Huzur Defteri - M. Fatih Çıtlak Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Huzur Defteri kimin eseri? Huzur Defteri kitabının yazarı kimdir? Huzur Defteri konusu ve anafikri nedir? Huzur Defteri kitabı ne anlatıyor? Huzur Defteri PDF indirme linki var mı? Huzur Defteri kitabının yazarı M. Fatih Çıtlak kimdir? İşte Huzur Defteri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: M. Fatih Çıtlak
Yayın Evi: Sufi Kitap
İSBN: 9789759161774
Sayfa Sayısı: 320
Huzur Defteri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
İstanbul'da bulunan Karagümrük Cerrahi Âsitanesi, Osmanlı'nın son zamanlarında, birçok önemli zâtın hayatını değiştiren olaylara tanıklık etmiştir. Ama bu tanıklıklar genelde sözlü kültür içinde kalmış, dilden dile nakledilmiş ve çoğunlukla sıradan okura kapalı kalmıştır. M. Fatih Çıtlak, Huzur Defteri'nde, bizi bu dergâh ve çevresinde yaşananlara götürüyor, Safer Efendi'nin huzurunda tuttuğu notları ve dinlediği sohbetleri bizimle paylaşıyor.
Huzur Defteri'ne irfanî güzelliklerimizin kaynakları ve abide şahsiyetlerin hatıraları eşlik ediyor. Hz. Pîr Nûreddîn-i Cerrâhî ve halifeleri; Şeyh Fahreddîn Efendi, Celal Ökten Hocaefendi, Gönenli Mehmed Efendi, İskilipli Atıf Efendi, Neyzen Tevfik, Hüseyin Sîret, dönemin padişahları ve meşhur birçok zât…
Kitap, huzur yolunda ilerlemek isteyen okura, bu yolun hem güzelliklerini hem de talep ettiği bedelleri hatırlatıyor. Güzel ahlak nasıldır, vefa nedir, nefs nasıl arınır, kalp nasıl aydınlanır… Tüm bunları bu çok önemli üstatların hayatlarından süzerek huzurumuza taşıyor.
Kitapta bulunan hatıraları okudukça, medeniyetimizin birçok unsuru, Osmanlı mahalle hayatı, Osmanlı insanı, tekkelerin toplum içindeki fonksiyonları gibi birçok önemli konuda yepyeni bilgiler ediniyoruz. Şeyh olarak nitelendirdiğimiz bir kişi nasıl yetişiyormuş, nasıl eğitiliyor ve aile hayatını nasıl kuruyormuş, çocukluk döneminden yetişkinliğe kadar uzanan hayat safhalarını nasıl yaşıyormuş, rüya tabirinin derinliklerinden güncel hadiselere bakış nasıl şekilleniyormuş… Cumhuriyetin ilk zamanlarında tekkelerin kapatılması beraberinde neler getirmiş, toplumda ve tekke hayatında ne gibi değişikliklere yol açmış, bugün bize inanılmaz gibi gelen fakat yaşanmış bu zorluklar nasıl aşılmış… İşte bunların hepsini bu kitapta bulmak mümkün.
Huzur Defteri sadece tasavvuf okurunun ilgisini çekecek bir kitap değil, aynı zamanda yakın tarih meraklılarının, kültür tarihine ilgi duyanların da ilgisini çekecek bilgilerle dolu.
Huzur Defteri Alıntıları - Sözleri
- Erenlerin çoktur yolu Cümlesine dedik belî, Ko desinler bize deli Usludan yeğdir delimiz
- Cihanda cennetü'l-me'va muvâfık yâr-i hemdemdir Muhâlif şahsa yâr düşmek bu alemde cehennemdir.
- Cümle mevcudat zâkir kainat dergâhtır
- Geçti sevdalarla ömrüm, ihtiyar oldum bugün Ak pak olmuş saçlarımla bî-karâr oldum bugün Bir muhabbet neş'esiyle ilkbahar oldum bugün Ben huzurunda yer öptüm, tâcidâr oldum bugün
- Hak yoluna hak ve hakikatle davet eden herkes başımızın tacı kabul edilmelidir.
- 'Nutkun ruhu vardır, tutmayana zararı vardır.' demişler.
- Yar yüreğim yar Görki neler var Bu halk içinde Bize güler var Bîzîm Yunus
- Dervişlik yolu çok kolaydır, söz dinleyene. Pek zordur, söz dinlemeyene.
