İlahi Komedya - Cennet - Dante Alighieri Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

İlahi Komedya - Cennet kimin eseri? İlahi Komedya - Cennet kitabının yazarı kimdir? İlahi Komedya - Cennet konusu ve anafikri nedir? İlahi Komedya - Cennet kitabı ne anlatıyor? İlahi Komedya - Cennet PDF indirme linki var mı? İlahi Komedya - Cennet kitabının yazarı Dante Alighieri kimdir? İşte İlahi Komedya - Cennet kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Dante Alighieri

Çevirmen: Feridun Timur

Yayın Evi: Altın Kitaplar

İSBN: 9789752118966

Sayfa Sayısı: 216

İlahi Komedya - Cennet Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Dünya edebiyatının en büyük başyapıtlarından biri olan İlahi Komedya üç bölümden oluşur: Cehennem, Araf ve Cennet. Dante Alighieri, hiçbir zaman sevgili Floransa'sına dönemediği o meşum sürgün yıllarında yazdığı ve öteki dünyaya yaptığı düşsel geziyi anlattığı bu eserinde genç yaşında kaybettiği biricik aşkı Beatrice'sini ararken, bir yandan tanrısal düzenin gizlerini, bir yandan da antik çağların ezoterik sırlarını çözmeye çalışır. Elinizdeki kitap, Dante'nin Cennet'e yaptığı yolculuğun öyküsüdür.

Cennet, ilk yedi katı iç içe geçmiş yedi gökten oluşan, on katlı, kâinatın tümünü saran, ötesi olmayan en yüce yapıdır. Maddeden tamamen arıdır. Yalnızca duyularla algılanır, çünkü saf ışığın sarıp sarmaladığı, zaman mefhumunun olmadığı bir dünyadır. Dante'ye Cennet yolculuğunda Araf'ın tepesinde Vergilius'un yerini alan Beatrice eşlik eder. Şair ilk yedi katı geçip de sekizinci ve dokuzuncu katlara geldiğinde bu yolculuk boyunca neden sürekli olarak tarihi şahsiyetleri gördüğünü öğrenir. Bu tanrısal bir sırdır ve ancak ahlak ve erdem sahibi inanlı kimselere bahşedilmiş ruhsal bir taçlandırmadır. Ve son kata ulaştığında ise çiçekli iki sahil arasında süzülen bir ışık nehriyle karşılaşır. Burası ezeliyetin ve ebediyetin sahibi Tanrı'nın katı, sonsuz ışığın kaynağı arşıâlâdır.

On dört yılda tamamlanan, iki asır boyunca sayısız defa elyazmaları halinde çoğaltılıp matbaanın icadından beri de aralıksız olarak basılıp bilinen bütün yazılı dillere çevrilen Cennet, Dante'nin de söylediği gibi, "Hem yerin hem göğün elinden çıkmış kutsal bir manzumedir."

