İnsan ve Sembolleri - Carl Gustav Jung Kitap özeti, konusu ve incelemesi
İnsan ve Sembolleri kimin eseri? İnsan ve Sembolleri kitabının yazarı kimdir? İnsan ve Sembolleri konusu ve anafikri nedir? İnsan ve Sembolleri kitabı ne anlatıyor? İnsan ve Sembolleri PDF indirme linki var mı? İnsan ve Sembolleri kitabının yazarı Carl Gustav Jung kimdir? İşte İnsan ve Sembolleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Carl Gustav Jung
Çevirmen: Mukaddes İlgün
Yayın Evi: Kabalcı Yayınevi
İSBN: 9786059872133
Sayfa Sayısı: 321
İnsan ve Sembolleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
"İnsan ve Sembolleri"nin araştırılması aslından insanın kendi bilinçdışıyla ilşkisinin araştırılması demektir. Dahası Jung'un bilinçdışı görüşünde bilinçdışı, bilincin büyük kılavuzu, dostu ve akıl hocası odluğu için bu kitap en doğrudan kavramlarla insanların ve onların spiritüel problemleri ile ilgilenir. Bilinçdışını biliriz ve onunla (iki yönlü bir şekilde) temelde rüyalarla iletişim kurarız; bu kitapta (hepsinden çok Jung'un kendi bölümünde) bireyin yaşamında rüya görmenin önemine büyük bir vurgu yapıldığını göreceksiniz. - John Freeman
İnsan ve Sembolleri Alıntıları - Sözleri
- Zaman, kıyısı olmayan bir ırmaktır...
- Psikologlar deneyimlerine dayanarak, birçok doğa bilimcisi ve filozof aksini savunduğu sırada, bilinçdışı bir psikenin var olduğunu kabul etmişlerdir. Bu sırada filozoflar saflıkla, böyle bir oluşumu kabul etmenin, bir bireyde iki öznenin, daha açık deyimle iki kişiliğin varlığını kabul etmek olacağını düşünmekteydiler. Aslında bu, tam da bu demektir; çok doğru! Çağdaş birçok insan böyle ikiye bölünmüş bir kişilikten mustariptir. Bu hiç de patolojik bir semptom değildir. Sadece nörotiklerde değil, başka herkeste de gözlenebilen bir gerçektir. Kendine ilişkin genel bir bilinçsizlik, hiç kuşkusuz ki bütün insanlığın ortak mirasıdır.
- " Insan, bir yerlerde varlığının en derininde nereye gitmesi , ne yapması gerektiğini çok iyi bilir. Ancak bazen 'Ben" dediğimiz soytarı öyle bir gürültü çıkarır ki içimizdeki sesi duyamayız.."
- "Modern insan kendisini 'batıl inanç'lardan kurtarmıştır. (ya da öyle olduğuna inanmaktadır) ama bu sırada manevi değerlerini de tehlikeli biçimde yitirmiştir. Ahlâkî ve manevi geleneği yıkılmıştır.."
- Birçok kimsenin akıllarını hiç kullanmayışları, kullandıklarında da şaşılacak kadar budalaca kullanışları beni hep etkilemiştir. [["Ne yani, evrim ile kendi kendimize mi oluştuk!", "Ne yani o yılda Ay'a mı gittiler" ile; "adamın biri binlerce yıl yaşayıp uçan tahtla gezinmiş", "piramitleri uzaylılar icat etti", "bili geytıs robot icat etti birkaç mg sıvı ile bizi robotlaştırabiliyor" söylemlerine inananların aynı olması ise beni şaşırtmıyor.]]
- “O gelişirken ne yoluna bir kaya çıkınca kızar ne de böyle engelleri nasıl aşabileceği üzerine planlar yapmakla uğraşır. Sadece sağa mı sola mı büyüyeceğini, dirence karşı nasıl zorlayacağını yoksa ondan uzaklaşması mı gerektiğini hissetmeye çalışır. Bu nasıl işleyeceğini, ne yöne gideceğini kimsenin bilemeyeceği saf bir yaratıcı uğraştır. Bu yöneltici dürtüler egodan değil, ruhun bütünlüğünden, selften gelir. Biz de bir ağaç gibi kendimizi, bu belli belirsiz, gene de tümümüze egemen olacak kadar güçlü olan güdüye, derinlerden gelen biricik ve yaratıcı gerçekleşme güdüsüne bırakmalıyız. Bu sırada bir başkasını taklit etmek de işe yaramaz, çünkü herkesin yerne getireceği görev, dolduracağı yer kendisinindir, bunu bir başkası bilemez. Gerçi insanoğlunun sorunlarının çoğu birbirinin benzeridir ama asla tıpkısı değildir. Çam ağaçları da birbirlerine çok benzerler, yoksa onları çam olarak adlandıramazdık; ama hiçbiri öbürünün aynı değildir. Bu aynılık ve farklılık etmenlerinden ötürü bireyleşme sürecindeki varyasyonları özetlemek de olanaksızdır. Gerçek olan herkesin farklı, yalnız kendisine özgü biricik bir şey olma zorunluluğudur.”
