Düşünceler ve Sohbetler - Epiktetos Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Düşünceler ve Sohbetler kimin eseri? Düşünceler ve Sohbetler kitabının yazarı kimdir? Düşünceler ve Sohbetler konusu ve anafikri nedir? Düşünceler ve Sohbetler kitabı ne anlatıyor? Düşünceler ve Sohbetler PDF indirme linki var mı? Düşünceler ve Sohbetler kitabının yazarı Epiktetos kimdir? İşte Düşünceler ve Sohbetler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Epiktetos

Çevirmen: Cemal Süer

Orijinal Adı: Pensees et Entretiens d'epictete

Yayın Evi: Kaknüs Yayınları

İSBN: 9789756963258

Sayfa Sayısı: 176

Düşünceler ve Sohbetler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Yaklaşık M.S 50 senesinde Hierapolis'te dünyaya geldiği söylenen Epiktetos Roma'da, Neron'un azatlı kölesi Epaphroditos'un kölesiydi. Orada Stoacı filazof Musonius Rufus'un derslerine katıldı. Söylentiye göre çok sert bir efendisi vardı. Birgün Epiktetos'un bacağını kıskaçla burkarak kendince eğleniyordu. Zavallı Epiktetos "Efendim kıracaksınız" dedi. Nihayet bacağı kırılınca da "Söylemiştim, kırdınız" demekle yetindi.

Epiktetos, azat edildikten sonra kendisini felsefeye adadı. Stoa felsefesi onunla kurumsal temellendirmelere yönelmeksizin, insana günlük yaşantının yasalarını bildiren bir ahlak felsefesi oldu.

Epiktetos'un Nikopolis'teki öğrencilerinden Flavius Avrianus, derslerde tuttuğu notları düzenleyerek Düşünceler ve Sohbetler adlı kitabı yazdı.

Bedeniyle köle, bilgeliğin bilinciyle hür, bir "bilgi sevici" olmaktan çok, "bilginin kendisi" olan Epiktetos, felsefeyi şu cümleyle özetler: "Felsefeyle uğraşıyorum, deme; kendimle uğraşıyorum, de."

(Tanıtım Yazısından)

Düşünceler ve Sohbetler Alıntıları - Sözleri

  • "Fakat yarın bambaşka bir adam olacağım" diyorsun. Niye bugünden başlamıyorsun?
  • Bu muhteşem seyirlikten sadece şöyle yalınkat bir seyirle ayrılıp gitme. GöR, TaNı, Öv ve TaKdİs Et!
  • arzu ve korkularını bertaraf et! sana hükmeden insanların kalmadığını göreceksin.
  • Herhangi birşey konusunda "Onu kaybettim" deme! "Onu iade ettim" de. Çocuğun mu öldü? Onu geri verdin. Karın mı öldü? Onu da geri verdin. Tarlanı mı elinden aldılar? İşte yine bir iade. "Fakat onu elimden alan kötü bir adamdı" deme. Onu sana veren elin, falanın ya da filanın aracılığıyla onu geri almasının ne önemi var? Onu sende bıraktığı müddetçe, sana ait değilmiş gibi istifade et ondan; t ı p k ı y o l c u l a r ı n h a n l a r d a n y a r a r l a n ı ş ı g i b i.
  • Felsefe, zaruri ve gerekli konularda bilgimizin ne kadar cılız olduğunu anlamakla başlar.
  • Agrippinus’un güzel bir sözüdür: "Kendi kendime asla engel olmıyacağım!"
  • Öç almam ve bana yapılan fenalığa karşı koymam icabetmez mi? Dostum sana fenalık yapılmamıştır. Zira iyi ve kötü senin iradene tabidir. Zaten her hangi bir kimse sana karşı haksızlık yaparak kendini yaralamış ise, bu fenalığı ona iade ederek neden sen de kendi kendini yaralamak istiyorsun?
  • ''Oysa sen kendini ihmal ediyorsun. Ne vefasızlık, ne cinayet!''
  • İnsanları üzen eşya ve hadiseler değildir, onlar hakkında sahip oldukları düşüncelerdir.
  • Arzuların amacı istenilen şeyi elde etmektir. Bunu unutma. Korkuların gayesi de korkulanın önüne geçmektir. İstediğini ele geçiremeyen bedbahttır; korktuğu çukura düşen sefil.
  • Sen kendini bildiğin sürece başkalarının seni aşağılaması ve incitmesi mümkün değildir. Sen ancak incindiğini düşlediğin anda incinirsin.
  • Senin için gerçek bayram günleri, tutkuları yendiğin, kibri, cüretkarlığı, hainliği, dedikoduculuğu, tamahı, ağzıbozukluğu, israfı yahut sana zarar veren başkaca kötü huyları kendinden uzaklaştırdığın, hiç olmazsa bunlar etkisini azalttığın günlerdir.
  • İnsanlara boyun eğmenin yolu eşyaya boyun eğmekten geçer.
  • Bir at ; "ben güzel bir atım." diyebilir... sen "güzel bir atım var." deme.. bunda senin olan ne var? senin olmayan şeylere asla güvenme...
  • Sizin hakikatleriniz yürekten doğmuyor, dudaktan doğuyor. Cılız ve ölü oluşlarının sebebi bu.

