Kafa Karıştıran Kelimeler - Rasim Özdenören Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Kafa Karıştıran Kelimeler kimin eseri? Kafa Karıştıran Kelimeler kitabının yazarı kimdir? Kafa Karıştıran Kelimeler konusu ve anafikri nedir? Kafa Karıştıran Kelimeler kitabı ne anlatıyor? Kafa Karıştıran Kelimeler PDF indirme linki var mı? Kafa Karıştıran Kelimeler kitabının yazarı Rasim Özdenören kimdir? İşte Kafa Karıştıran Kelimeler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Rasim Özdenören
Yayın Evi: İz Yayıncılık
İSBN: 9789753550789
Sayfa Sayısı: 184
Kafa Karıştıran Kelimeler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Rasim Özdenören'in Kafa Karıştıran Kelimeler'i yayınevinin yeni baskıları arasında dikkati en çok çekenlerden. İz Yayıncılık'ın yayımladığı ilk kitaplardan olma özelliğini taşıyan kitapta yazar; rasyonalizm, tutuculuk, diyalektik, hümanizm, entelektüalizm gibi kafa karıştıran kelime ve kavramları ele alıyor ve okuyucuyu belli bir zihin açıklığına, muhakeme düzeyine kavuşturuyor. 50. yazarlık yılını dolduran önemli hikayeci ve düşünürümüz, yeni baskı için eserini gözden geçirmiş, âdeta yeniden yazmış. Bu da kitaba yeni baskı olmanın ötesinde bir anlam katıyor.
(Tanıtım Bülteninden)
Kafa Karıştıran Kelimeler Alıntıları - Sözleri
- İslâm'da belki aklı aşan hüküm vardır, fakat akla aykırı hüküm yoktur.
- İnsanlık "dengesini yitirmiş" olmanın tehlikesiyle karşı karşıyaydı.
- Hiçbir davranış, hiçbir olay göründüğü kadar sade ve basit değildir.
- Pervane mi benim, yoksa mum mu? Yoksa hiçbiri ben değilim de hepsi O mu?
- Hiç bir davranış , hiç bir olay göründüğü kadar sade ve basit değildir.
- Nitekim bu gün bazı müslümanlar arasında küskünlük derecesine varabilen kırgınlıklar, aslında bazı kavramları yerli yerince kullanamamaktan doğmaktadır. Herkes kendi yürüttüğü faaliyetin adını dosdoğru koyabilse, başkalarını kınamaktan, ayıplamaktan, suçlamaktan büyük ölçüde uzaklaşılır sanıyorum. Ayrıca her müslüman, İslâm uğruna fakat kendi dışında yürütülen faaliyetlere de saygılı olur. İslâm kardeşliği de bunu gerektirir.
- Ben, Batı kültürünün evrenselliğine itibar etmiyorum. Dolayısıyla kendi kimliğini Batı kültür dairesi içinde arama girişiminin anlamlı sonuç vereceğini kani değilim. Bu kimlik gene bizim kendi tarihimizin köklerinde bulunmaya çalışılacaktır. Öyle de olmalıdır. Böyle söylemek beni basit bir gelenekçi çizgiye indirgemiş olmaz. Ben İslam’ı geleneğimizin değil, fakat kimliğimizin referans noktası olarak kabul ediyorum.
- Allah’a karşı özgürlüğünü ilân etmeye kalkışanı, Allah her şeye kul haline getiriyor. O’na kul olmanın sırrını kavrayabilense, başka her şeye karşı özgür ve müstağni kılınıyor.
- O'nu arayan insan O'nu aramanın yöntemini kullanmadıkça bulamayacaktır. Hüsrandadır. Gitgide örümceklerin kapladığı duvarlarının arasında ebedi ölüme, belki «ebedi idama» mahkûmdur.
- Bize, sade ve basit, hatta alelade gibi görünen bir ifadenin, bir tavır ve davranışın altında, tahmin edemeyeceğimiz kadar muğlak, girift, derin sebeplerin yatabileceğini akıldan çıkartmamalıyız.