- Zaman, kıyısı olmayan bir ırmaktır...
- "Insan bir anlamı olduğuna inandığı sürece dayanılmaz acılara katlanabilir.."
- Yerliler her sabah şafak sökerken kulübelerinden ayrılıyor, avuçlarının içine hohluyor ya da tükürüyor, sonra da avuçlarını güneşin ilk ışıklarına doğru uzatıyorlardı. Sanki soluklarını ya da tükürüklerini yükselen tanrıya -munguya sunuyor gibiydiler..... Kendilerine bu ayinin anlamını ve neden yaptıklarını sorduğumda şaşırdılar ve yalnızca “Her zaman böyle yaparız. Güneş doğarken hep böyle yapılır” demekle yetindiler.... Goethe’nin Faust’u büyük bir isabetle “Im Anfang war die Tat ( Başlangıçta fiil vardı.)” der. “Fiiller” icat edilmedi, yapıldı; oysa düşünceler insanın oldukça geç bir keşfidir. İnsan önce bilinçsiz faktörlerde yapıp etmeye yönelmiş, bundan çok uzun zaman sonra onu harekete geçiren nedenler üzerinde düşünmeye başlamıştı.
- Gurur yeterince inatçı olduğunda hafıza boyun eğer.
- “Bir araba veya trende dışarı bakmadan yolculuk ediyorsam hareket halinde olduğumu fark etmemi sağlayacak olan yalnızca durmalar, kalkmalar ve ani dönüşlerdir.”
- Akıllarını kullanan insanlar düşünen yani düşünsel yetilerini kendilerini insanlara ve şartlara adapte etmek için kullanan insanlardı ve aynı ölçüde akıllı ama düşünemeyen insanlar yollarını duygularıyla arayıp bulan insanlardı.
- Her insandaki ruh içi gerçeğin sonuçta gizli bir ereğe yönelişi vardır, bu kendini gerçekleştirebilmektir. Bu da her bireyin varoluşunun yaşamda kalmak, türün sürmesi, cinsellik, açlık ya da ölüm dürtüsü gibi herhangi bir amaç düzeneğiyle açıklanamayacağı, bunun yerine ve bundan daha öteye kendinde bulunan bir insanlığın sunumuna yaradığı ve ancak kendi gerçeğimizin bir kez olsun algılanmasıyla bu "insan"ın kurtulabileceği demektir. "Denize akan, ulaştıklarında içine dalan, o zaman kendi adlarını ve varlıklarını yitiren, ondan sonra yalnız denizden söz edilebilen ırmaklar gibi seyirci olanın (egonun) parçaları da Puruşa'ya vardıklarında onun içinde adlarını, varlıklarını yitirip giderler. Ondan sonra yalnız Puruşa'dan söz edilir ve o (insan) ayrılamaz ve ölümsüz olur." Egonun dış dünyaya yöneüşi, konudan konuya acele eden algılamaları, nesneden nesneye atılan dilekleri "Ulu Adam'ın gerçekleşmesiyle çekip giderler."
