İçsel Devrim - Jiddu Krishnamurti Kitap özeti, konusu ve incelemesi
İçsel Devrim kimin eseri? İçsel Devrim kitabının yazarı kimdir? İçsel Devrim konusu ve anafikri nedir? İçsel Devrim kitabı ne anlatıyor? İçsel Devrim PDF indirme linki var mı? İçsel Devrim kitabının yazarı Jiddu Krishnamurti kimdir? İşte İçsel Devrim kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Jiddu Krishnamurti
Çevirmen: Orhan Düz
Yayın Evi: Omega Yayınları
İSBN: 9789754689211
Sayfa Sayısı: 250
İçsel Devrim Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
13 yaşındayken "dünya öğretmeni" seçilen Krishnamurti, hayatını dünyayı dolaşarak, insanlarla, yaşama ve dünyaya dair konuşarak geçirdi. Kendisine mesihlik yakıştırılmış olmasına rağmen bunu hiçbir zaman kabul etmedi. Onun için, karşılaştığı herkes başlı başına bir "birey"di. Bu nedenle öğretmekten çok paylaşmayı ilke edindi. Yine de dünya üzerindeki milyonlarca kişi ondan çok şey öğrendi.
Hiçbir kitap, hiçbir Gita, hiçbir Upanişad size kendinizi öğretemez. Aynı şekilde, hiçbir filozof, hiçbir profesör, hiçbir psikolog da size kendinizi öğretemez. Onların size öğretebileceği tek şey ne olduğunuz veya ne olmanız gerektiği hakkında kendi düşünceleridir. Bu ise onların görüşü, çıkarımı, algısıdır, sizin değil.
Asırlar boyunca başkalarının otoritesini, guruların otoritesini, geleneğinizin otoritesini kabullendiniz. İşte bu yüzden hiç enerjiniz yok; bu yüzden köreldiniz, duyarsızlaştınız; işte bu yüzden ikinci el insanlarsınız... Bu yüzden otorite sizi mahvetti; dinler yıktı sizi. Lütfen bu gerçeği görün. Bütün tapınak zillerine kulak verip tapınaklara gitseniz de aslında tapındığınız şey haz ve paradır.
(Tanıtım Bülteninden)
İçsel Devrim Alıntıları - Sözleri
- Özgürlük serbestlik değildir. Özgürlük insan zihninin sağlıklı, normal, mantıklı işlemesi için gereklidir.
- Sizler uyumlu, mantıklı , dengeli bir hayat sürmeye başlamadan, bu hayatı anlayıp yaşamadan, son moda çılgınlıkların peşinden koşuyor, biraz kefaret ödüyor, şarkı söylüyor, dans ediyor ve başka birtakım şeyler yapıyorsunuz.
- Birine inanmak son derece çocukça, çiğ bir tutumdur. Birine inanmak çok bayağı bir şeydir.
- Kalbinizde sevgi yoksa, kalbinizde para varsa, kalbinizde aldatma varsa, rekabetçi, acımasız, şiddete eğilimli biriyseniz gerçeğin karşıtı olan bir şeyi icat edersiniz.
- Zihninize çok dikkatli bakarsanız aklınızdan geçen tüm düşüncelerin geleceğe yönelik olduğunu görürsünüz
- "Sizin ahlakınız açgözlülük, düşmanlık, nefret, hırs, rekabet, saldırganca kazanmadan ibaret."
- Eğer gerçekten güzelliği, sevginin gerçek vasfını keşfetmek istiyorsanız, insanın ürettiği tüm erdemleri reddetmelisiniz
- Fikirle gerçekliğe ulaşamazsınız; inançlarla gerçekliğe erişemezsiniz. Gerçekliğin ne olduğunu keşfetmesi için zihnin tamamen boş olması gerekir. Ve zihniniz yoğun, hevesli ve özgür olmadığı sürece paylaşımda bulunamazsınız.
- Paylaşmak sizin beni dinlemeniz değil, birlikte bir şey yapmak demektir ve bunda büyük bir güzellik, müthiş bir sevgi yatar
- Eğer psikologların, analistlerin, din hocalarıınn ve din kitaplarının sizin hak kınızda söylediklerini takip ediyorsanız, kendinizi keşfetmiyor, başkalarının söylediklerini keşfediyorsunuz demektir.
- "Bütün hayatımız parçalanmış bir eylemden ibaret."
