Dindar Bir Doktor Hanım - Ayşe Hümeyra Ökten Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Dindar Bir Doktor Hanım kimin eseri? Dindar Bir Doktor Hanım kitabının yazarı kimdir? Dindar Bir Doktor Hanım konusu ve anafikri nedir? Dindar Bir Doktor Hanım kitabı ne anlatıyor? Dindar Bir Doktor Hanım PDF indirme linki var mı? Dindar Bir Doktor Hanım kitabının yazarı Ayşe Hümeyra Ökten kimdir? İşte Dindar Bir Doktor Hanım kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Ayşe Hümeyra Ökten
Derleyen: Nevin Meriç
Yayın Evi: Timaş Yayınları
İSBN: 9786051143682
Sayfa Sayısı: 288
Dindar Bir Doktor Hanım Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Ömrü boyunca 'kadın başıma ne yapabilirim ki' düşüncesini aklına bile getirmeyen Hümeyra Hanım, karşılaştığı bütün zorluklarla, sıkıntılarla iman, sabır ve tevekkülün verdiği güçle mücadele etmiştir. Hizmet hayatı yoğunlaştıkça her genç kıza mahsus evlilik hayalleri de uzaklaşmış, kendi ifadesiyle: ' Hereve bir anne lazım, annelik çok yüksek bir mevki ama yedi mahalleye de bir doktor gerek. O da ben olayım, annelere bakayım' diye düşünmüştür. O zaten tanıyan herkesin Hümeyra Annesidir..." Sibel Eraslan
Bu kitap, Cumhuriyet'in ilk döneminde tıp eğitimi alıp doktor olan Ayşe Hümeyra Ökten'in günümüz gençlerine örnek niteliğindeki hayat hikayesidir. Doktor Ayşe Hümeyra Ökten, 85 yıllık yaşamının yarım asrını hastalarına adar ve tek başına bir vakıf gibi hizmet verir. 1959'dan beri İslam dünyasının da çok yakından tanıdığı Ayşe Hümeyra Hanım birçok alim ve devlet adamının da doktorluğunu yaparak herkesin sevgisini kazanır. 1953'te Kızılay'ın teklifiyle Medine'ye görevli ilk kadın doktor olarak gider. Bu gidiş onun için bir dönüm noktası olur ve bir daha o kutsal topraklardan bağını koparamaz. Artık evi de Mekke ve Medine olur.
Türkiye'de geleceğin başbakanlarının yetişeceği İmam Hatip Liseleri'nin kurulması için insanüstü gayretler gösteren Mahmud Celaleddin Ökten'in kızı olan Ayşe Hümeyra Ökten, kendisiyle yapılan bu söyleşide, babasını ve çevresini özel olarak anlatıyor, Mehmed Zahid Kotku, Babanzade Ahmed Naim, tahirü'l-Mevlevi, Mehmed Ali Ayni, Mahir İz, Nurettin Topçu, Orhan Okay, İsmail Fenni Ertuğrul, Mustafa Şekip Tunç, Küçük Hüseyin Efendi ve Mehmed Akif Ersoy gibi bir döneme damgasını vurmuş ilim adamlarının hayatına dair şimdiye kadar hiç bilinmeyen birçok anekdot aktarıyor.
Dindar Bir Doktor Hanım Alıntıları - Sözleri
- Emek, zahmet olmadan nimet olmaz derler.
- Her eve bir anne lazım, annelik çok yüksek bir mevki ama yedi mahalleye de bir doktor gerek. O da ben olayım, annelere bakayım. Ayşe Hümeyra ÖKTEN
- Sen çok üzülüyorsun, ancak Kur'an'da ferahlık bulursun…
- Evvela hem Müslüman hem de İslamiyet'i yaşayan bir aileden geldiğim için Allah'a çok hamdediyorum.
