Ellerin Zamanlarla Dolu - Paul Celan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Ellerin Zamanlarla Dolu kimin eseri? Ellerin Zamanlarla Dolu kitabının yazarı kimdir? Ellerin Zamanlarla Dolu konusu ve anafikri nedir? Ellerin Zamanlarla Dolu kitabı ne anlatıyor? Ellerin Zamanlarla Dolu PDF indirme linki var mı? Ellerin Zamanlarla Dolu kitabının yazarı Paul Celan kimdir? İşte Ellerin Zamanlarla Dolu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Paul Celan

Çevirmen: Ahmet Cemal

Orijinal Adı: Poems of Paul Celan

Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9786053324614

Sayfa Sayısı: 176

Ellerin Zamanlarla Dolu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

[…]

Birbirimize sarılmış, duruyoruz pencerede, sokaktan bizi seyrediyorlar:

zamanı geldi artık bilmelerinin!

Taşların çiçeklenmesinin,

bir yüreğin tedirgin atmasının zamanı geldi.

Zamanıdır artık zamanının gelmesinin.

Zamanı geldi. 

Ellerin Zamanlarla Dolu Alıntıları - Sözleri

  • Seni tutabildim / her şey dökülürken elimden.
  • "Nasıl da ölmektesin içimde"
  • Boşuna yürekler çiziyorsun cama...
  • Sözcüklerle aldım seni geriye, buradasın şimdi, her şey gerçek ve bir bekleyiş gerçeği.
  • NASIL DA ölmektesin içimde: yıpranmış son bir nefes yumağında bile, bir hayat kıymığı gibi saplısın.
  • ve arada sırada, aramıza hiçlikten başka bir şey girmediğinde, bütünüyle kavuşuyorduk birbirimize.
  • "...hiçbir yüreğe yolu düşmemiş"
  • O sırada gördüm ki, içlerinden biri yalan söylemiyordu, çaresizliğime alıştım, diyerek.
  • Kendimi sende unuttuğum yerde, bir düşünceydin artık, bir şey geçiyor içimizden hışırdayarak: dünyanın son titreşimlerinden ilki, fırtınalı ağzım beni de aşmakta dolup taşarak, ama sen kendinle buluşmuyorsun.
  • KENDİMİ sende unuttuğum yerde, bir düşünceydin artık, ...
  • "Ve sessizce tırmanıyor bana bir zamanlar düşlediklerim."
  • ''...çiçek açmak. Sana doğru...''
  • seni eğitip değiştiriyorlar, yine o oluyorsun.
  • bomboş bir yoldan başka bir şey değilim senin yüreğinde!
  • Sanki duyabilirmişsin, sanki seni seviyormuşum hâlâ.

Ellerin Zamanlarla Dolu İncelemesi - Şahsi Yorumlar

20.yy Alman şiirinin en önemli isimlerinden biri Paul Celan. Gerçi Alman şiiri demek ne doğru olur bilemem, kendisi defalarca el değiştiren Çernovitz'de doğmuş bir Yahudi. Dönemin ruhunu toplama kamplarında sonuna kadar yaşamış (Ünlü Ölüm Fügü (gonderi/127500633) burası için yazılmış.) Bir çok ayrıntı var hayatıyla ilgili. Ingebor Bachmann’a olan sevgisi ya da 1970’de kendisini yazar/guillaume-apollinaire 'in Mirabeau Köprüsü’nden Seine’e bıraktığı gibi. Ama biz kitaptan/şiirden konuşalım. Öncelikle Almanca’nın en iyi çevirmeni olduğunu düşündüğüm yazar/ahmet-cemal ’in (kime göre-bana göre) derlediği ve çevirdiği bir kitapla karşı karşıyayız. Aynı zamanda ki büyük savaşın yüzyılın şairleri üzerindeki yıkıcı (ve intihara sürükleyen) etkisiyle ilgili güzel bir önsözle başlıyoruz kendisinden. Evet bu bir derleme, şairin 8 kitabından alınan şiirler nispeten kronolojik olarak yer buluyor kitapta. Böylece İkinci Dünya Savaşının sonundan Velan'ınölümüne kadar şiirinin değişimini görebiliyoruz şairin. Başka ne görüyoruz. Ölüm var hemen bütün şiirlerde, hayatını boyunca bir çok travmalar yaşamış birisi için normal diyebilirsiniz belki, ama intiharın ipuçlarını çok önce vermiş sanki Celan. Ben ölüm dışında derin tutku ve acı hissettim şiirlerde. İlk şiirler daha canlıydı ve alıp götüren bir şeyler vardı ya da insanı yıkan. Ama sonlara doğru – belki de depresyonu öğrenmemin etkisiyle- daha bir durağan ve gitmeye meyilli dizeler gördüm sanki. Ama hangi dönem olursa olsun, içine girebilirseniz eğer şiirlerin, sanki alıyorsunuz o tadı. Neyse her şiir kitabı eleştirisinde olduğu gibi hoş konuşup boş konuştum galiba. Herkes farklı bir şey alır zaten şirlerden. Ben Celan’da (Ahmet Cemal sağ olsun) kendimi buldum bir parça. Siz de merak ediyorsanız şairi ilk önce alıntılardan, daha sonra ise kitaptan devam edebilirsiniz. Umduğunuzu bulur musunuz bilmiyorum ama halen Seine’in dikişlerinde yaşayan ( yazar/vitezslav-nezval 'in güzel şiiri için teşekkürler sevgili thewasteland :) Celan’ın sizi bir şekilde etkileyeceğine eminim. (Erhan)

