Kapital Manga Cilt: 1 - Karl Marx Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Kapital Manga Cilt: 1 kimin eseri? Kapital Manga Cilt: 1 kitabının yazarı kimdir? Kapital Manga Cilt: 1 konusu ve anafikri nedir? Kapital Manga Cilt: 1 kitabı ne anlatıyor? Kapital Manga Cilt: 1 kitabının yazarı Karl Marx kimdir? İşte Kapital Manga Cilt: 1 kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Karl Marx

Çevirmen: Hüseyin Can Erkin

Orijinal Adı: Şihon-ron

Yayın Evi: Yordam Kitap

İSBN: 9789944122917

Sayfa Sayısı: 190

Kapital Manga Cilt: 1 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Mangalaştıran: Variety Art Works stüdyosu ve East Press.

Yordam Kitap, Karl Marx'ın temel eseri Kapital'in manga (Japonlara has çizgi roman formu) versiyonunu yayınlıyor.

Japon yayınevi East Press'in Aralık 2008'da satışa sunduğu, dünya çapında yankılar uyandıran eserin Türkçesi 16 Ekim 2009 günü Yordam Kitap tarafından satışa sunuluyor.

Kapital Manga, bilimsel sosyalizmin kurucusu Karl Marx'ın başyapıtı Kapital'i manga tarzında öyküleştiriyor. Kapital'in özü ve temel kavramları, bir peynir fabrikasındaki üretim süreçleri etrafında gelişen çarpıcı bir öyküyle iç içe anlatılıyor ve böylece genellikle göz korkutan bir eser olarak görülen Kapital çok geniş bir okuyucu kitlesinin ilgi odağı haline geliyor.

Dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan Kapital Manga'nın özgün basımı 15 Aralık 2008'de Japon yayınevi East Press tarafından gerçekleştirildi. İçeriği ve kurgusu kadar görselliğiyle de ilgi çeken eserin yayını dünya çapında büyük yankılar yarattı, satış rakamı kısa sürede 100 bini geçti. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Japon Dili ve Edebiyatı bölümü öğretim üyesi H. Can Erkin tarafından Japonca aslından Türkçeye çevrilen kitapla Kapital'in teorik özü ve kavramları rahat okunur bir tarzda okurların dikkatine sunuluyor.

Eserin baş kahramanı Robin, babasıyla birlikte peynir üretip pazarda satmakta iken, zengin olmak hayaliyle kapitalist girişimci Daniel'le iş ortaklığına girerek bir peynir fabrikası kurar. Ne var ki, çok geçmeden babasının paylaşımcı değerlerine isyan ederek giriştiği bu işte, başkalarına zarar vermeden, işçileri acımasızca sömürmeden başarılı olmanın imkânsız olduğunu anlar. Robin, kapıldığı çarkın içinde yol almaya devam ederken, bir yandan da derin bir iç huzursuzluğu yaşamaya başlar... 

Manga, güçlü çizgileri, sağlam kurgusu ve çarpıcı öyküsüyle okuru sararken, bir yandan da kapitalizmin işleyiş mantığını gözler önüne serer ve okuru Kapital'in kavramlarıyla tanıştırır.

Kapital Manga, zevkli bir okuma vaat ediyor: Hem Kapital'in pasajları içinde gezinirken aylarını tüketmiş olanlar için, hem Kapital'i okuma hayalini hayata geçirememiş okuyucular için... Hem Kapital'in en temel kavramlarıyla tanışmak isteyen gençler için, hem de genç-yaşlı çizgi roman ve manga tutkunları için...

Birinci cildi 1867'de yayınlanan Kapital'in Almanca aslından çevirisini, iktisat alanındaki iki yetkin çevirmenin, Nail Satlıgan ve Mehmet Selik'in imzasıyla, önümüzdeki aylarda okurlarla buluşturmayı planlayan Yordam Kitap, Kapital Manga'nın 2. cildini ise 4 Ocak 2010'da yayınlayacak. Yayınevi ayrıca, sosyalizmin en yaygın eseri sayılan Komünist Manifesto'yu da İtalyan grafik sanatçısı Rodolfo Mercenaro'nun çizgileriyle önümüzdeki haftalarda okurlara sunacak. 

Manga Nedir? 

