Fransız Devrimi - George Rudé Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Fransız Devrimi kimin eseri? Fransız Devrimi kitabının yazarı kimdir? Fransız Devrimi konusu ve anafikri nedir? Fransız Devrimi kitabı ne anlatıyor? Fransız Devrimi PDF indirme linki var mı? Fransız Devrimi kitabının yazarı George Rudé kimdir? İşte Fransız Devrimi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: George Rudé

Çevirmen: Ali İhsan Dalgıç

Orijinal Adı: The Crowd in the French Revolution

Yayın Evi: İletişim Yayınları

İSBN: 9789750517297

Sayfa Sayısı: 284

Fransız Devrimi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

1789 yılında neden Avrupa’nın başka bir yerinde değil de Fransa’da devrim oldu? George Rudé, bu temel sorudan yola çıkarak neredeyse tüm dünya tarihini etkileyen ve siyasetini yeniden şekillendiren Fransız Devrimi’ni derinlikleriyle ele alıyor. Rudé kral, saray, aristokrasi, burjuvazi, din adamları, halk yığınları, askerler ve Aydınlanma düşünceleri arasındaki gerilimleri, ittifakları ve çözülmeleri net biçimde ortaya koyuyor. Öte yandan devrimin nispeten az ele alınan “halk hareketleri” boyutuna da özellikle eğilerek, sıradan Fransız vatandaşlarının devrimle kurduğu ilişkiyi, davranışlarını da somutlaştırıyor Fransız Devrimi’nin etkileyici bir panoramasını çizen, büyük resme bakarken arkada yatan ince detayları göz ardı etmeyen, kapsamlı bir çalışma...

“...Fransız Devrimi öteki devrimlerle karşılaştırıldığında çok daha ileri gitmişti. Bu ileri gidiş onun sadece daha şiddetli, daha radikal, daha demokrat, daha uzun süreli olmasında değil, aynı zamanda, Avrupa ve Amerikan devrimlerinde hiç sözü edilmeyen sorunlara ve sınıf ayırımlarına yer vermesinde görülmektedir...”

GEORGE RUDÉ

Fransız Devrimi Alıntıları - Sözleri

  • Özellikle Londra'da olmak üzere Avrupa'nın başkentlerinde meydana gelen isyanlar niçin Eski Rejimleri ya da kraliyeti veya aristokratik güçleri başkaldıran kitlelerden çok daha önce çökertmedi ?
  • "insan insanın malı, nesiller de kendinden önceki nesillerin malı" değildi.
  • "Bize büyük ihanetler lazım"
  • Haziran sonuna gelindiğinde, iki ay önce St. Antoin'de ateş açarak isyancıları öldüren krala bağlı muhafızlar, Paris sokaklarında "Üçüncü sınıf çok yaşa ! Ulusun askerleriyiz!" sloganıyla yürüyorlardı.
  • Fransız Devrimi devrimciler tarafından gerçekleştirilmemişti. Bu nedenle devrimcilerin devrim tarafından yaratıldığını söylemek daha doğru olacaktır.
  • Kötü hasat dönemiyle birleşen bu uygulama (tahıllarda serbest ticaret) , bahar ve yaz aylarında büyük bir kıtlığa, buğday, un ve ekmek fiyatlarının hızla yükselmesine neden oldu. Paris'te yaklaşık 2 kiloluk ekmeğin fiyatı, martın başında 11,5, nisanın sonunda 13,5, mayıs başında 14 kuruşa yükseldi.
  • Birileri 1789 ve 1794 arasında eski monarşinin çökmesi ile Fransa'nın politik yapısının Radikal biçimde dönüşüme uğradığını ifade edebilir. Fakat bu iki tarih arasında ulusun ekonomik dokusunun baştan sona yenilenmiş olması akla Çok da yakın gelmemektedir.
  • Devrimle yıkılmış Sosyal düzen kendinden sonra kurulan düzenden her zaman daha iyidir. Kötü bir hükümet için en tehlikeli anın reformları başlattığı an olduğu deneyimlerle sabittir
  • Söz konusu yazarlar devrimi uzun yıllar sürmüş haksızlıklar ve reformlar sonucunda modası geçmiş kurumları ortadan kaldırmak üzere -liberal Aristokrasi ve burjuvazi gibi- "saygın" sınıflarının öncülüğünde yukarıdan gelen politik bir hareket olarak görmüşlerdir.

