İslamda İçki - Arif Tekin Kitap özeti, konusu ve incelemesi
İslamda İçki kimin eseri? İslamda İçki kitabının yazarı kimdir? İslamda İçki konusu ve anafikri nedir? İslamda İçki kitabı ne anlatıyor? İslamda İçki PDF indirme linki var mı? İslamda İçki kitabının yazarı Arif Tekin kimdir? İşte İslamda İçki kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Arif Tekin
Yayın Evi: Berfin
İSBN: 9786054399246
Sayfa Sayısı: 232
İslamda İçki Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
"Din, cahiller için görkemli, siyasiler için kullanışlı, filozoflar için saçmadır."
-Titus Lucretius Carus/Roma (M.Ö. 99-55)-
Arif Tekin'in bu önemli kitabı; var olan verilerden sonuçlar çıkararak Kur'an'da ve diğer İslami kaynaklarda içki konusunun nasıl işlendiğini, Hz. Muhammed ve en yakın arkadaşlarının içki-şarap içip içmediklerini tüm boyutlarıyla ortaya koyuyor.
Yazar, bu hassas konuyu incelerken, diğer eserlerinde olduğu gibi, baştan sona İslami kaynakları kullanıyor, duygusal, kişisel yorumlardan ve siyasi görüşlerden uzak duruyor.
Konuyla ilgili ayet ve hadisleri okuyucuya sunarken bunların neden-sonuç ilişkilerine dikkat çekerek, içki konusunda Hz. Muhammed ve Halife Ömer dönemiyle birlikte Asr-ı Saadet'ten can alıcı örnekler veriyor.
Yazar, Kur'an'ın içki konusunda teorik olarak Tevrat ve İncil'de var olan bilgilere yeni bir şey ortaya koymadığını ve bütün bu bilgiler eşliğinde, içkinin Kur'an'da yasak olmadığı sonucunu çıkarıyor.
Arif Tekin, içki yasağının gündemde olduğu, vahim ve karanlık günler geçiren ülkemizde, yapıtıyla bir yandan konuya ışık tutarken öte yandan da engizisyon kafalılara önemli dersler veriyor.
(Tanıtım Bülteninden)
İslamda İçki Alıntıları - Sözleri
- “Eğer insanlar sadece cezalandırılmaktan korktukları ya da ödüllendirileceğini umut ettikleri için iyi kalpli iseler, o zaman vay insanlık haline!"
- ilim ve bilimsellikten uzak bu gibi mitolojik konularda sayı çokluğu bir ölçü değildir.
- “Bir çağa ait olan bir din, sonraki çağlar için ancak bir eğlence olur.”
- Her şeye rağmen daha güzel bir dünya için mücadeleye devam.
- Zaten Kur’an’a göre cariye adı altında savaşlarda başkalarının kız ve eşlerini almak helaldir. Bu, birkaç ayette geçiyor. Nisa suresi 24 ve Ahzab 50 ve 52.ayetler.
- “Din, cahiller için görkemli, siyasiler için kullanışlı, filozoflar için saçmadır.”
- Bu satırları yazarken basında Ankara, Antalya, Hatay, Çankırı ve Kırklareli başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde cennet biletlerini satan bir şebekenin polis tarafından ele geçirildiği haberini okudum (Mart 2012). Bunların iki yıl içinde bu biletlerden sağladıkları para yaklaşık 6 milyon Türk Lirası. İşin ilginç yanı, bu biletleri alanlar arasında yüksek tahsil görmüş insanların bulunmuş olması.
- İshak Peygamber kendi oğluna dua ederken, hem “Allah sana bol şarap nasip eylesin!” der, hem de kendisine şarap ikram edip içirir. Tevrat’ın Tesniye bölümünde Rabbin Hz. Musa’ya, “Senin şarabını bereketli kılacağım” açıklaması var. Yine Tesniye bölümünde Rab, “Eğer beni dinlerseniz ben de yeni şarap elde etmeniz için size yağmur yağdıracağım” vaadinde bulunur. Halk arasında hikâyesi meşhur olan Eyüp peygamberin, çoluk çocuğuyla birlikte şarap içtiği Tevrat’ta anlatılmaktadır.
- “Din, sıradan insanları pasif ve sessiz tutmak için bulunmaz bir nimettir.” - Napolyon
- “Din, cahiller için görkemli, siyasiler için kullanışlı, filozoflar için saçmadır.” - Titus Lucretius Carus / Roma (M.Ö. 99-55)
- Bu çalışmamı, içki içilsin veya içilmesin diye kaleme almıyorum. Bana göre herhangi bir yiyecek ve içeceğin insana yararlı veya zararlı olmasının adresi eski mitolojiler değil; tersine bilim ve tıptır.
