Felsefe Muhabbetleri - Nigel Warburton Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Felsefe Muhabbetleri kimin eseri? Felsefe Muhabbetleri kitabının yazarı kimdir? Felsefe Muhabbetleri konusu ve anafikri nedir? Felsefe Muhabbetleri kitabı ne anlatıyor? Felsefe Muhabbetleri PDF indirme linki var mı? Felsefe Muhabbetleri kitabının yazarı Nigel Warburton kimdir? İşte Felsefe Muhabbetleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Nigel Warburton
Çevirmen: Esra Nur Sözbilici
Yayın Evi: Maya Kitap Yayınları
İSBN: 9786059902403
Sayfa Sayısı: 248
Felsefe Muhabbetleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Son derece akıcı ve insanı düşünmeye sevk eden bu muhabbetler, çok çeşitli felsefi konular üzerine hayranlık uyandırıcı bir kavrayış sunuyor.
-Publishers Weekly-
Felsefe, karşılıklı konuşmalar yoluyla başlamıştır. Herkesin çok iyi bildiği Sokrates, aslında hiçbir şey yazmamıştır. Sadece, şehir meydanında, kendi çağında yaşayan kişilerin en emin oldukları konularda akıllarını karıştırmıştır.
Edmonds ve Warburton, buradan hareketle dünyanın önde gelen filozoflarını, etikten estetiğe, metafizikten ateizme kadar düşünebileceğiniz en ilginç konular üzerine konuşmaya davet ediyor.
Her bir görüşme tek bir konuya odaklanmaktadır. Görüşmeler, kasten kısa ve öz tutulmuştur. İnternet üzerinde son derece popüler olan bu samimi ve aydınlatıcı muhabbetlerden yirmi beşi, ilk defa kitap olarak yayımlanıyor.
(Tanıtım Bülteninden)
Felsefe Muhabbetleri Alıntıları - Sözleri
- Felsefe, başarılı bir düşünmeyi sevme etkinliğidir.
- Bence tersine çevrilebilir kararlarda, insanlar kendileri için kötü bir karar verirlerse dünyanın sonu gelmez. Çünkü sonradan bunu tersine çevirebilirler. Ama bazı şeyler, tersine çevrilemiyor.
- Göreci, bu anlaşmazlığın hakkını veremez, çünkü "Senin kendi doğrun var, benim kendi doğrum var," der ve hikâye orada biter. Fakat asıl sorun, bu tavrın hikâyenin sonu olmamasıdır, çünkü hepimiz karşımızdakiler üzerine bir politika uygulamaya çalışıyoruzdur.
- Tanrı, kendinin bile yiyemeyeceği büyüklükte bir kahvaltı hazırlayabilir mi?
- O, bazı hayvanların bazı insanlardan daha yüksek ahlâki statülerinin olduğuna ve bizim hayvanların çektikleri acılara önem vermememizin acınası bir ahlâki kör nokta olduğuna inanıyor.
- Gerçekçi olmamak demek, bir şeyle ilgili bilgimiz ve tanımımız dışında o şeyin, var olmadığını bilmek demektir: Her şey, konuşmalarımızda şekillenir ve sabitlenir. Bu yüzden insan inanışları, insan bağlılığı ve insan tanımlamaları dışında kendi kendine var olan dünya ya da Tanrı fikrinden vazgeçtim. Tanrı, ona olan inancımızın dışında yoktur.
- Iyy!''dan daha iyi bir yansımalı" sözcük var mıdır? "Iyy!'', hoşlanmamayı, iğrenmeyi ve nefreti ifade eder. Sırtın da insan kulakları bulunan genetiğiyle oynanmış bir fare düşüncesi, birçok insanda "Iyy!" hissi uyandırır. İnsan cesedi yeme fikri de aynı tepkiyi yaratabilir. Fakat neyin doğru, neyin yanlış olduğunu anla maya çalışırken "Iyy!" hislerimize ne kadar güvenebiliriz? Bu konu yu, Oxford Üniversitesi Uehiro Uygulamalı Etik Merkezi yöneticisi Julian Savulescu ile konuştuk.
- Dini inanışı olanların sürekli iddia ettikleri şey, dünya o denli mükemmel bir şekilde tasarlanmıştır ki bunu yapmak için bir tanrının var olması gerekir. Bu yaklaşım ''Akıllı Tasarım" olarak adlandırılan şeyle yaşama yeni bir soluk getiriyor. Bu konuda bir fikriniz var mı?
