Evlilik - Jane Austen Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Evlilik kimin eseri? Evlilik kitabının yazarı kimdir? Evlilik konusu ve anafikri nedir? Evlilik kitabı ne anlatıyor? Evlilik kitabının yazarı Jane Austen kimdir? İşte Evlilik kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Jane Austen

Çevirmen: Berrak Göçer

Editör: Ayça Sezen

Tasarımcı: Olgun Kaşıkçı

Orijinal Adı: Marriage

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN: 9789750742323

Sayfa Sayısı: 96

Evlilik Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Edebiyat tarihinin en sevilen romanlarına imza atan Jane Austen, dört kült romanından derlenen bu metinlerde, 19. yüzyıl İngiltere’sinde evliliğe neden bu denli önem atfedildiği sorusuna yanıtlar arıyor. İronik yaklaşımıyla, İngiliz toplumunun evlilik merakını, ailelerin, soyluların ve evlendirilmek istenen gençlerin bakışından evlilik “müessese”sini ele alıyor. Flörtler, entrikalar arasında dünyanın pek çok yerinde geleneklerin kadına biçtiği en iyi gelecek projesi “evlilik”le, kadınların aşklarını seçme hakkı arasındaki gerilimi mizah, zekâ ve sevecenlikle yansıtırken, bir yandan da genelde toplum doğrularıyla özelde ise sınıf farklılıkları ve kadının konumlanışıyla incelikli bir şekilde dalga geçen yazar, dönemin yaygın birçok geleneğini eleştirmekten de geri durmuyor.

Evlilik Alıntıları - Sözleri

  • Kendi cinsimde bulunduğunu iddia edebileceğim tek ayrıcalık daha uzun süre sevme, hayat yada ümit sona erdikten sonra da sevme..
  • Erkekler kadınlardan daha dirençli ama kadınlar daha uzun ömürlü; bu da tam olarak bağlılıklarının doğasına dair görüşümü açıklıyor.
  • En değer verdiğin şeyin kaybını başka bir şeyle bu kadar kolay telafi ediyorsan o zaman belki de bu kararlılığın, bu iradeli duruşun o kadar da şaşırtıcı değildir.
  • Hak ettiğimden daha mutlu olmaya dayanmayı öğrenmeliyim.
  • Oysa Darcy çok azı güzel, hepsi de demode olan bir insan topluluğu görmüştü, kimseye karşı en ufak bir merak bile duymamıştı ve hiçbirinden ne ilgi görmüş ne keyif almıştı.
  • Hüsran dolu aşk acısına en iyi gelen merhem kuşkusuz dostluktur.
  • Ama gururluydum, tekrar soramayacak kadar gururluydum. Seni anlamıyordum. Gözlerimi kapatmıştım, seni anlamamaya, senin hakkını vermemeye kararlıydım. İşte bu gerçek beni, başka herkesi kendimden önce affetmeye itmeli. Altı yıllık ayrılığı ve ıstırabı çekmeyebilirdik. Bu benim için yeni tür bir acı. Hayatta tadını çıkardığım her nimeti kazandığıma inanma tatminini yaşamaya alışığım. Onur verici zahmetlere katlanmaktan ve hak edilmiş ödüllerin tadını çıkarmaktan gurur duyuyordum. Hayattaki konumu terse çevrilmiş diğer büyük adamlar gibi, diye ekledi gülümseyerek, “zihnimi elimdeki hazineye alışmaya zorlamalıyım. Hak ettiğimden daha mutlu olmaya dayanmayı öğrenmeliyim.
  • Hayatta tadını çıkardığım her nimeti kazandığıma inanma tatminini yaşamaya alışığım. Onur verici zahmetlere katlanmaktan ve hak edilmiş ödüllerin tadını çıkarmaktan gurur duyuyordum.
  • Kadın sadece kendini tatmin etmek için şık giyinir. Şık diye hiç bir erkek onu beğenmez, hiç bir kadın ondan daha da hoşlanmaz.
  • Ondan başka kimseyi sevmediği konusunda ısrarcıydı. Yerine asla bir başkası geçmemişti. Hatta bir başkasını onun eşiti olarak görememişti bile.
  • Hüsran dolu aşk acısına en iyi gelen merhem kuşkusuz dostluktur.
  • Hüsran dolu aşk acısına en iyi gelen merhem kuşkusuz dostluktur
  • Evlilikte erkeğin kadına destek olması gerekiyor, kadının ise evi erkek için sıcak bir yuvaya dönüştürmesi; erkeğin ekmek kazanması, kadının gülümsemesi.
  • Geçmişi düşünüyor, doğru ve yanlışları adil bir şekilde tartmaya çalışıyorum, yani kendi hareketlerim açısından; doğruyu yaptığıma inanmak zorundayım; sonucunda ne kadar acı çekmiş olursam olayım.

