Eski Bahçe Eski Sevgi - Tezer Özlü Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Eski Bahçe Eski Sevgi kimin eseri? Eski Bahçe Eski Sevgi kitabının yazarı kimdir? Eski Bahçe Eski Sevgi konusu ve anafikri nedir? Eski Bahçe Eski Sevgi kitabı ne anlatıyor? Eski Bahçe Eski Sevgi kitabının yazarı Tezer Özlü kimdir? İşte Eski Bahçe Eski Sevgi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Tezer Özlü
Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları
İSBN: 9789753631907
Sayfa Sayısı: 119
Eski Bahçe Eski Sevgi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Tezer Özlünün Bütün Yapıtlarını yayına hazırlayan Yapı Kredi Yayınları, yazarın kısa anlatılarını bu ciltte topladı. Yaşamöyküsel esintilerin coşkusundan delici gözlem gücüne kadar, yazarın iç dünyasının panaromasını sunuyor bu kitap.
Eski Bahçe Eski Sevgi Alıntıları - Sözleri
- ... her şey geçiyor ve hiçbir şey geçmiyor...
- Çevremde, çocukluğumun geçtiği kentlerde, insanlarda bir tatsızlık, bir anlamsızlık var.
- " artık sözcüklere inanmıyorum sözcükler yanıltıyor beni "
- ''Bu günlerde sokağa çıktığımda kendimi yaşamın, çağın, kentin, insanların, her şeyin çok dışında buluyordum."
- "Bugüne kadar tek bir hayvana karşı gelişti duygularım: Değişim'deki Gregor Samsa'ya karşı."
- "Yaşamı cesur yaşamak gerek. Yaşamı doyarak yaşamak gerek. Yaşamı insafsızca yaşamak gerek. Yaşamı sert yaşamak gerek. Aşırı duyarlıkları, garip aile bağlarını zamanında yenmek gerekiyor. Kendi kendine cesur olan insan, neden ölümünü cesur ve istekle ölmesin? İstekle yaşayan insan neden istekle ölmesin?"
- "İnsanlar. İnsanlar da burda işte. Tanıdıklarım. Tanımadıklarım. Yaşayanlar. Ölenler. Belki yüzlerinin tüm çizgileri, gülüşleri, gözlerini açıp kapamaları, soluklarının tüm belirtileri burda değil, ama, ama tümü günlerle, günlerin belli saatleri ile, yaklaşan gecelerle, ayrılıklarla burada."
- ''Aranması gereken insanlar ve gidilecek yerler vardır."
- Gökyüzünü görebilmem için başımı kaldırmam gerekiyor, oysa bana başımı eğmek daha kolay geliyor.
- "Ama bu çöküşte seni hangi insanlar, hangi kurumlar kurtarabilir? Sen istemedikten sonra? Sen kendi yaşamını kurtarmadıktan sonra."
- "Bir ülkenin anarşisini kim anlatabilir? Ölenler mi? Öldürülenler mi? Her gün yeni ölümleri bekleyenler mi?"
- "O gece insanın kavrayabileceğinden daha çok şey bilmesinin bir mutsuzluk olduğunu düşündüm. Bu bazen olgunluktur, ama değilse, o zaman - çöküştür."
- "Belki de insanların birbirlerine duygularını salt anlatmaları olanaksız. Ben çok açık konuşmaya çalışıyorum. Sonsuz bir bağımsızlık, sonsuz bir özgürlük duyduğum için. Bu duygularım, zamanları da, ülkeleri de, kentleri de aşıyor."
- “+Ağlıyor musun?.. -Hayır, gözlerim sulanıyor… +Ama onlar gözyaşlarına çok alışmış da, ondan…”
- ''Ama bir süre sonra bu savaşı anımsatan gürültüden uzaklaşacağım. İçim coşkuyla dolu, inançlarım daha bir güçlü, sapasağlamım. Her konuda sanki en doğru düşünceye ulaşmışım. Böyle anlarda insan hem güçlü hem de mutlu oluyor.''
