Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri - Carl Gustav Jung Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri kimin eseri? Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri kitabının yazarı kimdir? Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri konusu ve anafikri nedir? Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri kitabı ne anlatıyor? Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri PDF indirme linki var mı? Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri kitabının yazarı Carl Gustav Jung kimdir? İşte Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Carl Gustav Jung
Yazar: Abdurrahman Kasapoğlu
Çevirmen: Abdurrahman Kasapoğlu
Yayın Evi: Mengüceli Yayınları
İSBN:
Sayfa Sayısı: 167
Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Carl Gustav Jung, tıp ve psikiyatri kökenli bir ruh çözümlemecisi. Ancak onu bir
okul yapan, sembol-bilim alanındaki çalışmaları ve bir de bilinçdışının dinamik
ve yansımalarını çözümlemeye adanmış hayat-eseri. Jung, “ruh”un tanımını
Freud’un öğretilerine sığmayacak kadar genişletmiştir. Bunun için Jung
Freud’dan ‘fazla’dır. Bir bilinç-lilik fanatiği olmayan, karanlıksız aydınlığın
mümkün olmayacağını vurgulayan, modernist ‘akılcı’ zihniyeti ürkütmüş bir
alacakaranlık seyyahıdır. Ona göre insan hayatının esas gailesi, kenidi
tedavisidir. Eksiklerini tamamlamak, çatışmalarını çözümlemek,
zedellenmişliklerinin ıztırabını azaltmak ve dünyayı, yeniden, merkezinde
‘kendisi’ olmak kaydıyla ‘tamam’ etmektir.
Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri Alıntıları - Sözleri
- Mağaranın, tarih öncesi devirlerden beri insanları etkilediği, ibadetler için kullanıldığı bilinir. Pek çok dinde mağaraya kutsallık atfedilmiş, İslam dininde de özel bir yere sahip olmuştur. (…) Mağara hem karanlık dünyanın bir mecazi olarak hem de kalp imgesi olarak anlaşılır. Her kutlu mağaraya benzer bir anlam verilir. Kutsal mağara içe doğru dönmüş bir evrendir, kalbin gizli dünyasıdır.
- “Hızır, Yüce Allah'ın hayat sıfatıyla tecelli etmesidir.”
- "Düşünmek zor bir sanattır, onun için çoğunluk tek karar verir."
- "Derinlikler, bilinçdışının en uç katmanları olup, düşte, bireysel bütünlüğün, başka bir deyişle iyileşmenin anahtarını içerir. Derinlere iniş şifaya götürür."
- Jung'a göre, Hızır kıssası Ashâb-ı Kehf kıssasının ve yeniden doğuş sorununun daha net ve ayrıntılı bir versiyonudur. Bu kıssada Hz. Musâ dönüşüm için arayış içerisinde olan bir insanı temsil eder. Gerçekleştirilen yolculukta ona "gölge"si, hizmetçisi, bir başka deyişle "alt insan" eşlik eder. Yeşua (Yuşa), Nun'un oğludur. Nun, bir balık adıdır ve Yeşua'nın kökeninin derin sularda, karanlıkta, gölgeler âleminde olduğuna işaret eder.
- “Kıyamet günü ışık ebedî ışığa, karanlık ebedî karanlığa geri dönecektir. Karşıtlar birbirinden aynlacak ve zamamn ortadan kalktığı bir süreğenlik dummu başlayacaktır.”
- “ İnsandaki ölümsüzlük sezgisinin kaynağı, insandaki, garip bir zaman ve mekâna yayılma duygusudur. Gizlemlerdeki tannlaştırma, bu ruhsal fenomenin bir yansımasıdu:. Hızır, yaşayan ve dönüşüme uğrayan Kendilik'in bir görünüşüdür”
- “Jung, Ashâb-ı Kehf kıssasmda yaşanan süreçlerin, her insamn bilinçaltında bir karşılığmm olduğunu ileri sürer. Bu yüzden de kıssayı bilinçli ve ciddiye alarak dinleyenlerin, kıssayla kendileri arasında bir ilişki kurma ihtiyacı duyacaklanna işaret eder.”
- “Jung'a göre, âyette (18/17) tasvir edilen mağara, Ashâb-ı Kehfin bir kereliğine girmiş olduğu bir mağara olmayıp herkesin girebileceği bh yerdir. Her insanın içinde bilinç ötesi süreçlere ilişkin bir alan vardır. İnsan yeter ki, oraya girmek istesin ve girmeyi bilsin. Jung, bu suretle, Kur'an'm gayİD diye nitelediği metafizik alana ilişkin oluş ve süreçlerin msamn benliğinin derinliklerinde yer bulduğunu ileri sürmüştür.”
- Bir mü'min için, bilinçötesi yani gayb âlemi sadece öldükten sonra var olmaz. Mü'min kimse, müşahede âlemini tecrübe ettiği anlarda da bilinçötesinin farkındadır, gaybın etkisi altındadır.