Düşünceler ve Sohbetler İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Yunan fılozof Epiktetos 'in Düşünceler ve sohbetler adlı kitabı bir çok konuda felsefi söylemlerini içeriyor . Güzel görüşleri var beğendiğim çok güzel tespit analiz ve felsefi sözleri yorumları ve söylemleri var ama beğendiğim görüşleri oldu onay vermediğim benimsemediğim görüşleride var Bazı görüşleri cok eski toplumların yaşayış biçimine ve anlayışına ait olduğu için hiç bir yararı yok ancak bir bilgi diye bir çıkarım edinilebilir. Epiktetos (d. 55 – ö. 135), Yunan stoacı filozof. Muhtemelen Hierapolis, Frigya'da köle olarak doğdu. Kuzeybatı Yunanistan'daki Nicopolis'e sürülene kadar Antik Roma'da yaşadı, hayatının büyük bölümü Nicopolis'de geçti ve orada da öldü. Şayet bir isim verilmişse, ailesince verilen ismi bilinmiyor. Epiktetos sözcüğü Yunancada en basit anlamıyla “kazanılmış, elde edilmiş” anlamına geliyor. Felsefeyle uğraşıyorum deme kendimi kurtarıyorum de Biri felakete sürükleyen şey felsefeyi dilimizin ucuyla tatar tatmaz feylesof oynamaya başladık başkalarına yardımcı olmayı düşünmek dünya insanlarını islah etmeyi istemektir. Ey dost önce kendini islah et sonra insanlara felsefenin islah ettiği bir adam göster. Senin olmayan şeylerle asla övünme bir at ben gururla ben güzel bir atım derse bu tahammul edebilir birşeydir .sen güzel bir atım var diyorsan bilki güzel bir ata sahip olmakla övünüyorsun.Bunda senin olan ne var hayalgücünü kullanman ve hayalgücünü kullanırken tabiatı kolaçan etmelisin.işte o zaman sahip olduğun bir meziyetle övünebilirsin (Murat Tosun)

Sokrates gibi Epiktetos da arkasında kendisinin yazdığı bir kitap bırakmamış. Ne iyi ki, Epiktetos'un sözlerini öğrencisi Flavius Avrianus'un derslerde tuttuğu notları düzenleyerek yazdığı bu kitap sayesinde öğrenebiliyoruz. Kitapta "Düşünceler" ve "Sohbetler" olmak üzere, iki bölüm var. Bu bölümlerde, Epiktetos'un Stoacı fikirlerinden bahsediliyor. Bu fikirlerin Mevlâna'nın fikirlerine yakın bir seyir izlemesi de ilginç. Altı çizilen, üzerine düşünülmesi, daha da önemlisi, hayata geçirilmesi gereken pek çok fikir var eserde. Öğretisi sözel olarak oldukça basit ama uygulaması bir hayli zor. Kısaca şöyle diyor: "Sözün kendi iradene geçer. Mutluluğu iradende arıyorsan bulabilirsin. İraden de değil de dışarıda arıyorsan işte o zaman mutlu olamayacaksın. Çünkü mutluluğunu iraden dışında bir yere bağlamak seni köleleştirir." Epiktetos'ta müthiş bir tanrı bağlılığı var. Sanıyorum, öğretisini kendisi için de kolaylaştıran şey bu. Çünkü onun inanışında, tanrı ona ne vermişse o buna layıktır. Makam, unvan, para gibi beklentileri yoktur Epiktetos'un. Bunlar kendiliklerinden gelirse reddetmez ama onların peşinden de koşmaz. Hatta bunları arzulayanları küçümser. Onların özgür değil, köle olduklarını söyler. O, kendisine verilenle yetinir ve sadece sözleriyle değil, davranışlarıyla da örnek bir insan olmaya gayret eder. Daha önce Kılavuz Kitap'ını okuduğum Epiktetos'un bu kitabında da beklediğimi buldum. İyi kitap ama bu baskısında imla ve anlatım hataları çok fazla. Özellikle, "şey" kelimesi hep önceki kelimeye bitişik yazılmış; "birşey" gibi. Gülü seven dikenine katlanıyor. :) (Ferdi Bişkin)

