Goethe Der ki... - Johann Wolfgang Von Goethe Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Goethe Der ki... kimin eseri? Goethe Der ki... kitabının yazarı kimdir? Goethe Der ki... konusu ve anafikri nedir? Goethe Der ki... kitabı ne anlatıyor? Goethe Der ki... kitabının yazarı Johann Wolfgang Von Goethe kimdir? İşte Goethe Der ki... kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Johann Wolfgang Von Goethe
Çevirmen: Gürsel Aytaç
Yayın Evi: Doğu Batı Yayınları
İSBN: 9789758717576
Sayfa Sayısı: 469
Goethe Der ki... Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
"Goethe der ki…"… Çok yönlü ve evrensel bir sanatçı düşünüldüğünde akla gelebilecek ilk isim 'Goethe' olmalıdır.
Ve belki de bu yüzden, onun uyarı ve öğütlerine dikkatle kulak kabartmalıdır.
Kendi hayatının mimarı olabilmek, Goethe'nin üzerinde durduğu temel uğraşılardan biriydi. Kültürlü bir Alman burjuvası için Goethe adı, kişinin "kendini inşa" çabasıyla neredeyse özdeşleştirilmiştir. Goethe, ele aldığı hangi konu olursa olsun doğaya bir tanrı gözüyle bakmayı denemiştir. Bu tanrısal bakışın neticesi olarak, insanın hangi dünyada yaşadığı böylesine kapsamlı bir şekilde deneyimlenmiştir. Goethe'de hiçbir şey rastlantı değildir ve her varlık aklı, duyguları, hedefleri ölçüsünde bir amaca hizmet eder. Doğanın dilini yakından tanımayı öğrenemezsek eğer, varlıkların özünü hiçbir zaman anlayamayacak, giriştiğimiz her çaba, kurduğumuz her ilişki bizi derin hayâl kırıklıklarına sürükleyecektir.
Goethe, bir anlamıyla yaşam ustasıdır. Hayatı bir yapıt gibi görebilmek, başka bir deyişle eserlerini yaratırken ortaya koyduğu çabayı hayatını biçimlerken de göstermek, aynı eleştirel gözle ikisine bakmak, Goethe'ye özgü evrensel bir karakterdir. Bu yönüyle onun yaşamı ve edebî kişiliğinden alınabilecek birçok ders ve öğütler var. Bu kitapta Weimar'lı bilgenin yapıtlarından seçilen sözler bir araya getirildi. Goethe'nin alfabetik sırayla sunulan konu başlıkları altındaki düşüncelerini okurken, aynı zamanda bir hayatın birbirine zıt farklı uçlarının tek zirvede, görkemli bir şekilde nasıl bir araya gelebildiğine tanıklık edilecektir.
Goethe Der ki... Alıntıları - Sözleri
- İnsan her gün bir parça müzik dinlemeli İyi bir şiir okumalı güzel bir tablo görmeli ve mümkünse birkaç mantıklı cümle söylemeli...
- en içten halimle konuşurken karşıma sıradan sözlerle çıkılması beni deli ediyor.
- Ah... Birazcık kaygisizlik beni dünyanın en mutlu insanı yapabilirdi.
- Kendine ait küçük bir ev ve karakterli bir eş; Dünyanın tüm altın ve incilerine bedeldir...
- Aşkım için herşeyden vazgeçerim, fakat özgürlüğüm için aşkımdan da vazgeçerim.
- Tökezleyerek de epey yol alınır, yeter ki düşüp kalmasın insan.
- EtkinIiğimi artırmadan ya da doğrudan doğruya canIandırıp yaşamıma bir şey katmadan bana yaInızca biIgi veren her şeyden nefret ediyorum.
- "İyi ki insan mutsuzluğun belli bir derecesini algılayabilir; ötesi onu ya mahveder ya da kayıtsız bırakır."
- Yarın uyanabileceğini kim kime garanti edebilir ?
- Kendine en yakın kişi olarak kendini görenlerin kusuruna bakmam ...
- Gene de felsefe beni hiçbir zaman bir türlü aydınlatmadı.
- Bilgece bir cevap istiyorsan , akıllıca soru sormalısın...
- "Kadınlara karşı davranış, görgünün temelidir."
- Bilir misiniz ki kalp, aklın bilmediği sırlara sahiptir . Hayatta kalbin konuşkan , ağzın suskun olduğu durumlar vardır...
- İnsan ,saymayı bilirse sayılır...
Goethe Der ki... İncelemesi - Şahsi Yorumlar
“Goethe der ki...”: Goethe sadece edebiyat dünyasında yer alan bir şair, yazar değildir. O hayatın anlamlanması için uğraşmış, buna inanmış, gerçek bir yaşam ustası, bir yön verici kılavuzdur benim gözümde.. Bu kitapta Goethe’nın her alanda çeşitli konulara dair söylemiş olduğu, eserlerinde yazmış olduğu A’dan Z’ye sıralı bir şekilde sözlerin derlemesi bulunur. Bu nedenle öyle ardışık sırayla, hadi oturup şu kitabı okuyayım diyebileceğiniz bir kitap değildir. O an hangi konuda fikir almak istiyorsanız, sadece o konuya dair bölümü okuyabilirsiniz. Ya da rastgele sayfaları çevirir, o an önünüze takılan sözlerini, size verilen mesajları alırsınız. Bu bir başucu kitabıdır. Budur Goethe benim için. Goethe’yi böyle bir derleme ile Türk okuyucularla buluşturan bu yazara da teşekkür ederim... (Funda Usta)
Goethe'ye olan bitmek tükenmez hayranlığım, arkadaşımın kütüphanesinden eski bir emanet gibi yanıma aldığım kitapla daha da pekişti. Kitabın başlangıcında Goethe'ye ve düşüncelerine dair bilgilerin bir birleşimi varken sonunda Goethe'nin çeşitli konulara dair söylediği sözlerin toplamı bulunmaktadır. İçiniz sıkıldığında veyahut o anki duygularınızı kelimelere dökemediğinizde, duygularınızı sanki sizden daha iyi anlamışcasına Goethe'nin sözlerini okuyabilirsiniz. Bu yüzden kendi kütüphaneme ekler eklemez, başucu kitabıma dönüşecektir. (Jülide Müşerref Çelebi)
Goethe sadece edebiyatta dünyasında yer alan bir şair ,yazar değildir.O hayatın anlamlanması için uğraşan buna inanan gerçek bir yaşam ustası ,yön verici ,kılavuzdur. Benim de hayatımda ilham aldığım kılavuz olmaya başlamış büyük bir şahsiyettir. Bu kitap onun her alanda her konuda verdiği tavsiye niteliğinde söylemiş olduğu sözlerin derlendiği bir tür kılavuz özelliğinde başucu kitabıdır. Hangi konuda ondan yararlanmak istiyorsanız sadece o konuya dair bölümü okuyabilir kitabı ardışık olarak değil rastgele bir sayfa çevirerek de okumaya başlayabilirsiniz. Goethe yi böyle bir derleme ile bizlerle buluşturduğu için yazara çok teşekkür ederim. Tavsiye edilir. (Aydın Oruç)
Goethe Der ki... PDF indirme linki var mı?
Johann Wolfgang Von Goethe - Goethe Der ki... kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Goethe Der ki... PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Johann Wolfgang Von Goethe Kimdir?
Johann Wolfgang von Goethe (28 Ağustos 1749, Frankfurt - 22 Mart 1832, Weimar), Alman edebiyatçı. Aynı zamanda çeşitli doğa bilimleri alanlarında araştırmalar yapmış ve yayınlar çıkarmıştır. 1776 yılından itibaren, Weimar dukalığının bakanı olarak çeşitli idari ve siyasi görevlerde bulunmuştur.
Goethe, şiir, drama, hikâye (düzyazı ve dörtlük şeklinde), otobiyografik, estetik, sanat ve edebiyat teorisi, ayrıca doğa bilimleri olmak üzere birçok esere imza atmıştır. Bununla birlikte, zengin bir içeriğe sahip olan mektup çeşidi, önemli edebi eserlerindendir. Fırtına ve Coşku (Sturm und Drang) döneminin en önemli öncüsü ve temsilcisi olmuştur. 1774 yılında Genç Werther'in Acıları adlı eseri ile bütün Avrupa'da ün yapmıştır. Daha sonra, 1790 yılından itibaren, Friedrich Schiller ile birlikte ortak ve dönüşümlü bir şekilde, içeriksel ve biçimsel olarak, Antik kültür anlayışı üzerinde yoğunlaşarak, Weimar Klasik'in en önemli temsilcisi olmuştur. Goethe, aynı zamanda, yurtdışında da Alman Edebiyatı'nın temsilcisi olarak kabul edilmiştir.
Değeri, ölümünden sonra azalmaya başladığı sıralarda, Goethe, 1871 yılından itibaren, Alman ulusal kimliğiyle, Alman Kraliyet'inde taçlandırılmıştır. Sadece eserlerine yönelik değil, aynı zamanda örnek alınacak yaşantısına yönelik de bir hayranlık oluşmuştur. Goethe, bugüne kadar, en önemli Alman edebiyatçı olarak kabul edilmiş, eserleri ise dünya edebiyatı zirvesinde yerini almıştır.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Johann_Wolfgang_von_Goethe
Johann Wolfgang Von Goethe Kitapları - Eserleri
- Faust
- Gönül Yakınlıkları
- Genç Werther'in Acıları
- Yarat Ey Sanatçı
- Doğu-Batı Divanı
- Renk Öğretisi
- Aforizmalar
- İtalya Seyahati
- Alman Göçmenlerin Sohbetleri
- Goethe Der ki...
