Çocuğun Manevi Eğitimi - Ali Çankırılı Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Çocuğun Manevi Eğitimi kimin eseri? Çocuğun Manevi Eğitimi kitabının yazarı kimdir? Çocuğun Manevi Eğitimi konusu ve anafikri nedir? Çocuğun Manevi Eğitimi kitabı ne anlatıyor? Çocuğun Manevi Eğitimi PDF indirme linki var mı? Çocuğun Manevi Eğitimi kitabının yazarı Ali Çankırılı kimdir? İşte Çocuğun Manevi Eğitimi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Ali Çankırılı
Yayın Evi: Zafer Yayınları
İSBN: 9752611338
Sayfa Sayısı: 181
Çocuğun Manevi Eğitimi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
İster ailede, ister okul öncesi eğitim kurumlarında olsun, çocuğun gelişim evreleri dikkate alınmadan yapılan dini eğitim amacına ulaşmadığı gibi, çocukta hatalı dini inanç ve tutumların gelişmesine yol alabilmektedir. Çocuklarına dini eğitim vermeye çalışan anne babalar elbette iyi niyetlidirler. Ancak doğru sonuç almak için iyi niyet yetmemektedir. Hatalı tutum ve yanlış vasıtalarla doğru sonuca ulaşılmaz. Çocuklarına dini bilgi verirken anne babaların yaptıkları temel yanlışlardan biri yetişkin mantığı ile hareket etmeleridir.
Peygamberimiz bir hadisinde: 'Çocuğu olan onunla çocuklasın,' buyuruyor. Bunun anlamı empatidir, kendini çocuğun yerine koyup onu anlamaya çalışmaktır.
Ne ihmale gelir, ne de ertelenebilir bir konu olan çocuk eğitiminin en önemli şubesi olan dini eğitim konusunda sizlere ışık tutabilmek amacıyla hazırladığımız bu kitabin, gayesine ulaşmasını dileriz...
Çocuğun Manevi Eğitimi Alıntıları - Sözleri
- Peygamberimiz bir hadisinde: “Çocuğu olan çocuklaşsın,” buyuruyor. Bunun anlamı empatidir, kendini çocuğun yerine koyup onu anlamaya çalışmaktır.
- Çocuklarına söz geçiremeyen aciz bir anne tanımıştım. Bu kadın zorda kalınca, çocuklarını üç şeyle korkuturdu: Baba, öcü ve Allah. Çocuklar oynarken gürültü yapıp söz dinlemediği zaman hemen birinci silahını kullanırdı: "Akşam babanız gelsin, siz görürsünüz! Temiz bir dayak yiyin de aklınız başınıza gelsin." Küçük çocuk yatağa gitmekte zorluk zorluk mu gösteriyor? Hemen ikinci silah devreye girerdi: "Çabuk yatağına, yoksa öcüler gelir seni yer!" Annelerine itiraz mı ettiler, kazara ağızlarından kötü bir söz mü çıktı? Üçüncü silah hazırdı: " Allah, annelerine karşı gelen ve kötü söz söyleyen çocukları cehenneminde yakar!" Sonunda ne oldu biliyor musunuz? Çocuklar Allah'tan, babadan ve öcüden aynı derecede korkar ve nefret eder oldular. C. Gotthilf Salzmann
- Kötü ve başarısız çocuk yoktur, kötü eğitilmiş ve başarısızlığa itilmiş çocuk vardır.
- Yalan çoğunlukla güven eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Sık yalan söyleyen çocukla anne baba arasında güven eksikliği var demektir.
- Çocuğun kendini değersiz hissetmesi çalma davranışını destekler. Kendini değersiz hisseden çocukta özgüven duygusu gittikçe zayıflar, eşya veya para çalarak bu zayıflığı telafi etmeye çalışır.