İlahi Komedya - Cennet Alıntıları - Sözleri

  • "Hayalden yana olduğu kadar, sözden yana da çok zengin olsam, yine de güzelliğinin binde birini bile anlatmaya cesaret edemem."
  • Haydi söyle, ruhun neyin özlemini çekmekte
  • "Haydi söyle ruhun neyin özlemini çekmekte."
  • ...insanlar uyumasa bile düş görmekte...
  • Ey sabır, bütün bu şeylere göz yumman için, sen ne kadar tahammüllüsün!
  • İnsanların yüreğinde iyilik yeşeriyor, ama sürekli yağan yağmur erikleri çürütüyor.
  • Değişik erdemler, döndürdükleri değerli nesneyle değişik biçimde kaynaşırlar, tıpkı yaşamın sizinle kaynaşması gibi.
  • Görüntülerini bana burada gösteren derin nesneler, öyle gizlidir ki aşağıdakilerin gözlerine, bunların yeryüzündeki varlıkları büyük umudun dayandığı inanca yansır yalnızca; inanç töz adını alır bu nedenle. Gözle göremediğimiz kesimlerde ise akıl yürütmemiz gerekir, bu nedenle inanca kanıt adı verilir.
  • Gökte olduğunu unuttun mu? Göğün baştan başa kutsal olduğunu, ne yaparsa iyi olduğunu unuttun mu?
  • Şayet kötü idare, ki sıkıntı verir hep tebaası olan halklara...
  • Ey ölümlüler, verdiğiniz sözü hafife almayın: tutun sözünüzü
  • Ah, sözcükler öyle yetersiz, öyle güçsüz ki gördüklerimi söylemeye! Aklımda kalanlar ise neredeyse hiç, gördüklerime göre.
  • En sevdiğin ne varsa hepsini bırakacaksın; bunun, gurbet yayının attığı ilk ok olduğunu anlayacaksın. Başkasının ekmeğinin ne denli tuzlu, başkasının merdiveninden çıkmanın ne denli zor olduğunu göreceksin. Omuzlarına en büyük yükü de, bu vadiye düşerken sana eşlik edecek budala sürüsü bindirecek; değer bilmez, inançsız bu kötü kişiler sana kötülük edecekler; ama çok geçmeyecek senin değil, onların yüzü kıpkırmızı kesecek. Onların yaptıkları, aptallıklarını gösterecek; kendi başına davranışın sana güzellikler verecek.
  • ve bunca yıldızın güzelleştirdiği gökyüzü, kendisine can veren derin akıldan alır görüntüsünü ve sonra olur onun mührü.
  • İşittiğimi iyice anlıyorum; fakat Tanrı kurtuluşumuz için acaba neden bir tek çareye başvurdu, işte bunun sırrını çözemiyorum.

İlahi Komedya - Cennet İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Bilerek ve isteyerek Cennet'ten başladım okumaya. Bu fantastik geziyi gayet de güzel anladım. Benim için yorucu bir okuma olmadı. Cennet, insanın nihayi hedefi, ulaşması gereken en üst nokta olarak bilinsede herkesin kafasındaki cennet farklı olabilir. - Dikkat biraz spoiler olabilir bundan sonra - Biz bu kitapta Dante'nin cennetini gözlemledik ve en mühim konu, her yaratılan gibi o da tanrıyı görme arzusuyla yanıp tutuşuyor ve tanrıyla görüşmek için araya şefaatçi rolünde Meryem'i sokuyor. Bu tuhafıma gitmedi doğrusu çünkü hristiyanlıkta bu var. - teslis - Klişe bir cümle söyleyim, sevdiğin yanındaysa o yer senin cennetindir. Kitabın özetidir. Sevgiler Dante, belki görüşürüz. (ilknur)

Cenneti fevkalade anlatır diye ummuştum. Malzemesi sağlam bir kere. Olmadı Dante. Madem herkes için yazıyorsun Cennet'i sadece kendi Cenentini sevdiğin kadınla gezilerini yazmayacaktın. (Seren ÖZDEMİR)

Sonunda üç kitabı birden (Cehennem/ Araf/ Cennet) okumuş bulunuyorum. Bir ölümlünün tamamen hayal gücü ile ahirete yolculuk yapması fikrine daha en başından hayran olduğumu belirtmiştim. Cehennemi, azapları ve günahkarları betimlemesi en çok sevdiğim kısım oldu. Kitabın bir de romantik bir boyutu var ki bu da Dante' nin Beatrice' e olan aşkı. Kadına olan tutkusu nasıl bir boyut kazanmış ki ona reva gördüğü konum Cennet'in en yüksek mertebelerinden biri. Bununla da kalmayıp kendini yoldan sapmış biri gibi nitelerken yol göstericisi olarak yine Beatrice' i seçmiştir. Kitabın hayran olduğum bir diğer kısmı ise Papalık ve Kilise'nin yanlışlarının eleştirilmesi, yoldan çıkmışları tenkit etmesi için Dante'nin Azizler tarafından görevlendirilmesi. Öte yandan zorlandığım kısımlar ise; mitolojik kavramların sıklıkla geçmesi, İtalya' nın 1200-1300 lü yıllardaki karışık siyasi durumu ve özel isimlerin çokluğuydu. Hatta uzun zaman sonra okuduğum en ağır kitaplardan biriydi diyebilirim. (verve)

İlahi Komedya - Cennet PDF indirme linki var mı?

