Güzel Dost - Guy de Maupassant Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Güzel Dost kimin eseri? Güzel Dost kitabının yazarı kimdir? Güzel Dost konusu ve anafikri nedir? Güzel Dost kitabı ne anlatıyor? Güzel Dost PDF indirme linki var mı? Güzel Dost kitabının yazarı Guy de Maupassant kimdir? İşte Güzel Dost kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Guy de Maupassant
Çevirmen: Alev Özgüner
Orijinal Adı: Bel-Ami
Yayın Evi: İş Bankası Kültür Yayınları
İSBN: 9786053604143
Sayfa Sayısı: 468
Güzel Dost Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Guy de Maupassant (1850-1893): Tolstoy'un, "...sayıları az olmakla birlikte, Maupassant gibi bir başka tür insan daha vardır ki, bunlar her şeyi kendi gözleriyle, içerdiği önem ve anlamıyla, olduğu gibi görürler" sözleriyle andığı yazar, kırk üç yıllık kısa ömrüne pek çok roman, öykü, deneme ve tiyatro oyunu sığdırdı. Yazarın ikinci romanı olan Güzel Dost 1885 yılında yayımlandığında geniş yankı uyandırmıştır. Romanın kahramanı Georges Duroy'nın muhabirlikle başlayan, uğruna her tür ahlaksızlığı mubah gördüğü güç sahibi olma serüvenini olanca yalınlığı ve çarpıcılığıyla öykülerken, zengin gazetecilik tecrübesinin de epeyce faydasını görmüştür.
(Tanıtım Bülteninden)
Güzel Dost Alıntıları - Sözleri
- "Birbirimizin ağzı sıkılığına tam anlamıyla güvenebilseydik, dünya güzelliklerle dolu olurdu. Kadınları çoğunlukla durduran şey, sırlarının açığa çıkmasından korkmaları."
- Güçlü görünmek zor değil, dert etme; meselenin özü cehaletini ele vermemektir.
- "Ve bir tek soluk yıldızın ışıdığı boş ve kapkara gökyüzünde bu karanlık muammanın cevabını arıyorum"
- "İnsanın yalnız yaşadığı odadaki sessizlik öyle derin ve öyle hüzünlü ki..."
- Çok iyi biliyorum ki aşk sizin için bir tür heves sadece, oysaki benim için tersine, insanların mezhebine dahil olmayan bir tür.
- "Asla, asla sevgiliniz olmayacağım, anlıyor musunuz. Dolayısıyla bu arzuda ayak diremeniz yararsız, hatta sizin için kötü olur. Artık... meseleyi hallettiğimize göre... dost olmamızı ister misiniz, ama içlerinde art niyet barındırmayan gerçek iki dost?"
- Ölümün karşısında ne yapabilir ki insan ?
- yanında oturan içler acısı, kırışık yüzlü, süsünde ağırbaşlı olan kadın, genellikle eski aktrislerde görülen yıpranmış, yapmacık bir şeyler, çok sevilen ama acılaşmış bir koku gibi bir tür bozulmuş, sahte bir gençlik sergiliyordu.
- Güçlü görünmek zor değil, dert etme; meselenin özü cehaletini ele vermemektir.
- Bir yaşam! Hepi topu birkaç gün ve sonrası hiçlik! İnsan doğuyor, büyüyor, mutlu oluyor, bekliyor ve ölüyor. Elveda erkek ya da kadın, bir daha asla yeryüzüne gelmeyeceksin!
- Günün birinde dul kalırsanız, talibinizim.
- "Ayağa kalkın," dedi, "günah çıkarma bölmesinin anahtarı yanımda. "Cebini karıştırarak üzerinde anahtarların bulunduğu bir halka çıkardı, anahtarlardan birini seçti, sonra hızlı adımlarla küçük ahşap kulübelere doğru yürüdü; inananların günahlarını boşalttığı, ruhun çöp kutularıydı bunlar.