Evlilik İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Jane Austen'in bu kitabı kısa klasikler içinde yer alıyor. Ben derleme bir kitap olduğunu okumaya başladığımda farkettim. Yazarın 4 ayrı kitabından alınan kesitlerden oluşturulmuş. Bunlar; - Aşk ve Gurur - Northanger Manastırı - Akıl ve Tutku - İkna Ben bunlardan sadece Aşk ve Gurur kitabını okumuştum. Bu yüzden ona dair bölümleri atladım. Bir bütünlük içinde olmaması çok fazla hoşuma gitmedi. Ama kesitlerin alındığı 4 kitabı okumamış olan arkadaşlar için belkide okuması daha keyifli olabilir. İyi okumalar.. (Tuuba)

Kitaba büyük bir hayal kırıklığıyla başladığımı söyleyerek incelememe başlayacağım. Hayal kırıklığı yaşadım çünkü birkaç gün önce heyecanla bir Jane Austen kitabı satın almıştım ve o günden beridir okumak için sabırsızlanıyordum. Dün gece tesadüfen buradaki incelemeleri okumaya başladım ve birkaç olumsuz inceleme gördüm. Ardından bir roman değil de derleme olduğunu fark ettim. Çok büyük bir hayal kırıklığıydı. Zaten kitabın inceliği alırken bana biraz şüphe vermişti fakat belki Jane Austen bir kitabını da kısa tutmak istemiştir diye düşünmüştüm. Yanılmışım. Elimde kısa bir derleme tutuyormuşum. Bu beni gerçekten büyük bir hayal kırıklığına sürükledi. Kitabın içeriğinden bahsetmek istiyorum. Kitap yaklaşık 90 sayfadan oluşuyor ve içinde 5 bölüm barındırıyor. Bu bölümlerin isimlerini az sonra yazacağım. Ondan önce bahsetmek istediğim bir şey var. Her bölüm bir Jane Austen kitabını içeriyor sadece Aşk ve Gurur iki bölümden oluşuyor. Bölümler yaklaşık yirmişer sayfa ve alındığı romanların belirli bir bölümünü içeriyor. Bu yüzden de okumaktan pek hoşlanmadım. Alıntılarla doldurulmuş bir kitap olsaydı çok hoşuma giderdi fakat bu kitap daha çok bölümler üzerinden ilerlemiş. Kısacası her bölümde Jane Austen'ın bir kitabının yaklaşık 20 sayfasını okuyorsunuz. Nasıl bir his olduğundan sonra bahsedeceğim. Şimdi bölümleri ve kitapları yazacağım; 1) Komşu Kısmetler/Aşk ve Gurur 2) Sorunun Etrafında Dönmek/Northanger Manastırı 3) İstenmeyen İlgi/Aşk ve Gurur 4) Aşk İçin mi Para İçin mi?/Akıl ve Tutku 5) Aşıkların Vefası/İkna Ben bu kitaplardan sadece Akıl ve Tutku'yu okumamıştım. O yüzden o kısmı okumaktan hoşlanmadım. Bu şöyle bir his, elinize heyecanla bir kitabı alıyorsunuz fakat baştan başlamaktansa ortalardan bir yerden başlayıp yaklaşık 20 sayfa okuyup kapatıyorsunuz. Hiç Jane Austen okumamış birisi içinse şöyle bir his, Jane Austen'ın 4 kitabını alıyorsunuz ve rastgele bir sayfa açıp 20 sayfa kadar okuyup kapatıyorsunuz. Bunu başka türlü açıklayamam. Çünkü gerçekten öyle hissettiriyor. Jane Austen'ın tüm eserlerini severek okumuş birisinin keyifle tekrar hatırlayarak okuyacağı veya Jane Austen'ı hiç okumamış birinin sırf sevip sevemeyeceğini anlamak için okuyacağı bir eser olabilir. Onun dışında bunu alıp okumaktansa Jane Austen'ın orijinal eserlerini okumak daha keyifli olacaktır diye düşünüyorum. Sevgilerimle! (Betül)