- Nitekim Abdülhâlık Gücdüvani Hazretleri de müritlerinden birine verdiği ögütte:" Cahil sofulardan uzak ol ki,onlar din yolunun hırsızları ve Müslümanlığın yol kesicileridir " demiştir.
- Soyut olarak kimsenin itiraz etmediği bir çerçeve, somut bir muhteva ile doldurulmak istendiğinde, ihtilaflar başlar. Bu ihtilaf esnasında, aynı kavramdan (aynı kelimeden) herkesin ne kadar farklı maksadı kastettiği belirgin biçimde anlaşılır.
- Geniş anlamda tüm izm'leri belki akılcı bir terim altında toplayabilirsiniz, fakat bunların hiçbiri İslâm'ı tanımlamaya yetmez. Çünkü İslâm kendini vahiy'le tanımlar, başka bir şeyle değil.
- Hep ben, aynı ve hayal; hep ben pervane ve mum
Kafa Karıştıran Kelimeler İncelemesi - Şahsi Yorumlar
1 haftadır iş aralarında 15 20 sayfa okuduğum bu değerli eser bugün bitti. Rasim Özdenören okuyucusu iseniz zaten onun üslubunu bilirsiniz; nezaketi bırakmadan ama laflarını da esirgemeden söyler. Açıkçası her Müslüman'ın okuması gereken bir yazar olarak görüyorum Rasim Özdenören'i. Kitaplığınızda bir yer daha varsa onu da Üstad'a ayırmanız sizin yararınıza olur. Kitaba gelirsek; yine aynı üslup ve yine aynı vuruculuk. Her kitabında olduğu gibi, bu kitabında da bir amacı vardı:Batılılaşma süreciyle anlam kaymalarına uğrayan kelimelerin, kavramların kafa karıştıran yönlerine değinmek ve bunları İslâmi düşünce yönüyle irdelemek. Aslında, bu kitap Müslümanca düşünmenin bir başka yüzüne ışık tutuyor da denebilir. Ayrıca, kitap okurlara bir düşünme yöntemide teklif ederek, düşünme hususunda bir yol gösterici mahiyetini taşımakta. (Betül)
Günümüzde pek çok kavramı ve kelimeyi aslında ne manaya geldiğini bilmeden tutarsızca kullanıyoruz. Özellikle muhtevaları tam olarak irdelenmeden Türkçe'ye ve İslam'a uyarlanan bu kelimeler günümüzde büyük bir kavram kargaşasına sebep olmaktadır. Rasim hocanın günümüzde aşina olduğumuz bu gibi kavramların önce felsefî ve sosyolojik açıdan sonra İslami açıdan onu nasıl kavramamız gerektiğini anlattığı bu eser her müslüman gencin tekrar tekrar okuması gereken ufuk açıcı bir kitaptır. (Raufbey)
Kafa Karıştıran Kelimeler PDF indirme linki var mı?
Rasim Özdenören - Kafa Karıştıran Kelimeler kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kafa Karıştıran Kelimeler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Rasim Özdenören Kimdir?
Rasim Özdenören (d. 1940, Maraş), Türk öykü ve deneme yazarı. İlk ve orta öğrenimini Maraş, Malatya, Tunceli gibi Güney ve Doğu şehirlerinde tamamladı. İ.Ü. Hukuk Fakültesini ve İ.Ü.Gazetecilik Enstitüsü'nü bitirdi. Devlet Planlama Teşkilatı'nda uzman olarak çalıştı. Bir ara araştırma amacıyla ABD'nin çeşitli eyaletlerinde, 1970-1971'de iki yıl kadar kaldı. 1975 yılında Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevine geldi. Aynı bakanlıkta bir yıl da müfettişlik yaptı. 1978'de istifa ederek ayrıldığı devlet memurluğuna bir süre sonra tekrar döndü. Çok Sesli Bir Ölüm ve Çözülme adlı hikayeleri ayrıca TV filmi yapılmış, bunlardan ilki, Uluslararası Prag TV Filmleri Yarışmasında jüri özel ödülünü almıştır.