- "Jung, Müslümanların yaşadığı Mısır, Cezayir, Tunus, Büyük Sahra'ya geziler yapmıştır. Bu gezilerinden birinde Somalili bir sufî, Jung'un Kur'an'ı kendisinden daha iyi bildiğini söylemiştir."
- Îbnü'l-Arabî, Hızır'la arkadaşlık yaptığını, onunla birlikteyken olağanüstü şeyler tecrübe ettiğini anlatmıştır.
- Sûfî yoruma göre, Güneşin doğduğu yer, insanın nefs-i natıkasıdır. Zülkarneyn'in doğuya yolculuğu ruhlar âlemine ulaşmayı sembolize eder. Nitekim orada güneşi maddî bağlardan soyutlanmış bir toplum üzerine doğarken bulmuştur.
- Jung'a göre mağara, insanın içinde barındırdığı bir olgudur. Birey, bilincin dışındaki karanlığa girmek suretiyle kendi benliğindeki mağaraya girmiş olur.
- Simyacılar denizdeki kılçıksız ve derisiz garip bir balıktan söz ederler. Bu balık "canlı taş"ın (fılius philosophorum)un yani felsefe taşı'nın özünü temsil eden "yuvarlak unsur"dur. Ab-ı hayat'ın simyadaki karşılığı olan aqua permanes yani hiç bitmeyen su'dur. "Can veren" diye şöhret bulan bu suyun bir özelliği de, katı olan her şeyi eritmesi, sıvı olan her şeyi de pıhtılaştırmasıdır. Kur'an tefsirlerinde, balığın kaybolduğu yerdeki denizin sert toprağa dönüştüğü ve toprakta balığın izlerinin hâlâ görülebildiğinden söz edilir.
Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri PDF indirme linki var mı?
Carl Gustav Jung - Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Carl Gustav Jung Kimdir?
Carl Gustav Jung. (d. 26 Temmuz 1875 Kesswil, Thurgau, İsviçre. ö. 6 Haziran 1961 Küsnacht ZH, Zürih, İsviçre). İsviçreli psikiyatr, analitik psikolojinin kurucusu. Derinlik psikolojisinin üç büyük kurucusundan birisi.
Basel Üniversitesi'nde tıp profesörü olan büyükbabasının adını taşıyan Carl Gustav Jung İsviçreli bir papazın oğludur. 1895 yılında Basel'de tıp eğitimi almaya başladı ve 1900 yılında Eugen Bleuler'in asistanı olarak Burghölzli'de psikiyatrist olarak hizmet verdi. Doktorasını 1902 yılında tamamladı. Konu okült (gizli, görünmeyen) fenomenler (etkiler) ve onların Psikoloji ve Patolojiyle bağlantıları idi. Paris'te 6 ay Pierre Janet ile bilgilerini derinleştirdi. 1903 yılında Emma Rauschenbach ile evlendi. 36 yaşında Uluslararası Psikanaliz Birliği'nin ilk başkanı oldu. Psikolojik analizlerinde astrolojiden de yararlanan Carl Gustav Jung,Sigmund Freud'le beraber üzerinde çalıştığı toplumsal bilinçaltı kavramı ile de tanınır.
Carl Gustav Jung Kitapları - Eserleri
- Dört Arketip
- Keşfedilmemiş Benlik
- İnsan Ruhuna Yöneliş
- Psikoloji ve Din
- Anılar, Düşler, Düşünceler
- Rüyalar
- Maskülen
- Feminen
- Kişiliğin Gelişimi
- Kırmızı Kitap
- Ulysses ve Picasso Üzerine Denemeler
- Analitik Psikoloji Üzerine İki Deneme
- İnsan ve Sembolleri
- Psikoterapi Pratiği
- Gökte Görülen Cisimler Üzerine Bir Mit
- Eşzamanlılık
- Analitik Psikoloji Sözlüğü
- Analitik Psikoloji
- Doğu Metinlerine Psikolojik Yaklaşım
- Freud ve Psikanaliz
- Ruh
- Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri
- Analitik Psikolojinin Temel İlkeleri
- Seçme Yazılar
- Nietzsche'nin Zerdüşt'ü Üzerine Seminerler
- Psikolojide Tipler
- Bilinç ve Bilinçaltının İşlevi
- Dinlerin Psikolojiye Etkileri
- Dönüşüm Sembolleri
- Aion
- Psikiyatri Araştırmaları
- Les Racines de la Conscience
- Dışa Bakan Rüya Görür İçe Bakan Uyanır
- The Structure and Dynamics of the Psyche
- The Archetypes and the Collective Unconscious
- Civilization in Transition
- Psikoloji ve Felsefe
- Two Essays on Analytical Psychology
- Rüyalar
- Kundalini Yoga Psikolojisi
- Rüya Analizleri
- Kəşf Olunmamış Mənlik