Manga, kökleri Japon kültür tarihinin derinliklerine inen bir çizgi-roman türüdür. 18. yüzyıl başlarından itibaren geniş okuyucu kitlesine hitap eden bir tür olarak yaygınlaşmaya başlamıştır. Günümüz Japonya'sında ise yılda 10 binin üzerinde manga kitap ve üç yüzün üzerinde de süreli manga dergi yayınlanmaktadır. Son yıllarda Japon mangaları her yıl daha çok dünya diline çevrilmeye başlamıştır.

Kapital Manga'nın yayıncısı East Press, dünya ve Japon klasiklerini temel alan manga serisiyle dikkatleri topladı. Çok sayıda edebiyat, felsefe ve iktisat konulu klasiği manga öyküsü haline getirdi. Bu seri içerisinde hiç kuşku yok ki, içeriğinin yoğun ve karmaşık yapısı nedeniyle birçok okurun başlamaya çekindiği Kapital'in uyarlandığı manga versiyonu en başarılı çalışmalardandır. 

(Tanıtım Bülteninden)

Kapital Manga Cilt: 1 Alıntıları - Sözleri

  • Dostlarla ortak yaşamdır, insana yakışan.
  • Zengin olmak istiyorsan eğer SÖMÜRECEKSİN!
  • Kapitalist sistemde toplumun zenginliği, “muazzam bir meta yığını” olarak görünür.
  • İşçiler bir altın karşılığında iki altınlık çalışırlar.
  • BİZ SERMAYE SAHİPLERİNİN OYUNCAĞI OLMAYACAĞIZ!
  • Dostlarla ortak yaşamdır, insana yakışan.
  • Zengin olmak istiyorsan eğer SÖMÜRECEKSİN
  • Zengin olmak istiyorsan eğer Sömüreceksin!
  • BİZLER KÖLE DEĞİLİZ! BEN KÖLE DEĞİLİM! FAKAT SERMAYE SAHİPLERİ ŞÖYLE DİYOR; BİZLER ANCAK EMEK GÜCÜMÜZ OLDUĞUMUZDA İŞLERİNE YARARMIŞIZ!
  • Ben mal değil, insanım. Değerlendirilmek değil; insanca değerli olmak, yaşamak istiyorum. Ben köle değilim. Biz köle değiliz.
  • Bir adam gece eve sarhoş geldiğinde, ailesine şöyle der! Ben köle değilim! Ve aynı gece karısı şehirde vücudunu satar, çocukları bile eşşek gibi çalıştırılır Aile bu mudur? Bizler köle değiliz!
  • BİZLER İŞÇİLERDEN "EMEK GÜCÜ," DENİLEN MALI SATIN ALIRIZ.BU MALIN GERÇEK DEĞERİ, NASIL KULLANILDIĞINA GÖRE DEĞİŞİR.BİZİM ONA ÖDEDİĞİMİZ FİYATSA -ÜCRET- İŞÇİLERİN CANLI KALMASINA YETECEK KADARDIR.AÇIKCASI İKİ ALTIN EDEN BU MALA BİZ BİR ALTIN ÖDERİZ YANİ, İŞÇİLER BİR ALTIN KARŞILIĞINDA İKİ ALTINLIK ÇALIŞIRLAR. BÖYLECE TEK PARMAĞIMIZI BİLE OYNATMADAN BİR ALTIN YARATMIŞ OLURUZ!
  • PARA İNSANIN EMEK VE ÇABASININ ÜRÜNÜDÜR!
  • "Her aile yaşam mücadelesi veriyor." "Kabullenmek zorunda mıyız? Bize dayattıkları 'gerçeklerden' şüphe etmemiz gerekmez mi?"
  • Bir adam gece eve sarhoş geldiğinde ailesine şöyle der; BEN KÖLE DEĞİLİM! Ve AYNI gece karısı şehirde vücudunu SATAR! ÇOCUKLARI BİLE EŞŞEK GİBİ ÇALIŞTIRILIR! AİLE BU MUDUR?