Tam bir kaderci izlenimi verse de dinimizdeki tevekküle benziyor düşünceleri. Kontrol edebileceğin şeyler için mücadele et ancak tanrıdan gelene de katlan. Vurgulamak istediği şeyler tekrara düşse de değindiği konuların, örneklerin üzerinde düşünüldüğünde faydalı olacağı kanaatindeyim. Zenginliğe ve zenginlere karşı ayrı bir tutumu var. Neredeyse dürüst bir varlıklı insanın olabileceğinden bahsetmemiş hiç. Yine de zenginliğe hayır demem sadece eğilmem düşüncesi olduğu sonucunu çıkardım. (Harun Beşikci)

Düşünceler ve Sohbetler PDF indirme linki var mı?

Epiktetos - Düşünceler ve Sohbetler kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Düşünceler ve Sohbetler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Epiktetos Kimdir?

Epiktetos (d. 55 – ö. 135), Yunan stoacı filozof. Muhtemelen Hierapolis, Frigya'da köle olarak doğdu. Kuzeybatı Yunanistan'daki Nicopolis'e sürülene kadar Antik Roma'da yaşadı, hayatının büyük bölümü Nicopolis'de geçti ve orada da öldü. Şayet bir isim verilmişse, ailesince verilen ismi bilinmiyor. Epiktetos sözcüğü Yunanca'da en basit anlamıyla “kazanılmış, elde edilmiş” anlamına geliyor.

Bilindiği kadarıyla, Epiktetos hiçbir şey yazmadı. Çalışmalarından kalan her şey Anabasis Alexandri'nin yazarı, öğrencisi Arrianus tarafından yazıya döküldü. Temel eseri, orijinali 8 kitaptan oluşan konuşmaların muhafaza edilmiş 4 cildidir. Arrianus ayrıca Enkhridion ya da el kitabı olarak başlıklandırılan bir özet de derlemiştir. Arrianus Konuşmalar'ın önsözünde Lucius Gellius'a hitabında şöyle der:

“Ondan ne duyduysam, onun düşünce biçimini ve konuşmasındaki içtenliği kendim ilerde kullanmak üzere elimden geldiği kadar ve onun bir anı olarak muhafaza edilmesine çalışarak sözcüğü sözcüğüne yazıya döktüm.”

Epiktetos Kitapları - Eserleri

  • Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir
  • İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar
  • Düşünceler ve Sohbetler
  • Enkheiridion
  • Söylevler
  • Kılavuz Kitap
  • İnsan Nasıl Özgür Olur?
  • Düşünceler ve Konuşmalar
  • El Kitabı
  • Yaşam Felsefesi
  • Epiktetos’un Öğretileri
  • Yarın Bambaşka Bir İnsan Olacağım Diyorsun. Niye Bugünden Başlamıyorsun?
  • Discourses, Fragments, Handbook
  • Kılavuz Kitap