- Ey gönül bakma cihâne Gün gelir seyrân gider Durma ağla gözlerim Bu kafesten can gider
- Gerçek bu söz yârenler, gördüm demez görenler Keramete erenler, gizli sırrın açar mı
Huzur Defteri İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Hayatta bazı incelikler var ki sadece okuyarak öğrenilmez. İşte Tasavvuf da bu inceliklerin en başında gelenlerdendir. Tasavvufdaki incelikler ise bambaşka bir mesel. Anca yaşayan bilir. Çok şey söylemeye gerek yok, tasavvufa merakınız varsa yüzünüzde tebessüm bırakacak, size bir şeyler katacak güzel bir kitap. Müellifine de muhabbetle...... (Sümeyye Turnalı)
Tasavvuf ve şehir tarihi meraklıları için güzel bir eser. Sohbet usulunde gittiği için akıcı bir şekilde okunuyor, eğer bu konulara merakınız varsa hiç kaçırmayın derim. Tadı damağımda kaldı. (Bintu-l Vakt)
Huzur Defteri PDF indirme linki var mı?
M. Fatih Çıtlak - Huzur Defteri kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Huzur Defteri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı M. Fatih Çıtlak Kimdir?
1967 yılında İstanbul’da doğdu. Orta öğrenimini İstanbul Fatih İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. Marmara Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nde öğrenim görürken Arapça ve İslâmî ilimler tahsilinde bulundu. Bilhassa rahle-i tedrisinde ve sohbet halakalarında bulunduğu kıymetli şahsiyetlerden eğitimini sürdürdü.
Yurt içi ve yurt dışı birçok eğitim ve kültür organizasyonunda vazife aldı. İslâm tarihi ve tasavvuf sahasında birçok radyo ve televizyon programı yapan M. Fatih Çıtlak ayrıca birçok akademik çalışmaya katkıda bulundu. Konuşmacı olarak iştirak ettiği sempozyum, panel ve konferansların haricinde sanat danışmanlığı ve eğitmenlik vazifelerini icra etti.
Konuşmaları beğeniyle takip edilen M. Fatih Çıtlak’ın, Pendik Yunus Emre Kültür Merkezi’nde devam eden Mesnevî sohbetleri, Cumhuriyet tarihindeki katılımı en çok ve en uzun süreli kültürel faaliyet olarak kaydedilmiştir. Kurucularından olduğu İstanbul Bilim Sanat Eğitim ve Kültür Derneği’nde medeniyet tarihimize ve halkımıza hizmet etmeye çalışan M. Fatih Çıtlak, evli ve dört çocuk babasıdır.
M. Fatih Çıtlak Kitapları - Eserleri
- Huzur Defteri
- Kırk Mektup
- 18 Beyit Dinle
- Aşkın Bir Noktası
- Nur Kandili
- Huzur Defteri II
- Beyaz Mercan Siyah İnci
- Ben Dervişim Diyene
- Mesnevi Şerhi
- Fatih Hatıratı
- Senin Ramazan’ın Ramazan’ın İnsanı Güzelleştirmesine Dair
- Küfür Fedaisi
- Küfür Fedaisi
- Birlik'te Sohbet
M. Fatih Çıtlak Alıntıları - Sözleri
- Haset, kıskançlıktır ama kendisine verilene kanaat etmemenin yanında, başkalarında gördüğü güzellik ve nimetleri onlara yakıştıramamak hatta bunlardan mahrum olmalarını istemek demektir. Bundan dolayıdır ki bu bozuk düşünce ve itikat, haset eden ve edilen ve sınırlı kalmaz. Çünkü hadiseye konu olan kişilerin haricinde bir de nimeti veren zat yani Allah Teâlâ, hasetçi tarafından göz ardı edilmektedir. Haset, Allah Teâlâ'nın yapmış olduğu taksimata itiraz etmek, bunu kabullenmemek olduğundan kişinin imanını sakatlar. (Küfür Fedaisi)
- Gümüşün dışı her ne kadar yeni ve parlak olsa da eli ve elbiseyi karartır. (Küfür Fedaisi)
- "Bir kişi Ramazan orucunu keyfi olarak tutmazsa, kıyamete kadar ömrü olsa, Ramazan haricinde o günlerini oruçla geçirse, gene de Ramazan'da tutmadığı oruca denk gelmez." (Ben Dervişim Diyene)
