Feminist Bir Yaşam Sürmek - Sara Ahmed Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Feminist Bir Yaşam Sürmek kimin eseri? Feminist Bir Yaşam Sürmek kitabının yazarı kimdir? Feminist Bir Yaşam Sürmek konusu ve anafikri nedir? Feminist Bir Yaşam Sürmek kitabı ne anlatıyor? Feminist Bir Yaşam Sürmek PDF indirme linki var mı? Feminist Bir Yaşam Sürmek kitabının yazarı Sara Ahmed kimdir? İşte Feminist Bir Yaşam Sürmek kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Sara Ahmed
Çevirmen: Beyza Sümer Aydaş
Orijinal Adı: Living a Feminist Life
Yayın Evi: Sel Yayıncılık
İSBN: 9789755709185
Sayfa Sayısı: 394
Feminist Bir Yaşam Sürmek Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
İkinci dalga feminizmin “Kişisel olan politiktir” önermesi, sosyal bilimlerin merkezinde bir gedik açtı. Sara Ahmed, bu gediğin çapını “Kişisel olan teoriktir” diyerek genişletmek, kuramsal olanın yaşamsal olanla ilişkisini yeniden kurmak için cüretkâr hamleler yapıyor; akademik çevrelerce dahi “radikal” olarak betimlenen bu hamlelerin gündelik olana içkinliğini gözler önüne seriyor. Düşüncemizle eylemlerimiz arasında bütünlüklü bir ilişki kurabilmenin, savunduğumuz değerleri hayatımıza yedirebilmenin keyifli ve bir o kadar çetin mücadelesine ışık tutuyor.
Feminizme tutunmak, onun çatısı altında mücadele etmek, sesinin yankısında kendini duymak; işyerinde, aile sofrasında, akademide, ikili ilişkilerde kazanılan her tecrübeyi eleştirel düşünceyle buluşturmak... Feminist bir yaşam sürdürmenin her şeyi sorgulanabilir kılmakla mümkün olduğunu vurgulayan Ahmed, öğrenmenin, deneyimlemenin, yaşam ile düşünce arasındaki çatışmalı sürecin hiçbir zaman sonlanmayacağını belirtirken sorgulamayan, kendi sınırlarını inşa eden her hareketin iflas etmeye mahkûm olduğunun da altını çiziyor.
“Umut olan yerde, zorluk vardır” diyerek önümüze çıkacak engelleri birer motivasyon kaynağına dönüştüren, feminizmin gerekliliği ve feminist bir hayatın nasıl sürdürülebileceğine dair coşkulu, davetkâr ve umut dolu bu metin, gözünü budaktan sakınmayanların, elini taşın altına koymaktan çekinmeyenlerin kolektif eyleminin bir davetiyesi niteliğinde.
“Feminizmin korku salmasına şaşmamalı; birlikte tehlikeliyiz.”
Feminist Bir Yaşam Sürmek Alıntıları - Sözleri
- Başkalarının muhakemesiyle ikna olmadığınız için dikbaşlı ya da aksi diye nitelenmek? Bu size tanıdık geldi mi?
- "feminism is the movement to end sexism, sexual exploitation and sexual oppression."
- Siz yapılara işaret edersiniz, onlar bunun sizin kafanızda olduğunu söylerler. Sizin somut olduğunu söylediğiniz şeyin zihinsel olduğu söylenerek reddedilir.
- What do you hear when you hear the word feminism? It is a word that fills me with hope, with energy. It brings to mind loud acts of refusal and rebellion as well as the quiet ways we might have of not holding on to things that diminish us. It brings to mind women who have stood up, spoken back, risked lives, homes, relationships in the struggle for more bearable worlds. It brings to mind books written, tattered and worn, books that gave words to something, a feeling, a sense of an injustice, books that, in giving us words, gave us the strength to go on. Feminism: how we pick each other up. So much history in a word; so much it too has picked up.