Fransız Devrimi İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Fransız Devrimi: Fransız Devrimi üzerine ileri okumaları bitirdim, notlarımı aldım. George Rude bu kitabı Fransız Devrimi'nin 200. yılı için yazmış. İletişim Yayınlarının tarih serilerinin en önemli özelliği objektif, detaylı, akıcı olması ve konuyu dağıtmaması. 《☆☆☆》 Fransız Devrimi neden diğer Avrupa ülkelerinde değil de Fransa'da gerçekleşti? Bunun sebebi Fransa'da zenginleşen, eğitim seviyesi artan bir burjuvazi yani orta sınıf vardı. Fransız köylüleri diğer Avrupa ülkelerindeki köylülere göre politik hakları daha iyiydi ve onlara göre daha az yoksullardı. Okuma yazma oranı daha yüksekti. Fakat üzerlerinde çok fazla vergi yükü vardı. Bu gelişmeler ışığında Fransa'da burjuvazi ve köylüler hâlâ hor görülüyor ve sosyal statüleri kabul edilmiyordu. 《☆☆☆》 Devrim ateşini yakan ilk kıvılcım 1778 yılında Fransa'nın Amerikan özgürlük mücadelesine katılmasıydı. İngiltere'ye zarar vermek için katınılan bu savaştan Fransa daha büyük zarar görerek çıktı. Maliye çöktü, ekonomi krize girdi. Yine bu süreçte hükümet krizleri yaşandı. Halkın iyimser umutları boşa çıktı. Radikal siyasi düşünceler Fransa'da hızla yayıldı. Ve devrimin fitili böylece ateşlenmiş oldu. 《☆☆☆》 Yani kısacası zenginleşen ve demokratik olarak siyasi hak talep eden burjuvazi ile eğitim seviyesi ve özgürlükleri artan Köylüler bir araya gelip devrimi gerçekleştirdi. Fakat devrim amacına ulaştığında Burjuvazi'lerin kurduğu meclis halkın devrimci enerjisini durdurmaya yönelik önlemler aldı. Sıkıyönetim ilan etti. İsyanları durdurmak ve zenginlerin menfaatlerini korumak için basına sansür uygulandı, ölüm cezaları verildi, 1793-1794 yılları arası bir terör dönemi yaşandı. Ve sonuçta devrim kendi evlatlarını giyotine göndererek Napoleon dönemine gidişin yolunu açtı. Evet bugün Türkiye'nin hâlâ bu devrimden öğreneceği çok şey var (Murat Koçhan)

Elimdeki "Fransız Devrimi" ile ilgili kitaplar içinde en kısası olduğu için okumada öncelik verdiğim iyi de başlayan ancak ilerledikçe beni yoran ve uzun sürede (3 hafta) bitirmeme sebep olan kitap. Mesela 'ekmek fiyatlarının artışı' ile ilgili sayfalarca verilen gereksiz detay sonrası daha önemli olayların ayrıntı verilmeden daldan dala atlanırcasına anlatılması yada bazı cümlelerin gereksiz kelimelerle uzatılması ve karmaşıklaştırılması. Ama kitapta yapılan Fransız Devrimi ile ilgili 2 kitap önerisini de dikkate alıp kitaplığıma ekledim, bir süre başka konularda okuyup sonrasında bu kitapları da okumayı planlıyorum. (Evren Kocareşitoğlu)

detaylar... detaylar...: Fransız devrimini detaylarıyla anlatan bir kitap. Ama bu iyi bir özellik mi derseniz,kendi adıma hayır diyeceğim. Çünkü o kadar çok detaylı bilgi var ki detaylardan ana olayları göremiyorsunuz. Bunun yanında olayları anlatırken hangi ayda yaşandığını yazıp hangi yıl olduğu belirtilmemiş. Bu gibi nedenlerle okuması biraz zor bir kitap. İçerik olarak kesinlikle yeterli olmasına rağmen o bitmeyen detaylar nedeniyle konuyu tam olarak kavrayamıyorsunuz. En azından Fransız Devrimi konusunda okunacak ilk kitap olmadığı açık. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek isteyenler içinse kesinlikle iyi bir kaynak. (Faust burina)

Fransız Devrimi PDF indirme linki var mı?

George Rudé - Fransız Devrimi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Fransız Devrimi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı George Rudé Kimdir?

1910’da doğdu. Gençlik yıllarında İngiltere Komünist Partisi’ne katıldı. Özellikle Fransız Devrimi ve halk kitlelerinin tarihteki rolü üzerine yaptığı çalışmalarla tanındı, saygın tarihçiler arasına girdi.

1987’de emekli oluncaya kadar çeşitli üniversitelerde dersler verdi. “Aşağıdan tarih” anlayışıyla birçok tarihçiyi etkileyen Rudé 1993’te hayatını kaybetti.

Birçok kitabı ve makalesi bulunan Rudé’nin en önemli çalışmaları arasında The Crowd in the French Revolution (1959), The Crowd in History (1964), Revolutionary Europe: 1783-1815 (1964), Europe in the Eighteenth- Century: Aristocracy and the Bourgeois Challenge (1972),Ideology and Popular Protest (1980) [İdeoloji ve Popüler Protesto, çev. Billur Yılmazyiğit, Sarmal, 2010], The Face of the Crowd: Selected Essays of George Rudé (1988) sayılabilir.

George Rudé Kitapları - Eserleri

  • Fransız Devrimi
  • İdeoloji ve Popüler Protesto

George Rudé Alıntıları - Sözleri

  • Özellikle Londra'da olmak üzere Avrupa'nın başkentlerinde meydana gelen isyanlar niçin Eski Rejimleri ya da kraliyeti veya aristokratik güçleri başkaldıran kitlelerden çok daha önce çökertmedi ? (Fransız Devrimi)
  • Haziran sonuna gelindiğinde, iki ay önce St. Antoin'de ateş açarak isyancıları öldüren krala bağlı muhafızlar, Paris sokaklarında "Üçüncü sınıf çok yaşa ! Ulusun askerleriyiz!" sloganıyla yürüyorlardı. (Fransız Devrimi)
  • Söz konusu yazarlar devrimi uzun yıllar sürmüş haksızlıklar ve reformlar sonucunda modası geçmiş kurumları ortadan kaldırmak üzere -liberal Aristokrasi ve burjuvazi gibi- "saygın" sınıflarının öncülüğünde yukarıdan gelen politik bir hareket olarak görmüşlerdir. (Fransız Devrimi)
  • Birileri 1789 ve 1794 arasında eski monarşinin çökmesi ile Fransa'nın politik yapısının Radikal biçimde dönüşüme uğradığını ifade edebilir. Fakat bu iki tarih arasında ulusun ekonomik dokusunun baştan sona yenilenmiş olması akla Çok da yakın gelmemektedir. (Fransız Devrimi)
  • "insan insanın malı, nesiller de kendinden önceki nesillerin malı" değildi. (Fransız Devrimi)
  • Devrimle yıkılmış Sosyal düzen kendinden sonra kurulan düzenden her zaman daha iyidir. Kötü bir hükümet için en tehlikeli anın reformları başlattığı an olduğu deneyimlerle sabittir (Fransız Devrimi)
  • Kötü hasat dönemiyle birleşen bu uygulama (tahıllarda serbest ticaret) , bahar ve yaz aylarında büyük bir kıtlığa, buğday, un ve ekmek fiyatlarının hızla yükselmesine neden oldu. Paris'te yaklaşık 2 kiloluk ekmeğin fiyatı, martın başında 11,5, nisanın sonunda 13,5, mayıs başında 14 kuruşa yükseldi. (Fransız Devrimi)
  • Fransız Devrimi devrimciler tarafından gerçekleştirilmemişti. Bu nedenle devrimcilerin devrim tarafından yaratıldığını söylemek daha doğru olacaktır. (Fransız Devrimi)
  • "Bize büyük ihanetler lazım" (Fransız Devrimi)