Teslim Noktalarında, Kargonuz Sizi Bekler!: (Kitapyurdu.com)

Şiir kitapları, hafif bir şeyler arayan ruhun derinliğin ta kendisine yakalandığı, iki sözcük arasında tarifi mümkün olmayanın durmadan kendini hatırlattığı, bulmanın hezimetine, susuzluğun coşkusunu bastıran, hızla ilerleyen sayfaların ardımızda koşturduğu, bitirilemeyen eserler... :) Paul Celan'ı, Ingeborg Bachmann'a olan hayranlığımla tanıdım.Aralarında ki gizli lisanı keşfettiğimde benim için okunacak o kadar çok eser vardı ki, bir tutkuya dönüşmüştü o yıllarda.Şöyle ki Ingeborg Bachmann'ın herhangi bir eserinde Celan'a ait, mühim bir ayrıntıyı bulabilirsiniz, şiire ve gizeme inanıyorsanız, sizin için iflah olmaz bir serüven başlamış olabilir. Şu günlerde memlekette olduğum için, burada bıraktığım kitaplarımı toparlamaya çalışırken "Ellerin Zamanlarla Dolu" ile yolumuz yeniden kesişti :) Şöyle dedim kendime; "Eylül, sen okumamışsın bu kitabı, yeniden yazmışsın :))" Öyle çok not, öyle çok ünlem vardı ki kitapta, yeniden okumanın lezzeti, yağan lapa lapa kar eşliğinde bir şeyrayine dönüştü :) Ahmet Cemâl, bir derleme yaparak Celan'ın ayrı ayrı sekiz eserinden şiirler seçip, bizim için çevirmiş ve iyi de iş çıkarmış bana kalırsa, çünkü şiirler apayrı ûsluplar ve çok keskin virajlarla birbirinden ayrılıyor.Hayret ise bana kalırsa bir şiir severin en sevdiği ahvallerden biri :) İlk kısım, çok yoğun ve karmaşık, adeta bizi şairin bütün ailesini kaybettiği nazi Almanya'sına sürüklüyor. Orta kısım dinginleşen, huzurlu bir derinlik, Celan'ın artık yükselmekten yorulmuş, sığınma soneleri...Son kısım çok net ve girift olmayan fakât oldukça sarsıcı, şaire dostuna atıflarla yüklü... Eser, Celan'ın yıkımlarla dolu hayatından ağır bir hüzün ve hattâ büyük acılar şerh ediyor.Seine Nehrine bıraktığı o son şiir, soğuk ve hırçın sulara bıraktığı, sürgün çocukluğu, nazi kamplarında tahammülünün çok üstünde bir ölgün yaşam olduğunun ayırdına vardığı gençliği ve artık taşıyamadığı ruhuydu şüphesiz.Celan'ın intiharından evvel Bachmann'ın şu sözleri oldukça manidar. "Beni Seine Nehri'ne götür, küçük balıklara dönüşene ve birbirimizi yeniden tanıyana kadar bakalım sularına." Ölüm demişken, Celan'ın neredeyse bütün dizelerinde ölüme perde arkasından konuşan suflör, yaşamın ta kendisidir.Öyle ki hem çiçek, hem toprak ölümün iki eş yaşamından kesitler sunar bizlere.Belki de Bachmann'ın yıkıntılar arasında gülümseyen o çocuğun şiirine tutulması ve adeta onunla düşünen bir zihin, onunla duyan bir kâlp ve ona seslenen bir düş dünyası geliştirmesi de bu yüzden... "Benim için çölsün sen, denizsin, sır olan her şeysin." diyor Bachmann bir kitabın bir köşesinde... Başka bir kitabın başka bir dizesinde; "Fısıldarsın sen: Dolduruyorlar dünyayı benimle şimdi, senin kalbinde hala Çukurdan suskun bir yolum ben!" diye cevap verir Paul Celan... Bachmann'ın ve Celan'ın mektuplarının yer aldığı Kalp Zamanı'nı da okumanızı tavsiye ederim. Keyifli okumalar :) (Eylül Türk)

Ellerin Zamanlarla Dolu PDF indirme linki var mı?

Paul Celan - Ellerin Zamanlarla Dolu kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ellerin Zamanlarla Dolu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Paul Celan Kimdir?

Paul Celan (d. 23 Kasım 1920 - ö. 20 Nisan 1970), Yahudi asıllı Rumen şair. Romanya'da doğmuş olmasına rağmen II. Dünya Savaşı sonrası dönemdeki Alman şiirinin önde gelen temsilcilerindendir.

