Kalbin Hastalıkları - 1 - Siraceddin Önlüer Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Kalbin Hastalıkları - 1 kimin eseri? Kalbin Hastalıkları - 1 kitabının yazarı kimdir? Kalbin Hastalıkları - 1 konusu ve anafikri nedir? Kalbin Hastalıkları - 1 kitabı ne anlatıyor? Kalbin Hastalıkları - 1 PDF indirme linki var mı? Kalbin Hastalıkları - 1 kitabının yazarı Siraceddin Önlüer kimdir? İşte Kalbin Hastalıkları - 1 kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Siraceddin Önlüer
Yayın Evi: Semerkand Yayınları
İSBN: 9786054214006
Sayfa Sayısı: 229
Kalbin Hastalıkları - 1 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Kalp, Allah Teâlâ'nın nazargâhı, ruhun sarayı, insanın da aslıdır. İnsanı insan yapan tüm hususiyetler kalpte toplanmıştır. İçine nur inmeyen kalp, aslî safiyetini kaybeder ve asıl görevini yapamaz olur. Böyle bir kalp hastalanır; inkârın, isyanın, cehaletin ve kötü ahlâkın merkezi olur. Kalp, günah ile zayıflar, kirlenir, katılaşır; tedavi edilmezse ölür. Üzerine perde çekilir, hak olan şeyleri görmez, işitmez ve anlamaz olur; nihayeti ise felakettir.
Bu kitapta, gaflet, kibir, haset, riya gibi birçok kalbi hastalıklar anlatılmaya tedavi yöntemleri ayet, hadis ve velilerin sözleri ışığında aktarılmaya çalışıldı. Bu kitapta kalbi hastalıkların nedenleri, akıbeti ve bu manevi hastalıklardan kurtuluş reçetesi sizlerin istifadesine sunuldu.
(Arka Kapak)
Kalbin Hastalıkları - 1 Alıntıları - Sözleri
- "Allah'ı unuttuğun an, şeytan yoldaşın olur." Ferîdüddin Attâr (kuddise sırrıhû)
- Kalbin mühürlenmesi ve olumsuz bir yapı kazanması,devamlı günah işlemekten meydana gelir.Nihayet günahlar,kalbe hakim olur ve ardından yapılan şeyler,onun için bir ceza sebebi olur.Bu konuda Allah Teâla şöyle buyurmuştur: "Hayır,hayır aksine onların işlemekte olduğu günahlar,kalplerine hakim olmuş ve kalplerini kirletmiştir."
- Allah diyen mahrum olmaz.
- • Haset ettiği kimse,yanında yoksa gıybetini eder. • Yanında bulunduğu zaman dalkavukluk yapar. • Onun başına bir bela geldiği zaman sevinir.
- “İnsana en fazla zarar veren şeyin ne olduğunu bilmek istedim. Bunun gaflet olduğunu gördüm. Gafletin insana yaptığı zararı cehennem ateşi yapmaz. Ya Rabbi! Bizleri gaflet uykusundan uyandır. Lütüf ve kereminle bu duayı kabul eyle.”
- O kalbi dünyalık ve kalbe zarar veren kötü huylarla doldurmak ona yakışmaz.
- “Kimseye etmem şikayet, ağlarım ben halime Titrerim mücrim gibi baktıkça istikbalime”
- Kalbin Allah'tan gafil kalması bir kul için bela ve musibetlerin en büyüğüdür.
- Ebû Hüreyre (ra) şöyle rivayet eder: Allah Resûlü (sas)şöyle buyurdular: "Önceki ümmetlerin hastalığı benim ümmetime de bulaşacak!Ashap,"Ey Allah'ın Resûlü!O ümmetlerin hastalığı ne idi?diye sorduklarında Allah Resûlü (sas)şöyle buyurdular: "Kibir ve gurur,varlığın çokluğuyla övünmek ve dünyalıkta yarışmak, karşılıklı kin tutmak ve kıskançlık. Bunların sonucunda Allah'a isyan ve kargaşa ortaya çıkar."
- "Yeryüzündekilere Allah Teâlâ'dan mağfiret dilemek meleklerin ahlakındandır." Mutarrif b. Abdullah (rahmetullâhi aleyh)
- ▪︎Kim kendi nefsini,Firavun'un nefsinden daha hayırlı zannederse, kibirli olduğunu izhar etmiş olur. ▪︎Bir kimse müslümanlar arasında kendisinden daha şerli birinin olduğunu zannetse,o kimse kibirlidir.
- Yaptığın amellerinle insanlara tepeden bakman ve başkalarını amellerindeki kusurlarından ötürü hor görmendir.