- Buna paralel Pavlus’un Efesoslulara Mektuplar kısmmda, şarapla sarhoş olmayın, çünkü onda edepsizlik vardır anlamında bir bilgiden söz edilir. Yine Pavlus’un Romalılara Mektuplar bölümünde et yemeyenden (vejetaryen) ve şarap içmeyenden övgüyle söz edilir. Pavlus Birinci Timoteos’a yazdığı birinci mektuplarmda şarabın iyi insanların özelliği olmadığını belirtir; ancak burada farklı bir şey daha söyler. O da şu: Yalnız su içme! Miden için, sık sık gelen rahatsızlıklar için biraz da şarap iç.
İslamda İçki İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Muhammed'in içkiyi tek bir ayet ile yasaklamamasının nedeni, en çok ihtiyaç duyduğu insanların içkiye olan düşkünlüğüdür. Bunların başında da amcası Hamza gelmektedir. Hamza'nın cesaretine ve bilek gücüne ihtiyacı vardır. Bu yüzden içki Hamza'nın Uhud Savaşın'da ölümünden sonra yasaklanmaya başlanmıştır. İçki yasaklanmadan önce Muhammed'in dahi içki içtiği kitapta açıklanan konular arasındadır. (caner akcan)
İslamda İçki PDF indirme linki var mı?
Arif Tekin - İslamda İçki kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de İslamda İçki PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Arif Tekin Kimdir?
Diyarbakır ilinin Kulp ilçesine bağlı Akdoruk (Gavgas) köyünde doğdu. Nüfusa 1968 yılında 1954 doğumlu olarak kaydedildi. Köyde ilkokul olmadığından Arap grameri üzerine medrese tahsiline başladı ve bu öğrenim yaklaşık 15 yıl sürdü. Zaman içinde Latin harflerini öğrenip Türkçesini geliştirdi ve dışarıdan sınavlara girerek ilkokul diplomasını aldı. Din görevliliği sınavlarına girerek, Diyarbakır merkeze bağlı Alıcık Köyü Camii imamlığına atandı. İmamlık görevi süresince Diyarbakır İmam Hatip Lisesi'ni dışarıdan bitirdi. 1994'te de Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi. 1999 yılında Kur'an'ın Kökeni adlı çalışmasıyla Turan Dursun Araştırma ve İnceleme Ödülü'nü kazandı. Arif Tekin, Kur'an tefsiri, hadis ve İslam tarihi üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Kitapları
- Kur'an'ın Kökeni
- Muhammed ve Kurmaylarının Hanımları
- Sümerlerden İslama Kutsal Kitaplar ve Dinler
- Bilinmeyen Yönleriyle Hz. Muhammed'in Ölümü
- Kur'an'da Allah
- İslam'da İçki
- Bilinmeyen Yönleriyle Kur'an (Kur'an'ın Kökeni 2)
- Hz. Muhammed'in Hocaları
- İslam'da Cinsellik
- İslam'da Şiddet
- Hz. Ömer'in Kur'an'daki İzleri
- Kur'an'da Kadın ve Hz. Muhammed'in Hanımları
- Hz. Muhammed'in Uzay Yolculuğu
- Zerdüşt'ten Kur'an'a
Arif Tekin Kitapları - Eserleri
- Kur'an'ın Kökeni
- Sümerlerden İslama Kutsal Kitaplar ve Dinler
- Bilinmeyen Yönleriyle Hz.Muhammed'in Ölümü
- Bilinmeyen Yönleriyle Kur'an
- Kur'an'da Kadın ve Hz.Muhammed'in Hanımları
- Hz. Muhammed'in Hocaları
- Kur'an'ın Tarihçesi ve Yazım Serüveni
- İslamda Şiddet
- İslam'da Cinsellik
- İslamda İçki
- Hz. Ömer'in Kur'an'daki İzleri
- Zerdüşt’ten Kur’an’a
- Kur'an'da Allah
- Hz. Muhammed'in Uzay Yolculuğu
- Muhalif Kadınlar
- Muhammed ve Kurmaylarının Hanımları
- Bilinmeyen Yönleriyle Kur'an
- Bilinmeyen Yönleriyle Hz. Ali ve Ailesi
Arif Tekin Alıntıları - Sözleri
- "Ey iman edenler! Şayet küfrü imana tercih ederlerse ; o zaman babalarınızı ve kardeşlerinizi bile dost edinmeyin. İçinizden kim onları (anne, baba ve kardeşleri) dost edinirse, işte onlar, zalimlerin kendileridir." Tevbe suresi 23.ayet (Zerdüşt’ten Kur’an’a)
