Ekonomide Analiz - Mahfi Eğilmez Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Ekonomide Analiz kimin eseri? Ekonomide Analiz kitabının yazarı kimdir? Ekonomide Analiz konusu ve anafikri nedir? Ekonomide Analiz kitabı ne anlatıyor? Ekonomide Analiz kitabının yazarı Mahfi Eğilmez kimdir? İşte Ekonomide Analiz kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Mahfi Eğilmez
Yayın Evi: Remzi Kitabevi
İSBN: 9789751417367
Sayfa Sayısı: 272
Ekonomide Analiz Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Dr. Mahfi Eğilmez, ekonomiyi anladığı halde ekonomik analiz yapamamaktan şikâyet edenler için rehber niteliğinde bir kitap hazırladı.
Bu kitabın bir benzeri yok. Okudukça birçok çözümü niçin kendi başımıza düşünemediğimize şaşıracağız.
"En gizlenmiş şey gözümüzün önünde duran şeydir. Genellikle gizli yerlere bakarız ama gözümüzün önünde durana bakmayız."
-Arsene Lupin-
"Çözümü gösterildiğinde bütün problemler çocukça görünür."
-Sherlock Holmes-
Ekonomide Analiz Alıntıları - Sözleri
- Kaptanı çok olan gemi, karaya oturur.
- Cari açık veren ve bu açığı ağırlıklı olarak dış borçlanmayla finanse eden bir ekonomide, riskler yükselmeye başlamışsa, faiz ile kur arasında aynı yönde bir ilişki söz konusu olacaktır.
- Yalnızca bir aptal, önüne gelen her bilgiyi kapar ve ona faydası dokunabilecek bilgileri kalabalıklaştırır.
- Say yasası, paranın bu kadar egemen olmadığı, takas (barter) ekonomisinin geçerli olduğu dünyada geçerliydi. Bugünün dünyasında arz talebi değil, çoğunlukla talep arzı yaratıyor.
- Sherlock Holmes'e göre: "Çözülmesi en zor suçlar, nedensiz işlenenlerdir."
- 0 ile 1 arasında değişen Gini Katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımının düzeldiğini, bire yaklaştıkçada bozulduğunu gösteriyor.
- Yakın geçmişte yaşanmış bir finansal krizi incelemek buna benzer bir krizin tekrarını önlemek için bize birçok ipucu verir.
- "Bir kişinin verilere dayanmadan teori oluşturması en büyük hatadır. Böyle bir hata, teoriyi gerçeklere uydurmaya çalışmak yerine, teoriyi uyması için gerçekleri eğip bükmeye iter kişiyi." Sherlock Holmes
- Korelasyon katsayısı iki değişken arasındaki ilişkinin yönünü ve gücünü ortaya koyan bir katsayıdır. Bu katsayı - 1 ile +1 arasında bir değer alır. Eksi değerler iki değişken arasında ters yönlü, artı değerler ise doğru yönlü bir ilişki olduğunu gösterir. Katsayının değeri -1 ya da +1'e yaklaştıkça ilişkinin gücü artar. Katsayı sıfıra yaklaştıkça iki değişken arasındaki ilişki azalır, sıfır olursa iki değişken arasında herhangi bir ilişki olmadığı anlaşılır.
- Dış kaynağa ihtiyacı olan bir ekonomiye döviz girişi azalırsa bu, kurların yükselmesine ve o da enflasyona yol açar.
- Günümüzde kullanılan ana akım ekonomi teorisi; Keynesyen makroekonomik analiz ile neoklasik mikroekonomik analizin bir sentezi olan ve neoklasik sentez ya da sadece neoklasik ekonomi teorisi olarak adlandırılan teoridir.
- "Usta bir iktisatçı, bir dereceye kadar matematikçi, tarihçi, devlet adamı ve filozof olmalı. Geçmişin ışığında, geleceği amaçlayarak bugünü çalışmalı. İnsan doğasının hiçbir parçasını, dikkatinin dışına atmamalı, bir sanatçı kadar soğuk ve dürüst, buna karşılık bazen bir siyasetçi kadar dünyaya yakın olmalıdır." John Maynard Keynes
- Kapitalist ekonomik sistem üretim araçları mülkiyetinin özel kesim elinde olduğu yani üretimin özel kesim tarafından yapıldığı bir sistemdir.