Epiktetos Alıntıları - Sözleri

  • "Fakat yarın bambaşka bir adam olacağım" diyorsun. Niye bugünden başlamıyorsun? (Düşünceler ve Sohbetler)
  • "Öyleyse karşılaştığın her musibet karşısında elimizde olan şeylerden olup olmadığı yönünden incele ve eğer elimizde olmayan şeylerden ise senin için hiçbir şey ifade etmediğini söylemeye hazır ol." (Kılavuz Kitap)
  • Yarın bambaşka bir insan olacağım diyorsun. Niye bugünden başlamıyorsun? (Epiktetos’un Öğretileri)
  • Birinin hakkımda kötü konuştuğunu duyarsam itiraz etmem. Onun yerine ‘’Belli ki diğer yanlışlarımdan haberi yok, yoksa onlardan da bahsederdi’’ diye karşılık veririm.. (Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir)
  • Kadınlarla evlilik öncesi gayrimeşru birlikteliğe karşı tüm gücünle kendine engel ol; yine de bu duruma düşenlere acımasız veya şiddet dolu olma ya da aksini yapıyor olmakla da övünme. (El Kitabı)
  • "Şeyleri, hiçbir zaman sana rahatsızlık verebilme gücüne sahip olacak kadar önemli görmemelisin." (Kılavuz Kitap)
  • "Toplumsal kabullenilme ve konforlu bir yaşama ulaşma peşindeki birçok insan, ruhsal idealleri olan ve filozofça bir yaşam yaşamakta kararlı olan insanlara karşı kesin bir öfke gösterir. Böyle fakir ruhlara tepki göstermekle geçirmeyin yaşamınızı. Onlara karşı şefkatli olun ve aynı zamanda doğru bildiğiniz şeyi yapmaya devam edin." (İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar)
  • “Sana ait olmayan şeyleri ararken bizzat sana ait olanları da kaybettiğinin farkında mısın?” (Söylevler)
  • . Diğer her şeyi şekillendiren ve düzenleyen 'Akıl' olduğu için, kendisi düzensizliğe terk edilmemelidir. ... (Epiktetos’un Öğretileri)
  • "Her şey kendini dinlemekle başlar çünkü insan, doğasını bilmiyorsa boşlukta devinmekten öteye gidemez." (Kılavuz Kitap)
  • “Sana ait olmayan şeyleri ararken, bizzat sana ait olanları da kaybettiğinin farkında mısın ?” (Söylevler)
  • Bir insanın bilgeliğe giden yolda olduğuna dair ilk göstergeler diğer insanları kötülememesi, hiç kimseyi met etmemesi, şikayetçi olmaması, önemli bir insanmış gibi kendisinden söz etmemesi, ya da bir şey biliyormuş gibi davranmamasıdır. (İnsan Nasıl Özgür Olur?)
  • İnsanları rahatsız eden şeyler değil, o şeylerle ilgili fikirleridir. Örneğin ölüm korkutucu değildir, Sokrates de böyle düşünüyordu, buna karşın ölümün korkutucu bir şey olduğu fikrinin kendisi korkutucudur. Dolayısıyla engellendiğimizde, rahatsız edildiğimizde veya kederlendiğimizde kendimiz, yani fikirlerimiz dışında kimseyi suçlamayalım. Cahil insan sorunun kaynağı kendisi olduğu hâlde başkasını suçlar; insanın eğitimi kendisini suçlamasıyla başlar, kendisini veya başkasını suçlamamaya başladığında ise eğitimi tamamlanmış olur. (Enkheiridion)
  • Epiktetos'un "iyi yaşam" kavramı, bir çamaşır yıkama listesi gibi sıralanmış emirlerin izlenmesiyle değil, edimlerimizin ve arzularımızın doğa ile uyumlu hale getirilmesiyle ilgiliydi. İyi edimler, tanrıların desteğini sağlamak ya da başkalarının hayranlığını kazanmak için değil, içsel huzura erişmek ve böylece ebedi kişisel özgürlüğü kazanmak için gerekliydi. İyilik, herkesin her zaman erişebileceği ve zengin ya da fakir, eğitimli ya da eğitimsiz herkesin erişebilmek için eşit şansa sahip olduğu bir şeydi. İyilik keşişler, azizler ya da münzeviler gibi “ruhsal profesyoneller”in özel uzmanlık alanı değildi. (İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar)
  • Tanrım bana değiştiremeyeceklerimi kabullenmem için sabır, değiştirebileceklerimi değiştirmek için cesaret, farkı anlamak için akıl ver. (Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir)
  • "Başınıza gelen iyi ve kötü olayların sorumluluğunu üstlenin. Dikkatiniz amacınızda ve ruhunuzda olsun." (İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar)
  • Ölmek değil, utançtan ölmek korkunç olan. (Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir)
  • Gerçekleşecek olan her şeyin senin istediğin gibi olmasını arzulama, aksine her şeyin olduğu gibi olmasını iste, böylece yaşamın huzurlu olacak. (Enkheiridion)
  • Eşlik ettiğin kişi kirliyse, sen ne kadar temiz olursan ol, ona yakın olduğunda onun kirini paylaşırsın . (Enkheiridion)
  • Eğer kendinizi depresyonda olan, incinmiş, kırılmış birisiyle konuşurken bulursanız, onlara şefkat gösterin ve "can kulağıyla" dinleyin. Ama onların olumsuz duygularının sizde de oluşmasına izin vermeyin. (İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar)