Gitmediğim Bir Yerde - İlhami Sidar Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Gitmediğim Bir Yerde kimin eseri? Gitmediğim Bir Yerde kitabının yazarı kimdir? Gitmediğim Bir Yerde konusu ve anafikri nedir? Gitmediğim Bir Yerde kitabı ne anlatıyor? Gitmediğim Bir Yerde PDF indirme linki var mı? Gitmediğim Bir Yerde kitabının yazarı İlhami Sidar kimdir? İşte Gitmediğim Bir Yerde kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: İlhami Sidar
Yayın Evi: İthaki Yayınları
İSBN: 9786053759591
Sayfa Sayısı: 168
Gitmediğim Bir Yerde Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
İlhami Sidar, Gitmediğim Bir Yerde ile okura katmanlı bir okuma vadediyor. Dokusu bozulan kadim bir şehrin, güzellikleriyle zamana meydan okuyan mimari yapıların, ölümlerin ve bitmek bilmeyen çatışmaların arasında ayakta kalmaya çabalayan, entelektüel çevrenin ama en çok da sevgiyi arzulayan fakat bu arzuya karşılık bulamayan insanların hikayesini anlatıyor.
Gitmediğim Bir Yerde; kışkırtıcı anlatımı, şiirsel dili, güçlü ve şaşırtıcı kurgusuyla edebiyatseverlerin sindire sindire okuyacağı, satır aralarında başka kitaplara ve yazarlara rastlayacağı sarsıcı bir roman.
"Günümüz insanı çok hızlı dalıyor günübirlik ilişkilere, neyi tükettiğinin farkında olmadan, duygularını, onu var eden nedenleri, aslında kendini tüketip durduğunun farkında olmadan. Baudelaire’in, sonsuzun tek bir anda geçicilikte var oluşu öngörüsünden uzak. Bir anın sonsuza dönüşebilmesi için, o anın içselleştirilerek anlam ötesi bir metafora tekabül etmesi gerek oysa. Her türlü tensel gerilimi içeren küçücük bir dokunuştan tutun Sadevari bir eğilimle bedenin her türlü aşağılanmaya maruz bırakıldığı cinsel sapkınlıklara kadar her şey, sürekli tüketilip kara bir delik tarafından yutulmakta ve sonra paylaşımlardan artakalan içi boşaltılmış ilişkiler, tecavüze uğramış devasa bir bedenin ayrı uzuvları gibi koca kozmosta dağılıp gitmekte."
Gitmediğim Bir Yerde Alıntıları - Sözleri
- "Beni bazen çok korkutuyorsun, biliyor musun? Sanki arkanda karanlık derin bir çukur var ve sık sık dönüp oraya bakıyorsun."
- "Yazgı bize karşı o kadar sevecen değil".
- Her şey keşif bir sis bulutu içinde, her şey gerçek dışı bir niteliğe bürünmüş.
- "Aslına bakacak olursan hepimiz bir gölgeyiz bu yaşamda."
- "Oysa her şey ne kadar darmadağınık, ne kadar paramparça bir görüntü sergiliyor."
- "Burada herkes yaralı, doğuştan gelen bir şey bu sanki." "Bizi yaralı kılan hikâyelerimiz."
- Doğru, öğrendikçe eksiliyor insan, keşke doğaya dair bildiklerimiz hep çocukluktakiyle sınırlı kalsa.
- "Hiç bir şehir bu kadar derinlik, bu kadar sonsuzluk esinleyemez."
- Bir şey olmayı istemek, diğer her şeyden vazgeçmeyi göze almak demek değil mi?
- "Bence kendi uydurduğumuz kavramı, yani aslında kendimizi seviyoruz. Kendi uydurduğumuz bir kavramın ya da çekiciliğine kapıldığımız bedenin aracılığıyla kendi bedensel ve ruhsal hazlarımızın peşinden koşuyoruz."
Gitmediğim Bir Yerde İncelemesi - Şahsi Yorumlar
İlhami Sidar ile tanıştığım ilk kitap olan "Gitmediğim bir yerde" adlı kitabı başta okumakta zorlandım ama kitap belli bir sayfadan sonra beni olayların içine dahil olmamı sağladı. Çok anlaşılır bir dille olayları anlatmış ve olaylar sanki gozümün önünde birebir yaşanıyor havasını verdi. Karakterler yazarın sesine değil kendi özgün seslerine sahiptirler. Yazar da bunu oldukça başarılı bir şekilde ele almaya çalışmıştır. Yazarın kendi deyimiyle; "Romanın ana karakteri ve kendi de bir roman yazarı olan Senar Sipahi romanda kendi yarattığı karakterle gizli bir savaşım içinde, kimin kime üstünlük sağladığı da romana saklı kalsın bence." diyor. Kitabın arka kapak sayfasında ise şu ifadelere yer verilmiş;"İlhami Sidar, Gitmediğim Bir Yerde ile okura katmanlı bir okuma vadediyor. Dokusu bozulan kadim bir şehrin, güzellikleriyle zamana meydan okuyan mimari yapıların, ölümlerin ve bitmek bilmeyen çatışmaların arasında ayakta kalmaya çabalayan, entelektüel çevrenin ama en çok da sevgiyi arzulayan fakat bu arzuya karşılık bulamayan insanların hikayesini anlatıyor. Gitmediğim Bir Yerde; kışkırtıcı anlatımı, şiirsel dili, güçlü ve şaşırtıcı kurgusuyla edebiyatseverlerin sindire sindire okuyacağı, satır aralarında başka kitaplara ve yazarlara rastlayacağı sarsıcı bir roman." kitap/kitap--167342 yazar/i19000 (BERAT AYIRKAN)
Bir Amed romanı daha: İlhami Sidar 'dan okuduğum ikinci roman. Daha önce Bedirhan – Bir Cudi Söylencesi romanını okumuştum. Yine güzel bir eser ortaya çıkarmış. Bu sefer memleketimde ( Diyarbakır ) geçiyor. Romanı okurken Diyarbakır da bir kez daha gezmiş gibi oldum .İlhami Sidar'a Kalemine sağlık diyorum .Ayrıca kitabını benim için imzaladığı için kendisine teşekkür ediyorum. Size de tavsiye ederim .Iyi okumalar (Mahmut Yiğiter)
İlhami Sidar’ın bilinç akışı, metinlerarasılık, üst kurmaca gibi post modern tekniklerin tüm imkânlarını kullanarak kaleme aldığı “Gitmediğim Bir Yer” adlı romanı, sürpriz sonuyla şaşırttıcı geldi bana. Arka planda yer alan Diyarbakır da âdeta roman kahramanlarından rol çalıyor. Yazar, Mantık Al-Tayr’dan, Gülün Adı’na Kara Kitap’tan Tutunamayanlar’a kadar pek çok kitaba gönderme yapmakla kalmayıp, unutulmaz filmlerin de ( Çingeneler Zamanı, Muholland Çıkmazı gibi) izini sürmenizi sağlıyor. (Özlem Akbaş)
Gitmediğim Bir Yerde PDF indirme linki var mı?
İlhami Sidar - Gitmediğim Bir Yerde kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Gitmediğim Bir Yerde PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı İlhami Sidar Kimdir?
1965 Kurtalan doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Kurtalan'da tamamladı.1987'de A.Ü. DTCF Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Ortaokul yıllarında şiirle başladı edebiyat serüveni. 1999'da yayımlanan ilk şiir kitabı “Sözlerin Yalazı”nda 90'lı yılların ateşten izlerini taşıdı. 2003'te Aram Yayınları arasından çıkan ikinci şiir kitabı “Alışkın Hüzünler” ateş ve külden ibaret olmakla birlikte ilk şiir kitabına göre daha dingin daha imgesel, estetik buluşların daha fazla öne çıktığı özgün bir yapıt olarak İlhami Sidar Kitaplığı’ndaki yerini aldı. 2002'de Aram Yayınları tarafından yayınlanan “Bedirhan / Bir Cudi Söylencesi” adlı romanı binlerce okur tarafından beğeniyle okunan, en popüler romanı olarak tanındı. Böylece romancılığa ilk adımını atan Sidar, ardından “Melekler de Ölür”, “Dağlı” ve son olarak da Jan Yayınları arasından çıkan “Yol” ile çıktı okurlarının karşısına. En büyük özleminin Kürtçe yazmak olduğunu her fırsatta dile getiren yazar, halen Diyarbakır'da Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev yapmaktadır.
İlhami Sidar Kitapları - Eserleri
- Başka Gökyüzü
- Bedirhan
- Gitmediğim Bir Yerde
- Dağlı
- Masum Saat
- Melekler de Ölür
- Şiirli Dağ
- Aynanın Uykusunda
- Tehma Xweliyê
- Alışkın Hüzünler
- Sadakat
- Xewneke Payîzê
İlhami Sidar Alıntıları - Sözleri
- Tanrısal yasa! Gelenek ve göreneklerle kutsallaştırılmış hiyerarşi... Yüzyıllardan bu yana sürüp gelen bir hiyerarşinin, ağaya ve şeyhe biçtiği efendi, köylüye biçtiği köle rolü bedenlerine adeta bir organ gibi yapışmıştı. (Başka Gökyüzü)
- Neyi anlatmalı Kadife gülüşlü sevgiliyi (Alışkın Hüzünler)
- O titreyen ses Korunun nakarat vokalinde Kırılıp giden yol Yol muydu peşim sıra Peşim sıra diktiğim fidanları koparan Heyhat Ne denli ölü kokuyordu çukurlar Ne şendi ölü toplayıcılar (Melekler de Ölür)
- Ah , içimdeki fırtınayı yalnız şiirler bilir Gözlerim birer hayalet şehir (Alışkın Hüzünler)
- “Ahh ! sen olmasan , sen olmasan ne çekilmez olur bu hayat ! (Melekler de Ölür)
- Bir başka güzelsin bugün ey sevgili Aya benzer pırıl pırıl gülüşün Bayram günü süslenir güzeller Seninse güzel yüzün bayramı süsler (Bedirhan)
- Yarası aşkantandır bülbülün dikene takati yok (Aynanın Uykusunda)
- Yaşamın kanı aktı yüreğime (Masum Saat)
- di xuliqandina mirov de hezkirin hebû, nexwe eşq di xuliqandina însen de ji her çar anasirên ku ji av û hewa û ax û are pêk dihatin anasire pencemîn bû. (Xewneke Payîzê)
- Yaşamak direnmektir kızım! Acıya, haksızlığa... (Bedirhan)
- " Dünya küçüktü. Küçüçüktü. Bir kara parçası kadar... Erzen kadar küçüktü! Kalp oysa, ne kadar büyüktü! " (Dağlı)
- Evren karşıtlıkların çatışma alanıdır, bu çatışmalardan da gelişme doğar. (Başka Gökyüzü)
- "Bence kendi uydurduğumuz kavramı, yani aslında kendimizi seviyoruz. Kendi uydurduğumuz bir kavramın ya da çekiciliğine kapıldığımız bedenin aracılığıyla kendi bedensel ve ruhsal hazlarımızın peşinden koşuyoruz." (Gitmediğim Bir Yerde)
- Yine hazan, hep hazan dört mevsim kısmetim Bir med zamında alıntı gibi duruyor gözlerin. (Alışkın Hüzünler)
- "mifteya qufla hebûnê ye eşq.” (Xewneke Payîzê)
- "de ki siyah bir hüznün özenle iliştiği yüzünde suyun yankısını taşıyan bu tını bu bekleyiş bu ısrar bu dalgın kül rengi bulutlar öyle neyi bekliyor Ilhami Sidar Masum Saat (Masum Saat)
- Böyle gürbüz bir ayrılık Olsun istememiştim Şimdi uzaklarda Kimbilir nerdesin (Melekler de Ölür)
- "Aramadığımız ya da neyi aradığımızı bilmediğimiz için bizi götürecek yolu bulamıyoruz, her şey için hep geç kalıyoruz, sonunda koca bir hayatı ıskalamış olduğumuzu ancak iş işten geçtikten sonra anlıyoruz." (Başka Gökyüzü)
- Mutlu zamanlar su gibi akar gider... (Dağlı)
- Tutup koklamaya varmıyor Bir çiçeği elimiz Ne varsa yaşamak adına (Alışkın Hüzünler)