- Kendi kişisel gösterişiniz veya para kazanma hırsınız dışında her şeye karşı neden bu kadar vur dumduymaz, kayıtsız hale geldiniz?
- "Istıraptan kaçış olmadığında ıstırap sona erer."
- İnsan sahip olduğu muazzam enerjiyi nasıl kullanmalı? Soru bu, değil mi beyefendi? Siz onu çok güzel kullanıyorsunuz zaten, öyle değil mi? Birbirinizi öldürüyorsunuz, aldatıyorsunuz, enerjinizi hırs, açgözlülük, çatışma, şiddet, saldırganlık, bastırma, itaat için harcıyorsunuz. Siz bunu en güzel şekilde yapıyorsunuz zaten. Neden soruyorsunuz ki? Enerjinizi seksle, hazla, aya gitmekle, deniz altında yaşamakla, nefretle boşa harcamıyor musunuz? Yaptığınız şey bu değil mi? Bütün bunlar için bolca enerjiniz var ve hayatınızı kırk yıl işe giderek heba ediyorsunuz. Bunu bir düşünün.
- "Hakikat uzakta değildir. Şayet nasıl bakmanız gerektiğini bilirseniz hakikat burada, yanı başınızdadır. "
İçsel Devrim İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Bütün hayatımız parçalanmış bir eylemden ibaret. Bizler gerek dış dünyamızda gerekse iç dünyamızda parçalanmış insanlarız. Dünyada olup bitenlere bakarsanız bu parçalanmayı görürsünüz. (Hakan BURÇİN)
Büyük öğretmen: İnsanların düşünce zindanında haps olmaları okadar zoruna gitmişki bu olayı bir davaya dönüştürüp herkesi aydınlatmak istemesi beni mest etti. Başka insanların düşüncelerine ve kanunlarına uymak zorunluluğuna karşı koyan bir eser. Düşünce özgürlüğünü bapıra bağıra her eserinde ortaya koyuyor düzelmiyeceğini bile bile hayatını bu uğurda kurban etmiş saygı deyer büyük öğretmen (Muhammed hüseyin coşkun)
Bana göre; bugüne kadar okuduğum en karmaşık ,en saçma kitapların başında geliyor. söyledikleriyle çelişen bir sürü kelime israfı var. Ruhumu bu kadar sıkan,okuma iç güdümü budenle körerten bir kitap görmedim nasıl olur da bu yazar 13 yaşında dünya öğretmeni unvanı verilmiş aklım almıyor... (Uğur Akdemir)
İçsel Devrim PDF indirme linki var mı?
Jiddu Krishnamurti - İçsel Devrim kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de İçsel Devrim PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Jiddu Krishnamurti Kimdir?
Yaşamı ve öğretileri 20. yüzyılın büyük bir bölümüne yayılan J. Krishnamurti, pek çok insan tarafından modern zamanlarda insan bilincini en derinden etkileyen biri olarak görülüyor. Bilge, filozof ve düşünür olarak dünyanın dört bir yanında entelektüel olanı olmayanı, yaşlısı genci ile milyonların yaşamına ışık tuttu. Bütün dinleri aşan bir yaşam biçimine işaret ederek, dine yeni bir anlam ve içerik getirdi. Çağdaş toplumun sorunlarıyla korkusuzca yüzleşip, insan zihninin işleyişini bilimsel bir şaşmazlıkla analiz etti. Tek düşüncesinin "insanı mutlak ve koşulsuz olarak özgür kılmak" olduğunu ilan ederek, insanı bencillik ve acının derin şartlanmasından özgürleştirme yoluna koyuldu.
Jiddu Krishnamurti Kitapları - Eserleri
- Bilinenden Kurtulmak
- Yeni Bir Yaşam
- Bunları Düşün
- Aşk, Seks ve Namus
- İçsel Devrim
- Farkındalığın Işığı
- Sen Dünyasın
- Zihinsel Kurtuluş
- İç Özgürlük
- İlk ve Son Özgürlük
- İnsan Olmak
- Sevgi ve Yalnızlık Üzerine
- Korku Üzerine
- Eğitim ve Yaşamın Anlamı
- Bilinmeyene Açık Olmak - Korku Sorunu - Güvenlik Diye Bir Şey Var mı?
- Kendimize Dair
- Niçin Eğitiliyoruz?
