Dört Büyük Halife - Şemseddin Ahmed Sivasî Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Dört Büyük Halife kimin eseri? Dört Büyük Halife kitabının yazarı kimdir? Dört Büyük Halife konusu ve anafikri nedir? Dört Büyük Halife kitabı ne anlatıyor? Dört Büyük Halife PDF indirme linki var mı? Dört Büyük Halife kitabının yazarı Şemseddin Ahmed Sivasî kimdir? İşte Dört Büyük Halife kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Şemseddin Ahmed Sivasî
Yayın Evi: Çelik Yayınevi
İSBN: 9786055457327
Sayfa Sayısı: 439
Dört Büyük Halife Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Hulefa-i Raşidin yani ilk dört büyük halife Resulullah efendimizin (Salat ve selam olsun ona) en yakın dostları, talebeleri, vezirleridir. Onlar İslam dinini en iyi bilen, en iyi anlamış olan, hayata en iyi uygulayan örnek ve model Müslümanlardır.
Ashab-ı Kirama sevgi ve onlar hakkında Ehl-i Sünnet mezhebinin inançlarını kalbe yerleştirmek her mü'minin en mühim vazifelerindendir. Ashab, bilgiyi imana, imanı da hayati faaliyetlere tatbik etmiş olduklarından onların hayat menkıbelerini bilmemiz aynı yolda hareketimizi kolaylaştıracak başlıca amildir.
(Tanıtım Bülteninden)
Dört Büyük Halife Alıntıları - Sözleri
- Bir gün Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem Ashab-ı Kiram ile beraber Mescidi Şerif de otururken Cebrail Aleyhisselam geldi. Resuli Ekrem'e Ebu Bekir'in bir saat ibadeti 70 yıllık ibadet yerini tutar dedi. Resul Ekrem bir şey söylemeyip Hz Bilal'e Radıyallahu Anh'a Hz. Ebubekir'i çağırmasını emir buyurdu. Hz Ebubekir'e haber gidince hemen yola çıktı Resulullah Hz Ebubekir'i karşıdan görünce karşılayıp yanına oturdu. 'Evde ne yapıyordun?' diye sordu o da. ' Hatırıma şu gelmişti. Hak Teala cenneti ve cehennemi yarattığı her ikisini de dolduracağını takdir etti. Hak Teâlâ'dan vücudumu cehennemi dolduracak kadar büyük yapmasını diledim.Böylece hem Hak Teala'nın takdiri yerine gelmiş olur hem de bütün insanlar cehennem korkusundan kurtulur cevabını verdi.'
- Resulün rızasını kazanmak istiyorsan. Onu seveni sev, duasını rehber et. Sana ilahi kılınç, çekilmesin diyorsan, Allah'ın arslanına, buğz değil, muhabbet et.
- Hz Ömer (râ) müslüman olduktan sonra gelip Kabe'nin yanında şu şiiri okudu: Gelip bana durun kıyam, Genç, ihtiyar, hoca, gulam. İslam için Muhammed'in zatını, Hak Teala kıldı bize imam. Açıkladı bir bir İslam dinini, Put devletenin ömrü oldu tamam. Hakka dönüp girdim İslam dinine, Bilsin bunu Kureyş'ten her adam.
- - Abdullah İbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor. Peygamber Aleyhisselâm buyuruyor ki: - Ben ilmin mizanıyım. Ali, o terazinin kefeleridir. Hasan ile Hüseyin ipleridir.
- Hazret-i Ali (k.v.) orta boyludan biraz daha kısa idi. Göğsü geniş, gözleri elâ, iri yapılı idi. Sakalı gayet gür idi. Her ne zaman kâfirlerin yüzüne bakarsa, kâfirler onun bakışından korkar ve korkularından titrerlerdi. Bu kadar heybetli olan İmam Ali Efendimiz bazen olurdu ki, yedi sekiz gün yemek yemezdi.
- Hazret-i Ali'nin (r.a.) birkaç adı vardı: Hasan, Ebu'l-Hüseyin, Haydar, Ebu't-Turab, Kerrar [Sa vaşta düşmana karşı tekrar tekrar saldıran], Emirü'n-Nahl, Ebu'r-Reyhaneyn, Esedullah.
- Peygamberimiz (s.a.v) buyururlar ki: -Ben, ilmin şehriyim, Ali de onun kapısıdır. O halde ilim isteyen kimse kapıya gelsin...
- İlâhî takdir icabı bir acı rüzgâr ümmet gülistanının üzerinden geçti ve nice güller dalından koparıldı.
- Kalp gözü açık olan Hz. Ali (r.a.) ilim ve irfan kaynağıydı. Buraların ve ötelerin en ince hikmetleri üzerine konuşur, gönüllere gayb incileri yağdırırdı. Ve derdi ki: -Akıl gibi mal, iyi huy gibi dost, edep gibi miras, tevfik gibi rehber, ilim gibi şeref bulunmaz!..
- Abdullah bin Mübarek, Ebu Mus'ab'dan, o da Yezid bin Leheb'den rivayet etmiştir. Yezid bin Leheb diyor ki: "Hazret-i Osman'ı (r.a.) şehit edenlerin hepsi sonra deli olmuşlardır. Bu delilik azabı, cehennemde görecekleri azaba nisbetle onlar için azdır."
Dört Büyük Halife İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) ve onun kutlu yolunda gidenler..: Kitap dört büyük halife efendilerimizi, akabinde Aşere-i mübeşşere ismiyle anılan on tane cennetle müjdelenen sahabe efendilerimizi, Ehli beyti, Ashabı kiram efendilerimizi ve son olarak da Ümmeti Merhume tesmiyesiyle Ümmeti Muhammed'i onlarca menkıbeler ile anlatıyor. Kitap tamamen menkıbelerden oluşuyor diyebiliriz. Okurken huzur bulmamak mümkün değil. Çünkü Kitapta anlatılanlar Sevgili Peygamberimiz Muhammed Mustafa (s.a.v) Efendimizin asrı saadetindeki en yakın arkadaşlarını, bizzat cennetle müjdelediği arkadaşlarını, ehli beytini, yıldızlara benzettiği ashabının tamamını, ve haklarında Hazreti Allah'a "Ümmeti Ümmeti" diye dua ettiği Ümmeti Muhammed'i anlatıyor. Onların faziletlerini, üstün ve güzel ahlaklı hayatlarını bizlere aktarıp okuyana ferahlık veriyor. Her birinin haklarında inen ayeti kerimeler ve hadisi şerifler başlı başına ayrı bir menkıbe halinde de anlatılan kitabı çok kıymetli buldum. Okuyan kimselere güzel kıymetler sunacağını ümit ederim. Bu güzel hayatları en istifadeli şekilde okumanızı temenni ederim. (Buğra Kara)
1325 yılında Osmanlı dönemi basılmış eserleştirilmiştir. Dört Büyük Halifenin yaşamlarını ve halifelik devirlendirdeki katkıları anlatmaktadır. Yazarı tarafından kitaba verilen isim Menakıb-i Çehab Yar-ı Güzin'dir. Yazar Halveti Tarikatının Şemsiyye kolunun kurucusu Sivaslı Mehmet Efendi'nin oğlu, Şemseddin Ahmed Efendidir. (Osman)
Allah Resulunun huzurunda imana eren, ömürlerini onun terbiyesi altında geçirerek Peygamberin en seçkin dostları halkasına dahil olan ve Efendimizin dünyaya veda etmesinin ardından mirasına sahip çıkarak asrı hakkaniyetli idarenin örneklerine şahit kılan dört sahabenin hayatına ayna tutan bir kitap. (Ömer Faruk)
Dört Büyük Halife PDF indirme linki var mı?
Şemseddin Ahmed Sivasî - Dört Büyük Halife kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Dört Büyük Halife PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Şemseddin Ahmed Sivasî Kimdir?
“Kara Şems” ve “Şems-i Azîz” adları ile de bilinen Şems-i Sıvasî Hazretleri, 1517 ( H. 924) yılında Zile’de doğmuş, 1597 ( H. 1006 ) yılında Sivas’ta vefât etmiştir. Türbesi Sivas’ta, Meydan Câmii avlusundadır. Hazret-i Şems’in asıl adı Ahmed, künyesi Eb’is-sena, lakabı Şems-id-din’ dir. Şiirlerinde “Şemsî” mahlâsını kullanmıştır. Esmer oluşundan dolayı, belki de Ak Şemseddin Hazretlerinden ayırd etmek için, “Kara Şemis” diye de bilinmiştir. Türk tasavvuf tarihindeki Şems isimli üç büyük veliden biridir ( Diğerleri: Şems-i Tebrizî ve Ak Şemseddin Hazretleri ). Şeyh Müeyyed Efendi, Şeyh Pir Mehmed Efendi ve Hasan Çelebi adlı 3 erkek evladı vardı. Tarikat yolunda kendisini takib eden zatlar Şeyh Müeyyed Efendi sulbünden gelmiştir.