- Ama onun ne yapacağına dair bu kaygının sebebi neydi? Bu soruyu kendine sorduğunda kaygısının, insanın kendinden bile sakladığı ve ancak kendi iç dünyasını deşerek keşfedebileceği bir art düşünceden kaynaklandığını fark etti.
- "Güçlü adamlar her zaman başarır, ama öyle, ama böyle."
- "Soyluluk enkazları daima sonradan görme burjuvalar tarafından korunur."
Güzel Dost İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Bugün, mutlaka okumanız gereken bir klasik hakkında kısaca yazmak istiyorum ben. Birçok yayınevinde Bel Ami orjinal adı ile basılan, Hasan Ali Yücel Klasikleri'nde ise Güzel Dost olarak çevrilen şahane bir Maupassant kitabı okudum. 1885 yılına ait bu romanda yaşanan her şey sanki günümüzden detaylar içeriyor. Bir insanın belirli bir aşamaya gelmesi için başka insanları basamak olarak kullanmasını öyle yalın öyle muhteşem bir dille anlatıyor ki yazar inanamadım... Gelelim kısaca konuya; Georges Duroy, taşrada yaşayan ve Paris'e gelen ayrıca zor şartlarda yaşamaya çalışan masum biridir. Cebinde son kalan parayla hayatını sürdürmeye çalışır Duroy. Kanı kaynar, nüfuzlu insanlara imrenerek bakar. Ve sonra karşısına Charles Forestier adlı arkadaşı çıkar. Gazetede çalışan arkadaşı, Duroy'a da iş ayarlar. Her şeyin kendine güvenmeye bağlı olduğunu anlatır arkadaşına, güç güvenden gelir der. Paris'e servet yapma amacıyla gelen, yılda bin beş yüz frankla çalışıp geçinmeye uğraşan Georges bu öğütleri can kulağı ile dinler. Başlarda masumca hayalleri olan Duroy daha sonra Paris'in güçlü ve zengin sosyetesinden Madam de Marelle ile tanışır. Bu tanışma onun hayatında geri dönülmez durumlara neden olur. Kente taşradan gelen bu adamın, güç ve şöhret basamaklarını birer birer tırmanırken para ve iktidar sahibi olmak adına ne kadar alçalabileceğini okuyacaksınız. Çevrenizde gördüğünüz, her yerde karşınıza çıkabilecek onlarca binlerce insandan biri aslında Georges. Bir emele ulaşmak için herkes farklı yollar izler hayatta. Duroy ise eksikliğini hissedip kıskandığı yaşama sahip olabilmek için kadınları kullanır. Her yolun mübah olduğu hırs ile süslü hayatlarda, Duroy sadece tek bir örnektir. Klasikler arasında unutamayacağım karakterler arasına girdi Georges Duroy. Sayfaları hızla çevirip bu yüzsüz gencin daha ne kadar ileri gidebileceğini merak ettim. Okumamış olanlara mutlaka tavsiye ediyorum. Bu eserden alınacak dersler, aklınıza gelecek insanlar var... (fazi)
Adına aldanıp da dostluk üzerine yazılmış bir kitap sanılmasın. Sahtekâr, para ve kadın düşkünü bir asker eskisinin sosyete, sanat ve basın dünyasında kendine yer edinişini, kendi deyimiyle bu dünyadaki "riyakârlar güruhunun' makyajsız yüzlerini! anlatıyor. Hiçbir kitabı bu kadar gerilerek ve tiksinerek okumadım. İğrenç ilişkileri normalleştiren tipik bir Fransız romanı. (S •)