- Kendinden emin olduğu için herkes iyi olduğunu sanıyor. Ama değil
- İnsanın halen adam olarak tanımlandığı bir dünyada, kadınlar için ve kadınlar olarak savaşmak zorundayız.
- Bize arkamızı dönüp gitmemiz öğretildiyse yüzümüzü dönmeyi öğrenmeliyiz.
- Feminist olduğunuzda, şunu çabucak fark edersiniz: bazıları son vermeye çalıştığınız şeylerin var olduğunu bile kabul etmez.
- "sexism, sexual exploitation and sexual oppression” cannot be separated from racism, from how the present is shaped by colonial histories including slavery, as central to the exploitation of labor under capitalism.
- once you have become a feminist, it can feel that you were always a feminist. Is it possible to have always been that way? Is it possible to have been a feminist right from the beginning? Perhaps you feel you were always that way inclined. Maybe you tended that way, a feminist way, because you already tended to be a rebellious or even willful girl, who would not accept the place she had been given. Or maybe feminism is a way of beginning again: so your story did in a certain way begin with feminism.
Feminist Bir Yaşam Sürmek İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Sosyal Reform mu? Devrim mi?: gonderi/66908076 (Kişisel Olan Politiktir) ile çapraz okuma yaparak belli başlı politik sancıların daha net anlaşılmasını sağlamak adına yazmak istedim bu incelemeyi. Rosa Luxemburg'un sorduğu bu soruyu başlığa koyarak başlayalım. Çünkü hali hazırda verilmekte olan mücadelenin henüz ekonomi-politiği ortaya koyulmuş değil, ve bu mücadelenin akış yönü doğrultusunda çok ciddi sekteler yaratmakta... Rosa Luxemburg şunu soruyor aslında, radikal feminizm mi yoksa sosyalist feminizm mi? Bu noktada kitaba değinip ortada duran politik karmaşanın çözümlemesine devam edeyim. Kitap radikal feminizm üzerine detaylı bir sorgulama barındırıyor. Batıda gelişen feminist hareketin bakış açısını en iyi yansıtan kitaplardan biri diyebilirim. Gelelim batı ve doğuda gelişen feminist hareketin realitedeki yansımalarına... Radikal ve sosyalist feminist kuramlarda ataerkillik olgusunun çözümlenmiş olmasına rağmen, günümüz post-modernist feminist hareketler ataerkil olgusuna karşı eleştirel bir duruş sergilemişlerdir. Bu da yapılmış olan çözümlemeyi sekteye uğratmakta ve mücadeleyi aksatmakta. kimi post-modernistler bu kavramın çok global ve tarih dışı olduğunu öne sürmüş, kimi de toplumsal cinsiyet olgusu ve mücadelesinin gücüne inanmış, kimi de ataerkillik kavramı kökten reddetmiştir. Mesela Rowbothom, ataerkillik karşısında eşit olunamayacağını ve onun her şeyi bertaraf ettiğini öne sürerken, Gayle Rubin ise feminizmi cinsiyetler arası ilişkiler ve toplumsal cinsiyet noktasında ele alıyor (bu noktada şahsi karşı çıkışlarım var). Mesela Fine ise ataerkillik olgusunu kökten reddetmiştir. Bu isimler aynı kuşak feminist düşünür ve aktivistler olmalarına rağmen üç ayrı akım görüyoruz. 