İnsan ve Sembolleri İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Jung Okumaları: Jung Psikoloji okumalarına başladığımda ilk okuduğum kitap. Carl Gustav Jung'un Analitik Psikoloji kavramlarını anlamak için güzel kaynak bir kitap. (Huriye Kılınç)
Bu kitap hakkında öncelikle şunu belirtmeliyim ki temel bir psikoloji bilgisi gerektiren akademik bir kitap. Freund ile görüş ayrılığı yaşayan bir bilim insani olan Dr jung, bu kitabında 80.000 in üzerinde rüya yorumlamış biri olarak ( tabiki profesyonel olarak) ve birikimlerini, bazen vaka örneklerine de yer vererek anlatmış. Kitabi odaklanarak, bir ders kitabı gibi not çıkarılarak kavramlar arastirilarak ve eleştirel bakış açısı ile okunmasini tavsiye ederim. Görülen bir rüyada insanlık tarihinin izlerini, sanatı, hayatımızdaki arketipleri analiz ediyor. Genel kültür olarak güzel bilgileri bulundurmasıyla beraber kitabi okurken ruyalariniza daha dikkat ediyorsunuz, bir nevi içsel yolculuğa başlamak için güzel bir yol arkadaşı bence. Kitaptaki bilgiler görsellerle de desteklenmiş, dili agir gelse de ve ufak punto tercih edilse de bu resimler rahatlattı açıkçası yoksa gözüm korkmadı değil:) .Dr jung da en sevdiğim sloganvari söylemlere yer vermemesi. Her zaman temellendirerek ve olabildiğince net anlatmaya özen göstermiş. Zor ve zaman alan bir kitap olsa da bence 'kitap gibi kitap' yani okuyunca elinizde aklınızda birşeyler bırakıyor. Bu çok güzel. Şimdiden okumayı düşünenlere iyi okumalar dilerim :)) (pınar)
Yaklaşık üçte birini Jung'un yazdığı bu kitapta psikoloji, mitoloji ve sanat iç içe geçmiş halde. Okuru adeta bir labirente sokuyor ve çıkış yolunu bilmesine hatta göstermesine rağmen olası tüm yolları neden sonuç ilişkisiyle, kolektif bilinç ile harmanlayarak muhteşem bir yolculuğa çıkarıyor. Jung'un psikolojiye olan katkılarını yadsıyamayacağınız bu kitabı da çok seveceğinize eminim. (Melisa Parlak)
İnsan ve Sembolleri PDF indirme linki var mı?
Carl Gustav Jung - İnsan ve Sembolleri kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de İnsan ve Sembolleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Carl Gustav Jung Kimdir?
Carl Gustav Jung. (d. 26 Temmuz 1875 Kesswil, Thurgau, İsviçre. ö. 6 Haziran 1961 Küsnacht ZH, Zürih, İsviçre). İsviçreli psikiyatr, analitik psikolojinin kurucusu. Derinlik psikolojisinin üç büyük kurucusundan birisi.
Basel Üniversitesi'nde tıp profesörü olan büyükbabasının adını taşıyan Carl Gustav Jung İsviçreli bir papazın oğludur. 1895 yılında Basel'de tıp eğitimi almaya başladı ve 1900 yılında Eugen Bleuler'in asistanı olarak Burghölzli'de psikiyatrist olarak hizmet verdi. Doktorasını 1902 yılında tamamladı. Konu okült (gizli, görünmeyen) fenomenler (etkiler) ve onların Psikoloji ve Patolojiyle bağlantıları idi. Paris'te 6 ay Pierre Janet ile bilgilerini derinleştirdi. 1903 yılında Emma Rauschenbach ile evlendi. 36 yaşında Uluslararası Psikanaliz Birliği'nin ilk başkanı oldu. Psikolojik analizlerinde astrolojiden de yararlanan Carl Gustav Jung,Sigmund Freud'le beraber üzerinde çalıştığı toplumsal bilinçaltı kavramı ile de tanınır.
Carl Gustav Jung Kitapları - Eserleri
- Dört Arketip
- Keşfedilmemiş Benlik
- İnsan Ruhuna Yöneliş
- Psikoloji ve Din
- Anılar, Düşler, Düşünceler
- Rüyalar
- Maskülen
- Feminen
- Kişiliğin Gelişimi
- Kırmızı Kitap
- Ulysses ve Picasso Üzerine Denemeler
- Analitik Psikoloji Üzerine İki Deneme
- İnsan ve Sembolleri
- Psikoterapi Pratiği
- Gökte Görülen Cisimler Üzerine Bir Mit
- Eşzamanlılık
- Analitik Psikoloji Sözlüğü
- Analitik Psikoloji
- Doğu Metinlerine Psikolojik Yaklaşım
- Freud ve Psikanaliz
- Ruh
- Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri
- Analitik Psikolojinin Temel İlkeleri
- Seçme Yazılar
- Nietzsche'nin Zerdüşt'ü Üzerine Seminerler
- Psikolojide Tipler
- Bilinç ve Bilinçaltının İşlevi
- Dinlerin Psikolojiye Etkileri
- Dönüşüm Sembolleri