- Bir analize başlamadan önce düşüncemizi her türlü kabulden, inançtan ve önyargıdan temizlememiz, bir anlamda özgürleştirmemiz gerekir.
- Sherlock Holmes'in dediği gibi: "Teoriyi gerçeklere uydurmak yerine, teoriye uyması için gerçekleri eğip bükmek insanı yanlışlığa sürükler."
Ekonomide Analiz İncelemesi - Şahsi Yorumlar
"Bazı ... kişiler: "Faizi kaldırsak ne olur?" diye sorarlar. Bu soruyu soran kişilerin önemli bir bölümünün kafası, kutsal kitaplarda faizin haksız kazanç (haram) olarak tanımlanmasından dolayı karışıktır.... Ekonomi biliminde üretimin yapılabilmesi için gerekli dört tane üretim faktörü vardır: Emek, sermaye, doğal kaynaklar ve girişim gücü. Bu faktörler bir takım girdilerle bir araya getirilerek mallar veya hizmetler üretilir. Emeğe ücret, sermayeye faiz, doğal kaynaklara rant, ve girişim gücüne de kâr ödenir. Bu durumda "Faizi kaldırsak ne olur?" sorusunun yanıtı kendiliğinden ortaya çıkıyor: Üretim ve yatırım için gerekli sermayeye altyapı oluşturacak olan tasarrufları bu alanlara yöneltemezsiniz. O zaman ne olur? Üretim faktörleri eksik kalacağı için üretimi gerçekleştiremezsiniz. Zaten bu soruyu soranların da yanıtı faizi tümüyle kaldırmak üzerine kurulu değildir. Çoğu, adı faiz olmayan faiz benzeri bir şeyleri faizin yerine koyma zorunluluğu duyarlar. Aksi takdirde kimse tasarrufunu karşılığında bir bedel almadan kullandırmaz. (Aile ve yakın arkadaşlar vs. dışında) Böyle bir durum herşeyden önce ekonomi biliminin temel varsayımlarından birisi olan "rasyonel insan" önermesine uymaz." Nasıl ki işçi, emeğinin karşılığında ücret ister, Nasıl ki arsa-konut sahibi, malını kullandırmaya karşılık kira ister Nasıl ki girişimci, yaptığı işin sonunda kâr elde etmek ister, Aynı şekilde birikimi olan kişi de parasını vermek için faiz ister. Faiz paranın kirasıdır. Mahfi hoca, adından da anlaşılacağı üzere bu kitabında ekonomik olayların, verilerin nasıl analiz edilebileceğini öğretiyor. Temel tanımlardan başlıyor ve basitten daha karmaşık olanlara doğru örnekler vererek ekonomik olayların, verilerin veya inanışların analizini yapıyor. Bunları yaparken çokça duyduğumuz bazı meşhur söylemlerin de ne kadar doğru olduğunu bize mantıklı açıklamalarla gösteriyor. Enflasyon yükselirse faizler düşürülmeli mi yoksa yükseltilmeli m?, GSYH düşerse işsizlik oranı bundan nasıl etkilenir?, hükümet para basarak borçlarını ödese ne olur?, FED'in faiz kararları bizi neden etkiler?, Enflasyon ve faizlerin sıfır veya sıfıra yakın olduğu bir durum gerçekten istenilen bir durum mu?... gibi onlarca soruyu adım adım sonuca varacak şekilde analiz ediyor. Diğer kitaplarının çoğunu da okuduğum için bana kattığı yeni bilgiler açısından bu kitap beklentimin altında kaldı ama yine de faydalı bir kitap. Ekonomik verilerin grafiklerle incelenip eğilimlerinin ne yönde olduğu konusunu işlemesi çok faydalı. Bir çok örnek olay üzerinden bu eğilimlerin nasıl yorumlanabileceğine dair bir yol, yöntem gösteriyor. (Hakan)