Şemseddin Ahmed Sivasî Kitapları - Eserleri
- Dört Halifenin Menkıbeleri
- Dört Büyük Halife
- Hazreti Ebubekir
- Hazreti Ali
- Hazreti Ömer
- Hazreti Osman
- Tasavvufta Çiçeklerin Dili
- Tasavvufta Kuşların Dili
- Dört Büyük Halife
- Kaside-i Bürde İrşadü'l-avam
- Mevlid
- Peygamberimizin Seçtiği ve Sevdiği Dört Büyük Halife
- Şemseddin Sivasi Divanı
Şemseddin Ahmed Sivasî Alıntıları - Sözleri
- Abdullah bin Mübarek, Ebu Mus'ab'dan, o da Yezid bin Leheb'den rivayet etmiştir. Yezid bin Leheb diyor ki: "Hazret-i Osman'ı (r.a.) şehit edenlerin hepsi sonra deli olmuşlardır. Bu delilik azabı, cehennemde görecekleri azaba nisbetle onlar için azdır." (Dört Büyük Halife)
- Bizim Mevlamız vardır. Sizin Mevlanız yoktur. (Hazreti Ömer)
- Laleler kendi lisanlarıyla eder bunu ilan Anlaman için bağrın dağ olmalı gözlerin kan . (Tasavvufta Çiçeklerin Dili)
- Bir gün Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem Ashab-ı Kiram ile beraber Mescidi Şerif de otururken Cebrail Aleyhisselam geldi. Resuli Ekrem'e Ebu Bekir'in bir saat ibadeti 70 yıllık ibadet yerini tutar dedi. Resul Ekrem bir şey söylemeyip Hz Bilal'e Radıyallahu Anh'a Hz. Ebubekir'i çağırmasını emir buyurdu. Hz Ebubekir'e haber gidince hemen yola çıktı Resulullah Hz Ebubekir'i karşıdan görünce karşılayıp yanına oturdu. 'Evde ne yapıyordun?' diye sordu o da. ' Hatırıma şu gelmişti. Hak Teala cenneti ve cehennemi yarattığı her ikisini de dolduracağını takdir etti. Hak Teâlâ'dan vücudumu cehennemi dolduracak kadar büyük yapmasını diledim.Böylece hem Hak Teala'nın takdiri yerine gelmiş olur hem de bütün insanlar cehennem korkusundan kurtulur cevabını verdi.' (Dört Büyük Halife)
- "Cenâb-ı Hak, haram yiyen her vücuda cenneti haram kılmıştır." (Hazreti Ebubekir)
- Hak Teala, İran’ın fethini Hz. Ömer’in zamanında müyesser kıldı. O gece Hz. Osman onun huzuruna geldi. Aceleyle mektup yazdığını gördü, selam verdi. Emirul Müminin cevap vermedi. Mektubu yazmayı bitirip mumu söndürdükten sonra selamını aldı. Hz. Osman, “ Niçin selamımı mumu söndürdükten sonra aldınız?” Diye sordu. Hz. Ömer, “ Ya Osman, kandil beytül malındır. Müslümanların hakkıdır. Müslümanların maslahatı için mektup yazarken kandili ışıklandırdım. O kandilin ışığında senin selamını almadım çünkü kıyamet gününde Müslümanların benden haklarını istemelerinden ve onlara cevap verememekten korktum,” buyurdu. (Dört Halifenin Menkıbeleri)
- Hz. Ömer (ra) bir bayram günü Rasulullah’ın huzuruna geldi. Beraber mescide gitmek için yola çıktılar. Medine-i Münevvere’nin çocukları Kainatın Efendisi’ne yapışıp bayramlık istediler. Rasül-i Ekrem(sav), ‘ Ya Ömer, beni bunlardan satın al,’ buyurdu. Hz. Ömer bir parça et, bir miktar hurma ve meyve getirip çocuklara verdi. Rasulullah(sav), “ Ya Ömer sen beni Malik b. Za’r’in Yusuf’u aldığından daha ucuza satın aldın. O Yusuf’u birkaç dirheme almıştı. Sen beni meyveye ve ete satın aldın,” buyurdu. Hz. Ömer, “ Ya Rasulallah, Yusuf’tan daha ucuza satın aldımsa da sen Yusuf’tan daha güzel ve dağa kıymetlisin,” dedi. (Dört Halifenin Menkıbeleri)
