnançlardan, ahlaktan yahut almamız gereken eğitimden bahsederken bir yandan da ufkunuzu tahmin edemeyeceğiniz derecede hızlı bir şekilde genişletiyor. Olaylara farklı açılardan bakmanızı sağlıyor. Okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. (Ali)

Bu Su PDF indirme linki var mı?

David Foster Wallace - Bu Su kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Bu Su PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı David Foster Wallace Kimdir?

Illinois Üniversitesi'nde felsefe bölmü öğretim üyesi olan babasının etkisinde kalan Wallace, küçük yaşlardan itibaren felsefe ve İngilizce'ye ilgi duymaya başladı. 1987 yılında Arizona Üniversitesi'nde İngilizce üzerine eğitim almaya başlayan yazarın ilk romanı aynı yıl çıktı. Daha sonra Harvard Üniversitesi'nde felsefe eğitimi aldı. Birçok değişik alanda farklı konulara ilişkin yazılar yazdı. Tenis, uyuşturucu bağımlılığı, geri kazanım programları, depresyon, çocuk tacizi, aile içi ilişkiler, sinema teorileri ve Quebec’in ayrılıkçı talepleri gibi konulara değinen yazarın öykü ve deneme yazıları Esquire, GQ, Harper’s, The New Yorker ve The Paris Review gibi dergilerde yayımlandı. Pomona Üniversitesi’de yenilikçi yazım ve İngilizce dersleri verdi. infinite Jest (Sonsuz Jest) adlı romanı için Time dergisi 1923'den beri yayımlanmış en iyi 100 İngilizce yazılmış roman arasında olduğunu yazdı. İntihar üzerine "Yetişkinlerin çoğunun kendilerini başlarından vurarak intihar etmesi tesadüf değildir. Böylelikle kötü efendileri vurmuş oluyorlar. Bu intiharların çoğunda gerçek olan şu ki, aslında tetiği çekmeden çok önce zaten intihar etmiş oluyorlar... Ne kadar üzücü.” açıklamasını yapan David Foster Wallace, kendini asma yoluyla intihar ederek yaşamına son verdi.

David Foster Wallace Kitapları - Eserleri

  • Bu Su
  • İğrenç Adamlarla Kısa Görüşmeler
  • Infinite Jest
  • Consider The Lobster
  • String Theory
  • The Pale King

