Gündökümü - Bir Uyumsuzun Notları 2 - Tomris Uyar Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Gündökümü - Bir Uyumsuzun Notları 2 kimin eseri? Gündökümü - Bir Uyumsuzun Notları 2 kitabının yazarı kimdir? Gündökümü - Bir Uyumsuzun Notları 2 konusu ve anafikri nedir? Gündökümü - Bir Uyumsuzun Notları 2 kitabı ne anlatıyor? Gündökümü - Bir Uyumsuzun Notları 2 kitabının yazarı Tomris Uyar kimdir? İşte Gündökümü - Bir Uyumsuzun Notları 2 kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Tomris Uyar
Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları
İSBN: 9789750805038
Sayfa Sayısı: 554
Gündökümü - Bir Uyumsuzun Notları 2 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Bir Uyumsuzun Notları... Geçen yüzyılın son çeyreğinde dökülmüş bu günler, sıcak dostlukları, muzip anıları, zehir zemberek eleştirileri, yazarının hayatını ve gözlemlediklerini yansıtıyor. Uyumsuzluk, değişen koşullara ayak diremekten kaynaklanıyor; gün geçtikçe dökülenler, memnuniyetsizliği daha fazla yansıtmaya başlıyor.
Okurların daha çok öyküleri ve çevirileriyle tanıdığı Tomris Uyar'ın, yirmi beş yıl boyunca tuttuğu gündökümleri, yeniden, iki ciltte toplandı. 2002 yılında Güzel Yazı Defteri adlı kitabıyla ödüller alan Tomris Uyar'ın yaşam ve edebiyatla ilgili pek çok "uyumsuz" gözlemi tarihe de tanıklık ediyor.
Bu notların üzerindeki kahve lekelerini, bulaşık deterjanlarını, uyku mahmurluğunu, rakı damlalarını seçen gözler, yazarın herşeyden önce insan olduğunu fark edecektir.
Gündökümü - Bir Uyumsuzun Notları 2 Alıntıları - Sözleri
- Bugün kesinlikle kavradım: hayat benim için sevdiklerim anlamına geliyor.
- Aşık olmak ya da bir yakınını yitirmek. Biri mutluluğa, biri yasa bağlı olsa da her iki durumun kaynağında garip bir benzerlik var: yaşam karşısında bocalama.
- "Sana bir sır vereceğim," diyor Oscar Wilde "Çağımızın ilkel ve korkunç olduğunu sana söylemiştim ya. Önümüzdeki çağ da ilkel olacak, sonraki de, ondan sonraki de."
- Artık korkmuyorum: Altı kere yedi kırk dokuz edebilir.
- Cemal Süreya bana yazdığını söylediği şiirlerini bir kızgınlık anında geri almış, başka birine ithaf etmişti.
- Durunca anlaşılır saatin kaç olduğu.
- Her şey gibi acım da benim duygum ve ben onunla yaşayabilirim.
- Turgut Uyar'la geçirdiğimiz bazı hırgürlü geceleri şimdi olsa kaldıramayacağımı biliyorum ama bütün güçlüklerine karşın fırtınalı bir aşkı yavan, düz-ayak bir ilişkiye hala yeğlediğimin de bilincindeyim.
- Yaz geçti, kış da geçer.
- Anladığım kadarıyla eşya değil anı biriktiriyorsunuz, doğru mu?
- Tek başımayım ve öyle olduğumu iliklerimde duyuyorum.
- Şimdiki zamanla geçmiş zaman Her ikisi de gelecekte şimdidir belki Gelecekse geçmiştedir.
- Edebiyata neden tutkun olduğumu sorarsanız, okura ve yazara bir tek insan yaşamının sınırlarına sığmayacak binlerce dünya ve kişilikte yaşama olanağını tanımasından ötürü derim.
- Kendini avutma boşuna. Güvenceli yatırımlar peşinde koşan bir kadın değilsin ki. Bir tutku anında yaşanmalı, sonuçlar ne olursa olsun. Gerisi laf.
- "Acaba pencereyi açıp bir sigara mı içsem?" diye düşünüyorum karanlıkta. Ne de olsa daha çok Salinger'ın kahramanlarına yakın düşen bir çocukla -kendi çocukluğumla- yanyanayım.