Kapital Manga Cilt: 1 İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Mükemmel Mükemmel MÜKEMMEL! BU MANGAYI HERKES OKUMALI! Öncelikle olarak Marx'ın Engels'in ve Lenin'in yazdığı farklı kitapları okusam da her zaman zirve noktası olan Kapital' e bir türlü ulaşamadım. Neden? Çünkü çok pahalı :((( Ama ben de onun yerine bari mangasını okuyum ilerde param olunca alırım onu da dedim :D Şunu söylemeliyim ki gerçekten bu manga bi' harika! Komünist Manifesto'yu da Mangasını da okumuştum daha önce onlarda çok güzeldi. Eğer Komünizm ile birazcık bile ilgiliyseniz ve terimler arasında boğulup gitmek istemiyorsanız bu mangalar sizin için çok faydalı olur. Basit bir hikayenin üzerinden Kapital ve Komünist Manifestodaki konulara olaylara değinip bazı şeyleri basitçe açıklıyor. Ben çok sevdim tabi burada birkaç noktaya da değinmek isterim. Birincisi 66. sayfada geçen olay: Peynir fabrikası kuran gencimiz yolda yürürken fabrika çıkışına rastlar. İşçiler yanından geçerken bi' çocuk görür ve durdurur. Sen de mi çalışıyorsun fabrikada der. Şaşırmıştır tabiki de! Çocuğa sen fabrikada ne yapıyorsun der çünkü bu yaşta bir çocuk ne yapabilir ki... Çocuk çok derin ve üzerinde çok konuşulan bir şey söyler: "Ben buradan gelen şeyi kaldırıp buraya koyma üretimi yapıyorum"... Ne denilebilir ki bu söze? Üretimde ya da ne ürettiğini bilmeyen bir çocuk fabrikada çalışıyor. Seri üretim adı altında basit bi' iş yapıyor sadece ama ne ürettiğini bile bilmiyor! Charlie Chaplin'in çok güzel bir filmi olan Modern Times filminde de bu konuya değiniliyor, onu da tavsiye ederim. Tabi burada tartışma konusu insanları ya da işçileri ne yaptığını bilmeden çalıştırmak ki bu da insanların mutluluk düzeyini hayli düşürüyor. Bir diğer değinmek istediğim nokta ise; emek ücreti denilen kavram. Çok acımasız ve iğrenç bir açıklaması olan bu kavram basitçe işçilerin ölmeyecek düzeyde kalabilmesi için kendisine verilen para miktarı oluyor. Ölmeyecek düzeyde! Neyse daha fazla nefret kusmayayım ben :D Okumak isteyen herkese iyi okumalar dilerim :) (Ömer Gezen)

Okumalı,okutturmalı..Kitap okumayı sevmeyenler bile 1 saat gibi kısa bir sürede bitirebilir. Hayatın gerçeklerini suratınıza tokat gibi çarpan bir eser. Ki eserden sonra geriye tek bir soru sormak kalıyor: Aslan mı olmak istiyoruz,kuzu mu? Yoksa bu düzeni değiştirmek mi? (Ayça Eker)

Gerçek bir okuyucu her şeyi okumalı kanaatindeyim. Bu tür konularda da bilgi sahibi olmak gerekir. Kapitalizm, Faşizm, Anarşizm, Komünizm ve daha her şey hakkında bilgi sahibi olmak lazım. Bu kitap sürekli duyduğumuz kapitalizmi çizgi roman şeklinde bizlere aktarmış. Peynir işi yapan bir genç ve babası vardır. Daha sonrasında bir yatırımcı gencin aklına girer ve bir fabrika kurdurur. İşte her şey burada başlar. Kapitalist düzen, işçilere yapılan zulüm gerçekler öyle güzel ele alınmış ki bitirince sadece 15 dakika oturup düşüncelere daldım. Atıştırmalık tarzı bir kitap olan bu eseri okumanızı öneririm çizgi roman şeklinde olduğu için hemen bitiyor ve bu konuda kısaca bilgi sahibi olmamızı sağlıyor. (Hilalin Gölgesindeki Adam)

Kitabın Yazarı Karl Marx Kimdir?