David Foster Wallace Alıntıları - Sözleri

  • Ateşli silahlarla intihar eden yetişkinlerin hemen hemen her zaman kafalarına sıkmaları, hiç de tesadüfi değildir. Aslında bu kişilerin çoğu, tetiği çekmeden uzun zaman önce ölmüştür. (Bu Su)
  • Tecrübe ettiğiniz biçimiyle dünya sizin karşınızda, sizin ardınızda, sizin solunuzda veya sağınızda, sizin televizyonunuzda, sizin monitörünüzde ya da her neredeyse orada. (Bu Su)
  • Tanıdığım ama nasıl tanıdığımı bilmediğim biriyle birlikteyim.. (İğrenç Adamlarla Kısa Görüşmeler)
  • . Kişisel özgürlük olmadan seçim olmaz, Buckeroo. İçimizde ölen biz değiliz. Bizde çok zayıf ve aşağılık bulduğunuz bu şeyler, bunlar sadece özgür olmanın tehlikeleri. ... (Infinite Jest)
  • “...Onu olmadik kurgularla bunaltmayip en temel dogal enerji ve arzarinizi aciga vurdugunuzu dusunmesini saglarsiniz. Tabii bir de - kizginliginizi ve tiksintinizi arttiracaktir bu, eminim- her tipten asiri derecede, akil almaz hoslukta kadinlarin hepsi de, deneyimden soyluyorum, saygi fikrine yonelik standart bir takinti gelistirmistir ve kendilerine yeterince derinden ve butunuyle saygi gosterildigini hissetirecek olan bir adam icin hemen her yerde, her seyi yaparlar. Herhalde bunun, baskalarinin da sizi sizin kadar ciddiye aldigina inanmaya yonelik psikolojik ihtiyacinizin ozel ve disil bir cesidinden baska bir sey olmadigini belirtmeye gerek yok. Psikolojik ihtiyaclar soz konusu oldugunda gayet normal; ama yine de baska insanlardan herhangi bir sey almaya yonelik derin ihtiyaclarin bizi kolay av haline getirdigini unutmayalim.” (İğrenç Adamlarla Kısa Görüşmeler)
  • . Gerçek şu ki, çocukluk eğlencelerinizin kahramanlığı gerçek bir kahramanlık değildi, tiyatroydu. Gerçek kahramanlık alkışlanmaz, kimseyi eğlendirmez. Kimse görmek için sıraya girmiyor. Kimse ilgilenmiyor. ... (The Pale King)
  • "İnsanların seni ne kadar nadiren düşündüğünü fark ettiğinde, onların senin hakkındaki düşünceleri konusunda çok daha az ilgili olacaksın." (Infinite Jest)
  • . Gerçekten görmeden ölmekten çok korkuyorum. Anlayabiliyor musun ? ... (Infinite Jest)
  • Mutlak merkezinde bulunmadığınız hiç bir tecrübeye sahip değilsiniz (Bu Su)
  • Bak. Huysuz olduğumu biliyorum. Ba­zen biraz içe kapanık olduğumu da biliyorum. Benimle beraber olmanın kolay olmadığını biliyorum, tamam mı? Tamam mı? Ama ne zaman huysuz olsam, içe kapanık olsam, benim seni terk ettiğimi ya da sepetlemeye hazırlandığımı düşünüyorsun dayanamıyorum buna. Sürekli korkman, yoruyor beni. Hangi ruh hali içinde olursam olayım saklamam gerekliymiş gibi geliyor, çünkü sen hemen seninle ilgili olduğunu ve seni sepetleyip terk etmeye hazırlandığımı düşünüyorsun. Bana güvenmiyorsun. Güvenmiyorsun. (İğrenç Adamlarla Kısa Görüşmeler)
  • . Her aşk hikayesi bir hayalet hikayesidir. ... (The Pale King)
  • Sana karşı senin bana olduğun kadar özenli ve dürüst olmak istiyorum.. (İğrenç Adamlarla Kısa Görüşmeler)
  • . Sana olan aşkımda nefret yok. Sadece bir üzüntü, onu açıklayamadığım veya tanımlayamadığım için daha güçlü hissediyorum. . (Consider The Lobster)
  • Gerçek, eğitimin kıymetine dairdir ve bunun aldığınız diploma, notlar, derecelerle hiçbir ilgisi yoktur; farkındalıktan başka hiçbir şeyle ilgisi yoktur… Neyin gerçek ve gerekli olduğuna dair farkındalık, etrafımızdaki manzaranın içinde öyle gizlenmiştir ki kendimize sürekli hatırlatmamız gerekir. (Bu Su)
  • kendiliğinden doğru bildiğim bir şeyin tamamen hatalı oluşuna bir örnek: kişisel tecrübemde yer alan her şey, var olan en gerçek, en canlı ve en önemli şahıs olarak evrenin merkezinde bulunduğuma yönrlik derin inancımı besler. bu gibi doğal, temel benmerkezcilik olgularına toplum içinde fazlasıyla itici bulunduğundan nadiren kafa yorarız ama hepimiz için, esasında durum böyledir. olağan ayarımız böyledir ve doğduğumuz gün devrelerimize işlenmiştir. (Bu Su)
  • - ölmüş olan ve kendi canına kıydığını görmemenin budalaca bir inkar gerektirdiği bir insan ve bu yüzden de, diye depresif kişi öne sürdü, büyük olasılıkla depresif kişinin kendi yaşadıklarıyla kıyaslanabilir ya da -ama bu olasılığı aklından geçirmeyi bile sadece "kafa"da ya da salt soyut entelektüel düzeyde yapabildiğini itiraf etti depresif kişi kulaklıklı telefondan- (İğrenç Adamlarla Kısa Görüşmeler)
  • Ateşli silahlarla intihar eden yetişkinlerin hemen hemen her zaman kafalarına sıkmaları, hiç de tesadüfi değildir. Aslında bu kişilerin çoğu, tetiği çekmeden uzun zaman önce ölmüştür. Eğitimimizin esas amacının bu olması gerektiğini ileri sürüyorum: Rahat, şanslı, saygın yetişkinler olarak yaşamlarımızın her, ama her gününü, sabah akşam ölü, şuursuz geçirmekten, zihninize ve olağan ayarlarınızdaki emsalsiz, derin, muhteşem yalnızlığa köle olmaktan korunmanızı sağlamak. (Bu Su)
  • Yetişkinlerin gündelik hayat mücadelesinde, ateizm diye bir şey yoktur. Inanmamak diye bir şey yoktur. Herkes bir şeylere inanır. Yapacağımız tek seçim, neye inanacağımızdır. (Bu Su)
  • Eğitiminiz bütün ömrünüz boyunca sürecek ve aslında şimdi başlıyor. Size şanstan daha fazlasını diliyorum. (Bu Su)
  • . Herkes, derinlerde herkesten farklı olduğu için gizli ve söylenmemiş inancında özdeştir. . (Infinite Jest)