Rasim Özdenören'in, Türk edebiyatında adını duyurmaya başladığı yıllar, köy romancılığının etkisinin artık azalmaya başladığı, varoluşçu yazarların etkisinin daha fazla hissedildiği yıllardır. O yıllarda roman ve öykü yazarları genel olarak Batı kaynaklı bir anlayışla, sanki dışarıdan bakan bir gözle eserlerini yazmışlardır. Özdenören ise daha çocukluğunda Anadolu'nun birçok ilini gezerek, orada yaşayarak, köyünü, kasabasını, şehrini tanıyarak, kendisine ';ayrıntı avcısı' dedirtecek bir özellik ve güçlü bir tasvir yeteneğiyle, insanın evrensel yanlarını öne çıkararak yazmıştır öykülerini. Yazar, gençliğinin ilk yıllarından itibaren kendine edebiyatı ciddi bir meşale olarak seçen insanlardan oluşan bir arkadaş grubuna dahil olmakla, sonraki yıllarda şekillenecek edebi şahsiyeti için çok önemli bir zemin bulmuştur. Bu arkadaş grubu Özdenören'in anlaşılmasında kilit konumdadır. Çünkü Özdenören'in okumaları, edebi ilgileri büyük oranda bu arkadaş grubunda şekillenmeye başlamış; sonraki yıllarda tanıştığı Sezai Karakoç'un etkisiyle bir bütünlük kazanmıştır. Özdenören'in Amerika'ya gidip orada iki yıla yakın bir süre kalması vesilesiyle çağdaş dünyanın en önemli merkezini tanımasının da eserlerine olumlu yansımaları olmuştur. O, yerli olmak nedir, bu nasıl gerçekleştirilir, sorularının cevabını öyküleriyle vermiş bir yazardır. Hikayelerinin kahramanları, çevremizde rahatlıkla görebileceğimiz, dokunabileceğimiz kişilerdir.
Rasim Özdenören, gerek denemelerinde gerekse öykülerinde, meselenin anlatmak olduğunu ilk öykülerinden başlayarak kavramış bir yazardır. O, İslami kimliğiyle tanınan bir öykücü olmasına rağmen öykülerinde hiçbir zaman, dönemindeki birçok yazarda görüldüğü gibi, inandığı şeyleri okuyucusuna dayatmamış, vermek istediği mesajı öyküyü örselemeden, akışı ve yapıyı bozmadan anlatmayı bilmiştir. Anlatırken de dili ustaca kullanmış, yer yer de adeta şiir yazmıştır.
Rasim Özdenören Kitapları - Eserleri
- Gül Yetiştiren Adam
- Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler
- Müslümanca Yaşamak
- Kafa Karıştıran Kelimeler
- Çok Sesli Bir Ölüm
- Yeniden İnanmak
- Kuyu
- Ansızın Yola Çıkmak
- Çözülme
- Aşkın Diyalektiği
- Denize Açılan Kapı
- Yumurtayı Hangi Ucundan Kırmalı
- İpin Ucu
- Eşikte Duran İnsan
- Uyumsuzlar
- Ben ve Hayat ve Ölüm
- Hastalar ve Işıklar
- Acemi Yolcu
- Yeni Dünya Düzeninin Sefaleti
- Hışırtı
- Toz
- Yaşadığımız Günler
- Köpekçe Düşünceler
- Yüzler
- Çarpılmışlar
- İmkansız Öyküler
- Ruhun Malzemeleri
- Düşünsel Duruş
- Red Yazıları
- Çapraz İlişkiler
- Edebiyat ve Hayat
- Açık Mektuplar
- Kent İlişkileri
- İki Dünya
- Hadislerin Işığında Hz. Muhammed
- Yazı, İmge ve Gerçeklik
- Siyasal İstiareler
- İmkânsız Öyküler
- Elli Yılın Öyküsü
- Çözülme
Rasim Özdenören Alıntıları - Sözleri
- Çünkü bir sevgi daima, inanılmaz bir durum, ama, daima tahammül edilemez bir şeydir, insanca bir şey.. uzaklıklar, unutmalar.. bunlarla diri kılınabilirdi sevgi.. (Hışırtı)