Carl Gustav Jung Alıntıları - Sözleri
- ...ruhani bir amaç, ruh sağlığının kesin gerekliliğidir. (Kişiliğin Gelişimi)
- "Kendi ruhunu bir teleskopla baktı. Düzensiz gibi görülenleri gördü ve güzel yıldız kümeleri gibi gösterdi ve bilincine dünyaların içinde gizli dünyalar kattı." (Anılar, Düşler, Düşünceler)
- Bugün bunların olmasındaki amacın karanlığa, olabildiğince aydınlık getirebilmek olduğunu biliyorum. (Anılar, Düşler, Düşünceler)
- Bastırılmış acı verici düşünce kendisini ancak "sembolik " olarak ifade edebilir. (Rüyalar)
- Duygusallık, aşağılık duygusunun varlığının şaşmaz belirtisidir. Bu,sadece iki kişi arasında değil, aynı zamanda kendi içimizdeki çatışmanın ve anlaşmazlığın psikolojik temelini oluşturur. (Analitik Psikoloji)
- Tutkularının cehenneminden geçmemiş biri, onların hiçbir zaman üstesinden gelemez. (Doğu Metinlerine Psikolojik Yaklaşım)
- “Nietzsche’nin Zerdüşt’ünün bir de psikolojik açıdan dikkatle okunmasını öneririm. Nietzsche, tanrısı ölen ve tanrısal paradoksu ölümlü insanın dar kılıfına hapsettiği için yıkılan “Üst-İnsan”ın psikolojisini eşine az rastlanır bir tutarlılıkla ve gerçekten dindar bir insanın tutkusuyla tasvir etmiştir.” (Dört Arketip)
- Biz hala kendimizde görmek istemediğimiz bütün kötülükleri ve değersizlikleri diğer insanlara atfetmeye devam ederiz. Bu nedenle, onu eleştirmemiz ve ona saldırmamız gerekir. (Keşfedilmemiş Benlik)
- insan yığınları hep sürü psikolojisine, bu yüzden de körükörüne “kaçışmaya” ve avam psikolojisine, bu yüzden de hissiz bir vahşilik ile isterik ağlamaklılığa meylederler. (Psikoterapi Pratiği)
- Ne var ki ben, büyük ölçüde insanca beceriksizliklere bağlı olan bir şey için dini suçlamak gibi bir hataya düşmek istemiyorum. (Seçme Yazılar)
- Bütün kaosun içinde bir kozmos, bütün düzensizliğin içinde gizli bir düzen vardır. (Les Racines de la Conscience)
- Kadının güçlü bir erkeğin gücünden çok zayıflığını, zekası yerine akıllı adamın aptallığını sevmesi kadim bir olgu değil midir? (Feminen)
- - " (...) Bir Japon atasözü şöyle der: “Hırsızlık yalanla başlar.“ (Psikiyatri Araştırmaları)
- "Biraz yanlış davranmak bize daha bir rahatlık sağlar.. Bunun da nedeni, mükemmellik denen şeyden yoksunluğumuzdur.. Hintliler bir tapınak yaptırdı mı, bir köşesini bitirmeden bırakır.." (Analitik Psikolojinin Temel İlkeleri)
- Öğrendim ki yalnızca içimizde olanı ifade etme, ona tanıklık etme hakkına sahibiz; başkalarından bizim bakış açımızı benimsemelerini beklemeye hakkımız yok, onları dönüştürmeye çalışmaya ise hiç hakkımız yok. (Kundalini Yoga Psikolojisi)
- "Jung, Müslümanların yaşadığı Mısır, Cezayir, Tunus, Büyük Sahra'ya geziler yapmıştır. Bu gezilerinden birinde Somalili bir sufî, Jung'un Kur'an'ı kendisinden daha iyi bildiğini söylemiştir." (Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri)
- İnsan muazzam işler başardı, ama bunun karşılığında dünyanın uçurumunu derinleştirdi; insan nerede duracak, durabilecek? (Dört Arketip)
- Yaşamını bir yalanın üzerine kuramazsın. (Anılar, Düşler, Düşünceler)
- …bilinç gelişimi ne düzeyde olursa olsun, her uygar insan ruhunun derinliklerinde arkaik bir insan olmaya devam eder. İnsan vücudu bizi nasıl memelilere bağlıyorsa ve sürüngenler çağına kadar uzanan evrimsel sürecin hatıralarını taşıyorsa, insan ruhu da, başlangıcına kadar izlerini takip ettiğimizde, sayısız arkaik özellikler gösteren bir gelişimin ürünüdür. (Keşfedilmemiş Benlik)
- ....özellikle ilkel insanlar çocuklarına çok bağlıdır.. (Freud ve Psikanaliz)