Günler - Cemal Süreya Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Günler kimin eseri? Günler kitabının yazarı kimdir? Günler konusu ve anafikri nedir? Günler kitabı ne anlatıyor? Günler kitabının yazarı Cemal Süreya kimdir? İşte Günler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Cemal Süreya
Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları
İSBN: 9789753635080
Sayfa Sayısı: 438
Günler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Şiirimizde İkinci Yeni hareketinin önde gelen şair ve kuramcılarından Cemal Süreya'nın (1931-1990), anı, otobiyografi ve deneme türlerini iç içe işlediği 993 günceden oluşan günlüğü.
Cemal Süreya'nın, pek çok şair, şiir ve dergi üstüne düşünce ve görüşleriyle birlikte...
Günler Alıntıları - Sözleri
- " Herkes kalbimde bir yere sahipken,senin ülken vardı. "
- Ruhumuzda çiçek yeşerten insanları, gönlümüzün neresine sarsak da saklasak?
- Günlerce konuşmaz, yazmaz, aramaz, sormaz; Sonra gelir bir 'merhaba' der, yine o kazanır.
- "Öyle güzelsin ki, bir şiirden alıntı gibi.."
- Olmuyor seninle dedi. Yutkunamadım.
- "Mutluluk nasıl dayanaksız."
- Öyle güzelsin ki bir şiirden alıntı gibi.
- "Olmuyor seninle" dedi. Yutkunamadım...
- Mutlu uyumak lazım azizim.. Madem uyku yarı ölüm halidir, O halde mutlu ölmek lazım; Her gece...
- "Öyle güzelsin ki, bir şiirden alıntı gibi.."
- OImuyor değiI mi? Size ɑcı veren hiçbir şeyi bir kenɑrɑ bırɑkɑmıyorsunuz!
- “İnsan en çok yaşamak istediği yerde ölürmüş...”
Günler İncelemesi - Şahsi Yorumlar
“Günler” bitti. Sevdiğim bir yazar olan Süreya'nın güçlü kaleminden çıkan bu eseri okumak zahmet gerektiriyor ve emek istiyor. (1931-1990), anı, otobiyografi ve deneme türlerini iç içe işlediği 993 günceden oluşan günlüğü, pek çok şair, şiir ve dergi üstüne düşünce ve görüşlerini bildiriyor. Bu eserini okuyunca, Cemal Süreya'nın ne kadar donanımlı bir yazar olduğunu yeniden keşfettim. Dili akıcı fakat, tanımadığımız şairler, yazarlar hakkında fazlaca bilgileri, tecrübeleri var o yüzden bir çırpıda okunmamalı, notlar alarak gidilmeli. Kullandığı dilde humour yani mizah da oldukça fazla bu da keyifle, tebessümle okumanızı sağlıyor. Sığdırabildiğim alıntılar 23. Gün: "Bende felaketler ve şiirler çift gelir. Ne yazık ki, aşklar da hep öyle oldu." 29. Gün: "Güzel şiir? Bir yeri güzelse o şiir güzeldir. Ama geri kalan bölümleri de ortalama düzeyi tutturmalı. Zaten öyle olur. O bir kıymık güzelliği yakalayabilen kimse, daha alt düzeye istese de inemez. Bu konuda rastlantı olamaz. Ama aynı şiirde." 35. Gün:" 'Bağırdım kan gibi aktı sesim.' Özdemir Asaf'ın bu dizesini çok sevmiştim." 36.Gün: "Hep anılar çıkıyor karşıma. On yıllık, otuz yıllık, kırk yıllık anılar. Bu da, bu sayfaları salt bir "anılar defteri"ne dönüştürebilir. Tersini yapıp "güncel"e sarılmak var. O zaman da bir eleştiri günlüğü ya da bölük pörçük bir kronik çıkacak ortaya. İkisinden de kurtulamayacağıma göre, en iyisi ikisinden de korkmamak. İş nereye varırsa varsın." 