- Kendimizin yaratmadığı koşullar içine doğduk. Verilen bir kozmosta, bizim yaptığımız şeylerin sonucu olmayan bir dünyada değer bulmak zorundayız. Dolayısıyla anlamlılığa giden ilk adım alçakgönüllülüktür. Bağımlı olduğumuz gerçeğini kabul etmek.
- Bir televizyonun nasıl çalıştığını anlamıyorum. Karmaşık bileşenlere sahip olduğunu ve bunun fiziksel olduğunu biliyorum. Ama televizyonun içinde, fiziksel olmayan, gizemli bir şekilde çalı şan bir şey olması gerektiği fikrini ortaya atmıyorum.
Felsefe Muhabbetleri İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kitapta 25 filozofla 25 farklı konu üzerinde soru cevap şeklinde yürütülen söyleşi bulunmakta. Bu kitabı okurken "filozof kime denir?" sorusunu sordum sürekli. Sanatçı tabirine benzer bir tabir aslında. İnternette birçok tanımı var ama yaklaşık tanımı "sürekli düşünen, bilgi peşinde koşan, bilgiyi seven kişilerdir" şeklinde. Bu durumda herhangi bir konuda düşünen, çalışan ve bir şeyler yazan herkes filozof olur mu? Kararı siz verin. Kitabı okurken dikkatimi çeken ikinci nokta; bugünün felsefe dünyasında ele alınan konuların eski dönemlere göre daha hayatın içinden seçilmesi. Bu kitaptaki konular tamamen olmasa da bir şekilde gündelik hayatla bağlantılı. Genel olarak kitap, felsefe ile derinden ilgilenmeyen okuyucuya da hitap edebilecek bir seviyede hazırlanmış. Dili mümkün olduğunca basite indirgenmiş. Zaten yazarların diğer kitaplarında da bunu görebiliyorsunuz. Bununla birlikte konular hazırlanış itibarıyla çok geniş incelenmediğinden bir nevi konuya giriş kabul edilmeli. (Hüseyin Zorlu)
İçinde Peter Singer ve Alain de Botton'ın da bulunduğu 25 filozofla 25 konu üzerine yapılan sohbetleri içeriyor. Her bir filozof için bölümler 5-10 sayfayla sınırlandırılmış. Toplamda 5 ana konu üzerine dönen kitap, mevzu bahis konuya ilişkin en mühim soruları içermiyor. Muhtemelen daha önce düşünmediğiniz konuları da yakalayabileceğiniz ve modern filozofların nasıl düşündüğü hakkında fikir sahibi olabileceğiniz bir kitap. Konu Listesi: Etik Politika Metafizik ve Zihin Estetik Tanrı, Ateizm ve Hayatın Anlamı (osman)
Felsefe Muhabbetleri PDF indirme linki var mı?
Nigel Warburton - Felsefe Muhabbetleri kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Felsefe Muhabbetleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Nigel Warburton Kimdir?
Warburton Bristol Üniversitesi'nden lisans ve Cambridge Darwin College'dan doktora derecesi aldı ve 1994 yılında Açık Üniversitede Felsefe Bölümü'ne girmeden önce Nottingham Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Mayıs 2013'te Açık Üniversitede Kıdemli Öğretim Görevlisi görevinden istifa etti.