Eski Bahçe Eski Sevgi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Tezer Özlü'ye ait ilk okuduğum eser. İçinde Oğuz ile alakalı bir öyküyü barındıran eser yer yer her öyküde mutlaka ölüm ve zaman zaman boşalma geçen bir çırpıda okunacak bir eser. Ben kitap olarak çok karşıma çıktığı için ve rafta sürekli göz göze geldiğim için okumak istedim. Benim tarzıma pek uygun değil ama yazım dili yormuyor. Bir şekilde akıyor kitap. Kitapla kalın... (Volkan Ş.)
Sıcak bir yaz mevsiminin Ağustos ayı. En sevdiğim kadın yazarlarından Tezer Özlü’nün bir sonbahar sanatsalığını andıran nadide bir eseri daha bitti. Hayatıma bir kitap daha eklerken neden benden bir şeyler götürüyor? İşin tuhaf tarafı okuduğum kitabın son sayfasına gelmeden okunacak ikinci bir kitabı hazırlamış olmam. Sorun yok. Zaten her gelen bir şeyler alıp götürüyor bizden. Bir parçada kitabın hakkı. 25 Tebax(Gelawêj) 2021 | Şemzînan, Bêdewê (Adem)
Keşke Tezer yaşasaydı da bir de ondan dinleseydim yazdıklarını.: Merhabalar..:) Öncelikle yazarla tanıştığım ilk kitap. Belki de yanlış seçim benim için. Ama bence bir yazarın hangi kitabı olursa olsun o kitabı okurken saatin sesini "tik-tak-tik" diye duyurmamalı. Kitabın isminden çok şey umarak, büyük bir beklenti ile başladım. İlk satırlarda anlatım şeklini sevmediğimi, farklı bulduğumu okuma durumuma yorum olarak eklemiştim. Satırlar arasında kopukluk vardı. Olaylara geçiş arasında da vardı bu alakasızlık. Sonra cinsellikle karşılaştım. ( https://imgyukle.com/i/aa214o ) Normal canım n'olacak her kitapda vardır dedim ki herkes der bunu. Ama bu da alakasızdı. Yani durduk yere şey yazmış "Babamın eli şeyindeydi" banane adamın şeyinden, banane adamın elinden? ( https://imgyukle.com/i/aa2Z4s ) Birçok inceleme okudum belki pdf yanlış diye. Herkes övmüş incelemesinde. Ben de pdf okumayan kişiler gerçek kitabın o sayfasını atarsa demekki yazarın kalemi bu şekilde diye düşündüm, ileti attım. ( https://imgyukle.com/i/aa2Xbv ) Maalesef kitapda da öyleymiş. Şimdi bunu okuyanlardan Tezer Özlü sevenler mutlaka olacaktır. Şunu belirteyim ayrı ayrı cümleler, alıntılar olarak güzel. Hatta çok sevdiğim cümleleri alıntı olarak ekledim. Ama kitap olarak nitelendiremedim. Belki de okuyanlar psikolojik bir manada bağlayabilmişlerdir, anlam katabilmişlerdir kitaba ama ben katamadım. Şimdi bunun bir yanını daha konuşalım. Günümüzde bir gencimiz böyle cümlelerle kitap yazsa toplum olarak linç eder, her baskıyı uygular, bu ne deriz. Yazdığına pişman etmez miyiz? Ederiz. Bu kadarız işte. İyi okumalar. (ٌ₰‹‹D’opَaminٍ›› ٌ₰)
Kitabın Yazarı Tezer Özlü Kimdir?
Tezer Özlü (d. 10 Eylül 1943; Simav, Kütahya - ö. 18 Şubat 1986; Zürih, İsviçre), Türk yazar. Başta Çocukluğun Soğuk Geceleri ve Yaşamın Ucuna Yolculuk olmak üzere az sayıda kitabıyla tanınır. Yazar Demir Özlü ve yazar-çevirmen Sezer Duru'nun kardeşidir.