- Çocukta sağlıklı bir kişiliğin oluşmasında temel referans kabul edilen güven duygusu ancak mutlu bir aile ortamında yaşanarak kazanılmaktadır. Güven duygusunu verecek olan ilk kişi şüphesiz annedir.
- Aileye bağımlı hale getirilen çocuklarda Allah inancı da buna uygun gelişecektir. Bir güçlükle karşılaştığında, işi ters gittiğinde, güçlüğü kendi aklı ve yeteneği ile aşmaya çalışmak yerine Allah’tan yardım bekleyecek; “Neden bu terslikler hep beni buluyor! Allah neden bana yardım etmiyor!” diye yakınacaktır.
- Sevgi eğitimin sihirli anahtarıdır.
- Çocuğu terbiye ederken Allah’la ve cehennemle korkutmak, tabiri caiz ise, Allah’a haksızlıktır. Çünkü Allah böyle değildir. Allah, çocuklara karşı annelerinden daha şefkatlidir.
- Sevgi ve ilgi eksikliği çeken çocuklar, anne ve babanın dikkatini üzerlerine çekmek için hikaye uydururlar. Eğer bunda başarılı olmazlarsa, yaramazlık yaparak, azar işitme ve dayak yeme pahasına da olsa anne babayı kendileriyle meşgul ederler.
- Önce “hayır” dediğiniz bir şeye sonradan “evet” derseniz çocuğunuz bunu size karşı sürekli kullanmaya başlayacaktır. Başka zaman ve durumlarda sizi pes ettirene kadar da inatlaşmaya devam edecektir.
- İsteklerine sınır konmayan, aile ve toplum kurallarına alıştırılmayan çocuklar dinin emir ve yasaklarını anlamakta ve uymakta güçlük çekerler.
- Anne ve babanın dindar oluşu; ahlak, estetik, adalet ve fazilet gibi duygular taşıması ve bunların davranışlarına yansıması, taklit yoluyla da olsa, çocuğun dini duygular kazanmasını kolaylaştıracaktır.
- Bizim için neyin iyi, neyin kötü olduğunu ancak Allah bilir. Bazen kötü zannettiğimiz bir şey çok iyi sonuçlar, iyi zannettiğimiz bir şey kötü sonuçlar verebilir. Allah’tan bir şey istediğimiz zaman, o şey bizim için iyi ise verir, iyi değilse vermez. Bazen de kendisine olan inancımızı ve sabrımızı denemek için istediğimiz şeyi hemen vermez, sonraya bırakır.
- Baskıcı ve kuralcı ailelerde, baba korkusu ile büyümüş çocuklarda Allah sevgisinin gelişmediği görülmektedir. Çocuk nazarında baba ve Allah otoriteyi temsil eden, kural koyan, terbiye eden ve cezalandıran birer güçtür. Babayı sevmeyen, ancak ondan korkan bir çocukta Allah inancı sevgiye değil korkuya dayalı olacaktır. Bu yüzden anneler çocuğu terbiye etmek için baba ve Allah’la korkutmamalı.