- Aion
- Psikiyatri Araştırmaları
- Les Racines de la Conscience
- Dışa Bakan Rüya Görür İçe Bakan Uyanır
- The Structure and Dynamics of the Psyche
- The Archetypes and the Collective Unconscious
- Civilization in Transition
- Psikoloji ve Felsefe
- Two Essays on Analytical Psychology
- Rüyalar
- Kundalini Yoga Psikolojisi
- Rüya Analizleri
- Kəşf Olunmamış Mənlik
Carl Gustav Jung Alıntıları - Sözleri
- ...ruhani bir amaç, ruh sağlığının kesin gerekliliğidir. (Kişiliğin Gelişimi)
- "Kendi ruhunu bir teleskopla baktı. Düzensiz gibi görülenleri gördü ve güzel yıldız kümeleri gibi gösterdi ve bilincine dünyaların içinde gizli dünyalar kattı." (Anılar, Düşler, Düşünceler)
- Bugün bunların olmasındaki amacın karanlığa, olabildiğince aydınlık getirebilmek olduğunu biliyorum. (Anılar, Düşler, Düşünceler)
- Bastırılmış acı verici düşünce kendisini ancak "sembolik " olarak ifade edebilir. (Rüyalar)
- Duygusallık, aşağılık duygusunun varlığının şaşmaz belirtisidir. Bu,sadece iki kişi arasında değil, aynı zamanda kendi içimizdeki çatışmanın ve anlaşmazlığın psikolojik temelini oluşturur. (Analitik Psikoloji)
- Tutkularının cehenneminden geçmemiş biri, onların hiçbir zaman üstesinden gelemez. (Doğu Metinlerine Psikolojik Yaklaşım)
- “Nietzsche’nin Zerdüşt’ünün bir de psikolojik açıdan dikkatle okunmasını öneririm. Nietzsche, tanrısı ölen ve tanrısal paradoksu ölümlü insanın dar kılıfına hapsettiği için yıkılan “Üst-İnsan”ın psikolojisini eşine az rastlanır bir tutarlılıkla ve gerçekten dindar bir insanın tutkusuyla tasvir etmiştir.” (Dört Arketip)
- Biz hala kendimizde görmek istemediğimiz bütün kötülükleri ve değersizlikleri diğer insanlara atfetmeye devam ederiz. Bu nedenle, onu eleştirmemiz ve ona saldırmamız gerekir. (Keşfedilmemiş Benlik)
- insan yığınları hep sürü psikolojisine, bu yüzden de körükörüne “kaçışmaya” ve avam psikolojisine, bu yüzden de hissiz bir vahşilik ile isterik ağlamaklılığa meylederler. (Psikoterapi Pratiği)
- Ne var ki ben, büyük ölçüde insanca beceriksizliklere bağlı olan bir şey için dini suçlamak gibi bir hataya düşmek istemiyorum. (Seçme Yazılar)
- Bütün kaosun içinde bir kozmos, bütün düzensizliğin içinde gizli bir düzen vardır. (Les Racines de la Conscience)
- Kadının güçlü bir erkeğin gücünden çok zayıflığını, zekası yerine akıllı adamın aptallığını sevmesi kadim bir olgu değil midir? (Feminen)
- - " (...) Bir Japon atasözü şöyle der: “Hırsızlık yalanla başlar.“ (Psikiyatri Araştırmaları)
- "Biraz yanlış davranmak bize daha bir rahatlık sağlar.. Bunun da nedeni, mükemmellik denen şeyden yoksunluğumuzdur.. Hintliler bir tapınak yaptırdı mı, bir köşesini bitirmeden bırakır.." (Analitik Psikolojinin Temel İlkeleri)
- Öğrendim ki yalnızca içimizde olanı ifade etme, ona tanıklık etme hakkına sahibiz; başkalarından bizim bakış açımızı benimsemelerini beklemeye hakkımız yok, onları dönüştürmeye çalışmaya ise hiç hakkımız yok. (Kundalini Yoga Psikolojisi)
- "Jung, Müslümanların yaşadığı Mısır, Cezayir, Tunus, Büyük Sahra'ya geziler yapmıştır. Bu gezilerinden birinde Somalili bir sufî, Jung'un Kur'an'ı kendisinden daha iyi bildiğini söylemiştir." (Carl Gustav Jung'un Kehf Suresi Tefsiri)
- İnsan muazzam işler başardı, ama bunun karşılığında dünyanın uçurumunu derinleştirdi; insan nerede duracak, durabilecek? (Dört Arketip)
- Yaşamını bir yalanın üzerine kuramazsın. (Anılar, Düşler, Düşünceler)
- …bilinç gelişimi ne düzeyde olursa olsun, her uygar insan ruhunun derinliklerinde arkaik bir insan olmaya devam eder. İnsan vücudu bizi nasıl memelilere bağlıyorsa ve sürüngenler çağına kadar uzanan evrimsel sürecin hatıralarını taşıyorsa, insan ruhu da, başlangıcına kadar izlerini takip ettiğimizde, sayısız arkaik özellikler gösteren bir gelişimin ürünüdür. (Keşfedilmemiş Benlik)
- ....özellikle ilkel insanlar çocuklarına çok bağlıdır.. (Freud ve Psikanaliz)