Dünyayı Değiştiren Beş Denklem - Michael Guillen Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Dünyayı Değiştiren Beş Denklem kimin eseri? Dünyayı Değiştiren Beş Denklem kitabının yazarı kimdir? Dünyayı Değiştiren Beş Denklem konusu ve anafikri nedir? Dünyayı Değiştiren Beş Denklem kitabı ne anlatıyor? Dünyayı Değiştiren Beş Denklem PDF indirme linki var mı? Dünyayı Değiştiren Beş Denklem kitabının yazarı Michael Guillen kimdir? İşte Dünyayı Değiştiren Beş Denklem kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Michael Guillen
Çevirmen: Gürsel Tanrıöver
Orijinal Adı: Five Equationsthat Changed The World
Yayın Evi: Tübitak Yayınları
İSBN: 9789754032062
Sayfa Sayısı: 284
Dünyayı Değiştiren Beş Denklem Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Harvard Üniversitesi'nde fizik ve matematik dersleri veren, Amerikan ABC televizyonunda bilim editörü olarak görev yapan Michael Guillen, Dünyayı Değiştiren Beş Denklem'de, günlük hayatımızı kalıcı bir biçimde değiştiren beş denklemin hem matematiğini hem de öyküsünü anlatıyor. Bu denklemlerin öyküleri bir yandan beş büyük bilim adamının portresini çizerken bir yandan da okuyucuya 17. yüzyıldan günümüze değin bilimin ve bilim-insan ilişkisinin kesintisiz bir tarihsel kaydını sunuyor. Çok soyut gibi görünseler de, etkileri son derece somut olan bu beş denklem, aslında bilimin o meşhur elmadan kötü şöhretli atom bombasına doğru çıktığı yolculuğun beş önemli kilometre taşı...
Dünyayı Değiştiren Beş Denklem Alıntıları - Sözleri
- Bernoulli için artık akışkanlarla uğraşmak, insanlarla uğraşmaya kıyasla her zamankinden daha cazipti. Söz konusu akışkanlar olduğunda, en azından onların nasıl davranacağını tahmin etme ihtimali vardı. Ancak insan davranışlarına akıl sır erdirilemiyordu.
- İnsanoğlunun, bilinçli bir gayretle hayatını iyileştirmeye dair tartışmasız yeteneğinden daha cesaret verici bir gerçek bilmiyorum.
- Bilim bize hiçbir şey ihmal etmemeyi ve küçük ayrıntıları küçümsemeyi salık verir... Çünkü küçük şeylerin içinde çoğu kez büyük şeyler saklıdır, tıpkı büyük şeylerin içinde küçük şeylerin var olması gibi.
- Kâfirlerin gelişimini yıkmak için tanrının yapması gereken tek bir şey vardı: birbirlerini anlayamasınlar diye dillerini karıştırmak.
- Yaşlanmakta olan Faraday bir gün, geçmişe dönüp başardıklarına bakarak şöyle yazmıştı: “Kırk yılı geride bırakırken, ne şimdi ne de kırk yıl önce küstah biri olmamış olmayı umuyorum."
- Matematik, bize bir Babil Kulesi inşa etme olanağı sunmasa da, eskiden en az Babil Kulesi kadar imkansız görünen başarılara ulaşmamızı sağlamıştır: elektrik, uçaklar, nükleer bomba, insanın Ay’a ayak basması ve yaşam ile ölümün doğasını anlama.
- Denklemler, ebedi ve evrensel gerçeklerin idrakini temsil etmekle beraber, yazıya geçirilme tarzı göz önüne alındığında, tam anlamıyla geri kafalı bir şekilde insani nitelikler taşır. Denklemleri şiirlere bu derece benzeten de budur: Denklemler mutlak gerçeklerin fani varlıklar tarafından anlaşılmasını sağlayan muhteşem sanatsal girişimlerdir.
- "Zaman zaman iğneleyici sözler karşısında ayakta kalmak, kimyasal patlamalarda ayakta kalmaktan daha zor olabiliyordu."
- Dökülmüş süte ağlamak faydasızdır, çünkü evrenin tüm güçleri sütün dökülmesine karar vermiştir.
- Clausius karısının gitgide soğuyan elini tutarken acı içinde ağladı. Bütün kariyerini ısının bilimsel açıklamasını bulmaya adamıştı. Ancak karısının elinden hayat sıcaklığının akıp gidişini fark ederken, tek hissedebildiği insan yaşamının bariz çılgınlığına duyduğu yoğun öfkeydi.
- "İnsanoğlunun, bilinçli bir gayretle hayatını iyileştirmeye dair tartışmasız yeteneğinden daha cesaret verici bir gerçek bilmiyorum." Henry David Thoreau
- Kader bizi sık sık şaşırtsa da, biz de onu şaşırtabilir durumdaydık.