Jane Austen’ okumaya bayılıyorum. Bir çok kitabını okumuş ve yazarın en çok ‘Aşk ve Gurur’ kitabına hayran biri olarak dile getirmeliyim ki kesinlikle ‘Jane Austen’ çok daha fazla eser verebilmeliydi. Kısa klasiklerin bir çoğunun okunması oldukça zor oluyor ama keyfi de bir o kadar güzel ve etkileyici bence. Kitap; bir kere derleme bir kitap ben derleme kitaplara çok karşı değilim açıkçası ve okumayı çok seviyorum lakin bir kesim derleme kitapları okumanın pek keyifli olmadığını düşünüyor. Keyifli olup olmadığına sizler de okuyarak karar verebilirsiniz. Ama ben derleme kitapları okumayı seviyorum. Kitapta; Jane Austen’ın daha önce yazdığı ‘Aşk ve Gurur, Akıl ve Tutku, İkna, Northanger Manastırı’ kitaplarından çeşitli alıntılar yer alıyor. Bölümleri ise şu şekilde; 1).Komşu Kısmetler 2).Sorunun Etrafında Dönmek 3).İstenmeyen İlgi 4).Aşk İçin mi Para İçin mi? 5).Aşıkların Vefası (Leyla Kandemir)

Evlilik PDF indirme linki var mı?

Jane Austen - Evlilik kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Evlilik PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Jane Austen Kimdir?

Jane Austen (16 Aralık 1775 - 18 Temmuz 1817) 19. yüzyılda yaşamış İngiliz roman yazarı. Steventon, Hampshire'da 1775'de doğan Jane Austen; 1783'te Oxford'da bir akrabası sayesinde okumuş; eğitimine Southampton'da devam etmiş; en sonunda da kadınlar için bir okul olan Reading, Berkshire'da Abbey okulunda okumuştur. Roman yazmaya 1789'da başlar, 1802'de kendi tanımıyla büyük ve garip biri tarafından (Mr. Wisley) evlenme teklifi alsa da kabul etmez. İkilinin yaşadığı ilişki Aşkın Kitabı (Becoming Jane) adlı filmde işlenmiştir. Babasının 1805'de ölmesinden sonra Southmpton'a taşınır. 1809'da Chawton'a zengin kardeşinin yanına taşınır, ve günümüzde bu ev bir müze ve turistler için popüler bir yer haline gelir. Jane Austen, dünyanın en ünlü yazarlarından biridir. Yaşadığı döneme ilişkin tasvirleri ve kahramanlarının karakterleri romanlarının klasikler arasında yer almasını sağlamıştır. Jane Austen bir köy papazının yedinci çocuğuydu. Babası tarafından eğitilmişti. O dönemdeki kadınlardan daha iyi bir eğitim aldığı için şanslıydı. Ebeveyni, çocukların hayal gücüne dayalı oyunlarını cesaretlendirdi. Papaz evinin ahırını, yaz tatillerinde ailelerin oyunlar sahneye koyabileceği küçük bir tiyatroya çevirdiler. Austen, 12 yaşına geldiğinde kendi hikayelerini yazıyordu; fakat ilk romanının yayımlanması için yaklaşık 25 yıl daha geçmesi gerekecekti. Austen'in romanları, günümüzde oldukça popülerdir. İnsanların zaaflarını esprili bir anlayış ve zarif bir mizahla eserlerinde işlemiştir. Romanlarının başkahramanlarının hepsi kadındır ve romanlarının hepside mutlu bir evlilikle sona ermiştir. İlk olarak Aşk ve Yaşam(1811) adlı kitabı basıldı. Bunu Gurur ve Önyargı (1813), Mansfield Parkı(1814) ve Emma (1816) takip etmiştir. Northanger Manastırı ve İkna romanlarının her ikisi de Austen'in ölümünden sonra 1818'de basılmıştır. Bütün bu romanlar anonim olarak yayımlanmıştır. Austen, hiç evlilik yapmamış, bunun yerine romanlarının birçok bölümünün geçtiği Bath dahil birkaç yerde ailesiyle birlikte yaşamıştır. Mayıs 1817'de aile, Austen'in hastalığına çare aramak için Winchester'e taşınmış; ancak yazar, iki ay sonra ölmüştür. Cenazesi Winchester Katedraline gömülüdür. Jane Austen'in tüm romanları, televizyon veya sinemaya uyarlanmış, en başarılı 3 romanı film yapılmıştır. Bunlar: Aşk ve Yaşam(1995), Emma ve İkna(her ikisi de 1996'da gösterime girdi.) Gurur ve Önyargı 1995'te çok başarılı bir televizyon dizisi oldu. 18 Haziran 1817'de göğüs kanserinden ölen Jane Austen; öldüğünde henüz 42 yaşındadır ve Winchester Katedrali'ne gömülmüştür.

Jane Austen Kitapları - Eserleri

  • Gurur ve Önyargı
  • İkna
  • Emma
  • Northanger Manastırı
  • Mansfield Park
  • Akıl ve Tutku
  • Aşk ve Gurur ve Zombiler
  • Aşk ve Arkadaşlık
  • Gençlik Eserleri
  • Hayata Geç Kalma
  • Aşk ve Gurur - Babalar ve Oğullar
  • Pride & Prejudice #1 (of 5)
  • Pride & Prejudice #2 (of 5)
  • Pride & Prejudice #3 (of 5)
  • Pride & Prejudice #4 (of 5)
  • Pride & Prejudice #5 (of 5)
  • Leydi Susan
  • Watson Ailesi
  • Evlilik
  • Sanditon
  • The Letters of Jane Austen
  • The Complete Novels of Jane Austen
  • Northanger Abbey

Jane Austen Alıntıları - Sözleri

  • İnsan bir yerde acı çekti diye orayı daha az sevmiyor, tabii eğer hiç başka bir şey hissedilmemişse, yalnızca acı çekilmişse durum farklı olur. (İkna)
  • Oysa insanlar olduklarından daha yüksek görünmeye özendiler mi gözden düşerler. (Mansfield Park)
  • Ama gururluydum, tekrar soramayacak kadar gururluydum. Seni anlamıyordum. Gözlerimi kapatmıştım, seni anlamamaya, senin hakkını vermemeye kararlıydım. İşte bu gerçek beni, başka herkesi kendimden önce affetmeye itmeli. Altı yıllık ayrılığı ve ıstırabı çekmeyebilirdik. Bu benim için yeni tür bir acı. Hayatta tadını çıkardığım her nimeti kazandığıma inanma tatminini yaşamaya alışığım. Onur verici zahmetlere katlanmaktan ve hak edilmiş ödüllerin tadını çıkarmaktan gurur duyuyordum. Hayattaki konumu terse çevrilmiş diğer büyük adamlar gibi, diye ekledi gülümseyerek, “zihnimi elimdeki hazineye alışmaya zorlamalıyım. Hak ettiğimden daha mutlu olmaya dayanmayı öğrenmeliyim. (Evlilik)
  • Geçmişi düşünüyor, doğru ve yanlışları adil bir şekilde tartmaya çalışıyorum, yani kendi hareketlerim açısından; doğruyu yaptığıma inanmak zorundayım; sonucunda ne kadar acı çekmiş olursam olayım. (Evlilik)
  • .... ancak çok az insan ilk aşkıyla evlenir. (Watson Ailesi)
  • Dünyada en nefret ettiğim şey sadakatsizliktir. (Northanger Manastırı)

  • Senden hoşlanmamaya kendini şartlamış birine üstünlüğünü kanıtlamak, küstah birine haddini bildirmek büyük bir zevk. (Leydi Susan)
  • Mutlak mutluluk ölümlülere bahşedilmemiştir ve kimsenin sürekli bir mutluluk beklemeye hakkı yoktur. (Gençlik Eserleri)
  • Benim gerçekten sevdiğim insanlar azdır, beğendiklerim ise büsbütün az. Dünyayı görüp tanıdıkça hoşnutsuzluğum artıyor. İnsanların iç yüzünün nasıl hiç göründüğü gibi çıkmadığını; iyi ya da akıllı gibi görünenlere bile nasıl hiç güven olmadığını her gün daha açıkça anlıyorum. (Aşk ve Gurur ve Zombiler)
  • ...zaten birini sevmek istemiyorsan her zaman bir bahane bulabilirsin. (Leydi Susan)
  • Aşık olsam o zaman durum değişir tabii ama hiç aşık olmadım, benim tarzım değil, ya da tabiatımda yok, bundan sonra olacağımı da sanmıyorum." (Emma)
  • Başarmam gereken hayli şey var. (Leydi Susan)
  • “Nasıl anlatsam bilemedim. Bin sene heyecanla beklediğin bir şey, sonunda gelmiş de gerek kalmamış gibi.” (Aşk ve Gurur ve Zombiler)

  • Her parçası keyif vaat eden bir plan asla başarılı olamaz. (Gurur ve Önyargı)
  • ve aşkın hiçbir zevkini yaşayamadan tüm cezasına katlandım. (Akıl ve Tutku)
  • Merakımdan soruyorum, bu anlamsız, abuk sabuk lafları nereden öğreniyorsun? Sanırım romanlarla ilgileniyorsun. (Aşk ve Arkadaşlık)
  • Kendi hikayelerini anlatanlar ihtiyatla dinlenmelidir. (Sanditon)
  • ama üzüntü sona erdiğinde, akılda kalanlar sıklıkla keyifli bir anıya dönüşür. (İkna)
  • “Başarmam gereken hayli şey var.” (Leydi Susan)
  • "Gönül çok şey istiyor ama, insan cesaret edemiyor..." (Emma)