- Seçme Şiirler
- Seçme Mektuplar
- Dünyanın Derdi Bitmez
- Wilhelm Meister'in Seyahat Yılları I-II
- Wilhelm Meister’in Çıraklık Yılları
- Clavigo Kardeşler
- Hermann'la Dorothea
- Kurnaz Tilki
- Kalbin İnceliği Aşka Dahildir
- Yaşamımdan Şiir ve Hakikat
- Roma Ağıtları
- Briefe Aus Der Schweiz
- Komşu Çocuklar
- Marienbad Ağıdı
- Masal
- Yeşil Yılan Ak Zambak
- Elli Yaşında Bir Erkek
- Iphigenie Tauris'te
- Seçmeler
- Hayata Yön Veren Sözler
- İtalya Seyahati I
- Demir Elli Şövalye
- İtalya Seyahati II
- İtalya Seyahati III
- Faust 2. Cilt
- Der Großkophta
- Kültürlerarası Şiir
- Stella
- Egmont
- Urfaust
- Elective Affinities
- Faust, Der Tragödie Zweiter Teil
- Faust ve Hayat Dersi
Johann Wolfgang Von Goethe Alıntıları - Sözleri
- Ruhumda neredeyse fazla eskiyen o tek düşünceyi uygulamak için sağımda solumda neleri feda etmiyorum ki! (İtalya Seyahati)
- Ben bu seyahati kendimi kandırmak için değil, kendimi gördüklerimle tanımak için yapıyorum. (İtalya Seyahati)
- Sevgi yönetmez; sadece biçim verir; (Yeşil Yılan Ak Zambak)
- Waldsassen Manastın, Bavyera’ya varır varmaz hemen insanın karşısına çıkıveriyor. (İtalya Seyahati I)
- Mutlaka okumaya zaman ayırmalısınız, yoksa tercih edilmiş bir cahillikle baş başa kalırsınız. (Hayata Yön Veren Sözler)
- Yeni bir yurd, yeni bir munasibet seni seslese, taleyin bu ve bundan sonraki nemetlerini sukurler qarsilayaraa hamisindan faydalan. (Hermann'la Dorothea)
- Bana kimlerle arkadaşlık ettiğini söyle, ben de sana kim olduğunu söyleyeyim. Neyle uğraştığını bilirsem, senden ne olabileceğini de bilirim. (Aforizmalar)
- Kurumayın, sakın kurumayın, Ebedi aşkın gözyaşları! Çünkü ancak gözlerin yarı kurumuş pınarları Çorak ve ölü gösterebilir dünyayı! Kurumayın, sakın kurumayın, Mutsuz aşkın gözyaşları! (Yarat Ey Sanatçı)
- "Henüz kalbin acının gizemiyle örtülü." (Iphigenie Tauris'te)
- Ben hiçbir şeyim, ama gerçek her şeydir. - Abraham Lincoln (Hayata Yön Veren Sözler)
- İşte insanlar böyledir! Ve hepsi de birbirlerine benziyorlar: hemcinsleri bir felakete uğrayınca, buna ağızlarını açıp bakmaktan zevk duyuyorlar! (Hermann'la Dorothea)
- Yaşı ilerlemiş olmasına rağmen, bir yanı hala çocuk kalmıştı. (Gönül Yakınlıkları)
- Camları resimlenmiş pencerelerdir şiirler! (Yarat Ey Sanatçı)
- İnsanların ne kadar kötü olduklarını görmek beni hiç şaşırtmıyor fakat bu yüzden hiç utanmadıklarını görünce çok şaşırıyorum. (Seçme Mektuplar)
- "Köle oluruz sonunda Kendi yarattığımız yaratıklara." (Faust)
- Bir başkasının fikrini dinleyeceksem, bu güzel bir biçimde ifade edilmiş olmalıdır; kendi içimde yeterince karmaşığım zaten. (Aforizmalar)
- • “Arzularımız, bizden asıl istediğimiz şeyi bile gizlerler.” . (Hermann'la Dorothea)
- "Hepimiz Gogol'un paltosundan çıktık." F.M.Dostoyevski (Hayata Yön Veren Sözler)
- İçsel hakikatten dış gerçekliğe geçiş, aradaki karşıtlık yüzünden daima acılıdır. (Elli Yaşında Bir Erkek)
- EtkinIiğimi artırmadan ya da doğrudan doğruya canIandırıp yaşamıma bir şey katmadan bana yaInızca biIgi veren her şeyden nefret ediyorum. (Goethe Der ki...)