- “Bilim bize hiçbir şeyi ihmal etmemeyi ve küçük ayrıntıları küçümsememeyi salık verir... Çünkü küçük şeylerin içinde çoğu kez büyük şeyler saklıdır, tıpkı büyük şeylerin içinde küçük şeylerin var olması gibi." Michael Faraday
- “Egzotik bir yere yolculuk yaparken o yere varmak alınacak zevkin yarısıdır.” Robert Louis Stevenson
Dünyayı Değiştiren Beş Denklem İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kitap, isminden de anlaşılacağı üzere günümüzün bilim dünyasına sekil vermiş olan beş önemli keşfi anlatan beş bölümden meydana gelmektedir. Her bölümde bir bilim insanını konu alıyor. Isaac Newton ve kütle çekim kuvveti, Bernoulli ve Hidrodinamik basınç Yasası, Faraday ve elektromanyetizma, Clausius ve entropi, ve de son olarak Albert Einstein ve Görelilik Teorisi bu beş bölüme konu olan bilim adamları ve teorileridir. Her bolum, her bilim insanının çocukluğundan başlayıp etkilendiği kişilere, başından geçen olaylara, sonuca ulaşma aşamalarına ve bu yolda neler yaşadıklarını akıcı, asla sıkmayan hatta şiirsel bir dille okura sunuyor. Hepimizin ismen tanıdığı bu bilim insanlarının çocukluklarını, iç kavgalarını, düşüncelerini, hayata bakış açılarını görmek, yani bu kişileri isimlerinden öte kimlikleriyle, insan olarak tanıyabilmek açısından çok yararlı bir kitap. Öte yandan dönemin siyasi ve toplumsal yapılarını, din ve bilimin ilişkisini son 500 yıllık platformda okuyucuya oldukça başarılı bir şekilde aktarmaktadır. (Mithril / Nobody)
@ Dünyayı değiştiren beş denklem, beş dahi, beş çalışkan bilim insanı, beş hayat hikayesi, beş bilim insanı etrafında bilim tarihi... Akıcı, eğlenceli, anlaşılır bir dille yazılmış, gençlere bilimi, çalışmayı ve azmi sevdirecek güzel bir eser. Mühendisler, fen bilgisi öğretmenleri, matematik severler ve bilime merakı olanlar mutlaka okumalı. @ Newton'un kütle çekim kanunundan Einstein'ın maddenin enerjiye dönüşümü ilkesine kadar merak ve ilgi ile okunacak bir eser.. @ Kitabın en çok en az bilgimin olduğu Faraday ve en çok merak ettiğim elektrik kısmı yani üçüncü bölümü oldu. @ Faraday çok fakir bir aileden geliyormuş, para kazanmak için bir kitapçıda ciltçi olarak çalışmaya başlamış ve kendi çabasıyla okuma yazma öğrenmiş. Elinin altından yüzlerce çok kıymetli eserler geçmekteymiş ve Faraday okuyor, okudukça merakı daha çok artıyor ve merakı arttıkça daha çok okuyor ve daha çok öğreniyormuş. Doğa felsefesi en çok sevdiği konuymuş. Bir gün ustasından kendisine ufak bir bölme vermesini istemiş, çok iyi bir insan olan ustası Faraday'ı kırmamış ve Faraday küçük, mütevazı laboratuarını kurmuş ve çalışmaya başlamış... @ Faraday'ın çalışkanlığına ve azmine kendi milletimizden yaşayan bir örnek vermek istiyorum; Aziz Sancar, Mardinli orta gelirli, çiftçi, sekiz çocuklu bir ailenin yedinci çocuğu olarak dünyaya geliyor. İlk, orta ve lise eğitimini Mardin'de aldıktan sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanıyor ve bölümünden birincilikle mezun oluyor. Daha sonra bu başarısından dolayı burslu olarak yurtdışında yüksek öğrenimine devam esiyor ve üstün çalışma ve gayreti sonucu moleküler biyokimya dalında yaptığı çalışmalarla Nobel Kimya ödülünü kazanıyor... Gençlerimize örnek olması dileklerimle sözlerimi Faraday'ın güzel bir sözü ile noktalıyorum. @ "Bilim bize hiçbir şeyi göz ardı etmememiz ve küçük ayrıntıları küçümsemememiz gerektiğini öğretir. Zira, büyük şeyler küçük şeylerden oluştuğu gibi, asIında küçük ayrıntılarda çoğu kez büyük şeyler gizlidir." Faraday (Bekir İstanbul)
mükemmel bir kitap. her insanın okuması gerektiğine inanıyorum. bilhassa mühendisler ve mühendislik öğrencileri kesinlikle okumalı. dünyanın nasıl değiştiğini ve değişimi sağlayan insanların hayatlarının bu proses esnasında nasıl bir hâl aldığını keşfetmek benim için müthiş bir deneyimdi. kitapta beş denklem ve bu denklemlerin yaratıcısı olan beş bilim adamı var: 1. evrensel kütle çekimi yasası - isaac newton 2. hidrodinamik basınç yasası - daniel bernoulli 3. elektromanyetik indükleme yasası - michael faraday 4. termodinamiğin ikinci yasası - rudolf clausius 5. özel görelilik teorisi - albert einstein her birinin hayatı sıradışı ve okumaya değer. newton'a olan ilgim nedeniyle, kitaba başlamadan önce newton bölümünü okumak için can atıyordum. ancak kitap bittikten sonra rahatlıkla söyleyebilirim ki, bernoulli bölümü en ilgi çekici kısım. gerçi dediğim gibi, kitap baştan sona okunmayı hak ediyor. akışkanlar mekaniğinin tanrısına selam olsun. 10/10 (gamby)
Dünyayı Değiştiren Beş Denklem PDF indirme linki var mı?