Çocuğun Manevi Eğitimi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Çocukların manevi eğitimleriyle ilgili detaylı bilgi sahibi olmak ve soyut olan dini kavramları çocuğa nasıl kazandırabiliriz sorusuna cevap bulmak için heyecanla başladığım ama açıkçası bende hayal kırıklığı yaratan bir kitap. Yazılmış olmak için yazılmış bir kitap adeta. Kitap üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde çocukların gelişim özellikleri ile ilgili bilgiler veriliyor. Özellikle bilişsel gelişim ve Piaget’nin kavramlarına detaylı yer verilmiş. Bu durum zaten bildiğim konuların tekrarı niteliğindeydi ve bu kitapta bunlardan bu kadar bahsetmenin ne gereği vardı diye düşünmeme neden oldu. Sonrasında kitabı okuyan herkesin çocukların bilişsel gelişimi ile ilgili bilgi sahibi olmadığı ve özellikle soyut işlemler dönemiyle ilgili okuyucuların bilgi sahibi olmasının yararlı olabileceğini düşünüp kitaba devam ettim. İkinci bölüm Allah inancının gelişimiyle ilgili bir bölümdü ve kitabın asıl anlatması gereken konular burada başlıyordu. Ancak o bölüm de bazı kısımlar hariç bana çok basit ve gereksiz geldi. Belki mesleğim gereği de bu konularda çocuğa nasıl yaklaşmam gerektiğini bildiğim için böyle düşündüm ama sonuçta kitap manevi eğitimle ilgili olunca haliyle daha kapsamlı bir şey bekliyordum. Kitabın son bölümü duygusal zekayı geliştirici ve hayatı tanımaya yönelik etkinliklerden oluşuyor. Kitapta en gereksiz bulduğum bölüm de burasıydı. Oyunlar ve etkinlikler gereksiz değildi. Ancak bu kitapta yer alması bana gereksiz geldi. Çünkü birkaç etkinlik dışında diğer etkinliklerin kitabın ana konusuyla ilgisi yoktu. Sonuç olarak kitap bende şu izlenimi uyandırdı. Yazar sanki manevi eğitimle ilgili bir şeyler yazmak istemiş. Yaptığı çalışma ve literatür taraması yeterli gelmemiş. Yazılanların kitap haline gelmesi için de yazar farklı eklemeler yapmış ve gerekli gereksiz olduğuna da bakmamış. Bu konuyla ilgili bilgisi olmayan kişilerin okuması yararlı olabilir ama bilgi sahibi olanların gereksiz bulacağı bir kitap. (Ayşenur SEVİM)
Çocuk yetiştirmek sevgi, sabır ve ilgi işi. Sevgisiz ilgi, ilgisiz kuru bir sevgi yeterli değil. Birinden biri olmazsa değerleri ve kavramları öğretemeyiz. Söz konusu manevi eğitimken çok dikkat isteyen bir durumun içindeyiz. Doğru sandığımız uygulamalar yanlış inançlara sebep olabilir. "Biz böyle gördük" gibi yaklaşımlarla korkutma ya da şiddet gibi asla tavsiye edilmeyen yollara başvurmak kaş yaparken göz çıkarmaya benzer. Kitapta bu durum çok güzel bir denge politikası izlenerek anlatılmış. İyi niyetli olan ebeveynlerin doğru amaca ulaşmak için uyguladığı yanlış yöntemlerden bahsedilmiş. Ne yapmamız gerektiği ve neden yapmamız gerektiği anlatılmadan önce ne yapmamamız gerektiği ve neden yapmamamız gerektiği anlatılmış. Adeta "Önce yanlış olan stratejiyi bırak. Sonra doğru olanı uygulamaya koy" der gibi. Üstelik sürekli öğüt veren yaklaşımlardan ziyade kitabın bir bölümü uygulamalara ayrılmış. Ebeveynlerin çocuklarıyla oynayabileceği küçük oyunlarla onların dilinden konuşarak Allah’a şükretmeyi, Allah’ı sevmeyi, yarattıklarını sevmeyi, doğayı sevmeyi, engellilere yardımcı olmayı nasıl öğretebilecekleri çok güzel anlatılmış. İçerik olarak doyurucu bilgilere yer vermiş. Dil ve üslup açısından biraz eksik buldum ama okunduğunda anlaşılmayacak kadar değil. Bilimsel, pratik bilgiler ve yerinde örnekler için görmezden gelinebilecek düzeyde ;) Kitabı anne-babalara, anne-baba adaylarına ve aday adaylarına (bekarlar da bir gün evlenecek sonuçta) kesinlikle tavsiye ederim :) (Kakuleli Yeşil Çay)
İçerik olarak ebeveynler için çok faydalı bir kitap. Çocukların yaş özelliklerinden ve kritik dönemlerden bahsedip kimi yerlerde örneklerle anlatıyor. Bir sonraki bölümde çocuklarda din eğitimine geçmiş ama bu bölüm benim için doyurucu gelmedi. Daha ayrıntılı ve zengin bir içerik bekliyordum. Son bölümde de çocuklar için oyun örnekleri verilmiş. Çocukların arkadaşlarıyla ya da anne babalarıyla oynayabileceği oyunlar var. Bu alanda bilgi sahibi olmak, çocukların dünyasını tanımak isteyenler için başlangıç kitabı olarak önerilebilir. (Kitap Notlarım)
Çocuğun Manevi Eğitimi PDF indirme linki var mı?