Yaşamı
Simav'da doğdu. Çocukluğu anne babasının görev yaptığı Simav, Ödemiş ve Gerede'de geçti. İstanbul'a 10 yaşındayken geldi. Avusturya Kız Lisesi'ne gitti; ancak mezun olmadı. 1961'de yurt dışına çıktı. 1962 - 1963 yıllarında otostopla Avrupa'yı gezdi. Paris'te tanıştığı tiyatrocu ve yazar Güner Sümer'le 1964 yılında evlendi. Birlikte Ankara'ya yerleştiler. Sümer'in AST'ta çalıştığı bu dönemde Özlü, Almanca çevirmenlik yaptı. AST'ta 1963-64 sezonunda Sümer'in yönettiği Brendan Behan'ın Gizli Ordu oyununda oynadı. Sümer'den ayrılarak İstanbul'a yerleşti. Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle kesintili olarak 1967 - 1972 yılları arasında İstanbul'da farklı hastanelerin psikiyatri kliniklerinde kaldı. Çocukluğundan başlayarak yaşadıklarını ve klinikte kaldığı bu dönemleri Çocukluğun Soğuk Geceleri kitabında yazdı.
1968 yılında yönetmen Erden Kıral'la evlendi. Bu evlilikten 1973'te kızı Deniz doğdu. Bir burs alarak 1981'de Berlin'e gitti. Bu arada Kıral'dan ayrıldı. Kanada'da yaşayan İsviçre asıllı sanatçı Hans Peter Marti ile tanıştı ve 1984'te Marti'yle evlenerek Zürih'e yerleşti. Göğüs kanseri nedeniyle 18 Şubat 1986'da burada vefat etti. Mezarı Aşiyan Mezarlığı'ndadır.
Özlü, eski eşi Erden Kıral'ın Yol filminin çekimi döneminde yaşananları anlattığı filmi Yolda'da Yelda Reynaud tarafından canlandırıldı.
Eserleri
İlk kitabı 1963'ten itibaren dergilerde yayımlanan öykülerinden oluşan Eski Bahçe'dir. Kitap ilk kez 1978'de basıldı. 1980'de ilk romanı olan Çocukluğun Soğuk Geceleri yayımlandı. Kendisini derinden etkilemiş üç yazar olan Svevo, Kafka ve Pavese'nin izinden giderek yazdığı ikinci romanı 1983'te Auf den Spuren eines Selbstmords (Bir İntiharın İzinde) adıyla yayımlandı. 1983 Marburg Yazın Ödülü'nü kazanan kitap, yazar tarafından Yaşamın Ucuna Yolculuk adıyla Türkçe olarak bir anlamda yeniden yazıldı ve bu hâliyle 1984'te basıldı. İlk öykü kitabı Eski Bahçe yazarın ölümünün ardından, daha sonra yazdığı öykülerle birlikte Eski Bahçe - Eski Sevgi adıyla 1987'de okurla buluştu. Gergedan Dergisi 13. sayısında yazar anısına bir "fotobiyografi" yayımladı. Günce ve anlatılarından bazı parçalar ise Kalanlar (1990) adlı küçük bir kitapçıkta bir araya getirildi. Bu kitapta yer alan çoğu Almanca yazılmış metinler, Sezer Duru tarafından Türkçeye çevrildi. Özlü'nün yayımlanmamış senaryosu Zaman Dışı Yaşam da yazarın tüm yapıtlarını yayımlayan Yapı Kredi Yayınları (YKY) tarafından 1993'te basıldı. Bu seride, yazarın dostu Leyla Erbil'e yazdığı mektuplardan oluşan Tezer Özlü’den Leyla Erbil’e Mektuplar (1995) da bulunmaktadır. Ayrıca Özlü'nün yazar arkadaşı Ferit Edgü'yle mektuplaşmalarından oluşan Her Şeyin Sonundayım adlı kitabı da 2010'da SEL Yayıncılık etiketiyle basılmıştır. Wolfgang Hildesheimer'in "Bay Walser'in Kargaları" adlı eserini Türkçeye çevirmiştir ve radyoya uyarlamıştır.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Tezer_Özlü