Ekonomide Analiz: Mahfi hocanın tüm kitaplarını okumuş biri olarak, en beğendiğim kitabı Ekonomide Analiz'dir. Kitabı ikinci kez oluyorum. İlk olarak üniversite yıllarımda derslerime katkı sağlaması için okumuştum. Şimdi ise yeniden okuyarak analiz konusunda bir tekrar yapmak istedim. Kitapta sık sık Sherlock Holmes'e atıf yapılarak, ekonomide analiz yaparken bir dedektif gibi davranılması gerektiği vurgulanıyor. Türkiye ekonomisinden örneklerle yapılan analizler teori ve uygulamayı birleştiriyor ve tüm taşlar yerine oturuyor. Günümüzde hâlen geçerliliğini koruyan ekonomik problemler bir bir ele alınıp son derece sade bir dille anlatıyor. Ekonomi bilgisi sıfır olan birisi bile rahatlıkla anlayabilir. Şiddetle tavsiye ederim. (Ogust)
Mahfi hocanın bir dönem oldukça popüler olan kitaplarını okumak için acele etmedim doğrusu,ancak şunu söyleyebilirim kesinlikle anlaşılır ,okuyucuyu kavram kargaşasında boğmayan ,okuyucuya temel anlamda birşeyler kazandırabilecek bir kitap. Kitapta okur yorum ve sorularına yer verilmiş olması da halk dilinde dolaşan şehir efsanelerinin izahı da gayet yerinde olmuş. Tavsiye edilir. (Cahit Aktag)
Kitabın Yazarı Mahfi Eğilmez Kimdir?
1950 yılında İstanbulda doğdu. Ankara Atatürk Lisesini, A.Ü.Siyasal Bilgiler Fakültesini (İktisat ve Maliye Bölümü) bitirdi. Gazi Üniversitesi’nde Kamu Maliyesi dalında doktora yaptı. Yeminli Mali Müşavir ünvanına sahiptir.rnrn1972 yılında Maliye Müfettiş Muavini olarak başladığı kamu hizmetinde Maliye Müfettişi, Gelirler Genel Müdür Yardımcısı (tedvir), Hazine Kamu Kurumları ve İştirakleri Daire Başkanı, Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı, Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müşaviri, Hazine ve Dışticaret Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürü, Hazine ve Dışticaret Müsteşar Yardımcısı, Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Başmüşaviri, Hazine Müsteşarlığı Müşaviri olarak görev yaptı. 1997 yılında Hazine Müsteşarlığı’na atandı. 1997 yılı sonunda kamu hizmetinden ayrıldı.rnrnHalen Garanti Bankası yönetim kurulu murahhas üyeliğinin yanısıra Garanti Leasing ve Doğuş İnsangücü Kaynakları A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanlığını yapıyor, Radikal Gazetesinde köşe yazısı yazıyor ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Ekonomi Politilkası dersleri veriyor.rnrnKatma Değer Vergisi (Teori - Uygulama) (1983); Hazine (1996); IMF, Dünya Bankası ve Türkiye (1996); Light Günlük (2000); Krizleri Nasıl Çıkardık? (Ercan Kumcu ile ortak 2001); Anitta’nın Laneti (2001) ve Ekonomi Politikası (Ercan Kumcu ile ortak 2002) adlı yedi kitabı ve çeşitli ekonomik ve mali konularda yayınlanmış makaleleri vardır.rn
Mahfi Eğilmez Kitapları - Eserleri
- Örneklerle Kolay Ekonomi
- Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi
- Değişim Sürecinde Türkiye
- İnferis
- Ekonomide Analiz
- Küresel Finans Krizi
- Ekonomi Politikası
- Makro-Ekonomi
- Türkiye Ekonomisi
- Mikroekonomi
- Ekonominin Temelleri
- Anitta'nın Laneti
- Hazine
- Kendime Yazılar
- Sahte Sultan
- Hattuşa'dan Kaçış
- Kamu Maliyesi
- Light Günlük
- Hitit Ekonomisi
- Krizleri Nasıl Çıkardık?