Ali Çankırılı - Çocuğun Manevi Eğitimi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Çocuğun Manevi Eğitimi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Ali Çankırılı Kimdir?
1947 yılında Çankırı'da doğdu. İlk ve ortaokulu Çankırı'da, Liseyi Üsküdar Fen Lisesinde bitirdi. Gazi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olduktan sonra bir hocasının tavsiyesi üzerine Ankara Üniversitesi Psikoloji bölümüne devam etti ve mezun olduktan sonra Amerika'da Alabama Üniversitesi'nde Çocuk Psikolojisi ve Davranışları konusunda yüksek lisans ve araştırmalar yaptı. Başarılı çalışmalarından dolayı kendisine Onursal Amerikan Vatandaşlığı belgesi verildi.
Yurda döndükten sonra değişik kamu ve özel eğitim kurumlarında görev aldı, 1990 yılında kendi isteği ile emekli oldu. Gazete ve dergilere çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında makaleler yazan, Anne Baba Okullarında sunumlar yapan, yurt içinde ve yurt dışında konferanslar veren Pedagog Ali Çankırılı'nın çok sayıda çeviri ve telif eserleri bulunmaktadır.
Ali Çankırılı Kitapları - Eserleri
- Çocuklara Söz Geçirme Sanatı
- Benimle Oynar mısın Anne
- Çocuk Resimlerinin Dili
- Çocuğun Manevi Eğitimi
- Babacığım Neredesin?
- Baba Olma Sanatı
- Kötü Çocuk Yoktur
- Ana Baba Okulu
- Anne Olma Sanatı
- Okul Ailede Başlar
- Gençler İçin Evlilik Okulu
- Benimle Oynar mısın Anne
- Eve Kardeş Geldi
- Çocuklarımız Mutsuz ve Başarısız Olmasın
- Benim Sağlıklı Bebeğim
- Anne Ben Nereden Geldim ?
- Torun Sevme Rehberi
- Ailede ve Okulda Değerler Eğitimi
- Sorunlarıyla Çözümleriyle Ergenlik Çağı
- Annem ve Babamla Oynuyorum Öğreniyorum
- Örnek İnsanlar
- Görgü ve Nezaket Kuralları
- Hikayelerle Değerler Eğitimi
- Eşler Soruyor
- Annemi İstiyorum
- Batıda İlmi Skandallar
- Unutulmayan İnsanlar
- Oynuyorum Eğleniyorum Öğreniyorum
- Tembel Çocuk Yoktur
Ali Çankırılı Alıntıları - Sözleri
- Çocugun problemlerini çözememekten yakınarak bize başvuran çalışan annelerin ifadelerinden "büyük bir suçluluk duygusu" içinde olduklarını müşahede ediyoruz. (Annemi İstiyorum)
- Kavga eden kardeşlerin birbirini sevmediğini düşünmeyin. (Ana Baba Okulu)
- ''Çocuğun kilosu ve boyu, beslenmeden ziyade soyaçekimle ilgilidir. Önemli olan çocuğunun kilosu değil, sağlığıdır. Ancak daha da önemlisi, beden sağlığı ile birlikte ruh sağlığıdır.'' (Babacığım Neredesin?)