- Zerdüşt'te Hz. Muhammed gibi ilk başta bir dağa çekilip düşünceye dalar. Kaynaklarda inzivaya çekildiği dağın adı Sabelan olarak geçiyor. 30 yaşına gelince Vohu Manap'tan (iyilik meleği, merhaba tıpkı İslam'daki Cebrail gibi) mesaj alır. (Zerdüşt’ten Kur’an’a)
- Nisa Suresinin 3. ayetinde şöyle deniyor: “Yetimlerle evlenmeniz halinde onların haklarına riayet etmemeniz söz konusuysa, o zaman beğendiğiniz (size helal olan) kadınlardan ikişer, üçer, dörder tane alınız... ...erkeğe kadın alma konusunda sınırsız bir şekilde yetki vermiştir. Çünkü burada üleştirme sıfatı kullanılmıştır ki; “İkişer” derken, 2+2=4; “Üçer” derken, 3+3= 6 ve “Dörder” derken de 4+4= 8 oluyor. Bu ayetin net ifadesine göre bir erkek, 18 kadar kadınla aynı anda evlenebiliyor. (Kur'an'ın Kökeni)
- Namaz kelimesi Arapça değil, Farsça'dan gelmedir. Arapça'da namazın adı salattır. Bu durumda her Müslüman namaz yerine salat demeli. (Zerdüşt’ten Kur’an’a)
- "Din zenginleri korumaya yarar en güçlü araçtır." (Kur'an'ın Tarihçesi ve Yazım Serüveni)
- "...kitapları okuyanlar, hemen okuyup geçiyor, olaylar arasında ilişki kurmuyorlar." (Bilinmeyen Yönleriyle Hz.Muhammed'in Ölümü)
- "Zenginler fakirlere tanrıdan başka bir şey bırakmadılar." (Friedrich Nietzsche/ö.1900- Almanya) (Zerdüşt’ten Kur’an’a)
- Muhammed tarafından cennetle müjdelenen Ömer, verdiği bir fetvaya kurban gidiyor. Zaten cennetle müjdelenen on kişinin çoğu öldürülerek dünyasını değiştirmiştir. (Örneğin, Zübeyir bin Avam, Talha bin Ubeydullah gibi.) (Muhammed ve Kurmaylarının Hanımları)
- Öz olarak Kuran hem usul yönünden hem de esas/içerik itibariyle eleştirilerin hedefindedir. İnsanlar arası barışı savunacağına tam tersine onları birbirine düşman kılmıştır. Bugün en büyük düşmanlık Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler arasında vardır. Sözde her üçü de aynı tanrıdan gelmedir. Ama aynı tanrı bunların tatil günlerini bile farklı kılmıştır.(Cumartesi, Pazar ve Cuma) Burada meşhur, ''Gölge teme, başka ihsan istemem'' sözü hatıra gelir. Kutsal denilen bu dinler, insanlara savaşan başka ne getirmiştir. Kitabı şu soruyla bitirmek isterim: Neden 80 milyondan oluşan bir Türkiye'de hep bu tarz kitapları, Turan Dursun gibi kendi çabasıyla bilgilerini geliştiren ve devletin okullarında yetişmeyen insanlar yazıyorlar? Halbuki binlerce ilahiyat akademisyeni var; ama onlardan ses seda çıkmaz! Çıkanların bir kısmı da, televizyonlarda milletin kafasını ütüleyip ancak Dolar-Euro toplamasını bilirler. Aslında okur bunun hikmetini bilirse, konu daha iyi anlaşılacaktır. (Kur'an'ın Tarihçesi ve Yazım Serüveni)
- İbni Hacer Askalani, Ömer’in bu sözüyle ilgili bilgi verirken şu ilginç yorumu yapmıştır. “ Aslında Hz Ömer bazı konularda henüz ayetler inmeden görüşünü belirtmiş ve ondan sonra görüşleri doğrultusunda ayetler inmiştir. Hal böyle iken Ömer’in Allah benim görüşlerim doğrultusunda ayet indirmiştir demesi gerekiyordu. Ancak kendisi tevazu göstermiş, nefsini küçük düşürmüştür. Bu Ömer’in ne kadar da alçak gönüllü olduğunun kanıtıdır” diyor. (Hz. Ömer'in Kur'an'daki İzleri)
- Cariye İslam'da herhangi bir mal gibi değerlendirildiği için müşteri onu alırken avret yeri dışında onun her yerine bakma yetkisine sahiptir. (İslam'da Cinsellik)
- Hz. Osman’ın halifeliği zamanında altı aylık bir gelin doğum yapıyor. Halife Osman, “Altı ayda doğum yapmak mümkün değildir; dolayısıyla, bu bayan henüz evlenmeden önce başkasıyla zina yapmış ve bu çocuk zinadandır. O nedenle bu kadını recimle idam etmek gerekir” diyor ve recim için arkadaşlarına talimat veriyor. O arada Hz. Ali bu fetvayı duyunca gelip itiraz ediyor ve Halife Osman’ı da ikna ediyor. Ama artık geç kalmış ve kadın idam edilmiştir. Hani Muhammed zamanında recim cezası kaldırılmıştı! O zaman Osman neye dayanarak bu infazı gerçekleştiriyordu? Üstelik o da cennetle müjdelenen on insandan biriydi. Bu kadar büyük bir cinayeti nasıl Allah ve Peygamberden habersiz işleyebilirdi? (Kur'an'ın Kökeni)
- Bir insanın çektiği en ağır yük, onun bilinçsiz bir toplumda yaşamış olmasıdır. (Hz. Muhammed'in Uzay Yolculuğu)
- İbn Selul'un oğlu bir gün Muhammed'e, içtiğin suyun bir artığını bana ver, ben götürüp babama vereyim içsin, belki yola gelir, der. Muhammed ona içtiği suyun artığından verir. Adam götürüp babasına takdim edince babası sorar. Bu da ne? Muhammed'in içtiği suyun artığıdır. Getirdim, içersen belki ıslah (Müslüman) olursun deyince; baba, ''oğlum bunun yerine annenin idrarını getirseydin daha iyiydi'' karşılığını verir. (Muhalif Kadınlar)
- Ancak burada, az önceki ayetin başlangıç bölümü üzerinde biraz durmak istiyorum. Bu kısımda, "Erkekler kadınların yöneticileridir" ifadesi var. Bunu, Hz. Muhammed’in hadisleriyle biraz açarsam, "Şayet bir toplum, yönetimini kadına bırakırsa, o toplum iflah olmaz (huzur bulmaz)" diyor. (16) (16. Tecrid-i Sarih, Diyanet Tere. No: 1660; Buhari, Filen, 18; Megazi, 82; Tirmi-zi. Filen, 75, No:2262; Nesai, Kaza. 8. No:5385; Ahmet bin Hanbel, Müsned. 5/43.) Not: https://sorularlaislamiyet.com/kadinin-devlet-baskani-hakim-ve-vali-olmasi-ile-ilgili-bir-kavmin-basina-kadin-hukumdar-gelirse-o (Kur'an'da Kadın ve Hz.Muhammed'in Hanımları)
- “Siz erkekler, üzerine düşüp uğraşsanız bile, kadınlar (eşleriniz) arasında adil davranmazsınız; bari birisine tamamen kapılıp da/onu fazla sevip de diğerini (veya diğerlerini) askıya alınmış gibi bırakmayın.” (Kur'an'da Kadın ve Hz.Muhammed'in Hanımları)
- "Ben yaratıcı Hürmüz'ün son habercisiyim."1 (Zerdüşt) "Muhammed son peygamberdir." (Kur'an, Ahzab suresi, ayet 40) (Zerdüşt’ten Kur’an’a)
- Tanrı'nın birini görevlendirmesi inancı, Sümer krallarında da vardı (Kur'an'da Kadın ve Hz.Muhammed'in Hanımları)
- "Kutsal kitaplar ateizm için en büyük güçtür." İsaac Asimov (Zerdüşt’ten Kur’an’a)
- İshak Peygamber kendi oğluna dua ederken, hem “Allah sana bol şarap nasip eylesin!” der, hem de kendisine şarap ikram edip içirir. Tevrat’ın Tesniye bölümünde Rabbin Hz. Musa’ya, “Senin şarabını bereketli kılacağım” açıklaması var. Yine Tesniye bölümünde Rab, “Eğer beni dinlerseniz ben de yeni şarap elde etmeniz için size yağmur yağdıracağım” vaadinde bulunur. Halk arasında hikâyesi meşhur olan Eyüp peygamberin, çoluk çocuğuyla birlikte şarap içtiği Tevrat’ta anlatılmaktadır. (İslamda İçki)