Dante Alighieri - İlahi Komedya - Cennet kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de İlahi Komedya - Cennet PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Dante Alighieri Kimdir?

Dante Alighieri (Mayıs-Haziran 1265, Floransa - 14 Eylül 1321, Ravenna) İtalyan ozan ve politikacı. En bilinen eseri, Ahirete yapılan bir yolculuğu anlattığı İlahi Komedya`dır (La Divina Commedia). Bu eser Cehennem, Araf ve Cennet isimlerinde üç ciltten oluşmuştur. Dünya edebiyat tarihinin en büyük eserlerinden biri kabul edildiği gibi, modern İtalyanca`nın da temelini oluşturur... Domenico di Michelino (1465): Dante ve kitabı, Floransa Modern Avrupa ve İtalya için önemli bir figürdür ve İtalya'daki metal 2 euro'ların tura tarafında Dante'nin resmi vardır... Dante denince ilk akla gelen isim belki de onun sonsuz bir aşk ile bağlandığı Beatrice'dir (Türkçe okunuşu: Beatris). Dante'nin çocukluğu ve gençliği hakkında çok az bilgiye sahip olunsa da, şairin dokuz yaşındayken kendisinden bir yaş küçük Beatrice'ye aşık olduğu kesin olarak bilinmektedir. Komşuları Floransa'lı şövalyelerden olan Folco di Ricovero de' Portinari'nin kızı Beatrice ile komşularının evindeki bir eğlence sırasında tanışmıştı. Tanıştığı ilk andan beri Dante Beatrice'e büyük bir tutkuyla bağlandı. Beatrice ile ikinci kez karşılaştığında on sekiz yaşındaydı, bu ikinci karşılaşmadan sonra Beatrice'e olan sevgisi daha da derinleşti. Beatrice'e olan aşkı yazımını ve şiire olan bakış açısını büyük oranda etkileyecekti; İlahi Komedya'nın tohumlarını atan belki de Beatrice'ye olan aşkıydı. Dante aşkından sevgilisine hiçbir zaman söz etmemiştir, nitekim 1288 yılında Beatrice Floransa'lı şövalyelerden Simone dei Burdi ile evlendi. Fakat Beatrice evliliğinden sadece iki sene sonra, 1290'da, yirmi dört yaşında öldü. Beatrice'nin ölümünden sonra Dante çalışmalarına daha sıkı sarılmış, Latin edebiyatı ve felsefeye kendisini adamıştır. Kuşkusuz Beatrice'nin ölümü Dante için büyük bir şoktu ve yazarın yazım hayatını da fazlasıyla etkiledi. Beatrice'nin çok genç bir yaşta ölmesi, Dante'nin onu ölümsüzleştirmesine yol açmış, fikriyatında Beatrice'ye maddi, ölümlü ve insani bir görünümden ziyade manevi, ölümsüz ve ilahi bir görünüm vermesine neden olmuştur.

