Dar Koridor - James A. Robinson Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Dar Koridor kimin eseri? Dar Koridor kitabının yazarı kimdir? Dar Koridor konusu ve anafikri nedir? Dar Koridor kitabı ne anlatıyor? Dar Koridor PDF indirme linki var mı? Dar Koridor kitabının yazarı James A. Robinson kimdir? İşte Dar Koridor kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: James A. Robinson

Yazar: Daron Acemoğlu

Çevirmen: Yüksel Taşkın

Editör: Hülya Balcı

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9786050969009

Sayfa Sayısı: 648

Dar Koridor Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bazı toplumlar özgürken, diğerleri neden otoriter yönetimler altında veya anarşi içinde yaşadılar ve yaşıyorlar?

Özgürlük Batı’ya özgü bir durum mu?

Özgürlüğün ve demokrasinin akıbeti ne olacak?

Daron Acemoğlu ve James A. Robinson’a göre özgürlük “doğal” bir durum değil… Güçlü bir sivil toplum ile güçlü ama prangalanmış bir devletin birbirlerini dengelemesiyle, süreç içinde elde edilen bir kazanım. Bu zor şartlar sağlandığında girilen “dar koridor”da kalmak ise sürekli bir çaba gerektiriyor…

Dar Koridor okuru tarihte uzun bir yolculuğa çıkarıp özgürlüğün doğuşu, sürdürülebilirliği ve akıbeti hakkında çarpıcı sonuçlara ulaştırıyor…

Dar Koridor Alıntıları - Sözleri

  • Yasaları uygulama, şiddeti denetim altına alma, ihtilafları çözme ve kamu hizmetlerini sağlama kapasitesi olan ama aynı zamanda kendine güvenen ve iyi örgütlenmiş bir toplum tarafından ehlileştirilmiş ve denetim altına alınmış bir devlete ihtiyacımız vardır.
  • Yönetici bir kayıktır, halk da deniz. Deniz kayığı taşıyabilir. Deniz kayığı alabora edebilir.
  • Özgür olmak, şahinler arasında bir tavuk, avcı için av olmak anlamına geliyordu. En iyisi gönüllü esareti kabul ederek özgürlüğünüzden feragat etmekti.
  • Ama aslında devletler iki yüzlüdür. Bir yüzü Hobbes’un tahayyul ettiğine benzer; Savaşı engeller, yurttaşlarını korur, ihtilafları hakkaniyetle çözer, kamu hizmetleri, kolaylıklar ve iktisadi fırsatlar sağlar ve iktisadi refahın temellerini atar. Diğer yüzü ise despotik ve korkutucudur. Yurttaşları susturur, onların isteklerine kulak asmaz, onları boyunduruk altına alır; hapseder, sakatlar ve öldürür. Hatta emeklerinin meyvelerini çalar veya başkasının çalmasına destek olur.
  • Bir çoban kendi sürüsünü parçalar mı?
  • Savaş devlet yaratır, devlet savaş yaratır
  • Yasanın olmadığı yerde özgürlük de yoktur.
  • Fransız başbakanlarından Charles-MauriceTalleyrand, anayasalar “kısa ve anlaşılmaz” olmalı demişti. 15. Madde de bu görüşü yansıtır: Kısa ve anlaşılmazdır. Basitçe şunu söyler. Débrouillez-vous (kendi başının çaresine bak).

Dar Koridor İncelemesi - Şahsi Yorumlar

DAR KORİDOR / Daron Acemoğlu & James Robison (2020): Siyaset bilimi, siyaset felsefesi, tarih, ekonomi, sosyoloji, antropoloji severler için mükemmel bir eser. “Ulusların Düşüşü (Why Nations Fail)”nü okuduysanız bu iki yazarı anlatmama gerek yok zaten. En başta söyleyeyim: Dar koridor, medeniyet, refah, özgürlük, adalet ve güvenlik demek. Bir ülkenin oraya girmesi zor, çıkması ise çok kolay. Hiç düşündünüz mü, bazı toplumlar özgürken, bazıları neden otoriter yönetimler altında veya anarşi içinde yaşadılar ve yaşıyorlar? Özgürlük neden Batı’da daha fazla? Batı refah içinde yaşarken İslam ülkeleri neden bu hâlde? Özgürlüğün ve demokrasinin akıbeti ne olacak? Yazarlar devlet-toplum ilişkisini üçe ayırıyorlar: 1) Güçlü devlet – güçlü toplum: Prangalanmış leviathan 2) Güçlü devlet – zayıf toplum: Despotik leviathan 3) Zayıf devlet – güçlü toplum: Namevcut leviathan Siyaset felsefesi okuyanlar bilirler: Leviathan, Hobbes’un yazınında devleti temsil eden mitolojik su yaratığı. Hobbes 17. Yüzyılda İngiltere’de iç savaşlardan öylesine bunalmış ki barışı getirecek güç bir devletin hayaliyle yanıp tutuşmuş. İşte o çok güçlü devleti temsilen leviathan metaforunu kullanmış. Peki, sınırsız güçlü bir devlet her derde deva mı? Yazarlara göre hayır. Toplum da güçlü olmalı ki devleti denetlesin. Daron Acemoğlu ve James A. Robinson’a göre özgürlük “doğal” bir durum değil. Güçlü bir sivil toplum ile güçlü ama prangalanmış bir devletin birbirlerini dengelemesiyle, süreç içinde elde edilen bir kazanım. Bu zor şartlar sağlandığında girilen “dar koridor”da kalmak ise sürekli bir çaba gerektiriyor.. Dar Koridor okuru tarihte uzun bir yolculuğa çıkarıp özgürlüğün doğuşu, sürdürülebilirliği ve akıbeti hakkında çarpıcı sonuçlara ulaştırıyor. (ali doğan)

Özgürlüğün devletsiz, devletinde güvenliksiz olmadan ilerleyemeyeceğini varsaydığımızda; güvenlik-özgürlük dikotomisinde gerilim hattı oluşuyor. Peki bazı ülkeler dünyanın en zengin ülkelerine dönüşürken, hemen yanıbaşındaki komşularının despotik, fakir bir ülke olarak kalması bir ironi midir? Her toplumun kendi dinamikleriyle yoğrulduğu, kendi tarihsel katmanlarından büyüdüğünü kabul edersek, bazı ülkeler ve bazı halklar bir şeyleri, başkalarından daha farklı yapıyor demektir. Bunun adı demokratikleşmek midir? Yazarlarımıza göre ''evet''. Demokratik kurumlar inşa etmeden ülkeler ya despotik leviathan ya da namevcut leviathan, veyahut demokratikleşmiş toplumlarda ''prangalanmış leviathan'' diye sınıflandırılıyor. Devletin kurumsal kapasitesi artırılmadan, aynı zamanda toplumsal hak ve taleplerde bir uzlaşıya gitmeden refah ülkesi olmak imkansız gibi görünüyor. Devletin ve toplumun gücü birbirine düşman değil, iş birliği içinde büyümesi vatandaşlarını ''dar koridor''a sokuyor. Bu koridor dünyanın en zengin ve refah ülkelerin bulunduğu koordinat. Maalesef ülke olarak bu koridora girmek için her yönden gelişime ve eğitime ihtiyaç duyduğumuz aşikar. Kitap siyaset-ekonomi-hukuk gibi birbirinden bağımsız üç alanın, aslında nasılda ilişkili olduğunu göstermesi açısından inanılmaz bir perspektif sunuyor. (daral_1988)

Daron Acemoğlu ile James A. Robinson Ulusların Düşüşü'nü yazmalarının ardından geniş bir etki uyandırmışlardı. 7 yıl sonra ise tekrardan sahneye çıktılar. Bu seferde Dar Koridor kitaplarıyla... İnceleme videosu: https://youtu.be/7GMShaFbN78 Dar Koridor ne hakkında sorusunun cevabı önsözde hemencecik veriliyor. "Bu kitap özgürlük hakkında..." Daron Acemoğlu'nu çok seven birisiyim ve hayranım ona. MIT'de ekonomi profesörü tabii ki de hayran olacağım :D Ulusların Düşüşü adlı kitapta basit bir soru soruluyordu. "Bazı ülkeler neden diğerlerinden daha zengin?" Tüfek, Mikrop ve Çelik kitabından da aşina olduğumuz bu soruya Ulusların Düşüşü'nde "Kapsayıcı Kurumlar" cevabı veriliyordu. Kurumlarınız iyi ve kaliteli olmalı yoksa ülkeniz gelişemez. Dar Koridor kitabında ise Gılgamış Destanı ve Leviathan kullanılıyor. Bir ülke gelişirken nelerden faydalanmalı ki bu gelişmesi sürdürülebilir olsun? Örneğin Çin Hükümeti Komünizm ile gelişme sağlamasına rağmen "özgür" değil bu yüzden de elbet bir gün gelişmesi duracak. Hobbes'un önemli eseri Leviathan bir deniz canavarıdır. İnsanlar özgürlüklerinden feragat ederek bu canavarı yaratırlar. Yani devleti... Dar Koridor'da da bu Leviathan 3 türe ayrılmış. Despotik Leviathan, Prangalanmış Leviathan ve Namevcut Leviathan. Despotik Leviathan için Çin ve Rusya örnek olarak veriliyor. "Sovyet devleti Despotik Leviathan'ın Rusya'da mükemmel bir örneğiydi." Devlet çok güçlü ama toplum zayıfsa Despotik Leviathan ortaya çıkıyor. Namevcut Leviathan ise devletin olmadığı ama toplumun güçlü olduğu şekildir. Buna da kitapta birkaç tane örnek veriliyor. Prangalanmış Leviathan ise en önemlisi ve toplum ile devletin birlikte güçlenmesi oluyor bu. Zaten kitabın isminin Dar Koridor olmasının da nedeni bu. Devlet güçlenirken toplum da güçlenmeli. Birisi daha fazla güçlenirse koridordan çıkar devlet. Kitabın baya sağlam bir kaynakça kısmı var. Sadece o kaynakça kısmını okuyan zaten profesör olur :D Eleştiri kısmı ise şu şekilde yapılabilir: Amerika'da yaşayan ve üniversitede eğitim veren 2 kişi Çin'i despotik bir devlet olarak görüyor. Bu açık açık Şarkiyatçılık ve Batı'nın gözünden Doğu'ya bakmak... Ama durun, bu eleştiri biraz haksız olur. Çünkü yazarlarımız Prangalanmış Leviathan için örnek olarak seçtikleri Amerika'nın bile sıkıntılar yaşadığını bir çeşit özeleştiri ile gözler önüne seriyor. En basitinden Amerika'da yaşanan ırkçılık olayları... Ulusların Düşüşü kadar çarpıcı ve etkili bir eser olamadı bana göre. Yine de okunması gereken bir eserdir. Okumak isteyen herkese iyi okumalar dilerim. (Ömer Gezen)

Dar Koridor PDF indirme linki var mı?

James A. Robinson - Dar Koridor kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Dar Koridor PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı James A. Robinson Kimdir?

James Alan Robinson (1960 doğumlu) bir İngiliz iktisatçı ve siyaset bilimcidir. Harris Okulunda Küresel Çatışmaların İncelenmesi ve Çözümü Pearson Enstitüsü'nün Enstitü Direktörü olarak görev yapmaktadır.

Robinson, daha önce 2004-2015 yılları arasında Harvard Üniversitesi'nde ve ayrıca Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley, Güney Kaliforniya Üniversitesi ve Melbourne Üniversitesi'nde öğretmenlik yapmıştır.

Robinson, London School of Economics (BSc), Warwick Üniversitesi (MA) ve Yale Üniversitesi'nde (PhD) ekonomi okudu. Başlıca araştırma ilgi alanları, Latin Amerika ve Sahra Altı Afrika'ya özel bir ilgi ile uzun vadeye odaklanarak karşılaştırmalı ekonomik ve politik gelişmedir.

2004 yılında, Harvard'a doçent olarak atandı. Daha sonra Harvard'da, önce David Florence Hükümet Profesörü (2009-2014) ve daha sonra Wilbur A. Cowett Hükümet Profesörü (2014-2015) olarak adlandırılmış başkanlık pozisyonlarında bulundu. 1 Temmuz 2015'te, Chicago Üniversitesi Harris Kamu Politikası Çalışmaları Okulu'na dokuz Üniversite Profesörü'nden biri olarak atandı. 9 Mayıs 2016 tarihinde, Profesör Robinson, ülkeye ilk ziyaretinde Moğolistan Ulusal Üniversitesi tarafından fahri doktor unvanı ile ödüllendirildi.

Botsvana, Şili, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Filipinler, Sierra Leone dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde araştırmalar yaptı.

London School of Economics'teki toplantısının ardından uzun süredir ortak yazar olan Daron Acemoğlu ile yoğun bir işbirliği yaptı.

James A. Robinson Kitapları - Eserleri

  • Ulusların Düşüşü
  • Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri
  • Dar Koridor
  • The Narrow Corridor

James A. Robinson Alıntıları - Sözleri

  • İzah ettiğimiz kurumsal dinamikler nihai olarak hangi ülkelerin 18. yüzyılın sunduğu önemli fırsatlardan yararlandığını ve hangilerinin bunu başaramadığını belirledi. Bugün gözlemlediğimiz dünya eşitsizliğinin kaynağı bu ayrışmada bulunabilir. Birkaç istisna dışında günümüzün zengin ülkeleri 19. yüzyılda başlayan sanayileşme sürecini ve teknolojik değişimi benimseyenlerdir; fakir olanlarda benimsemeyenler. (Ulusların Düşüşü)
  • 1800'de İngiltere'de erkeklerin %60'ı okuryazarken Osmanlı'da bu sayı yalnızca %2'ydi. (Ulusların Düşüşü)
  • First they came for the socialists, and I did not speak out > because I was not a socialist. Then they came for the trade unionists, and I did not speak out > because I was not a trade unionist. Then they came for the Jews, and I did not speak out > because I was not a Jew. Then they came for me—and there was no one left to speak for me. “Martin Niemöller” Speak up if you see one dominating another, before it’s too late, as history proves Mr. Niemöller right (The Narrow Corridor)
  • Yönetici bir kayıktır, halk da deniz. Deniz kayığı taşıyabilir. Deniz kayığı alabora edebilir. (Dar Koridor)
  • Büyük Britanya ve ABD gibi ülkeler zenginleşebildiler çünkü bu ülkelerin vatandaşları iktidarı kontrol eden seçkinleri devirip siyasi hakların çok daha geniş kapsamlı şekilde dağıtıldığı, devletin vatandaşlarına karşı duyarlı olduğu ve hesap verdiği, büyük kitlelerin ekonomik fırsatlardan yararlanabildiği bir toplum yaratabildiler. (Ulusların Düşüşü)
  • Bir çoban kendi sürüsünü parçalar mı? (Dar Koridor)
  • Zengin ülkelerde bireyler daha sağlıklı, daha uzun ömürlü ve çok daha iyi eğitimli. (Ulusların Düşüşü)
  • Eşitsiz bir dünyada yaşıyoruz. (Ulusların Düşüşü)
  • Yasaları uygulama, şiddeti denetim altına alma, ihtilafları çözme ve kamu hizmetlerini sağlama kapasitesi olan ama aynı zamanda kendine güvenen ve iyi örgütlenmiş bir toplum tarafından ehlileştirilmiş ve denetim altına alınmış bir devlete ihtiyacımız vardır. (Dar Koridor)
  • Şehirler terk edildi, yollar otlarla kaplandı. (Ulusların Düşüşü)
  • “Yolsuzluk, baskı ve kötü eğitim. İçinde yaşadığımız bu yozlaşmış düzen değişmeli.” (Ulusların Düşüşü)
  • Okuryazarlık belirli bir biçimde geriledi. (Ulusların Düşüşü)
  • Kitaplar çok pahalıydı (Ulusların Düşüşü)
  • Ama aslında devletler iki yüzlüdür. Bir yüzü Hobbes’un tahayyul ettiğine benzer; Savaşı engeller, yurttaşlarını korur, ihtilafları hakkaniyetle çözer, kamu hizmetleri, kolaylıklar ve iktisadi fırsatlar sağlar ve iktisadi refahın temellerini atar. Diğer yüzü ise despotik ve korkutucudur. Yurttaşları susturur, onların isteklerine kulak asmaz, onları boyunduruk altına alır; hapseder, sakatlar ve öldürür. Hatta emeklerinin meyvelerini çalar veya başkasının çalmasına destek olur. (Dar Koridor)
  • Savaş devlet yaratır, devlet savaş yaratır (Dar Koridor)
  • Özgür olmak, şahinler arasında bir tavuk, avcı için av olmak anlamına geliyordu. En iyisi gönüllü esareti kabul ederek özgürlüğünüzden feragat etmekti. (Dar Koridor)
  • Yasanın olmadığı yerde özgürlük de yoktur. (Dar Koridor)
  • Fransız başbakanlarından Charles-MauriceTalleyrand, anayasalar “kısa ve anlaşılmaz” olmalı demişti. 15. Madde de bu görüşü yansıtır: Kısa ve anlaşılmazdır. Basitçe şunu söyler. Débrouillez-vous (kendi başının çaresine bak). (Dar Koridor)