80’lerden sonra ortaya çıkan post-feminist hareket (özellikle de amerika kökenli hareket olan siyah feministler) batının radikal feminizmi ve doğunun sosyalist feminizminin yapmış olduğu çözümlemelere etno-merkezci yaklaşarak eleştirmişlerdir. Beyazların egemen olduğu her yerde siyahlar zaten ikinci sınıf diyerek zorlu bir mücadele alanını iyice yokuşa sürmüşlerdir. Ortaya çıkmış olan eleştiri ve yadsımalara rağmen ataerkillik olgusu feminist kuramın en önemli kavramı diyebiliriz. Bugün dahi ( post-feministlere rağmen :) ) kadın mücadelesinin en önemli politik silahı ataerkillik olgusudur. Bu noktada Maria Mies’i anmadan geçmemek gerekme diye düşünüyorum. Kendisinin de dediği gibi ''ataerkillik, kadınların mücadelesini geçmişe bağlar ve bu nedenle geleceğe yönelik umutları yeşertir; eğer ataerkilin tarihte belirli bir başlangıç noktası varsa aynı şekilde bir sonu da olacaktır.'' Nİ UNA MENOS! (Uğur De Molinari)
Sara Ahmed, çalışma alanı feminist teori, lezbiyen feminizm, queer teorisi, eleştirel ırk teorisi ve postkolonyalizmin kesişimini içeren bir İngiliz-Avustralya bilginidir. Yazdığı bu eser; feminizmi anlamak isteyen kişilerin gerçekten sindire sindire okuyarak büyük bir bilgi birikimine sahip olmasını sağlayan bir eser. Feminizme tutunmak, mücadele etmek, işyerinde, ailede, akademide hatta ikili ilişkilerde kazanılan bütün tecrübeleri eleştirel düşünce ile buluşturmak feminist bir yaşam sürdürmenin her şeyi sorgulanabilir kılmakla mümkündür. “Umut olan yerde, zorluk vardır” diyerek önümüze çıkacak olan bütün engelleri birer motivasyon kaynağına dönüştürmeliyiz. Feminizmin gerekliliği ve feminist bir hayatın nasıl yaşanılacağını umut dolu bu metin ile düşünebiliriz. Bu eser resmen elini taşın altına koymaktan çekinmeyenlerin bir davetiyesi niteliğindedir. “Feminizmin korku salmasına şaşmamalı; birlikte tehlikeliyiz.” '' Ni una menos! '' (Eda)
Sara Ahmed bu kitabında; bir müslüman, lezbiyen, feminist bir kadın olarak kendi deneyimlerini anlatarak nasıl feminist olduğunu, feminist bir yaşamda bizi bekleyenleri ve gerekliliklerini, feminist teoriyi açıklıyor. Feminist bir yaşamda yol gösterici bir kitap olduğunu düşünüyorum. (Feminist Psikolog)
Feminist Bir Yaşam Sürmek PDF indirme linki var mı?
Sara Ahmed - Feminist Bir Yaşam Sürmek kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Feminist Bir Yaşam Sürmek PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Sara Ahmed Kimdir?
Londra Üniversitesi, Goldsmiths College Medya Bölümü’nde Irk, Etnisite ve Kimlik alanında ders veren Sara Ahmed’in feminist kuram, eleştirel ırk araştırmaları ve sömürgecilik sonrası kuram konularında araştırmaları vardır. Yayınlanmış çalışmaları arasında Differences that Matter: Feminist Theory and Postmodernism (1998),Strange Encounters: Embodied Others in Post-Coloniality (2000) ve Queer Phenomenology: Orientations, Objects, Others (2006) sayılabilir. Ayrıca International Journal of Cultural Studies, European Journal of Women’s Studies, New Formations, Borderlands ve Culture, Theory and Critique dergilerinde editörlük görevlerinde bulunmuştur. Yazarın The Promise of Happiness adlı eseri de yayın programındadır.