- Haris el-Muhâsibî (k.s) der ki: "Günahlar gaflet getirir.Gaflet ise kalbin katılaşmasına sebep olur.Kalbin katılaşması,insanı Allah Teâla'dan uzaklaştırır ve Allah'tan uzaklık ise cehenneme götürür.Kalbin Allah'tan gafil kalması bir kul için bela ve musibetlerin en büyüğüdür."
- Selmanı Fârisî (ra) şöyle demiştir: Bir günah vardır ki onunla beraber ibadet etmek fayda vermez,o da kibirdir.
- Kişinin kendi amelini beğenmesi ve ona güvenmesi,yetmiş senelik amelini boşa çıkarır.
Kalbin Hastalıkları - 1 İncelemesi - Şahsi Yorumlar
'Kendini bilen Rabb'ini bilir' demiş Yunus Emre. Kendimizi bilmemiz lazım. Bizim Rabb'imizi bilmemiz lazım. Şifayı başka yerlerde arıyoruz. Yanılıyoruz. Kendimize dönmemiz, Rabb imize dönmemiz lazım. Hastalıkları bileceğiz ki ilaçları ona göre kullanalım. Göz ilacını diz için kullanırsak olmaz. Çok kıymetli bir eser... Okuması nefse pek de kolay gelmeyen bir eser. En azından benim için öyle oldu... Birinci cildi henüz bitirebildim. Rabb'im istifade etmeyi nasip etsin. Tavsiye ediyorum ... (M.)
Kalbi Hastalıkları 1: Okumak istiyorum Çünkü okumaya ihtiyacım var çok teşekkür ediyorum Allah hepinizden razi olsun bu kitabı okumak bana çok iyi gelecek emeğiniz için tekrar teşekkür ederim (Serkan)
Kalbin Hastalıkları - 1 PDF indirme linki var mı?
Siraceddin Önlüer - Kalbin Hastalıkları - 1 kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kalbin Hastalıkları - 1 PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Siraceddin Önlüer Kimdir?
1972 yılında Adıyaman’da dünyaya geldi. İlköğretim ve lise eğitimini Adıyaman'da tamamladı. Küçük yaştan itibaren ilimle meşgul olan yazar, klasik usulde Arap dili ve edebiyatı, hadis, tefsir, fıkıh gibi İslâmî ilimleri tahsil ederek 1994 yılında icazet aldı.
Daha sonra Anadolu Üniversitesi, İlahiyat (Önlisans) programını bitirdi. Yaklaşık 6 yıl çeşitli İslâmî ilim dallarında eğitimler verdi. Yazar, Semerkand Yayınları Araştırma Merkezi’nde telif ve tercüme çalışmalarına devam etmektedir.
Siraceddin Önlüer Kitapları - Eserleri
- Kırk Hadiste Müslüman Şahsiyeti
- Edep Ya Hu! - Allah Dostlarının Örnek Ahlakı 1
- O'nu Selamlamak
- Efendimiz Soruyor
- Kalbin Hastalıkları - 1
- Edep Ya Hu! - Allah Dostlarının Örnek Ahlakı 2
- Ben Pişmanım
- Şefaat ya Resulallah (sav) Delilleri ve Hikmetleriyle Şefaat
- Kalbin Hastalıkları - 2
- Rahmet Kapısı
- Kalbin Hastalıkları - 3
- Yürü Huzura
- Kalp Alemi - Kalbin Salih Amelleri - 1
- Ehlibeyt Imamları
- Receb
- Kalbin Hastalıkları - 4
- Helal Kazanç
- Hicri Aylar Şaban
- Kalp Alemi - Kalbin Salih Amelleri - 2
- Temel Şafii İlmihali
- Hicri Aylar Ramazan
- Hicri Aylar Ribîülevvel
- Asr-ı Saadet Şehidleri
- Cemaziyelahir
- Safer
- Hicri Aylar Muharrem
- Hicri Aylar Rebiülahir
- Zilhicce
- Zilkade Hicri Aylar
- Şafii Mezhebine Göre Dinimi Öğreniyorum
- Şevval
- Hicri Aylar
- Ramazan
Siraceddin Önlüer Alıntıları - Sözleri
- Şu dünyada Allah'a gönül verenlerin çilesi hiç tükenmemiştir (Kalp Alemi - Kalbin Salih Amelleri - 2)
- Sonra da Allah'ı tesbih et, Hz. Peygamber'in s.a.v tavsiye ettiği tesbihati oku. Bunu mümkün mertebe ihmal etme!.. Öğle ve ikindi iş sebebiyle, akşam ve yatsı yorgunluk nedeniyle, sabah da uykusuzluk bahanesiyle terketme!.. Şeytanın vesvesesine kapilma! Resûl-i Ekrem'in (sallallahu aleyhi vesellem) Şu ikazini unutma "Şeytan, namazda iken her birinize gelir 'Şunu şunu hatırla!' der ve namazdan çıkıncaya kada devam eder. (Bu hatırlatmaların neticesi olarak) kişi bu tesbihati terkeder." (Yürü Huzura)