- "Size bir itirafta daha bulunayım: Evvelce hafife alıp küçük gördüğüm 'klasik ev kadını'na şimdi saygı duyuyorum..." (Annemi İstiyorum)
- Baba ve anne arasındaki ilişkinin güven ve saygı dolu olması, çocukların kendilerini güvenli ve değerli hissetmelerini sağlayacaktır. (Baba Olma Sanatı)
- Çocuk kendisinde emeği olana bağlanır ve onu sever. (Anne Olma Sanatı)
- Çocuklarınıza ders çalışan makineler gözüyle değil, insan gözüyle bakın. Çocuklarınıza zaman ayırın, onları dinleyin. Eğer siz çocuklarınıza yeterli zaman ayırmaz, onlara doğru terbiye ve eğitim vermez iseniz, bu boşluğu başka kaynaklar dolduracaktır. (Okul Ailede Başlar)
- Ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklar sebebiyle doktora başvuran kadınların çoğunluğunu "çalışan anneler" teşkil etmektedir. (Annemi İstiyorum)
- Evlilik olaylara iki kişilik bakmak demektir. (Anne Olma Sanatı)
- Çocuk biriyle konuşurken boynunu eliyle tutuyorsa bilinçaltında konuştuğu kimseden kendisine bir zarar gelebileceği endişesi taşıyor olabilir. Vahşi hayvanlar genellikle avını güçsüz düşürmek için boynundan yakalamaya çalışır. Çünkü beyinle kalp arasında kan alışverişi sağlayan ana damarlar boynun ön kısmından geçmektedir. ( Şah damarı) (Çocuk Resimlerinin Dili)
- Çocuklarının kendilerini dinlemediğiden şikayet eden anne babaların , büyük ihtimalle çocuklarını yeterince “DİNLEMEDİKLERİ” de anlaşılır. (Kötü Çocuk Yoktur)
- Araştırmalar, annesi çalışan çocuklarla, kimsesizler yurdundaki çocukların, "sosyal hayata intibaksızlık" konusunda bir korelasyon (paralellik) içinde olduğunu göstermektedir. (Annemi İstiyorum)
- ''İnsanlar, genellikle her zaman beraber oldukları varlıkların değerini yeterince bilmezler.'' (Babacığım Neredesin?)
- Eğer oyuncakların hepsi elinin ulaşabileceği yerde ise, ne kadar güzel olurlarsa olsunlar, çocuğunuz bunlardan bıkacaktır. Oyuncakları dört hafta ila altı haftalık devrelerle çocuğunuzun önüne çıkartırsanız, çocuğunuz oyuncaklara karşı ilgi ve heyecanını tekrar kazanacaktır. (Benimle Oynar mısın Anne)
- Yalnızlığın ve bireyselliğin hüküm sürdüğü batı toplumlarında emeklilik daha çetin geçmektedir. (Torun Sevme Rehberi)
- Baskı ve sindirme ile ancak köle ve gölge kişilikli çocuklar yetişir. Köle zihinlerin kendilerine güveni olmadığı için insanlarla ve toplumla sağlıklı ilişkiler kuramazlar. Kendi başlarına bir işe karar veremez; yeni bir şey üretemezler. (Okul Ailede Başlar)
- Hz. Ali’nin çok güzel bir sözü var: “Çocuklarınızı içinde yaşadığınız zamana göre eğitin.” (Okul Ailede Başlar)
- ...çalışan annenin bütün bu ağır yükler altında iyimserliğini ve enerjisini koruması, sorunlar karşısında sabır göstermesi ve öfkesini kontrol etmesi çok zordur. (Anne Olma Sanatı)
- Beklenti düzeyini yüksek tutan yaşlılarımız kendilerini huzursuz ettiği gibi çevrelerini de mutsuz ederler. (Torun Sevme Rehberi)
- Freud, "Hayatta çocuğun babasının korumasına ihtiyacı olduğu kadar hiçbir şeye ihtiyacı yoktur" (Babacığım Neredesin?)