Vincent Van Gogh qardaşı Theo'ya yazdığı məktubların birində deyirdi: "Buralarda edə biləcəyin ən yaxşı şey qadınların və uşaqların portletlərini çəkməkdir, mən isə bunun üçün yetəri qədər Bel Ami olduğumu düşünmürəm". Ardından şahəsər adlandırdığı bu romanın giriş hissəsindəki Paris təsvirləri Van Gogh'un ən məşhur əsərlərindən olan "Cafe Terrace on the Place du Forum"un ərsəyə gəlməsində ilham mənbəyi olmuşdur. Bəs kim idi bu Bel-Ami? Bu sözün mənası 2 versiyada işlənir: Yaraşıqlı və ya yaxşı dost, digəri isə dostluqdan sui-istifadə edən, dostmuş kimi davranan insanlara ironiya ilə deyilən ifadə olmasıdır. Bu əsərdə hansı Bel-Ami olmasını oxuduqca anlayacaqsınız :) Guy de Maupassant'dan oxuduğum ilk əsər olmasına baxmayaraq, yazıçı fikirlərini olduqca aydın şəkildə ifadə edib. Nə obrazlarının daxili dünyalarını ciddi şəkildə analiz edib, nə də baş verən hadisələri uzadıb. Kiçik detallara diqqət edərək yazıçının nə demək istədiyini rahatlıqla anlamaq olur. Əsərin Bel-Ami adlandırılan baş qəhrəmanı Georges Duroy kasıb kənd ailəsində doğulmasına baxmayaraq içində şöhrəti və gücü tapmaq istəyən qızğın ehtiras var. Düşdüyü çirkin şəhər cəmiyyəti ona bu fürsəti verir, o qadınlardan güc alaraq yavaş-yavaş istədiyi mövqeyə ucalmağı bacarır. İlk olaraq qarşısına çıxan hər qadının məsum olduğunu düşünsək də, əsər irəlilədikcə, o qadınların Duroydan istədiklərinə diqqət edərək ərlərinə xəyanət edən, özlərinə əyləncəli, gizli həyat quran cılız fahişələr olduqlarını başa düşməkdə gecikmirik. Əsərin heç bir qəhrəmanı müsbət obraz deyil. Hər biri digərini nərdivan kimi istifadə edib özünə mövqə tutan insanlardır. Bu baxımdan əsərin yaratdığı aura oxucuya mənfi təsir edib, həyata qarşı inamlarını qıra bilər. Bu cür mövzularda çox həssas olduğumdan zaman-zaman kitabdan başımı qaldırıb qara düşüncələrə qərq olduğum anlar oldu. Bəzən də bir insan nə qədər iyrənc ola bilər? sualını düşünmədən edə bilmirdim, çünki baş qəhrəmanımızın bitib tükənmək bilməyən ehtirası hər dəfəsində növbəti murdarlığa vəsilə olurdu. Məncə diqqətə alacağımız əsas şey odur ki, bu cür insanlar heç dəyişmir və istəklərinin tükənmə nöqtəsi olmur. Maupassant romanında insan münasibətlərindən ziyadə, Fransada baş verənləri də ironiyalı tərzdə ifşa edib. Yazıçıya görə, Afrikanın idarəçilik qabiliyyətinin olmamasından istifadə edərək onu özünə peşkəş edən digər Avropa ölkələrindən biridir Fransa da. Bəyənmədiyim tək nüans, əsərdə hiss etdiyim antisemitizm idi. Mən insanlara xalq olaraq yox, fərd olaraq yanaşmağı üstün tuturam. Bu baxımdan bütün yəhudilər bu cürdür və ya bütün fransızlar belədir və s. tərzində düşünməyi sevmirəm. 19-cu əsr Paris cəmiyyətinin iqtidar üçün bir-birilə verdiyi savaş bu gün də var, Parisdə də, Bakıda da, başqa yerlərdə də. Deyəsən insan olan hər yerdə ona dair bütün duyğular sona qədər hökmranlıq edəcək, xüsusi ilə də ucuz vasitələrlə çatmaq istənilən rütbələr də həmişə olacaq. (Aysel)
Güzel Dost PDF indirme linki var mı?
Guy de Maupassant - Güzel Dost kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Güzel Dost PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Guy de Maupassant Kimdir?