Michael Guillen - Dünyayı Değiştiren Beş Denklem kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Dünyayı Değiştiren Beş Denklem PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Michael Guillen Kimdir?
Michael Guillen Kitapları - Eserleri
- Dünyayı Değiştiren Beş Denklem
Michael Guillen Alıntıları - Sözleri
- Kâfirlerin gelişimini yıkmak için tanrının yapması gereken tek bir şey vardı: birbirlerini anlayamasınlar diye dillerini karıştırmak. (Dünyayı Değiştiren Beş Denklem)
- "Zaman zaman iğneleyici sözler karşısında ayakta kalmak, kimyasal patlamalarda ayakta kalmaktan daha zor olabiliyordu." (Dünyayı Değiştiren Beş Denklem)
- "İnsanoğlunun, bilinçli bir gayretle hayatını iyileştirmeye dair tartışmasız yeteneğinden daha cesaret verici bir gerçek bilmiyorum." Henry David Thoreau (Dünyayı Değiştiren Beş Denklem)
- Bernoulli için artık akışkanlarla uğraşmak, insanlarla uğraşmaya kıyasla her zamankinden daha cazipti. Söz konusu akışkanlar olduğunda, en azından onların nasıl davranacağını tahmin etme ihtimali vardı. Ancak insan davranışlarına akıl sır erdirilemiyordu. (Dünyayı Değiştiren Beş Denklem)
- Kader bizi sık sık şaşırtsa da, biz de onu şaşırtabilir durumdaydık. (Dünyayı Değiştiren Beş Denklem)
- İnsanoğlunun, bilinçli bir gayretle hayatını iyileştirmeye dair tartışmasız yeteneğinden daha cesaret verici bir gerçek bilmiyorum. (Dünyayı Değiştiren Beş Denklem)
- “Egzotik bir yere yolculuk yaparken o yere varmak alınacak zevkin yarısıdır.” Robert Louis Stevenson (Dünyayı Değiştiren Beş Denklem)
- Clausius karısının gitgide soğuyan elini tutarken acı içinde ağladı. Bütün kariyerini ısının bilimsel açıklamasını bulmaya adamıştı. Ancak karısının elinden hayat sıcaklığının akıp gidişini fark ederken, tek hissedebildiği insan yaşamının bariz çılgınlığına duyduğu yoğun öfkeydi. (Dünyayı Değiştiren Beş Denklem)
- Bilim bize hiçbir şey ihmal etmemeyi ve küçük ayrıntıları küçümsemeyi salık verir... Çünkü küçük şeylerin içinde çoğu kez büyük şeyler saklıdır, tıpkı büyük şeylerin içinde küçük şeylerin var olması gibi. (Dünyayı Değiştiren Beş Denklem)
- Yaşlanmakta olan Faraday bir gün, geçmişe dönüp başardıklarına bakarak şöyle yazmıştı: “Kırk yılı geride bırakırken, ne şimdi ne de kırk yıl önce küstah biri olmamış olmayı umuyorum." (Dünyayı Değiştiren Beş Denklem)
- Dökülmüş süte ağlamak faydasızdır, çünkü evrenin tüm güçleri sütün dökülmesine karar vermiştir. (Dünyayı Değiştiren Beş Denklem)
- Matematik, bize bir Babil Kulesi inşa etme olanağı sunmasa da, eskiden en az Babil Kulesi kadar imkansız görünen başarılara ulaşmamızı sağlamıştır: elektrik, uçaklar, nükleer bomba, insanın Ay’a ayak basması ve yaşam ile ölümün doğasını anlama. (Dünyayı Değiştiren Beş Denklem)
- “Bilim bize hiçbir şeyi ihmal etmemeyi ve küçük ayrıntıları küçümsememeyi salık verir... Çünkü küçük şeylerin içinde çoğu kez büyük şeyler saklıdır, tıpkı büyük şeylerin içinde küçük şeylerin var olması gibi." Michael Faraday (Dünyayı Değiştiren Beş Denklem)
- Denklemler, ebedi ve evrensel gerçeklerin idrakini temsil etmekle beraber, yazıya geçirilme tarzı göz önüne alındığında, tam anlamıyla geri kafalı bir şekilde insani nitelikler taşır. Denklemleri şiirlere bu derece benzeten de budur: Denklemler mutlak gerçeklerin fani varlıklar tarafından anlaşılmasını sağlayan muhteşem sanatsal girişimlerdir. (Dünyayı Değiştiren Beş Denklem)