- Yaşam Kitabı
- Dünya Bunalımda
- Özgürlük Üzerine
- Zihin ve Düşünce Üzerine
- Nedir Problem Dediğimiz? -Çatışmasız Yaşamak-Acının Sonu
- Yaşamak ve Ölmek Üzerine
- Hakikat Üzerine
- İlişki Üzerine
- Tanrı Üzerine
- Eğitim Üzerine Mektuplar
- Birey ve Toplum
- Yaşamla Buluşmak
- Kendini Değiştirmek Dünyayı Değiştirmek
- Büyük Özgürlük
- Kartalın Uçuşu
- Düşünce Ağları
- Yaşam Üzerine Yorumlamalar Cilt 1
- Öğrenme Ve Bilgi Üzerine
- Kendini Bilmek - İlişki Üzerine - Hazzını Öğrenmek
- Çatışma Üzerine
- Huzura ve Barışa Doğru
- Doğa ve Çevre Üzerine
- Yaşam Kitabı
- Hayatınızla Ne Yapmak İstiyorsunuz?
- Hiçbir Şeyi Sorun Etme
- Zamanın Sonu
- Krishnamurti’nin Günlüğü
- İç Özgürlük
- Öğrenme Ateşi
- Yaşam Üzerine Yorumlamalar Cilt 2
- Zihnin Uyanışı
- Tam Bilinçlilik / Tam Yaşam
- Şiddetin Ötesi
- İnsanlığın Öyküsü Sensin
- Doğru Meslek Üzerine
- İnsanlık Değişebilir mi?
- Krishnamurti'nin Not Defteri
- Düşüncenin Sınırları
- Krishnamurti'den Kendisine Son Günlüğü
Jiddu Krishnamurti Alıntıları - Sözleri
- Bizler neden psikolojik olarak başka bir şeye bağlıyız? Açıkçası kendi içimizde yetersiz, yoksul ve boş olduğumuz için. Kendi içimizde oldukça yalnızız ve bu yalnızlık, bu boşluk, bu fevkalade içsel yoksulluk ve kendini dışa kapatma bizi bir kişiye, bilgiye, mala mülke, fikre ve bizim gözümüzde gerekli olan diğer pek çok şeye bağlı kılıyor. (Kendimize Dair)
- "Dışarı çıkıp kendi başınıza yürüdünüz mü hiç.? Tek başına dışarı çıkmak, elinde kitap, yanında bir arkadaş olmadan, kendi başına bir ağacın altına oturmak ve bir yaprağın düşüşünü seyretmek, suyun şıpırtısını, balıkçının şarkısını dinlemek, bir kuşun, zihninizin mekanında birbirini kovalayan düşüncelerinizin uçuşunu izlemek çok önemlidir..." (Bunları Düşün)
- Aşkın ve sevecenliğin, kurnaz bir düşüncede var olmayan, kendi bilgeliği vardır. (Aşk, Seks ve Namus)
- Bilgi bağımlılığı diğer bağımlılıklar gibidir; insana boşluk, yalnızlık, hüsran ve hiçbir şey olamama korkusundan kaçış sağlar. Bilginin ışığı, altında zihnin nüfuz edemeyeceği bir karanlığın yatmakta olduğu narin bir sığınaktır. Zihin bu bilinmeyenden korkar ve bilgiye, teorilere, umutlara, hayal gücüne kaçar. Bu kadar fazla bilgi, bilinmeyenin anlaşılmasının önünde engeldir. (Yaşam Üzerine Yorumlamalar Cilt 1)
- Lise veya üniversiteden ayrıldığımızda, çoğumuz öğrenmeyi bitirdiğimiz zannıyla kitapları bir kenara bırakırız; bazıları ise düşünmeyi daha ileri taşıma eğilimiyle başkalannın söylediklerini okumaya ve sindirmeye devam eder, bilgiye bağımlı olurlar. Başarı ve egemenlik için bilgi ya da tekniğe tapınma olduğu sürece, zalim bir yanş, düşmanlık ve hiç bitmeyen bir ekmek kavgası olacaktır. (Eğitim ve Yaşamın Anlamı)
- Özgürlük serbestlik değildir. Özgürlük insan zihninin sağlıklı, normal, mantıklı işlemesi için gereklidir. (İçsel Devrim)
- Özgürlükten yoksun ortamda kurnazlık zekanın yerine geçer. Kurnazlık yolları her zaman karmaşık ve yıkıcıdır. (Yaşam Üzerine Yorumlamalar Cilt 2)
- “Çünkü eğitim sistemi ; onaylama, yargılama,kıyaslama üzerine kurulu, işte sorunun kaynağı! (Nedir Problem Dediğimiz? -Çatışmasız Yaşamak-Acının Sonu)
- -çünkü kendimizle ilgili olan şeyleri başkalarının düşüncelerine göre öğrenirsek kendimizi değil, onları tanımış oluruz- (Bilinenden Kurtulmak)
- Kontrol ve yüzeysel bir disiplin doğru yol değildir, disiplinsiz bir hayatın da değeri yoktur. (Bilinenden Kurtulmak)
- Bir birey olarak değil, bir insan olarak toplumu değiştirebilirsiniz . (Aşk, Seks ve Namus)
- Hazza eriştiğinizde onunla birlikte korku da olmalı; onu kaybetme korkusu. tanrı'nın var olup olmadığı inancından haz alıyor ve ona tutunuyorsunuz. Birisi bu inancı sorguladığında korkuyor ve bu yüzden de düşmanca bir tavır takınıyorsunuz. (Niçin Eğitiliyoruz?)