Doğalcılık akımına bağlı Fransız öykü ve roman yazarıdır. Öykü alanında Fransa'nın en büyüklerindendir. Parisli bir borsa oyuncusunun oğlu olarak 5 ağustos 1850'de Dieppe kenti yakınlarındaki Miromesnil şatosunda dünyaya geldi. Guy de Maupassant, burada Normandiya bölgesini ve köylülerinin yaşamını yakından tanımak fırsatını buldu. İlk eğitimini Kilise'den aldı. 13 yaşında gönderildiği İlahiyat okulundaki yaşama ısınamadığı için kurallara aykırı davrandı. Böylece kendisini okuldan kovdurdu. Öğrenimini Rouen lisesinde tamamladı.
1869'da Paris'te hukuk okumaya başladı. Fransa ile Almanya arasında savaş çıkması üzerine öğrenimine ara verdi. Gönüllü olarak savaşa katıldı. 1870'de seyyar jandarma birliğinde asker oldu. Maupassant, o dönemde tanığı olduğu olayları, yaşadıklarını, gözlemlediklerini daha sonra kaleme aldığı birçok öyküsünde anlattı. 1871'de terhis olduktan sonra Paris'te hukuk öğrenimini sürdürdü.Babasını yardımıyla Donanma Bakanlığı'nda bir iş buldu. Atlet yapılıydı, iyi yüzer ve kürek çekerdi; yalnız aklı denizcilikte değildi; yazar olmak istiyordu. 1879'da da Eğitim Bakanlığı'na geçti. Canlı ve taşkın bir kişiliği olan Maupassant, hayatın zevklerine ve çalışmaya aynı coşkuyla sarılmıştı. Şair Louis Bouilhet, onun ilk şiir denemelerini teşvik etti. Yaşamını kazanmak için çalışmaya başladığı Bakanlıklarda bürokrasi dünyasını tanıdı. Böylece bürokratların bulunduğu ortamı gözlemlemek fırsatını buldu.
Maupassant'ın yazarlık hayatı, 1871'den sonra başladı. Şiirler yazdı (Le Mur, Au Bord de l'Eau). 1871 ile 1880 arasında, özellikle, annesinin çocukluk arkadaşı romancı Gustave Flaubert'in etkisinde kaldı. Flaubert, Maupassant'ı iyi bir yazar olarak yetiştirmek için çok çalıştı. Ona gerçeği değişik bir bakışla gözlemlemeyi, yalnız gördüklerini ve duyduklarını yazmayı öğretti. İlk yazdıklarını okuyup düzeltti. Flaubert, onu Emile Zola, Ivan Turgenyev, Edmond de Goncurt ve Henry James gibi ünlü yazarlarla tanıştırdı. Flaubert'in 1880'de beklenmedik ölümü, Maupassant'ı çok derinden etkiledi.
1880'de, Flaubert'in ölümünden bir ay önce, aralarında Emile Zola'nın da bulunduğu natüralist (doğalcı) bazı yazarların öykülerinin toplandığı "Les Soirées de Médan" (Médan Akşamları) adlı kitapta Maupassant'ın da bir öyküsü yer aldı (Boule de Suif - Kartopu - İs Yumağı). Bu öykü, Maupassant'a ilk büyük başarısını getirdi ve onun öykü yazarlığına olan eğilimini ortaya çıkardı.
Maupassant, 1880'den 1891'e kadar, 18 kitapta toplanan yaklaşık 300 öykü ile 6 roman yayımladı. Romanları şunlardır: Bir kadının yaşamı boyunca uğradığı hayal kırıklıklarını anlatan ve ilk romanı olan "Une Vie" (Bir Hayat - 1883), "Bel Ami" (Güzel Dost - 1885), "Mont Oriol" (Oriol Dağı - 1887), "Pierre et Jean" (Pierre ile Jean - 1888), "Fort Comme la Mort" (Ölüm Gibi Kuvvetli - 1889) ve "Notre Coeur" (Kalbimiz - 1890).