Dante Alighieri Kitapları - Eserleri

  • İlahi Komedya
  • İlahi Komedya - Cehennem
  • İlahi Komedya
  • İlahi Komedya - Cennet
  • Yeni Hayat
  • İlahi Komedya
  • Rime - Şiirler
  • Monarşi
  • Ziyafet
  • Love Poems

Dante Alighieri Alıntıları - Sözleri

  • İnsanların yüreğinde iyilik yeşeriyor, ama sürekli yağan yağmur erikleri çürütüyor. (İlahi Komedya - Cennet)
  • "Ruh sevmek için yaratılmıştır." (İlahi Komedya)
  • "Sevilmeyen kişi, kendisi severken benzersiz bir acı taşır yüreğinde." (Rime - Şiirler)
  • "Geçmişteki mutluluğu anımsamak kadar büyük acı yoktur." (İlahi Komedya)
  • Geçmişteki mutluluğu anımsamak kadar büyük acı yoktur. (İlahi Komedya)
  • Günahlarım korkunçtu; ama sonsuz bağışlayıcının kolları uzundu, başvuran herkesi bağrına basıyordu. (İlahi Komedya)
  • “Mutlu günleri anmak acı günlerde, inan ki acıların en büyüğü.” (s.67) (İlahi Komedya)
  • "Ey buradan içeri girenler, her türlü ümidi geride bırakın" ("Lasciate ogni speranza voi ch'entrate"). Cehennem ümidin olmadığı yerdir. Hiçbir ümidin kalmaması, hayatta cehennemi yaşamaya denktir. " (İlahi Komedya)
  • ... Yalnızca bizim algımızı aşmıyordu gördüğüm güzellik, Sanırım onu yalnızca yaratıcısı anlıyordu. (İlahi Komedya)
  • ...yani hiç felsefe çalışmamış biri hakiki felsefe bilgisine uzun zaman felsefe çalışmış ve yanlış kavramlara aşina olmuş birinden daha basit ve kusursuz bir şekilde sahip olur. (Monarşi)
  • Gökte olduğunu unuttun mu? Göğün baştan başa kutsal olduğunu, ne yaparsa iyi olduğunu unuttun mu? (İlahi Komedya - Cennet)
  • Aslınızı düşünün isterseniz; hayvanlar gibi yaşamak için dünyaya gelmediniz... (İlahi Komedya - Cehennem)
  • En sevdiğin ne varsa hepsini bırakacaksın; bunun, gurbet yayının attığı ilk ok olduğunu anlayacaksın. Başkasının ekmeğinin ne denli tuzlu, başkasının merdiveninden çıkmanın ne denli zor olduğunu göreceksin. Omuzlarına en büyük yükü de, bu vadiye düşerken sana eşlik edecek budala sürüsü bindirecek; değer bilmez, inançsız bu kötü kişiler sana kötülük edecekler; ama çok geçmeyecek senin değil, onların yüzü kıpkırmızı kesecek. Onların yaptıkları, aptallıklarını gösterecek; kendi başına davranışın sana güzellikler verecek. (İlahi Komedya - Cennet)
  • .., tüm günahların başında bir sevgi bozukluğu vardır. Sevgi tüm erdemlerin başı olduğu gibi, tüm kötülüklerin de kaynağıdır. (İlahi Komedya - Cehennem)
  • Ne yapıyorsun ölmekte olan bu bedenin içinde (Rime - Şiirler)
  • "Haydi söyle ruhun neyin özlemini çekmekte." (İlahi Komedya - Cennet)
  • Şimdi işlediğim günahtan, mademki arındırıyorsun beni, bil ki çok söz vermek, az yerine getirmek, sağlam kılar yerini. (İlahi Komedya - Cehennem)
  • Herkes kendini yargılarken sahtekar tacirlere benzediğinden,onun alırken farklı satarken farklı tarttığı gibi,kendi yaptığı kötü şeyleri az,iyi şeyleri fazla tartmaya çalışır. (Ziyafet)
  • Bütün yetiler mutluluğa yönelirken, diğerlerini yönlendiren ve onlara yol gösteren zihinsel yetidir; aksi halde mutluluk elde edilemez. (Monarşi)
  • chi non è amato, s'elli è amadore, che 'n cor porti dolor senza paraggio. ''Sevilmeyen kişi, kendisi severken benzersiz bir acı taşır yüreğinde.'' (Rime - Şiirler)