Nigel Warburton Kitapları - Eserleri
- Felsefenin Kısa Tarihi
- Felsefeye Giriş
- Felsefe Okuma Rehberi
- Klasiklerle Felsefe
- A'dan Z'ye Düşünmek
- Deneme Yazmanın Temel Kuralları
- Felsefe Muhabbetleri
- Felsefe Muhabbetlerine Devam
- Felsefe Muhabbetlerine Dönüş
Nigel Warburton Alıntıları - Sözleri
- Ne kadar "uygarlaşmış" olursa olsun insanlar ahlaki koyun olma eğilimindedir. (Felsefe Okuma Rehberi)
- Bizlere böylesi bir aşkın güzelliğini ve romantizmini, yoğunluğunu ve tutkusunu ifade ederken kırılganlığı ve acıyı, kıskançlığı ve öfkeyi de gösterir. Yani Platon, "Tüm bunlardan vazgeçmeli ve aşkın merdivenlerinden tırmanmalısınız" derken konuştuğu şeyle ilgili derin bir bilgisi olduğunu da hissettirir. Vazgeçmemizi istediği şeyin şiddetli yoğunluğunu ve çekiciliğini de anlatmış olur. (Felsefe Muhabbetlerine Devam)
- Bir düşünceyi net olarak söyleyemiyorsanız, onu kendiniz de anlamıyorsunuz demektir. (A'dan Z'ye Düşünmek)
- Ölümlü oluşumuz, belki de bir geleceğe sahip olamayacağımız gerçekliğini akla getirerek, bizleri şimdinin kıymetini bilmeye götürür. (Felsefeye Giriş)
- Her daim bir olma sürecinde ve geçici olduğumuz gerçeği. Dolayısıyla her an kendimizi yeniliyor, kendimizi bulduğumuz her durumda seçimler yapıyoruz. (Felsefe Muhabbetlerine Devam)
- Acılar bir bakıma arabalardaki ikaz lambalarına benzer. Bir yolda araba sürerken kırmızı ikaz lambası yandığında bu size yakıtın azaldığını bildirir. Kırmızı yanar çünkü sorunu çözmek için acil eyleme geçmenizi ister. Benzer bir şekilde, acı duyulmasını organizma için bir uyarı ışığı gibi düşünebilirsiniz. Vücutta bir şeylerin ters gittiğini ve bu tersliği mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çözmemiz gerektiğini söyler. (Felsefe Muhabbetlerine Dönüş)
- ... güzelliğin bedenden ziyade ruhta daha iyi örnekledigini anlamaya başlarsınız ve böylece güzel ruhlara aşık olursunuz. (Felsefe Muhabbetlerine Devam)
- Eğer herkes yapmak istediği her şeyi yapmak konusunda tamamıyla özgür olsaydı, bu durumda en güçlü ve en acımasız olan amacına muhtemelen güçsüz olanı ezerek ulaşırdı. (Felsefeye Giriş)
- Anlaşılır bir biçimde söyleyemiyorsanız , anlamamışsınız demektir. John Searle (Deneme Yazmanın Temel Kuralları)
- "İnsanoğlu başka insanlara her ne sebeple olursa olsun acı çektirmektedir." (Felsefeye Giriş)
- Tanrı, kendinin bile yiyemeyeceği büyüklükte bir kahvaltı hazırlayabilir mi? (Felsefe Muhabbetleri)
- Ölüm olgusu ve onun nihai oluşu, hayatlarımıza sahip oldukları anlamları büyük oranda kazandıran şeydir. (Felsefeye Giriş)
- Göreci, bu anlaşmazlığın hakkını veremez, çünkü "Senin kendi doğrun var, benim kendi doğrum var," der ve hikâye orada biter. Fakat asıl sorun, bu tavrın hikâyenin sonu olmamasıdır, çünkü hepimiz karşımızdakiler üzerine bir politika uygulamaya çalışıyoruzdur. (Felsefe Muhabbetleri)
- Okumak bazen düşünceden kaçmanın maharetli bir yoludur. (Felsefe Okuma Rehberi)
- Evrim, çocukları insan türünün araştırma ve geliştirme bölümü olarak tasarlamıştır ve biz yetişkinler de üretim ve pazarlama bölümüyüz. (Felsefe Muhabbetlerine Dönüş)
- "insan özgür doğar, oysa her yerde zincire vuruludur." (Klasiklerle Felsefe)
- Kendinizi geliştirmek istiyorsanız, yalnızca yazmayla ilgili kitaplar okumanız yetmez, yazmanız da gerekir. Yoksa yüzmenin teorisini öğrenen ama ayağını suya hiç değdirmeyen birine benzersiniz. (Deneme Yazmanın Temel Kuralları)
- Hiçbir şey kendi içinde kötü değildir; her şey onun hakkında nasıl düşündüğünüze bağlıdır. Mutluluk, dünyanın değil, aklın bir durumudur. (Felsefenin Kısa Tarihi)
- Atina'da 2400 yıl kadar önce bir adam, çok fazla soru sorduğu için ölüme mahkum edildi. (Felsefenin Kısa Tarihi)
- İnsanlara hakaret etmek onları genellikle mutsuz hissettirir; fakat hakaret ettiğiniz kişi hakaret edilmekten büyük keyif alan bir mazoşist de olabilir. (Felsefeye Giriş)