- Kısır niyetler, kısır sonuçlar doğurur.Niyete bir aşkınlık yükleyerek, daha doğrusu aşkın niyetlerle yola çıkarak bereket ülkesine ulaşmak mümkünken, kendi nefsanîliğinin dar sınırları içinde kalmak onu eşya ile kendi nefsi arasındaki çorak bir alanda bırakır. (Yeniden İnanmak)
- "Senden uzak kalan tesellisini hasret yaşlarında bulur; düşünelim, ya seni bulan ne olur?" (İmkansız Öyküler)
- “Sevginin içinde o alevi söndürecek Tükenmekte olan fitil gibi bir şey vardır.” Shakespeare (İmkânsız Öyküler)
- "Kalplerimizi dinin üzerine sabit kıl" (İmkansız Öyküler)
- kentin bu derin uğultusu, bu sürgünlük ve krallık bir gün silinip gidecektir. ne tuhaftır ki, ebedîlik iştiyakı da bu sürgün hayatının ve bu fena olma halinin içinden sökün ediyor. (Kent İlişkileri)
- Ne zaman elimi ona doğru uzatsam elim boşlukta kalıyor. (Uyumsuzlar)
- Hakkın hiçbir zuhuratı yoktur ki, mümin için iman tazelemesine yol açmasın. (Müslümanca Yaşamak)
- Ve şimdi, öyle düşünüyorum ki, tecrübe denilen şey, insanın hayatında yer etmiş olan hayal kırıklıklarının toplamıdır. (İpin Ucu)
- O sıralarda ben kendim miyim, değil miyim, sorusunu tartışıyordu kafasında. Diyordu ki, ben kendimsem, benim benden ayrılmam, benim benden kaçmam mümkün olmamalı: ama ben kendim değilsem, ben kendimden kaçıp kurtulabilirim. (Elli Yılın Öyküsü)
- İnsanın, sevgisi ne türden olursa olsun, onun dışına çıkması diye bir şey söz konusu olmaz ki, onu denesin. Ve zaten böyle bir şey denenebilecek bir şey olsa, o deney o sevginin bitirilmiş olduğu yerde başlar. (Aşkın Diyalektiği)
- Hayatı elde tutmak ölümü ele geçirmekle, mümkün oluyor ve ölümün ele geçirilişi, onu ele geçirenin kendi ölümünü sonuçluyor. (Eşikte Duran İnsan)
- Durmak her zaman beklemek anlamına gelmez. (Toz)
- Onun görmesinden nereye kaçacaksın diye fısıldadı kadın... (Çarpılmışlar)
- Günümüzde kendisine Müslümanım diyenlerin çoğu "çağın gözüyle İslam'a bakma" yaklaşımını benimsemiş durumdadır.. Oysa Müslüman, çağın gözüyle İslam'a bakmaz, İslam'ın gözüyle çağa bakar.. (Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler)
- Dünya kendi dışında cebinde duran herhangi önemsiz yabancı bir nesne gibiydi. (Çarpılmışlar)
- İnsan, yeryüzünü kendisi için kötü bir döşek haline getirmiştir. (Red Yazıları)
- Özgürlüğümü yitirdiğim yalan. (Ansızın Yola Çıkmak)
- zaman zaman, dön dolaş aynı noktaya gelip takıldığımı, belki daha isabetli bir ifadeyle hiçbir yere kıpırdamamış olduğumu hissediyor; yalnız bunu hissetmekle de kalmıyor, bu hissi de daha önce yaşamış olduğum hissine yakalanıyorum. (Kent İlişkileri)
- "İslâm diyalektiğinin dışında kalan birine her çeşit izahın yetersiz ve kısır kalacağı aşikârdır. Böyle bir hükmün sırrını ancak bir mümin kavrayabilir." (Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler)