İnternet Fıkhı - Nureddin Yıldız Kitap özeti, konusu ve incelemesi
İnternet Fıkhı kimin eseri? İnternet Fıkhı kitabının yazarı kimdir? İnternet Fıkhı konusu ve anafikri nedir? İnternet Fıkhı kitabı ne anlatıyor? İnternet Fıkhı PDF indirme linki var mı? İnternet Fıkhı kitabının yazarı Nureddin Yıldız kimdir? İşte İnternet Fıkhı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Nureddin Yıldız
Yayın Evi: Tahlil Yayınları
İSBN: 9786059494526
Sayfa Sayısı: 200
İnternet Fıkhı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Bazısı şaşırılacak, bazısı yadırganacak, bazısı ise aksinin kabullenilmesi zor derecede yaşayışımıza yerleşmiş olan hükümlerle oluşturulmuş bir internet kullanım rehberi.
Müslüman olmanın hayatın her alanını, en küçük teferruatıyla kapsadığı hakikati çerçevesinde teknolojiye bakışı dengeleyip şekillendirecek bir kılavuz.
İnternet Fıkhı, bir gerçeklik olarak neredeyse eskimeye başlamasına karşın, kullanımındaki çizgiler ve sınırlar konusunda henüz derli toplu yayınların gelişmediği 'internet' için bir fıkıh oluşturma gayretine başlangıç niteliğindedir.
İnternet Fıkhı Alıntıları - Sözleri
- Çağa ayak uydurmak, anlayışlara teslim olmak ama bunlarla birlikte Müslüman olduğunu da söylemek münafıklıktır.
- ...kullar susacak; eller, ayaklar, gözler konuşacak tır. Bir parmak, mesela 69 yıllık bir ömürde kaç defa tuşa basmaktadır? Hepsini sayıp dökecek.
- Müslüman, esprisinin bedelinin cehennem olmasından korkmalıdır. Özellikle dine ve şeriata ait konularda mizah imanımıza mâl olabilir.
- Çünkü insanlar arası iletişim Allah'ın şeriatına göre yapılmak zorundadır. Zira biz ümmet-i Muhammed'iz ve mağaralara çekilme hakkımız yoktur. Toplum bozuldukça dağlara kaçacak değiliz, toplum bozuldukça şeriatımızı üstüne üstüne sürecek bir milletiz. Ümmet-i Muhammed'in farkı budur. Kaçan değil, beride sığınmacı kalan değil; hayata yukarıdan bakan ve Allah'ın şeriatı ile hayatı olduğu gibi şekillendiren bir nesil olmalıyız. İnsanlar hangi teknolojiyi kullanıyorsa dinimizi o teknolojide yansıtmak mecburiyetindeyiz.
- İmam-ı Azam'ın bile konuşmaya cesaret edemeyeceği meseleler, ilmihâl kitabını görse ne olduğunu anlayamayacak cahillik seviyesinde insanlar tarafından konuşulabilmektedir.
- zalimlere meyletmeyin, ateşe düşersiniz. |hud, 113
- Mümin, dilinin kemiği olan insandır. Diyorlar ya dilin kemiği yok; müminin dili kemiklidir, ileri geri konuşmaz.
- Hiç bir haram internet ortamında haramlığını kaybetmez.
- Müslüman diğer Müslümanların, elinden ve dilinden tehlike görmediği insandır. (Hadis-i Şerif)
- Protestonun bile protesto edilene güç kazandırdığı zamanlardayız. İnternet bunu böylece mümkün kılmıştır.
- Boş vakit afettir.
- Müslüman, diğer Müslüman'ların elinden ve dilinden tehlike görmediği insandır.
- Bir parmak mesela 69 yıllık bir ömürde kaç defa tuşa basmaktadır?Hepsini sayıp dökecek.
İnternet Fıkhı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
aldığım 9 karar!: Hayatımızın bazı dilimlerinde, birtakım dönüm noktaları olur. Okuduğum bu eser, benim için tam da bu noktada konumlandı. “Gaza gel-“ fiili, kitabı okuduktan sonra aldığım radikal kararları ifade etmede elbette çiğ kalacaktır. Henüz şaşkınlığım dinmiş değil. Bu denli sanal olan bir mecranın, gerçek kalemlerle harf harf işleniyor oluşu beni ziyadesiyle korkuttu. Bir ‘enter’ tuşunun yalnızca bir giriş tuşu olmadığını anladım. Bunu farkettiğimde neyse ki iş işten geçmemişti. Hâlâ nefes alabiliyordum. Ayrıca emoji kullanımının, bilerek veya bilmeyerek "dilsizleştirme" çalışması olduğunun idrakine vardım ve emoji kullanmayı terkettim. Bu beni daha fazla düşünmeye sevk etti. Bir gülen emoji ile kapatabileceğim bir meseleyi güzel bir cümle ile noktalamak hayli zor geldi. İnternet ile aramızdaki ilişkinin de karakterimize hatrı sayılır bir katkısı olduğunu öğrendim. Kapı çalma edebimizde, kapı açıldığında nasıl ki içeriyi göremeyecek yerde duruyorsak; yan komşudan gelen telefon görüşmesine kulak kesilmek bir yana mekan değiştirmeliymiş mümin. Ayrıca karşısında konuşmaya çekindiğim bir kitleye, klavye başında istediğimi söyleme cesaretini gösteremem. Kitaptan bana ilham olunan kararlar: Biiznillah... ✓ Telefon görüşmelerimi kısa tutmalıyım; zira telefon iletişim aracı. ✓ Kulaklık kullanmalıyım; vücudum emanet. ✓ Bir kişiyi üç kez çalacak şekilde aramalıyım. ✓ Beğendigim paylaşımların tarafında olduğumu unutmamalıyım. ✓ İyi niyetle de olsa yaptığım paylaşımın; küfrün, batılın reklamı olmamasına dikkat etmeliyim. (Bu ne biçim laf? diyerek lafı söyleyenin tanınırlığını artıramam) ✓ Kornaya basmadan önce kırk kere düşünürüm. ✓ Namaz vakitlerinde kimseyi aramam ve aynı vakitlerde beni arayan kişileri tekrar gözden geçiririm. ✓ Ziyaretlerim kısa olur. Ev sahibinin esnemesini beklemeden kalkarım. ✓ Yük olmak yerine, yük almaya çalışırım. Allah razı olsun hocamızdan. Aldığımız kararlarda Allah muvaffak eylesin. (Burcu Batmaz)
Bu çağın koca bir hastalığı olan sosyal medyaya karşı olduğum ona rağmen de nefse hakim olamayıp kullandığım için kendimi bazen kötü hissediyorum. Ama gerçekten telefonu sosyal medyayı faydalı kullanınca içten içe mutlu oluyor insan. Bu kitap sosyal medyayı nasıl en iyi şekilde kullanırım sorusuna yanıt. Kessinlikle tavsiye ederim.;) (Ayşenur)
"İnternet Fıkıh" özellikle günümüzün gençlerini ilgilendiriyor gibi olabilir ama 50 yaşı aşmış amcalarımızı da sosyal medyada çok görünce kitabı okuma isteğim geldi. Günümüz müslümanlarının büyük çoğunluğu saatlerce internette, sosyal medyada ve online oyun sitelerinde buna sanal bahiste dahil, günün sonunda vaktin nasıl geçirdiğini bilmediği bir dönemde yaşıyoruz. İsrafın maddi manevi en büyük boyutu maalesef internette geçiyor. Nureddin hoca bu konuda gayet güzel ve dokunulması gereken yerlere dokunmuş. Elimizdeki teknolojik aletleri müslümanca kullanmak ise bize kalmış. Bizim paylaştığımız, twitini attığımız bir şeyde dinimize, müslümana, ülkemize, milletimize velhasıl değerlerimize zarar veriyorsak hesabımız çetin olacaktır. Müslüman edebini ve ahlâkını heryerde göstermelidir. Rabbim verdiği nimetleri İslam hassasiyeti üzerine kullanmamızı nasip etsin inşallah... (Niyazi Aktaş)
İnternet Fıkhı PDF indirme linki var mı?
Nureddin Yıldız - İnternet Fıkhı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de İnternet Fıkhı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Nureddin Yıldız Kimdir?
1960 yılında Trabzon’un Of ilçesinde doğdu. Ailesiyle İstanbul’a geldikten sonra on yaşına kadar hafızlık ve ilk dini eğitimini babası Hilmi Yıldız hoca efendiden aldı. Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesine devam ederken değişik gazetelerde haftalık yazılar yazmaya ve tercüme haberler kaleme almaya başladı. Aynı zamanda kürsü hatipliğine de devam etti. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde aldığı bir yıllık eğitiminin ardından Mekke Umm Al-Qura Üniversitesi’ne geçiş yaparak Usul-u Fıkıh bölümünü bitirdi ve aynı dönemde hadis hocalarından özel dersler aldı. Büyük Muhaddis Abdulfettah Ebu Gudde, Hindistanlı büyük alim Ebu’l Hasen En’Nedvi ve Emin Saraç hocaefendi icazet aldığı hocalardan bazılarıdır. İstanbul’a döndükten sonra on yıl boyunca babasının kurmuş olduğu Kur’an Kursunda hafızlık ve dini eğitim verdi. Aynı dönemde tercüme eserler kaleme aldı. İstanbul’a dönüşünden sonra sivil toplum çalışmalarına da devam etti. Senabil Hizmet ve Kültür Vakfı, Sena Eğitim Ve Kültür Vakfı, Tüketiciler Birliği, Sosyal Doku Derneği vb. yirmiye yakın kurum ve kuruluşun öncülüğünü yaptı. Çocuk ve aile eğitimi, Gençlerin bilinçlendirilmesi, İslam ahlakı, teşkilat Eğitimi, Ümmet Bilinci vb. konularda yüzlerce seminer ve konferans verdi. Aylık düzenli olarak dört dergide (Altınoluk, Reyhan, Genç Doku, ElifElif) düzenli yazılar yazmaktadır. Halen Senabil Hizmet ve Kültür Vakfında çalışmalarına devam etmekle beraber evli ve dört çocuk babasıdır. Dünya Alimler Birliği’nin Türkiye’deki ilk üyelerinden olup, düzenli olarak her hafta Sosyal Doku Derneği’nde Pazar sohbetleri vermektedir.
Nureddin Yıldız Kitapları - Eserleri
- Arşın Gölgesindeki Genç
- Kıblegah Evler
- Anahtar Cevaplar
- Mahrem Cevaplar
- Medine Raporu
- Elbette Allahuekber
- Mü'min Ev
- Ramazan Risalesi
- Mü'min Kimliğimiz
- Mücahide Kadın
- Edep ve Amel
- Bu Zamanın Sabrı
- Aile Davamız
- Hür Yürekli Genç
- İşi Vaktinden Çok Olanlar (4 Cilt Takım)
- Bir Umut Bir Mektup 1. Cilt
- Bir Umut Bir Mektup 2. Cilt
- Bir Umut Bir Mektup 3. Cilt
- Namaz Muhasebesi
- Efendimiz'den 40 Hadis
- Mektubunuz Var! - Aynı Adreste misiniz?
- Dinimize Hizmetin İç Sorunları
- Kadın Kahramanlar
- Geminin Neresindeyiz?
- Halimizin İzahı
- Doğal Aile
- Rahmetin Kapısında
- Hani Din Hepimizindi
- Hanımlar için İnciler
- Rehber Hayatlar / Allah'ın Peygamberleri
- Peygamberimizin Arkadaşları cep boy
- İslam Alimleri / Yolumuzu Aydınlatanlar
- Hacı Bayram Sohbetleri
- Bu Çağa Rapor
- Mağaradan Arş'a
- Şehzadebaşı Sohbetleri
- Bu Ümmetin Genci
- Baldan Tatlı Sözler
- İşi Vaktinden Çok Olanlar 1
- İşi Vaktinden Çok Olanlar 2
- İşi Vaktinden Çok Olanlar 3
- İşi Vaktinden Çok Olanlar 4
- Sohbetler 1
- Yoldaki Notlar
- Bu Ümmetin Kızı
- Sünnet Neden Garip ?
- İslam'dan Hayata Ölçüler
- Tarihe Yön Veren Büyük Hayatlar
- İnternet Fıkhı
- Bu Ümmetin Fidanları Çocuklarımız
- Gençler İçin Anahtar Cevaplar
- Satır Başları
- En Sevgiliden Hanımlara İnciler
- İnsan İlmihali
- Dereyi Bulandırma
- En Sevgiliden Uzanan Dallar: Ezber Hadis Serisi - 2
Nureddin Yıldız Alıntıları - Sözleri
- Düğünler, zengin ve fakir ayırmadan mümkün olacak en kalabalık çevrenin davet edildiği bir düğün olmalıdır. Düğünlerde erkeklerle kadınlar asla bir arada bulunmamalıdır. Perde vesaire ile ayrılmış tek bir salonda değil de ayrı ayrı mekânlarda bulunmalıdırlar. Alkol ve müzik gibi haramlar düğünlerde bulunmamalıdır. Bir kör taklit uğruna abartılı masraflar yapılmamalıdır. Yemek vermek Sünnet'tendir. Herkes kendi takatine uygun bir yemek ikram etmelidir. Etli bir yemek olması daha uygun olur. Erkek,bayanların arasına; bayan, erkeklerin arasına girerek fotoğraf çektirme gibi bahanelerle teşhircilik yapmamalıdır. Gelinlik, çiçek ve benzeri batı taklitçiliğine kaçılmamalıdır. Düğünlerde cuma vaazı gibi vaazların yapılması gerekmez. Önemli olan tebrikleşmek ve ilan etmiş olmaktır.Dinlenmeyecek bir Kur'an tilaveti bile gereksizdir. Düğünlerde cihat marşlarının okunması bile uygun olmaz. Damat ile gelinin akrabalarının ülfeti, ilanın geniş tutulması daha doğrudur. (Mahrem Cevaplar )
- Herkes, arzu ettiği hayat tarzına göre bir eş bulup evlenmelidir. (Bir Umut Bir Mektup 2. Cilt)
- " Işimiz vaktimizden çok. " (Tarihe Yön Veren Büyük Hayatlar)
- •Kendine özgü ve başkalarından farklı olma Müslüman cemaat için kaçınılmaz iki sıfattır.. " (Medine Raporu)
- Kalbiyle görebilen bir ümmet iken biz, gözden başka bir şeyle göremeyen bir ümmete dönüştük. Gözümüz de ancak rengârenk boyalı olanı görebiliyor. Bunun için de görmemiz gerekeni değil de gösterilmek isteneni görüyoruz. İşte bu çağa damgasını vuran bu illettir..! (Hür Yürekli Genç)