- Abdurrahman b. Zeyd şöyle diyor: "Babam bana, 'Birine bir şey ihsan ettiğinde, selamının o kimseye ağır geldiğini fark edersen, mahcup etmemek için ona selam verme,' derdi." (Dört Halifenin Menkıbeleri)
- Peygamber Aleyhisselâm, Hz. Ali (r.a.), buyurmuşlardır ki; -Ey Ali! Mercimek yemeye devam et.Çünkü mercimeğe yetmiş peygamber ki - sonu İsa Aleyhisselâm'dır- bereketi hakkında dua etmişlerdir." (Hazreti Ali)
- Hz Ömer (râ) müslüman olduktan sonra gelip Kabe'nin yanında şu şiiri okudu: Gelip bana durun kıyam, Genç, ihtiyar, hoca, gulam. İslam için Muhammed'in zatını, Hak Teala kıldı bize imam. Açıkladı bir bir İslam dinini, Put devletenin ömrü oldu tamam. Hakka dönüp girdim İslam dinine, Bilsin bunu Kureyş'ten her adam. (Dört Büyük Halife)
- "Eğer bir koyun veya bir keçi Fırat kenârında geze ve onun illetine yağ sürmeyeler, korkarım ki kıyâmetde onu benden su'âl ederler." ( Peygamberimizin Seçtiği ve Sevdiği Dört Büyük Halife)
- ≈Lâ tahzen innallâhe me'ânâ — Mahzun olma! Allah bizimledir! (Hazreti Ebubekir)
- - Abdullah İbni Abbas (r.a.) rivayet ediyor. Peygamber Aleyhisselâm buyuruyor ki: - Ben ilmin mizanıyım. Ali, o terazinin kefeleridir. Hasan ile Hüseyin ipleridir. (Dört Büyük Halife)
- O Müslüman olmadan önce İslamiyet aşikare tatbik edilemezdi. Hiç bir kimse kabe-i muazzama da aleni namaz kılamazdı .. (Hazreti Ömer)
- İlâhî takdir icabı bir acı rüzgâr ümmet gülistanının üzerinden geçti ve nice güller dalından koparıldı. (Dört Büyük Halife)
- 'Benim ruhum senin ruhunu tanıdı.Müminlerin ruhu birbirlerini görmemiş olsalar da aşina olurlar,'dedi. (Dört Halifenin Menkıbeleri)
- _ Eğer Hz. Ali harplerden biraz fırsat bulmuş olsaydı, bize gönüllerin kaldıramayacağı tasavvuf ilmînin hakikâtlerini açıklayacaktı.Zira O ârif ve zâhidlerin başıdır. (Hazreti Ali)
- Hazret-i Ali'nin (r.a.) birkaç adı vardı: Hasan, Ebu'l-Hüseyin, Haydar, Ebu't-Turab, Kerrar [Sa vaşta düşmana karşı tekrar tekrar saldıran], Emirü'n-Nahl, Ebu'r-Reyhaneyn, Esedullah. (Dört Büyük Halife)
- Kalp gözü açık olan Hz. Ali (r.a.) ilim ve irfan kaynağıydı. Buraların ve ötelerin en ince hikmetleri üzerine konuşur, gönüllere gayb incileri yağdırırdı. Ve derdi ki: -Akıl gibi mal, iyi huy gibi dost, edep gibi miras, tevfik gibi rehber, ilim gibi şeref bulunmaz!.. (Dört Büyük Halife)
- "Cenabı Hak kıyamet günü yüz yirmi dört bin peygamberi ümmetiyle birlikte hesap yerinde durdurur. Herkes Ameline göre az veya çok bir zaman kalır Hazret-i Osman ile onu sevenleri ise hesapsız olarak mahşer yerinden geçirir. Cennetine sokar, orada en yüce makam ve nimetlere kavuşturur." (Hadîs-i Şerif) (Hazreti Osman)