- Aciz kullarız duaya çok ihtiyacımız var…
- Hacının biri parasını çaldırmış ve Medine’ye gelmiş, memlekete dönecek parası dahi yok. Tabii üzülüyor, eli boş gitmek istemiyor. O zaman arkadaşı “Ravza’ya girelim, halini arz et bakalım ne olacak?” demiş. Neyse Ravza’ya girip dua ederken hem yol yorgunu hem de yaşlılıktan uyumuş. Bir iki saat uyuduktan sonra Ravza’dan çıkmışlar. Arkadaşı “Ne oldu?” diye sorunca, “Benden adam mı olur, uyumuşum” demiş. Arkadaşı “Peki hiçbir şey görmedin mi?” diye sorduğunda; “Gördüm, Medine’nin dışına çık, orada İmam-ı Azam oturuyor, ona Resulullah seni bekliyor de” dediler. Arkadaşı “İyi ya, sana vazife verilmiş, hemen gidelim” demiş Medine’nin dışına çıkmışlar. İmam-ı Azam da her sene hacca gelir, Medine’ye girmek için Resulullah’tan davet beklermiş. Bu sefer henüz davet gelmemiş. Nihayet iki kişinin geldiğini öğrenince hemen yanına çağırmış. Adam; “Resulullah’ı rüyamda gördüm, İmam-ı Azam’a söyleyin, beni ziyarete gelsin dedi” demiş. Günlerdir davet bekleyen İmam-ı Azam bu sözü duyunca “Elhamdülillah beklediğim haber geldi” demiş ve katibine “Misafire bir kese altın verin” diye seslenmiş. Adam tabii çok memnun olmuş. Bu sefer İmam-ı Azam “Ne olur bir kere daha söyler misin? Çok, çok hoşuma gitti” demiş. Adam bir daha söyleyince, katibe “Bir kese daha altın ver” demiş. Sonra bunlar Allahaısmarladık deyip çıkarlarken, İmam-ı Azam “Bir kerecik daha söyler misiniz?” demiş ve bir kese daha altın almışlar. Medine’ye dönerken arkadaşı “Bak büyük kapının ihsanı da büyük olur” demiş.
- “Süleymaniye bir insan kabiliyeti, zekası ile yapılmaz, bunda ilahi bir ilham, manevi bir hâl var.”
- "Meşakkat gelip geçicidir.Aslolan insana hizmet ve Allah'a yakın olmaktır."
- Babam evin işlerine hiç karışmazdı, ne yemek pişecek, nasıl yapılacak, tamamen annemin tasarrufundaydı. Aileye program yapmıştı; mektepten gelir, bir saat oynar, kahvaltı eder, dinlenir, saat beşten yedi buçuğa kadar ders çalışır, yedi buçukta yemek yerdik. Yemekten sonra imtihanımız yoksa babam bütün aileyi toplar, tarihten, İslâmiyet’ten mevzular anlatır, sohbet ederdi. Bizler dinî bilgilerimizi bu sohbetlerde öğrendik. Bazen de akrabalar gelir, ailevî meseleler konuşulurdu. Ama mevzu sohbetten açıldı mı yine babam anlatırdı.
- Eskiden alınan şeyleri fakir fukara görür, imrenir diye mendile bağlarlardı.
Dindar Bir Doktor Hanım İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kitabı bitirdiğimde derin bir soluk alıp keşke en azından 1 sene evvel okusaydım da en azından vefat etmeden evvel tanıyabilme şansım olsaydı dedirten bir eser oldu. Kendim de onunla aynı yapıya sahip,kendini ilme adayan,insanlara nasıl dini anlatabilirim,yaşamalarına vesile olabilirim diye düşünen birisi olarak o kadar iyi anladım ki.Yıllarca kendisini insanlara yardıma adayan,ömrünün yarısını Medine ile Türkiye arasında mekik dokuyarak geçiren ama bir an olsun of dahi demeyen yüce gönüllü,Medine aşığı bir kul Ayşe Hümeyra Ökten... Bir kadının isteyince çölleri aşabilecek bir gücü olduğunu o kadar güzel gösterdi ki. Mutlaka ama mutlaka her hanımefendinin hayatında en az bir kez Doktor Ablayla tanışmasını isterim. (Fatma serin)
Tam anlamıyla muhteşem bir kitap. Özümseyerek okudum örnek bir aile de yetişip örnek bir insan olan Ayşe Hümeyra Ökten (Dindar bir doktor Hanım) karşılaştığı tüm zorluklara rağmen imanının ve sabrının verdiği güçle herkese örnek olmuş. Bir çok insanın hayatlarına dokunup sevgisini kazanmış aynı zamanda Medine sevdalısı kitap da geçen bir cümleden yüreğinin ne kadar güzel olduğu anlaşılıyor. “ Her eve anne lazım annelik çok yüksek bir mevki ama yedi mahalleye bir doktor gerek o da ben olayım annelere bakayım.” Dedim . Böyle güzel insanların hayatları okunmalı çünkü her yazar kendi feyzini akıtıyor eserine feyizlendik:) (Meçhûl)
Dindar Bir Doktor Hanım PDF indirme linki var mı?