52. Gün: "Kötü bir romanı okuyamıyorum. On beş yirmi sayfa ilerledikten sonra elimden atıyorum. Buna karşılık şiirin her türlüsü çekici geliyor bana. Kötü şiirden de tuhaf bir tat alıyorum.... İyi yazılmış olup da iyi olmayan romanlar yok mu? Var elbet. Ama iyi yazılmasına karşın, iyi olan romana hiç rastlamadım." 359. Gün: "Sonunda sen bir gün gelirsin diye Çok şeyin adı küçük yazıldı." 583. Gün: "Mutluluk nasıl dayanıksız!" 712.Gün: "Aynı konuda yazılmış, bir kitabın anlatamadığı şeyi, tek bir görüntü ortaya serebilir. Ne kadar güzel! Ama tek bir dizenin, tek bir cümlenin, bir şeyi on bin görüntüden daha iyi belirtebileceği de bir gerçek. Ben işte bu ikinci yolun gönüllüsüyüm." #birkitaplamümkün #okuokutyaşat (Buse)
Biz kırıldık daha da kırılırız Ama katil de bilmiyor öldürdüğünü Hırsız da bilmiyor çaldığını Biz yeni bir Hayatin acemileriyiz Cemal Süreyya (Yasemin’e)
Kardeşimin 9.sınıf edebiyat kitabında bir kısmına yer verilmiş.Karşılaşmak ne büyük mutluluk. Gün gün Süreya. 162.Gün Bugün zenginim. Posta kutusundan bir sürü kitap, dergi çıktı.Bir iki de mektup. 544.Gün Sabah altıda evden çıktım. Bomboş sokakları dolaştım durdum. Başımda bir uğultu.Tuhaf da bir heyecan. Rıhtımda yürüdüm. Ve çok daha fazlası kitapta :) (Zeynep Şentürk)
Kitabın Yazarı Cemal Süreya Kimdir?
Asıl adı Cemalettin Seber'dir.
Cemal Süreya 1931'de o yıllarda Erzincan'a bağlı olan Pülümür ilçesinde doğdu. Çocukluğunun ilk yıllarını Erzincan şehrinde geçirdi. 1938'de Dersim İsyanı sonrasında ailesi Bilecik'e sürgün edildi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü bitirmiştir. Maliye Bakanlığı'nda müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik, darphane müdürlüğü, Kültür Bakanlığı'nda kültür yayınları danışma kurulu üyeliği, Orta Doğu İktisat Bankası yönetim kurulu üyeliği ve 25 yılı aşkın Türk Dil Kurumu üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Yayınevlerinde danışmanlık, ansiklopedilerde redaktörlük, çevirmenlik yapmıştır.
Ağustos 1960'tan itibaren yalnızca dört sayı çıkarabildiği Papirüs dergisini Haziran 1966- Mayıs 1970 arası 47, 1980-1981 arası iki sayı daha çıkardı. Pazar Postası, Yeditepe, Oluşum, Türkiye Yazıları, Politika, Yeni Ulus, Aydınlık, Saçak, Yazko Somut, 2000'e Doğru gibi yayın organlarında şiir ve yazılarını yayımladı.
İkinci yeni hareketinin önde gelen şair ve kuramcılarından sayılan Cemal Süreya'nın ilk şiiri Şarkısı Beyaz, Mülkiye dergisinin 8 Ocak 1953 tarihli sayısında yayımlanmıştır. Geleneğe karşı olmasına rağmen geleneği şiirinde en güzel kullanan şairlerden birisiydi. Kendine özgü söyleyiş biçimi ve şaşırtıcı buluşlarıyla, zengin birikimi ile, duyarlı, çarpıcı, yoğun, diri imgeleriyle ikinci yeni şiirinin en başarılı örneklerini vermiştir. Ölümünden sonra adına bir şiir ödülü kondu. 1997'de de Cemal Süreya arşivi yayımlandı.