Maupassant, en güzel öykülerini, 1881 ile 1886 arasında yazdı. Elde ettiği başarılar, ona yüksek sosyetenin kapılarını açtı. Son romanlarında, yüksek sosyeteye ilişkin yaşantılarını anlattı. Bu romanlar, doğrudan doğruya, Maupassant'ın karşı cinsle olan ilişkilerinin verdiği sıkıntılardan esinlendi. Öykü kitaplarından elde ettiği gelirle "Bel Ami" adlı bir yata sahip oldu. Maupassant, bu yatla Akdeniz'de geziler yaptı ve yolculuk izlenimlerini 1884'te yayımlanan "Au Soleil" (Güneşte), "Sur l'Eau" (Denizde - 1888) ve "La Vie Errante" (Serseri Hayat - 1890) adlı öykülerinde anlattı.
Maupassant, genç yaşında baş ağrılarından şikayet etmeye başladı. Hastalığı, 1884'ten itibaren, zihin yorgunluğunun ve gördüğü hallüsinasyonların etkisiyle gittikçe artıyordu. Sağlık durumu günden güne bozuluyordu. Ne olduğunu bilmediği ve kendisine düşman bellediği bir varlığı hep yanı başında hissediyor ve ölüm düşüncesi sürekli olarak aklını kurcalayıp duruyordu.
Guy de Maupassant, 1887 yılında yayımlanan "Le Horla" adlı öyküsünde, delilik belirtilerinin nasıl başladığını ve insan üzerinde ne gibi değişiklikler meydana getirdiğini anlattı. Bu kitap yayımlandıktan sonra, iyileşmek ümidiyle, uzunca bir deniz yolculuğuna çıktı. Yolculuktan döndükten sonra "Pierre et Jean" adlı romanını tamamladı. Daha sonra "Notre Coeur" adlı romanı kaleme aldı. 1890'da yayımlanan "La Vie Errante" adındaki yapıtından sonra da pek bir şey yazamadı. Sağlık durumu da adamakıllı bozulmuştu. Fazla ilâç almak yüzünden o iriyarı bedeni ve zihni yıpranmıştı. 1892'nin Ocak ayında kendini öldürmeye kalkıştı. Ağır hasta olarak Paris'e getirildi ve bir sağlık yurduna yatırıldı. Maupassant, 1893 yılında iyileşemeden öldü. Paris'teki Montparnasse mezarlığına gömüldü.
Guy de Maupassant Kitapları - Eserleri
- Mutluluk
- Aşk Başkadır
- Güzel Dost
- Hasırcı Kız
- Gezgin Satıcı
- Seçilmiş Hikayeler
- Ölümden Acı
- Ay Işığı
- Gündüz ve Gece Hikayeleri
- Bir Hayat
- Serseri Aşklar
- Küçük Asker
- Sol El
- Le Horla
- Yağ Tulumu
- Madam Tellier'nin Evi
- Pierre ve Jean
- Tombalak
- Öyküler
- Aşklarımız
- Horla ve Karanlık Öyküler
- Otel
- Gönül Öyküleri
- Jules Amcam
- Seçme Öyküler
- Bir Mucizedir Yaşamak
- La Parure
- Dönüş
- Gerdanlık ve Diğer Öyküler
- Lanetli El
- Seçme Hikayeler
- Parisli Bir Burjuvanın Pazar Gezintileri
- Seçilmiş Hikayeler Cilt 1
- İnci Hanım
- Takı
- Mücevherler
- The Diamond Necklace
- İşte Geldim
- At Üstünde
- Yasak Aşk
- Horla / Miras
- A Dead Womans Secret The Vendetta- Alexandre-A Duel
- Matmazel Fifi
- Kazazede
- Toparlak
- Sicim
- Seçilmiş Hikayeler 2. Cilt
- Femme Fatale
- Sevgi Dalanları
Guy de Maupassant Alıntıları - Sözleri
- “Neredesin mantık, ahlak ve sağduyu” (Küçük Asker)