- Şefaat, sevenlerin sevdikleri için aracı olup naz makamında niyaz etmeleri, dostları adına göz yaşı dökmeleridir. (Şefaat ya Resulallah (sav) Delilleri ve Hikmetleriyle Şefaat)
- Hak Teala, her canlının rızkını ayrı ayrı ve farklı farklı ihsan etmiştir. Ancak bu farklılık, cemiyet nizamının mükemmel bir surette tesis ve düzeni içindir. Nitekim Yüce Allah, “...Onların(insanların) dünya hayatındaki maişetlerini aralarında biz paylaştırdık. Birbirlerine iş gördürmeleri için de kiminin(maişetini) derecelerle ötekine üstün(fazla) kıldık”(Zuhruf 43/32) buyurmuştur. Yani kimi zengin kimi fakir; kimi işci kimi işveren; kimi amir kimi memur olur. İnsanların iş bakımından rızık yollarının farklı olması, birbirleriyle daha yakın ilişki ve alaka içerisinde bulunmaları içindir. Şayet hayat nizamı, insanların aciz idraklerine, birbirine uymayan istek ve yeteneklerine ve her an değişen düşüncelerine kalsaydı, kainatta isyandan başka bir şey görülmezdi. Nitekim Allah Teala, “Bilmiyorlar mı ki Allah, rızkı dilediğine bol verir, dilediğinden kısar. Şüphesiz bunda şuurlu müminler için ibret vardır” (Zümer 39/52) buyurmaktadır. Kuran-ı Kerim’de, gerek dünya gerekse ahiret nimetleri bakımından Allah’ın lütfunun sınırsızlığı ifade edilmektedir.(İsra 17/21) Şu halde servet, mevki, sağlık ve yaşayış güzelliği bakımından insanlar arasındaki farklar ilahi takdirin bir gereğidir. Bu da bu dünya da mutlak eşitliğin imkansızlığını orataya koymaktadır. Farklı farklı istidat ve kabiliyetlerde yaratılmış bulunan insanların eşit imkanlara sahip olmaları, eşyanın tabiatına uygun düşmemektedir. Ayrıca servet ve refah yönünden herkesin eşit olması, ideal manada dahi, insanlara bir fayda sağlamayacaktır. Her şeyden önce insanlar eşit beceri ve kabiliyetlere sahip olmadıkları gibi, eşit derecede mala mülke sahip olmaları da mümkün değildir. Aynı şekilde, farklı farklı iş ve mesleklerde çalışan kimselerin eşit imkanlara sahip olmaları da beklenemez. (Helal Kazanç)
- "Her kim günde bana yüz salavat getirirse, Allah onun yüz ihtiyacını giderir. Bunun yetmişi ahireti içindir, otuzu da dünyası içindir. " . Ali el Muttaki, Kenzul Ummal, nr 2132 (O'nu Selamlamak)
- "Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki kıldıkları namazdan gafildirler" (Mâûn 107/4-5) (Yürü Huzura)
- Kamerî yılın ramazandan sonra ve zilkadeden önce gelen onuncu ayının adı olan şevval, "yukarı kalkmak, yükselmek, kaldırmak, taşımak ve götürmek" anlamlarındaki şevl kökünden türemiştir. (Şevval)
- MUHARREM AYININ BİRİNCİ GÜNÜNDE NE YAPILIR? Muharrem ayının birinci gününde, her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlâs-ı Şerîf okuyanları Cenâb-ı Hak lütfuyla, keremiyle bu âlemden kul borcu ile huzûruna getirmeyecek, dünyada ödemeye muvaffak kılacaktır. Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak fazîletli ibâdetlerdendir. Bu on günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10. günlerde oruç tutmalıdırlar. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) 9. günü seferde bulunduğundan yalnız 10. günü oruç tutmuşlar ve “Sağ olursak gelecek sene 9. günü de tutarız.” buyurmuşlardır. Bu ayın perşembe, cuma, cumartesi günlerinde peş peşe oruç tutulursa 900 senelik nâfile oruç sevâbı verilir. (Hicri Aylar Muharrem)
- İslam ümmeti, insanlık için en hayırlı topluluktur. Çünkü fertleri birbirinin bütün dertleri ile ilgilenen kişilerden meydana gelir. Oysa diğer toplumlarda iyilik ve kötülük her ferdin kendi sorunu ve kendi meselesidir. Bu sebeple bu şerefli görev Hz peygamber'in (sav) ümmetine verilmiştir. Şu ayet de bu hususu teyit etmektedir; “Siz insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emreder, kötülükten vazgeçirmeye çalışırsınız." Al-i İmran 3/110 (Kırk Hadiste Müslüman Şahsiyeti)