- Elhamdülillah ki, Cenâb-ı Hakk, bildikleriyle amel edenlere bilmesi lâzım gelenleri öğretiveriyor. (Kırk Mektup)
- Namahremle fazla kibar konuşmak iyi değildir. (Nur Kandili)
- 'İnsanda kin oluştuğunda marifet kendini örter de gönülden göze yüzlerce perde iner.' (Küfür Fedaisi)
- Saçını başını düzeltmek için bile insana ayna lazımken çok daha önemli olan manevi dünyamızı bizlere yansıtan ayinelerden uzak olmak, ham ve güdük kalmaktır. Allah Teâlâ bizleri zikir ve şükür makamından ayırmasın. (Küfür Fedaisi)
- Ramazan her sene yepyeni bir insan inşa eder.tüm senenin isini,pasını,gafletini uyusuklugunu alır.bayram sabahiyla fitratini bulan insana gelecek Ramazan'a kadar istikamet çizer. (Senin Ramazan’ın Ramazan’ın İnsanı Güzelleştirmesine Dair)
- Oruç tutmak Allah'a yakınlıktır. Oruç, meleklere özenmek değildir, Allah'ın ahlakına bürünmeye iştiyaktır. Hiçbir oruçlu kendini meleğe benzetmek için oruç tutmaz ama böyle oruç tutan kullara melekler özenir ve gıpta ederler. (Senin Ramazan’ın Ramazan’ın İnsanı Güzelleştirmesine Dair)
- Bugün Müslümanların suistimal edilmesi, hizmet adı altında hâlâ kullanılması, din, kitap mukaddesat gibi ulvi değerler siper edilerek yanlışlıklara çanak tutulması hep bu ihmallerin ve zamanında yapılmayan tenkitlerin neticesinde olmuştur. Cemiyetteki hiçbir hadise bir anda vuku bulmaz. Bu vakıaların en az 25-30 senelik geçmişi ve daha evvelden atılmış tohumları vardır (Fatih Hatıratı)
- Bu âlemdeki saltanat senin gözünü kamaştırıyor ama bil ki kalp sultanlarının hükmü hâlâ adım adım icrâatına devam ediyor. (Aşkın Bir Noktası)
- Gayrıdan ümidi kes. Allah bes (kâfi), bâki heves. (Kırk Mektup)
- Bu aşk bir bahr-i ummandır Buna hadd ü kenar olmaz Delilim sırr-ı Kur’ân’dır Bunu bilende ar olmaz Süre geldik ezeliden Pirim Muhammed Ali’den Şerab-ı la-yezaliden İçenlerde humar olmaz Eğer âşık isen yâre Sakın aldanma ağyare Düş İbrahim gibi nare Bu gülşende yanar olmaz Kıyamazsan başa ü cane Uzak dur girme meydane Bu meydanda nice başlar Kesilir hiç sorar olmaz Hakk ile hak olanlara Kendi özün bilenlere Dost yolunda ölenlere Kan bahası dinar olmaz Bak şu Mansur’un işine Halkı üşürmüş başına Ene’l-Hakkın firaşına Düşenlere timar olmaz Seyfullah sözünde mesttir Şeyhinden aldığı desttir Divane-ra kalem nist’dir Ne söylese kanar olmaz. (Fatih Hatıratı)
- Hz.Mevlânâ; "..... Gam ve keder, kişiye ancak yaşadıklarının Allah'tan geldiğini unuttuğu zaman erişir. O hâlde sen âgâh ol, Rabb'ini unutma." (Küfür Fedaisi)
- Dervişlik yolu çok kolaydır, söz dinleyene. Pek zordur, söz dinlemeyene. (Huzur Defteri)
- “Sen şu kabristandan geçerken ibretle bak, oradaki herkes ‘yarın şu işleri yaparız.’ diye yaşadılar, fakat vaktinde iş yapanlar hariç hepsi, işlerini yapamadan ölüp gittiler.“ (Beyaz Mercan Siyah İnci)
- Genç Abdal herkesi mest olur sanma Her kurban derisi post olur sanma, Her yüze güleni dost olur sanma, İçi kâfir dışı Müslüman çoktur. (Küfür Fedaisi)
- Sen sen ol, Allah Teala sana bir kapı eşiği nasip ederse, Allah ve Resûlü' nün rızasından başka hiçbir şeyle meşgul olma. (Aşkın Bir Noktası)
- Bu sefer öyle bir gidiş gideceğim ki kimse izimin tozunu bulamayacak. (18 Beyit Dinle)
- “Sohbet kalp menşelidir ve kalp mahsülüdür. Sohbette manevi tohumlar ekilir, marifet güzellikleri devşirilir. İki mümin samimiyetle bir araya gelse, Mevlâ birinden birinin kalbine doğru, güzel ve parlak bir nur verir.” (Nur Kandili)