Cemal Süreya Kitapları - Eserleri
- Sevda Sözleri
- On Üç Günün Mektupları
- Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi
- Bir Kırlangıcın Daha Var
- Üvercinka
- 99 Yüz
- Günübirlikler
- Güvercin Curnatası
- Günler
- Üstü Kalsın
- Şapkam Dolu Çiçekle
- Türkçe Bilenin İşi Rast Gider
- Papirüs'ten Başyazılar
- Soluğundan Öptüm Seni
- Güz Bitiği
- Folklor Şiire Düşman
- Beni Öp Sonra Doğur Beni
- Göçebe
- Yürek ki Paramparça
- Sen Varsın Gecede
- Yabancı Yayınlar
- Uzat Saçlarını Frigya
- Sıcak Nal
- Aydınlık Yazıları "Paçal"
- Seviş Yolcu
- Mülkiyeli Şairler
Cemal Süreya Alıntıları - Sözleri
- Küçük bir kitaptır yaşamak, elinde tutmaya yarar.. (Üstü Kalsın)
- Biz kırıldık daha da kırılırız Ama katil de bilmiyor öldürdüğünü Hırsız da bilmiyor çaldığını Biz yeni bir hayatın acemileriyiz Bütün bildiklerimiz yeniden biçimleniyor Şiirimiz, aşkımız yeniden, Son kötü günleri yaşıyoruz belki İlk güzel günleri de yaşarız belki Kekre bir şey var bu havada Geçmişle gelecek arasında Acıyla sevinç arasında Öfkeyle bağış arasında (Beni Öp Sonra Doğur Beni)
- Yarın bizi beraber görenler kimdi o yanındaki diye sorarlarsa beni detaylı anlatma. Kısaca; ömrümün geri kalanı dersin. (Güvercin Curnatası)
- İki çay söylemiştik orda, biri açık, Keşke yalnız bunun için sevseydim seni. (Seviş Yolcu)
- "Zaman lazım sadece, unutacaksın! Nasıl unuttuysan çocukluğunu, kırılan oyuncaklarını. Kırılan kalbini de öyle unutacaksın. (Günübirlikler)
- Gittikçe uyanan bu ülkeler belki de Batı’ya karşı ilk rövanşlarını edebiyatla alacaklardır. (Papirüs'ten Başyazılar)
- Biz kırıldık daha da kırılırız Ama katil de bilmiyor öldürdüğünü (Beni Öp Sonra Doğur Beni)
- "Biz kırıldık daha da kırılırız Ama katil de bilmiyor öldürdüğünü" (Beni Öp Sonra Doğur Beni)
- "Faşizm bir ideoloji değil bir kötülüktür." (Türkçe Bilenin İşi Rast Gider)
- Olmuyor seninle dedi. Yutkunamadım. (Günler)
- Senin bir havan var beni asıl saran o Onunla daha bir değere biniyor soluk almak.. (Üvercinka)
- Sevgiler uzaklaşsa da, sevgi olarak kalır. (Şapkam Dolu Çiçekle)
- "Sevgilim olsun istemiyorum Sevdiğim olsun istiyorum. Her gün görmek değil , Benim olduğunu bilmek istiyorum . Elini tutmak değil Kıyamadan sadece gözlerine bakmak istiyorum. İki gün değil , ebediyen sürsün istiyorum . Uğruna ölmek değil , O' nun için yaşamak istiyorum.." (Sevda Sözleri)
- Duygular albayım,bazı ifadelere sığmıyor... (Bir Kırlangıcın Daha Var)
- Yetmez mi buncadır avareyiz Taze sabahtan hüzünlü akşama (Sen Varsın Gecede)
- Nasıl bir his biliyor musun ? Oda çok geniş ama sığamıyorsun, bak kapı orda ama çıkamıyorsun, pencere açık ama nefes alamıyorsun.. (Yürek ki Paramparça)
- kötülüklerin büsbütün egemen olduğu namussuz bir çağ bu biliyorsun (Üvercinka)
- Bir sevişmek gelmiş bir daha gitmemişti (Seviş Yolcu)
- Dünyada ki en güçlü insanlar kimlerdir diye sorsalar; Kendi başının çaresine bakmayı öğrenmiş kadınlardır derim….” (Bir Kırlangıcın Daha Var)
- Dokunulmasa da, Görülmese de; Kalpte yer verilir bazısına… Nedensiz! (Üstü Kalsın)