- "Sevgili özgürlük tutsana elimizi, sahip çıksana kendi davana!" (Yağ Tulumu)
- "İnsan gerçekten kendisi için yaratıldığını sandığı bir varlığa rastladığı için mi sever, yoksa yalnızca sevme yeteneğiyle doğduğu için mi?" (Aşklarımız)
- Yoksul insanların birbirlerine yardım etmeleri gerek... Savaşı kodamanlar yapıyor. (Toparlak)
- Gerçekten de ister Prusyalı, ister İngiliz, ister Polonyalı, ister Fransız olsunlar, insanları öldürmek iğrenç değil mi? Size kötülük etmiş birinden öç almanız kötü bir şey adamı hapse tıkmaları da bunu gösterir; ama yavrularımızı tüfeklerle av hayvanları gibi öldürmeleri iyi bir şey mi ki en çok öldürenlere nişanlar veriyorlar? Hayır, bunu hiçbir zaman anlamayacağım! (Ay Işığı)
- Savaş başka, barış başka. (Toparlak)
- Sadece, gerçekte anlamlandıramadıklarımızdan korkarız. (Horla ve Karanlık Öyküler)
- Janna fikirləşməyə başladı; qəlbinin dərin ümidsizliyində nəşənin, eşqbazlığın nəticə etibarilə aldadıcı olduğunu düşündü. (Bir Hayat)
- (…) şu neşe saçan günün doğuşuna bakarken, böyle şafakların söktüğü şu yeryüzünde ne sevincin, ne de mutluluğun bulunmayışının nedenini düşünüyordu. (Bir Hayat)
- Çocuklar bilmezler ki...Yaşanacak günler ne kadar az! (Jules Amcam)
- Hasta düşünceler, bedeni humma ateşinden yada veremden daha çok yer bitirir (Le Horla)
- Yasallık kazanmış aşk, vurdumduymaz aşk üzerinde her zaman üstünlük havaları takınır.. (Le Horla)
- Karanlıkta korkunç dramlar olur. (İşte Geldim)
- Ben yaşamımı onlardan almıştım. Fakat yaşam, verilen bir armağan mıdır? Herhalde benimki bir ezinç yükünden başka bir şey değildi. (Seçme Öyküler)
- Kimseyle görüşmemek,dirsek dirseğe gelmemek ,çarpışmamaktan dolayı derisi, manevi derisi pek duyarlı ve nazik bir duruma gelmişti. (Bir Mucizedir Yaşamak)
- "Yavrum, sevgili yavrum! Zavallı yaratıklara karşı daha yumuşak ol. Yaşam yeterince hoyrat ve yırtıcı..." (Gezgin Satıcı)
- Ölümün karşısında ne yapabilir ki insan ? (Güzel Dost)
- "What would you have? It is only Nature!" "Yes, but I say that Nature is our enemy, that we must always fight against Nature, for she is continually bringing us back to an animal state.” (The Diamond Necklace)
- “Anılar beni böyle yapıyor. Zamanı geçen şeyleri sevsen de yok et! İnsan tamamen unuttuğu insanlarla beklemediği anlarda tekrar karşılaşıyor yoksa! Onları bir kez daha gördüğünü, seslerini işittiğini sanıyorsun, bu da korkunç bir etki bırakıyor. (Bir Hayat)
- Ömrümüzün büyük azabı ebediyen yalnız olmamızdan doğuyor. Bütün gayretlerimiz, bütün hareketlerimiz sadece bu yalnızlıktan kaçmak içindir. Şunlar, şu çatısız sıra aşıkları da bizim gibi, bütün mahluklar gibi bir dakikacık olsun yalnızlıklarını dindirmeye çalışıyorlar. Fakat daima yalnızdırlar, daima yalnız kalacaklardır. Biz de öyle. (Seçme Hikayeler)