920 yılında Romanya'nın Czernowitz kasabasında dünyaya geldi. Asıl adı Paul Antschel'dir. 1937/1938 yıllarında ilk şiirini yazdı. 1938 yılında tıp eğitimine başladı fakat II. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla Romanya'ya döndü. Savaşın sonuna kadar on sekiz ay toplama kampında tutuldu. 1944 yılında İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne girdi ve ilk şiir kitabını yayınladı. 1945-1947 yılları arasında Bükreş'te çevirmenlik ve düzeltmenlik yaptı, 1948 yılında Paris'e yerleşti. 1955 yılında Paul Antschel ismiyle Fransız vatandaşlığına geçti. 1958 yılında Bremen edebiyat ödülü aldı. 1963 yılında bir psikiyatri kliniğine yerleşti Tahmini olarak 20 Nisan 1970'da Paris'te kendini Seiné Irmağı'na atarak yaşamına son verdi. Cesedi 1 Mayıs 1970 de bulundu. Ölümünden sonra eserleri yayınlanmaya debvam etti.

Paul Celan Kitapları - Eserleri

  • Ellerin Zamanlarla Dolu
  • Hiç Kimse'nin Gülü
  • Kalp Zamanı
  • Bütün Şiirlerinden Seçmeler
  • Dil Kafesi
  • Bademlerden Say Beni
  • Zaman Kırmızısı Dudaklarla
  • Neredeyse Yaşayacaktın
  • Karşılaşmalar
  • Haşhaş ve Bellek

Paul Celan Alıntıları - Sözleri

  • Sen gözlerini açtın,bense yaşadığını görüyorum karanlığımın. (Zaman Kırmızısı Dudaklarla)
  • Sesleniyorlar: Günah işliyorsunuz! Bunu çoktandır biliyoruz. (Bütün Şiirlerinden Seçmeler)
  • “At kendini / kendinden dışarı.“ (Neredeyse Yaşayacaktın)
  • “At kendini / kendinden dışarı.“ (Neredeyse Yaşayacaktın)
  • karanlıktan söz ediyoruz birbirimize, haşhaş ve bellek gibi seviyoruz birbirimizi, (Haşhaş ve Bellek)
  • Bugünü yarından ayıran duvar yerle bir edilmeli ki yarın yeniden dün olabilsin! (Karşılaşmalar)
  • Akşamın sözlerini yineliyor burda yüzünde kendi ülkelerinin (Zaman Kırmızısı Dudaklarla)
  • ÖLÜM, ALMAN BİR KOMUTANDIR? (Haşhaş ve Bellek)
  • Bizi uyarıyorsunuz: Kutsal değerlerdir saldırdığınız! Çok iyi biliyoruz onu, suçu gelip bizi bulsun. Suçu gelip bizi bulsun tüm uyarıcı işaretlerin, guruldayan deniz gelsin, dönüşün zırhlı ve apansız rüzgarı, geceyarısı günü, gelsin, hiç varolmamış olan! Gelsin mezardaki o adam. (Haşhaş ve Bellek)
  • Bak yine buluştuk yalnız kalmış sözlerle: taş düşmesi gibi, otlar gibi, sert taneli, ve zaman gibi işte. (Bademlerden Say Beni)
  • “Bugünü yarından ayıran duvar yerle bir edilmeli ki yarın yeniden dün olabilsin.” (Karşılaşmalar)
  • "Gece gecedir, sabahla başlar, yatırır beni sana." (Neredeyse Yaşayacaktın)
  • Yanıma aldıklarım arasında en değerlileri şiirler. (Kalp Zamanı)
  • “Saptığım bu yolun gül bahçesi olmayacağını biliyordum.“ (s.152) - (Kalp Zamanı)
  • seni eğitip değiştiriyorlar, yine o oluyorsun. (Ellerin Zamanlarla Dolu)
  • Uyumuyorduk artık, çünkü zemberekleri arasında yatıyorduk hüznün… (Neredeyse Yaşayacaktın)
  • NASIL DA ölmektesin içimde: yıpranmış son bir nefes yumağında bile, bir hayat kıymığı gibi saplısın. (Ellerin Zamanlarla Dolu)
  • Geri getirilmesi mümkün olmayan şeylerle uğraşmayalım. (Kalp Zamanı)
  • "bekleyebilirsin bütün bu gözlerin altında sana bir kum tanesi parlayıncaya dek, bir kum tanesi, düş görmeme yardım eden seni bulmak için derinlerine daldığımda- ona doğru salıyorsun köklerini seni nerdeyse uçuracak, ölümden kora dönüştüğünde toprak diriliyorsun ve ben senden önce süzülüyorum bir yaprak gibi, kapıların nereye açıldığını bilen" (Zaman Kırmızısı Dudaklarla)
  • “Çiçek - bir sözcük körlerin sözlüğünde. Senin gözünle gözüm: giderir susuzluğu.” (Bademlerden Say Beni)