Sara Ahmed Kitapları - Eserleri
- Feminist Bir Yaşam Sürmek
- Duyguların Kültürel Politikası
- Mutluluk Vaadi
Sara Ahmed Alıntıları - Sözleri
- once you have become a feminist, it can feel that you were always a feminist. Is it possible to have always been that way? Is it possible to have been a feminist right from the beginning? Perhaps you feel you were always that way inclined. Maybe you tended that way, a feminist way, because you already tended to be a rebellious or even willful girl, who would not accept the place she had been given. Or maybe feminism is a way of beginning again: so your story did in a certain way begin with feminism. (Feminist Bir Yaşam Sürmek)
- "sexism, sexual exploitation and sexual oppression” cannot be separated from racism, from how the present is shaped by colonial histories including slavery, as central to the exploitation of labor under capitalism. (Feminist Bir Yaşam Sürmek)
- Feminist olduğunuzda, şunu çabucak fark edersiniz: bazıları son vermeye çalıştığınız şeylerin var olduğunu bile kabul etmez. (Feminist Bir Yaşam Sürmek)
- Neyin “tadının kötü” olduğu sorusu aşinalık ve yabancılıkla ilgilidir. (Duyguların Kültürel Politikası)
- İnsanın halen adam olarak tanımlandığı bir dünyada, kadınlar için ve kadınlar olarak savaşmak zorundayız. (Feminist Bir Yaşam Sürmek)
- Siz yapılara işaret edersiniz, onlar bunun sizin kafanızda olduğunu söylerler. Sizin somut olduğunu söylediğiniz şeyin zihinsel olduğu söylenerek reddedilir. (Feminist Bir Yaşam Sürmek)
- Bir şeyin önemli olmadığını söylememiz gerekiyorsa bu genelde onun aslında önemli olduğunu ima eder. Karşımızdaki kişinin, önemli olan farkı önemli olmayan bir fark yapmayı garantilemesi şartıyla bir şeyi kabul etmeyi önerebiliriz. (Mutluluk Vaadi)
- Mutluluğu nerede bulduğumuz bize neyin değerli olduğunu değil, neye değer verdiğimizi öğretir. (Mutluluk Vaadi)
- "Mutluluğu nerede bulduğumuz bize neyin değerli olduğunu değil, neye değer verdiğimizi öğretir." (Mutluluk Vaadi)
- Kendinden emin olduğu için herkes iyi olduğunu sanıyor. Ama değil (Feminist Bir Yaşam Sürmek)
- onlardan “kurtulmak/uzaklaşmak” için onlara “ulaşmalıyız” (Duyguların Kültürel Politikası)
- "feminism is the movement to end sexism, sexual exploitation and sexual oppression." (Feminist Bir Yaşam Sürmek)
- Kendimizi yabancı görmek, bize yöneltilen şiddetin bilincine varmaktır. (Mutluluk Vaadi)
- What do you hear when you hear the word feminism? It is a word that fills me with hope, with energy. It brings to mind loud acts of refusal and rebellion as well as the quiet ways we might have of not holding on to things that diminish us. It brings to mind women who have stood up, spoken back, risked lives, homes, relationships in the struggle for more bearable worlds. It brings to mind books written, tattered and worn, books that gave words to something, a feeling, a sense of an injustice, books that, in giving us words, gave us the strength to go on. Feminism: how we pick each other up. So much history in a word; so much it too has picked up. (Feminist Bir Yaşam Sürmek)
- hava soğuk, zengi titriyor, zenci üşüdüğü için titriyor, küçük çocuk zenciden korktuğu için titriyor, zenci soğuktan titriyor, o soğuk bütün kemiklerine işliyor, yakışıklı küçük çocuk, zencinin öfkeyle titrediğini düşündüğü için korkudan titriyor (Duyguların Kültürel Politikası)
- Bir sınırın sınır olarak güvence altına alınabilmesi için önce ihlal edilmesi gerekir. (Duyguların Kültürel Politikası)
- Mutluluğu nerede bulduğumuz bize neyin değerli olduğunu değil, neye değer verdiğimizi öğretir. (Mutluluk Vaadi)
- Siyahi adam, korkuyu soğuk olarak hissediyor. (Duyguların Kültürel Politikası)
- Bize arkamızı dönüp gitmemiz öğretildiyse yüzümüzü dönmeyi öğrenmeliyiz. (Feminist Bir Yaşam Sürmek)
- Mutluluğu nerede bulduğumuz bize neyin değerli olduğunu değil, neye değer verdiğimizi öğretir. (Mutluluk Vaadi)