Gündökümü - Bir Uyumsuzun Notları 2 İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Tomris Uyar’ı edebi kişiliğinden ziyade insani yönleriyle merak etmiştim. Kimdi bu kadın? Şu saate dek yalnızca çevirmenliği ve yazdığı öyküleri bildiğim için gündökümleri çok daha fazla ilgili çekti. Ve kendisiyle günlükleri ile vasıtasıyla tanışmak istedim. Her ikisini de okumak 75-99 yılları gibi uzunca bir süre edebiyat ortamı, dostları hatta ülkeye dair çokça fikir verdi. Ülkede bazı şeyler maalesef nasıl da değişmiyor! (İrem)
Tomris Uyar'ın edebiyata, yaşama bakışını az da olsa algılayabilmenin mutluluğunu yaşıyorum.️Gündökümü Bir Uyumsuzun Notları II, üç bölümden oluşuyor.Yazılı Günler (1985-1989), Tanışma Günleri-Anları, Yüzleşmeler (1995-1999) Kitabın herbir bölümü Can Yayınları tarafından ayrı kitaplar olarak yayımlanmış. Yapı Kredi Yayınları Tomris Uyar'ın günlüklerini iki ciltte toplamış. Çok büyük bir zevkle okudum iki kitabı da. Yine bir kitap , başka kitapların kapılarını açtı. Neyseki kitapların bazıları kitaplığımda mevcut. Tomris Uyar diyor ki: " Nabokov, 'Emma Bovary denen kız hiç yaşamadı.Madame Bovary kitabı ise sonsuza kadar yaşayacak, ' demekte çok haklı.Bu yapıtı, Julien Barnes'ın inceliklerle dolu romanıyla birlikte okumak, ayrı bir keyif." syf 541 İki kitabı da uzun zaman önce ( yeterli olgunluğa sahip olmadığım dönemlerde) birbirinden bağımsız okumuştum.Tomris Uyar'ı dinleyip, birlikte okuyacağım bir kez daha. Yine Stendhal'in Kızıl ile Kara'sı okunmayı bekliyordu kitaplığımda.Onu da öne çekmeli.Bekir Yıldız okumalı, özellikle öykülerini. Don DeLillo'nun Mao ll'si yine uzun zamandır okunma sırasını bekliyor.Bilge Karasu külliyatını okumayı daha fazla ertelememeli. İşte böyle kabardıkça kabarıyor okunacaklar listem. (Özlem Akbaş)
Gündökümü-Bir Uyumsuzun Notları 2: Tomris Uyar’ın “Bir Uyumsuzun Notları 2 Gündökümü” isimli güncesi 1985 yılından 1999 yılına kadar olan bütün güncelerini kapsayan bir kitap. Eleştirileri, izlediği filmler, aşka dair düşüncelerine kadar geniş kapsamlı tuttuğu notlardan oluşan kitap yazarı tanımak için oldukça güzel bir başlangıç oldu. Kurmaca metinlerini okumadan günlüklerini okumak farklı bir deneyim oldu. Artık kurmaca metinlerine geçebilirim. İlk olarak “Aramızdaki Şey” kitabını merak ediyorum. “Sanatçının en acımasız, en gerçek eleştirmeni kendisidir.” (Kurmacakitap)
Kitabın Yazarı Tomris Uyar Kimdir?
Tomris Uyar (d. 15 Mart 1941 - ö. 4 Temmuz 2003) Türk öykü yazarı ve çevirmen. İngiliz Kız Ortaokulunda, Arnavutköy Amerikan Kız Kolejinde eğitim gördü (1961). İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine bağlı Gazetecilik Enstitüsünü bitirdi (1963). Papirüs dergisi kurucularından olan Uyar’ın deneme, eleştiri ve kitap tanıtma yazıları Yeni Dergi, Soyut, Varlık gibi dönemin belli başlı dergilerinde yayımlandı. On öykü derlemesinden Yürekte Bukağı ile 1979, Yaza Yolculuk ile 1986 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı. 60’ı aşkın çevirisi kitaplaşan Uyar’ın günlükleri, “Gündökümü” genel başlığı altında, yayımlandı. Yürekte Bukağı ve Yaza Yolculuk öykü kitapları ile Sait Faik Hikâye Armağanı’nı aldı. Tomris Uyar, şair Turgut Uyar ile evlidir ve Hayri Turgut Uyar isimli, İTÜde öğretim görevlisi bir oğulları vardır. 2003 yılında kanser nedeniyle vefat eden yazarın kabri Zincirlikuyu Mezarlığındadır.