- Korkmadığınız zaman zekisinizdir. Peki, ne zaman korkarsınız? Başkalarının sizin hakkınızda ne söylediğini veya anne babanızın ne diyeceğini kafanıza takarsanız korkuya davetiye çıkarırsınız (Yeni Bir Yaşam)
- Ölümün ne olduğunu bulmanız için, sorunlarıyla birlikte yaşayan sizler ve ölüm arasında bir uzaklık olmamalıdır; siz henüz uyanıkken, henüz ölmemişken, ölümün önemini anlamalı ve onunla birlikte yaşamalısınız. Ölüm dediğimiz şey, bildiğiniz her şeyin sonudur. Bedeniniz, zihniniz, işiniz, tutkularınız, oluşturduğunuz şeyler, yapmak istediğiniz şeyler, bitirmediğiniz şeyler, bitirmeye çalıştığınız şeyler ölüm geldiğinde bütün bunların bir sonu vardır. Gerçek budur—son. Bundan sonra ne olduğu çok başka bir konudur. Bu önemli değildir, çünkü eğer korku yoksa, daha sonra ne olduğunu sorgulamazsınız. O zaman ölüm olağanüstü, sadistçe, anormal ya da sağlıksız olmayan bir şeye dönüşür, çünkü ölüm bilinmeyen bir şeydir ve bilinmeyende son derece büyük bir güzellik vardır. (Yaşamak ve Ölmek Üzerine)
- Olmanız gerektiğini düşündüğünüz şeye göre hareket ettiğiniz zaman gerçekte olduğunuz şey değilsinizdir. (Bilinenden Kurtulmak)
- Acaba insan, dinlerken kullandığı tüm elekleri bir kenara koyabilir ve gerçekten dinleyebilir mi? (Yaşam Kitabı)
- Birine inanmak son derece çocukça, çiğ bir tutumdur. Birine inanmak çok bayağı bir şeydir. (İçsel Devrim)
- “Hiç kuşkusuz, devrim olmalı ama belli bir ideolojiye veya şablona göre değil. Eğer o bir ideolojiye veya şablona göre olursa devrim olmaz, sadece geçmişin devamı olur; yeni bir fikirle özdeşleşme olur ve dolayısıyla belli bir yapıya süreklilik kazandırır ve bu da kesinlikle devrim değildir.” (Kendimize Dair)
- "Eğer ben bir bilim insanıysam, çalışmam, matematik bilgisine sahip olmam, daha önce söylenen her şeyi bilmem, muazzam bir bilgi birikimine sahip oImam gerekir. Hafızamın boyutlarının yükselmesi, güçlenmesi ve genişlemesi gerekir. Ama böyle bir hafıza, böyle bir bilgi aslıda daha fazla keşfetmeyi engeller. Ben ancak bilgi birikimimin tümünü unutabilir, sonradan kullanılabilecek olan edindiğim tüm bilgileri elimin tersiyle bir kenara itebilirsem, ancak o zaman yeni bir şey bulabilirim. Geçmişin yükü, biIginin yükü omuzlarımdayken yeni hiçbir şey bulamam ve bu apaçık bir psikolojik gerçektir." (Zihinsel Kurtuluş)
- Hakikati keşfetmek, gelenekten kopmayı gerektirir ki bu tüm korkulardan kurtulmak demektir. (Bunları Düşün)