- Eğer Yusuf süresinin okurken 'Yusuf aleyhisselamın başına gelmiş bir macerayı' okuyorsak biz Kur'an'ı bilmiyor ve anlamıyoruz demektir. Yusuf aleyhisselam, geçmişteki bir olay olarak anlaşılmamalıdır; kıyamete kadar bütün anne-babalar ve gençlerin kaderidir o. Nasıl ki kulağımız Yusuf aleyhisselamın kulağıyla fiziksel olarak benzeşiyorsa insan olarak kaderimiz de benzeşiyor. O Mısır'da biz İstanbul'da, o kuyuda biz medyada; hepimiz imtihan oluyoruz. İsimler değişiyor ama Allah ve insanın kaderi değişmiyor. (Mağaradan Arş'a)
- Asla başıboş değiliz. Rabbimiz var! (Gençler İçin Anahtar Cevaplar)
- Başkalarının görüşüne saygımız, ancak o görüşlerin "Kur'an'ımıza ve Sünnetimize" aykırılık göstermemesi durumundadır. Kur'an'a tersliğe, Sünnet'i yok saymaya rağmen kimsenin görüşüne saygılı olamayız. (Mü'min Ev)
- Sizin en iyileriniz, ahiret için dünyayı terk edenleriniz veya dünya için ahireti terk edenleriniz değil. Iyileriniz her ikisini de yürütendir. (İşi Vaktinden Çok Olanlar (4 Cilt Takım))
- Uçsuz bucaksız bir hırsla yaşıyoruz . Gencimizde yaşlımızda o hırsla yaşıyor . "Şu kadar yeter" sözü kimsenin ağzından çıkmıyor .Bir günlük harcamasına bile denk olmayan basit değerler için insanlar ömürlerinin tamamını feda edebiliyorlar. (Mü'min Kimliğimiz)
- Allah için olduktan sonra küçük denebilecek bir işimiz yoktur artık. Büyüklüğü ilke edinmek, küçük işlere bile büyüklük kazandıracaktır. (Hür Yürekli Genç)
- Diploma alim değildir. Alimin ofisi veya masası alim değildir. Alim konuşan ve yazan adam olmaktan önce yaşayan ilim olmalıdır. Yürüyen Kuran, konuşan Medine olmalıdır ki nesiller ilmi, dini kitaplardaki bilgiler zannetme yerine yaşanır ve yaşatılabilir bir birikim olarak anlasınlar. (İnsan İlmihali)
- " Ilk insandan son insana kadar hiçbir nesil, hiç bir insan diğerinden daha şanslı veya şansız değildir." (Elbette Allahuekber)
- 'Mekke'nin fethi' toplantısı yerine, 'mutfaklarımızın kurtarılması' toplantıları daha yararlı olacaktır biiznillah.. (Bir Umut Bir Mektup 3. Cilt)
- Sabır, bizi hayata salanın üzerimizdeki murakabesini unutmamak ve bizden bekleneni en iyi şekilde yerine getirmek için direnmenin adıdır. (Elbette Allahuekber)
- Kadın, erkektir. Kadın, çocuktur. Kadın, cihattır. Kadın, iffettir. Kadın, sabırdır. Kadın, şeriattır. Kadın, medeniyettir. Kadın, toplumdur. Kadın, insan ve insanlıktır. (Mü'min Ev)
- İslam, her şeyin yerli yerinde durduğu dinin adıdır. (Hani Din Hepimizindi)
- Ne biliyorsan onun âlimisin, onun âlimliğini yap! (Yoldaki Notlar)
- Ümmet-i Muhammed’in fertleri, çocuklarının her birini Kudüs’ü tek başına fethedecek bünye gücünde yetiştirmekle, hiç kimse Kur’an okumasa bile mukaddes kitabımızı tek başına yaşatacak imanı taşıyacak çapta hazırlamakla mükelleftir. (Bu Ümmetin Fidanları Çocuklarımız)
- Elbise eskidiği gibi iman da eskir, dikkat edin. (İslam'dan Hayata Ölçüler)