Tezer Özlü Kitapları - Eserleri
- Çocukluğun Soğuk Geceleri
- Yaşamın Ucuna Yolculuk
- Kalanlar
- Eski Bahçe Eski Sevgi
- Yeryüzüne Dayanabilmek İçin
- Zaman Dışı Yaşam
- Tezer Özlü'den Leyla Erbil'e Mektuplar
- Eski Bahçe
Tezer Özlü Alıntıları - Sözleri
- Eski aşklara geri dönemezsin, ama eski kitaplara dönebilirsin. (Kalanlar)
- “Yaşam, şöyle bir yaşanıp geçmek için varolmak değildir. Aksine insanları, en insancıl yaşamlara ulaştırmanın mücadelesinin verildiği bir olgudur. Bilinçsiz bir yaşam, insan yaşamı değildir. Bir anlamda aileyi yöneten, çocuklarını yetiştiren kadınlar da olduğuna göre, aydın Türk kadınının en büyük görevi, diğer kadınları bilinçlendirmek olmalıdır.” (Yeryüzüne Dayanabilmek İçin)
- Dünya nasıl olması gerekiyorsa öyle. Kendi kendini kurtaramayanı hiç kimse kurtaramaz. (Yaşamın Ucuna Yolculuk)
- Yaşamım, ölümün tüm yaşamı, tüm aşkları ve tüm ölümleri kapsamalı. (Zaman Dışı Yaşam)
- Hiç kimseyle birlikte yaşlanmak istemiyorum. Kendimle bile. (Kalanlar)
- Büyümenin yaşlanmak demek olduğunu bilmiyordum (Yaşamın Ucuna Yolculuk)
- • İnsanın sevgi özleminin doyurulması o denli başka bir duygu ki... • (Tezer Özlü'den Leyla Erbil'e Mektuplar)
- "Yalnızlık, bana hiçbir an eksilmeyen bir güç veriyor." Kafka (Yeryüzüne Dayanabilmek İçin)
- Her gece ölüyorum. Sonra ölümden kaçıp yeniden canlanıyorum. Her yirmi dört saat,hem yaşam,hem ölüm. Tezer Özlü (Yaşamın Ucuna Yolculuk)
- Neden edebiyat? Yeryüzüne dayanabilmek için… (Yeryüzüne Dayanabilmek İçin)
- Sevdiğim kitapları yeniden okumak, sözcükler, dünyayı sözcüklere çevirerek algılamak. Bunun dışında her birey bana çözümlenmeyecek bir dünya gibi görünüyor. (Tezer Özlü'den Leyla Erbil'e Mektuplar)
- Kitabın sonunda, "Ne kadar can sıkıcısınız hepiniz" diyor. (Kalanlar)
- Kafamı yorganın altından çıkaramıyorum. Çıkarırsam düşlerim yok oluyorlar. (Eski Bahçe)
- Çevremde, çocukluğumun geçtiği kentlerde, insanlarda bir tatsızlık, bir anlamsızlık var. (Eski Bahçe Eski Sevgi)
- -Sensiz yaşayamam. -Yaşarsın. Herkes herkessiz yaşayabilir. (Çocukluğun Soğuk Geceleri)
- " Yitmeyen , eksilmeyen , giderek güçlenen, bizi aşan karamsarlık." (Yaşamın Ucuna Yolculuk)
- "Aranması gereken insanlar ve gidilecek yerler vardır." (Eski Bahçe)
- — Siz çocuğunuza nasıl baktınız? — Hiç dayak atmayarak, sevgi ile... (Kalanlar)
- ''Bu günlerde sokağa çıktığımda kendimi yaşamın, çağın, kentin, insanların, her şeyin çok dışında buluyordum." (Eski Bahçe Eski Sevgi)
- Şunu öğrenmelisin: Sen hiçbir işe yaramaz değilsin. Seni senden çalan toplumdur.. (Kalanlar)