- " Bir kimse, rızkı azaldığı zaman çok tövbe ve istiğfar etsin! Zira Allah Teala Nuh suresinde tövbe ve istiğfar edenlerin günahlarını bağışlayacağını ve rızıklarını arttıracağını vaat ediyor." Cafer-i Sadık (rah) (Ehlibeyt Imamları)
- Hz.Peygamber (sas),huzurunda birbirine söven iki kişiden birinin yüzünde öfke hali belirince şöyle buyurmuştur: "Ben bir kelime biliyorum,eğer şu adam bunu söylerse öfkesi geçer.Bu kelime,eûzü billahi mineşşeytanirracim (kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım) cümlesidir." Hz.Peygamber (sas),Cenabı Hakk'a sığınmayı öfkenin ilacı olarak tavsiye etmiş,insanın kendi kendine ulaşacağı irade sağlamlığının onu öfkelenmekten kurtaracağına işaret etmiştir. (Kalbin Hastalıkları - 2)
- "Tevekkül, vekil olarak Allah Teâla'dan razı olmak, rızık için endişe duymamak, ömrünü, bugün içinde olduğu günden ibaret kabul etmek. Tul-i emel sahibi olmamak, vakitlerini ibadet ve taatle geçirmeye gayret etmektir." (Kalp Alemi - Kalbin Salih Amelleri - 1)
- İnsanlar zâhire, yüce Allah kalbe bakar. (Kalbin Hastalıkları - 3)
- Hz. Musa, yüce Allah'a, "Yâ Rab! Dünya ile ilgili ihtiyaçlarım oluyor ama bunları önemsiz bulduğum için sana arz edemiyor, utanıyorum" deyince, Hak Teâlâ şöyle vahyetti: " Yâ Musa! Benden hamuruna koyacağın tuza, sürüne vereceğin ota kadar her ihtiyacını isteyebilirsin." (Edep Ya Hu! - Allah Dostlarının Örnek Ahlakı 2)
- Medine Kur’an’la fethedildi. Gönüller imanla doldu. Artık Medine, İslâm’ın merkezi olmaya hazırdı. (Zilhicce)
- "İslâm'da teşe'üm (uğursuz sayma, kötüye yorma) yoktur; en iyisi tefe'ül (iyiye yorma)dır" (Şevval)
- * Hz. Mus'ab Umeyr r.a * yüz güzelliği ile peygamberimize benziyordu. İslam tarihinin ilk muallimi idi. Abdullah b. Kamie adındaki müşrik onu Resulullah sanarak şehid etti. Üzerinde alaca yünlü kaftandan başka bir şeyi yoktu. Başını örttükleri zaman ayakları, ayaklarını örttükleri zamanda başı dışarda kalıyordu. Bunun üzerine Resulullah s.a.v ; "Başını örtüp, ayaklarının üzerine izhir otunu koyunuz buyurdu" * Hz. Mihca r.a * Şehitlerin seyidi idi. Hz. Ömer in azatlı kölesiydi. İlk Müslümanlar dan ve ilk muhacirler dendi. Bedir Savaşı nın ilk şehidi oldu. (Asr-ı Saadet Şehidleri)
- "Allah Teâlâ kullarının kalbine nazar eder. O halde kalplerinizi temiz tutunuz! İçinde yalniz ihlâs ve doğruluk bulunsun!" (Ehlibeyt Imamları)
- Hz.Peygamberin (sav) mümtaz ashabı Namazı kendilerine göz aydınlığı,gönül mutluluğu ve beden rahatlığı kılmışlardı.Müezzin daha Allahuekber der demez bütün işlerini bırakıp namaza koşarlardı.Çarşı ve pazar yerlerini boşaltırlardı.Onlardan herhangi biri çekicini demire indirmek üzere yukarı kaldırır ve tam bu durumda iken ezan sesini işitir,yukarıda kalan çekici demire indirmezdi,derhal elindekini atar ve namaza koşardı.Onlar,namaz vakitlerini dikkatle izler ve namazlarını ihmal etmeksizin eda ederlerdi.Ticaret ve alışveriş onları Allahı anmaktan,namaz kılmaktan ve zekat vermekten alıkoymazdı. (Bk Nûr 24/37) Bunun için cemaatte olamayan kimseleri merak ederlerdi.Acaba başına bir iş mi geldi,yoksa vefat mı etti,diye endişelenip ziyaretine giderlerdi."Evimde kılarım"demiş olabileceği kimsenin aklına bile gelmezdi. (Yürü Huzura)
- Resulullah sevgisiyle yanıp tutuştu.Hiçbir sevgi onu bu çizgiden ayıramadı. (Asr-ı Saadet Şehidleri)