Ayşe Hümeyra Ökten - Dindar Bir Doktor Hanım kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Dindar Bir Doktor Hanım PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Ayşe Hümeyra Ökten Kimdir?
Ayşe Hümeyra Ökten Kitapları - Eserleri
- Dindar Bir Doktor Hanım
Ayşe Hümeyra Ökten Alıntıları - Sözleri
- Aciz kullarız duaya çok ihtiyacımız var… (Dindar Bir Doktor Hanım)
- Emek, zahmet olmadan nimet olmaz derler. (Dindar Bir Doktor Hanım)
- “Süleymaniye bir insan kabiliyeti, zekası ile yapılmaz, bunda ilahi bir ilham, manevi bir hâl var.” (Dindar Bir Doktor Hanım)
- Sen çok üzülüyorsun, ancak Kur'an'da ferahlık bulursun… (Dindar Bir Doktor Hanım)
- Hacının biri parasını çaldırmış ve Medine’ye gelmiş, memlekete dönecek parası dahi yok. Tabii üzülüyor, eli boş gitmek istemiyor. O zaman arkadaşı “Ravza’ya girelim, halini arz et bakalım ne olacak?” demiş. Neyse Ravza’ya girip dua ederken hem yol yorgunu hem de yaşlılıktan uyumuş. Bir iki saat uyuduktan sonra Ravza’dan çıkmışlar. Arkadaşı “Ne oldu?” diye sorunca, “Benden adam mı olur, uyumuşum” demiş. Arkadaşı “Peki hiçbir şey görmedin mi?” diye sorduğunda; “Gördüm, Medine’nin dışına çık, orada İmam-ı Azam oturuyor, ona Resulullah seni bekliyor de” dediler. Arkadaşı “İyi ya, sana vazife verilmiş, hemen gidelim” demiş Medine’nin dışına çıkmışlar. İmam-ı Azam da her sene hacca gelir, Medine’ye girmek için Resulullah’tan davet beklermiş. Bu sefer henüz davet gelmemiş. Nihayet iki kişinin geldiğini öğrenince hemen yanına çağırmış. Adam; “Resulullah’ı rüyamda gördüm, İmam-ı Azam’a söyleyin, beni ziyarete gelsin dedi” demiş. Günlerdir davet bekleyen İmam-ı Azam bu sözü duyunca “Elhamdülillah beklediğim haber geldi” demiş ve katibine “Misafire bir kese altın verin” diye seslenmiş. Adam tabii çok memnun olmuş. Bu sefer İmam-ı Azam “Ne olur bir kere daha söyler misin? Çok, çok hoşuma gitti” demiş. Adam bir daha söyleyince, katibe “Bir kese daha altın ver” demiş. Sonra bunlar Allahaısmarladık deyip çıkarlarken, İmam-ı Azam “Bir kerecik daha söyler misiniz?” demiş ve bir kese daha altın almışlar. Medine’ye dönerken arkadaşı “Bak büyük kapının ihsanı da büyük olur” demiş. (Dindar Bir Doktor Hanım)
- Eskiden alınan şeyleri fakir fukara görür, imrenir diye mendile bağlarlardı. (Dindar Bir Doktor Hanım)
- "Meşakkat gelip geçicidir.Aslolan insana hizmet ve Allah'a yakın olmaktır." (Dindar Bir Doktor Hanım)
- Her eve bir anne lazım, annelik çok yüksek bir mevki ama yedi mahalleye de bir doktor gerek. O da ben olayım, annelere bakayım. Ayşe Hümeyra ÖKTEN (Dindar Bir Doktor Hanım)
- Babam evin işlerine hiç karışmazdı, ne yemek pişecek, nasıl yapılacak, tamamen annemin tasarrufundaydı. Aileye program yapmıştı; mektepten gelir, bir saat oynar, kahvaltı eder, dinlenir, saat beşten yedi buçuğa kadar ders çalışır, yedi buçukta yemek yerdik. Yemekten sonra imtihanımız yoksa babam bütün aileyi toplar, tarihten, İslâmiyet’ten mevzular anlatır, sohbet ederdi. Bizler dinî bilgilerimizi bu sohbetlerde öğrendik. Bazen de akrabalar gelir, ailevî meseleler konuşulurdu. Ama mevzu sohbetten açıldı mı yine babam anlatırdı. (Dindar Bir Doktor Hanım)
- Evvela hem Müslüman hem de İslamiyet'i yaşayan bir aileden geldiğim için Allah'a çok hamdediyorum. (Dindar Bir Doktor Hanım)