Mahfi Eğilmez Alıntıları - Sözleri
- 0 ile 1 arasında değişen Gini Katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımının düzeldiğini, bire yaklaştıkçada bozulduğunu gösteriyor. (Ekonomide Analiz)
- Küresel sistem, kapitalizmin bir ekonomik ve sosyal sistem olarak dünyaya yayılmasıyla ortaya çıkmıştır. (Değişim Sürecinde Türkiye)
- Şekel: Hitit para birimi (Anitta'nın Laneti)
- Örneğin hayal gücümüzü bir zaman makinesi gibi kullanabiliriz. İnsanın hayal gücü hiçbir şeyle sınırlı değil nasılsa. (Hattuşa'dan Kaçış)
- Burada kritik soru şudur: ‘’Giderek artan bir refahı geleceğin refah azalışıyla sağlayarak devam etmek doğru bir karar mıdır?’’ Kapitalizmin önemli çelişkilerinden birisi budur. (Ekonominin Temelleri)
- Finansal buluşlar bankacılığın esasını değiştirmez. Bankacılığın esası ölçülebilirlik, kredibilite ve risk yönetimi olarak kalacaktır. (Ekonomi Politikası)
- Bir toplum, geçmişte çekilen acıları hatırlamaz, yapılan hataları değerlendirmezse aynı acıları çekmeye mahkûmdur. Tarihini doğru okumayan kuşaklar, gün gelir o tarihi başkalarından dinlemek zorunda kalırlar. (Değişim Sürecinde Türkiye)
- Gösteriş tüketimi Veblen'den bu yana kullanılan bir kavramdır.Günümüzde daha çok gelişme yolundaki ülkelerde kişilerin kendi statülerini yüksek göstermek amacıyla imkânlarının ötesinde pahalı mallara ( kredi kullanarak ya da borçlanarak) ulaşma çabalarını açıklamakta kullanılıyor. (Türkiye Ekonomisi)
- Ülkenin sorunu yasak koymakta değil konulan yasağı uygulayabilmekte. (Sahte Sultan)
- Sarayın zenginliği, altın kupalar, halkın bulamadığı yiyecekler seni şaşırtmasın. Yiyeceğin ekmek, içeceğin su olmalı. (Anitta'nın Laneti)
- Keynes'e sormuşlar; - "Görüşlerinizin gerçeklere uymadığını görseniz ne yapardınız?" Keynes yanıtlamış: -"Görüşümü değiştirdim. Ya siz ne yapardınız?" (Makro-Ekonomi)
- Devletin borcu, alacağı, ödemeye dönüşebilecek her türlü yükümlülükleri Hazine tarafından izlenir ve yönetilir. (Hazine)
- Vergi politikası, ekonominin gidişine göre vergilerin artırılması veya azaltılması biçiminde uygulanır. (Örneklerle Kolay Ekonomi)
- Korelasyon katsayısı iki değişken arasındaki ilişkinin yönünü ve gücünü ortaya koyan bir katsayıdır. Bu katsayı - 1 ile +1 arasında bir değer alır. Eksi değerler iki değişken arasında ters yönlü, artı değerler ise doğru yönlü bir ilişki olduğunu gösterir. Katsayının değeri -1 ya da +1'e yaklaştıkça ilişkinin gücü artar. Katsayı sıfıra yaklaştıkça iki değişken arasındaki ilişki azalır, sıfır olursa iki değişken arasında herhangi bir ilişki olmadığı anlaşılır. (Ekonomide Analiz)
- Cemal Süreya'nın bir sözü zihninde dolaşıp duruyordu: Önce sevdiğiniz terk eder sizi, ardından uykunuz. (Sahte Sultan)
- Paranın dolaşım hızının artması , likiditeye olan talep artışını gösterir.Bu da enflasyonda artışa yol açar. (Türkiye Ekonomisi)
- Neden-sonuç ilişkilerinin ortaya konulmasında üç yol vardır: hipotez, bilimsel kanun ve teori. (Ekonomi Politikası)
- İnsanlar mallarını muhafaza etmenin yollarını öğrendikçe karşılıksız, faizsiz ve yanında bir fazlalık alma şartıyla borç vermeye başladılar. Faiz, insanlar arasında bu şekilde ortaya çıktı. Faiz, ekonomi ve ticaretin genişlemesi ve paranın da alışveriş aracı olmasın sonucu giderek yaygınlaştı. (Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi)
- Özğür insanın, düşüncelerini bağımsız tutmayı becerebilen insan olduğuna inanıyorum. (Kendime Yazılar)
- Ekonominin konusu eldeki sınırlı imkânların sınırsız istekler arasında nasıl tahsis edileceği meselesinin çözümüdür. (Türkiye Ekonomisi)