Tomris Uyar Kitapları - Eserleri
- Dizboyu Papatyalar
- Aramızdaki Şey
- Yaza Yolculuk
- Otuzların Kadını
- Metal Yorgunluğu
- Yürekte Bukağı
- Gecegezen Kızlar
- Yaz Düşleri Düş Kışları
- İpek ve Bakır
- Sekizinci Günah
- Gündökümü - Bir Uyumsuzun Notları 1
- Ödeşmeler ve Şahmeran Hikâyesi
- Güzel Yazı Defteri
- Gündökümü - Bir Uyumsuzun Notları 2
- Bütün Öyküleri
- Aşkın Yıpranma Payı
- Kitapla Direniş
- Günlerin Tortusu
- Yüzleşmeler
- Sesler, Yüzler, Sokaklar
- Rus Ruleti
- Yazılı Günler (1985-1988)
- Bütün Yazıları
- Dön Geri Bak
- Tanışma Günleri/ Anları
- İki Yaka İki Uç
- Gündökümü 75
- Ödeşmeler
- Otuzların Kadını
- Amerikan Hikayeleri Antolojisi
Tomris Uyar Alıntıları - Sözleri
- Susarsam bir boşluk çünkü, konuştukça bir eksilme. (Bütün Öyküleri)
- En güvenilir devrimci kadrolar, ellerine olanak geçtiğinde neden en katı bürokrasiyi oluşturuyorlar ? (Günlerin Tortusu)
- Edebiyayçılarla yazarlar arasındaki farkı sık sık konuşuyoruz Füsun Altıok'la. Keskin tanımlar yapmadık daha, değer sınıflandırmasından da kaçınıyoruz, yalnız yazması gerektiği ya da yazılması gereken şeyleri yazanlara "yazar", bir tür aşkla, tutkuyla tazanlara, yazmayı bir ikame olarak kullanmayanlara edebiyatçı diyebiliriz. (Sesler, Yüzler, Sokaklar)
- "..Kim aldırır benim yorgunluğuma? Saat kaç? diyeceğime kendi bileğime bakıyorum. İncelmiş. Çok sıcak bir yaz ikindisinin 3'ü gibi geçmek bilmiyor zaman, hep sürüncemede. Gelmeyenler öylesine kalabalıklaştı ki koltuklar hep boş. Yine de yerlerini sık sık değiştiriyorum ki hiç kimse başkasının eski yerine oturmasın." (Sekizinci Günah)
- Bu halkın okumadığını, hele siyasetle ilgilenmediğini görmüyorlar mı? Televizyonla gazete yetiyor da artıyor bile onlara. (Güzel Yazı Defteri)
- Ev, bir çeşit kabuk oldu bana. (Gündökümü - Bir Uyumsuzun Notları 1)
- En sıcak yaz günlerinde bile, yüreğimize buz gibi çöken o yoklukları, yoksunlukları, kara kışı unutamadık. (Aşkın Yıpranma Payı)
- Akla yakın bir yorum bulunca, yanlış da olsa, dört elle sarılıyoruz. Karşımızda, hep gölgeleriyle korkutan, karanlıkta sallanan şeyler var da ondan. (Rus Ruleti)
- Gülümsüyor, aramızda olabilir bir uzaklığı kapatmak için.. (Dizboyu Papatyalar)
- Bu evden artan neyim varsa kesmek, budamak isterdim. Kanasa da. Yeter ki bir erinç: ödün değil bu, düpedüz yaşama uyma. (İpek ve Bakır)
- Onun gülüşlerine benzemiyor. Her zamanki gülüşlerini çok iyi bilirim. Sevinç, ansızın değil usul usul açılır onun yüzünde.. (İpek ve Bakır)
- Kendi hikayemi kendime anlatmaktan, durmaksızın aklımdan geçirmekten bıktım Lin bey oğlum. Artık içimde eskiyor. Dışa vuracak sözcükleri bulamıyorum. (Metal Yorgunluğu)
- Sevilmemeyi rahatça kaldırabiliyorsun da sevilmek zor geliyor sana, sen de bunu anlamıyorsun. (Bütün Öyküleri)
- Derin kazın, diyordum kendi kendime, derin kazın. Şu gözlerimden akan yaşları, bu yetmezlikleri, katılıkları, artık gereksiz olan bu hüzünleri, kavrayamadığımız güzel aşkları derin gömün. Hepsi altında kalsın toprağın. (Ödeşmeler ve Şahmeran Hikâyesi)
- Nasıl karşı konulabilir kültürlü kültürsüzlüğe? (Aşkın Yıpranma Payı)
- Ah ne yapsam ne yapsam Ne yapsam da bu kente tertemiz bir düş bulsam... (Bütün Öyküleri)
- Şimdiyse aralarında kaskatı, birbirlerine değseler ürpertecek kadar soğuktu suskunluk. (Otuzların Kadını)
- Edebiyata neden tutkun olduğumu sorarsanız, okura ve yazara bir tek insan yaşamının sınırlarına sığmayacak binlerce dünya ve kişilikte yaşama olanağını tanımasından ötürü derim. (Gündökümü - Bir Uyumsuzun Notları 2)
- Diyorum ki kişinin doğum tarihi pek önemli değil aslında, dünyaya gözlerini açmak daha önemli. (Metal Yorgunluğu)
- Yaşadığı anı bilerek, tadına vararak yaşayan bir çocuk ya da bir genç göremiyorum ortalıkta. Acaba bu duygu bir güvensizlik, yarına, bir an sonraya güvenememe duygusundan mı çıkıyor, yoksa o anı, o yarını, o kitabı hep elde bir sayma doygunluğundan mı? (Sesler, Yüzler, Sokaklar)