19. yüzyılda yaşamış filozof, politik ekonomist ve devrimci. Komünizmin kuramsal kurucusudur. Birçok politik ve sosyal konuda fikri olmakla beraber, en çok Komünist Manifesto'nun (1848) giriş cümlesinde özetlediği tarih analiziyle tanınır: "Şimdiye kadarki bütün toplumların tarihi, sınıf savaşımları tarihidir." Marx, bütün sınıflı toplumlarda olduğu gibi kapitalizmin de kendini yok etmeye yol açacak içsel dinamikler barındırdığına inanırdı; onun düşüncesine göre, nasıl ki kapitalizm eskimiş feodalizmin yerini aldıysa, sınıfsız bir toplum olan komünizm de "devletin proletaryanın devrimci diktatörlüğünden başka bir şey olmadığı" siyasal geçiş sürecinden sonra onun yerini alacaktır.

Marx, sosyoekonomik değişimlere belirli bir tarihsel zorunluluk perspektifinden bakardı; ona göre kapitalizm, yapısal durumunun dinamiği ve çatışması sonucu yerini komünizme kesin olarak bırakacaktır:

"Modern sanayinin gelişmesi, burjuvazinin ayaklarının altından bizzat ürünleri ona dayanarak ürettiği ve mülk edindiği temeli çeker alır. Şu halde, burjuvazinin ürettiği, her şeyden önce, kendi mezar kazıcılarıdır. Kendisinin devrilmesi ve proletaryanın zaferi aynı ölçüde kaçınılmazdır."

(Komünist Manifesto)

Marx, bu değişimin organize bir devrimci hareketle geleceğini düşünür; bu değişim, ancak uluslararası işçi sınıfının birleşik hareketiyle meydana gelecektir: "Bize göre komünizm, ne yaratılması gereken bir durum, ne de gerçeğin ona uydurulmak zorunda olacağı bir ülküdür. Biz, bugünkü duruma son verecek gerçek harekete komünizm diyoruz. Bu hareketin koşulları, şu anda varolan öncüllerden doğarlar." (- Alman İdeolojisi)

Marx yaşadığı dönemde dünya çapında ünlü bir isim sayılmasa da, ölümünden kısa bir süre sonra düşünceleri dünya işçi hareketine yön vermiştir. Marksist Bolşeviklerin Rusya'da Ekim Devrimi'ni gerçekleştirmesi bunun en büyük örneğidir. 20. yüzyılda dünyada Marksist düşünce hemen hemen bütün ülkelerde taraftar bulmuştur. Marksizm, akademik ve politik çevrelerde en çok tartışılmış konulardandır.

Karl Marx Kitapları - Eserleri

  • Das Kapital
  • Zincirlerimizden Başka Kaybedecek Neyimiz Var?
  • Kapital Manga Cilt: 1
  • 1844 El Yazmaları
  • Yahudi Sorunu Üzerine
  • Kapital Manga Cilt: 2

  • Ücretli Emek ve Sermaye - Ücret, Fiyat ve Kâr
  • Kapital 2. Cilt
  • Kapital 3. Cilt
  • Ücret Fiyat ve Kar
  • İntihar Üzerine
  • Felsefenin Sefaleti
  • Louis Bonaparte’ın On Sekiz Brumaire’i

  • Yabancılaşma
  • Fransa'da Sınıf Mücadeleleri 1848- 1850
  • Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı
  • Hegel'in Hukuk Felsefesinin Eleştirisi
  • Fransa'da İç Savaş
  • Demokritos ile Epikuros'un Doğa Felsefeleri
  • Formen

  • Manifesto
  • Artı- Değer Teorileri
  • Grundrisse - Ekonomi Politiğin Eleştirisi İçin Ön Çalışma
  • Türkiye Üzerine
  • Halkın Afyonu
  • Kapitalizm Öncesi Üretim Modelleri
  • Fransız Üçlemesi

  • Jenny'ye Adanmış Şiir Albümlerinden
  • Basın Özgürlüğü Üzerine
  • 18. Yüzyılda Gizli Diplomasi
  • Amerikan İç Savaşı
  • İktisat Üzerine
  • Matematiksel Elyazmaları
  • Gazete Yazıları

  • Hayalet
  • Artı-Değer Teorileri İkinci Kitap
  • Seçme Yazışmalar 2
  • Ekonomi Yazıları
  • Seçme Sosyoloji Yazıları
  • 1855 Kars Kuşatmasının Öyküsü
  • Felsefe Yazıları

  • Politik ve Askeri Savaş Sanatı 2
  • Genç Düşünceler (1838-1845)
  • Balladlar, Şarkılar, Ağıtlar, Şiirler & Hegel Üzerine Epigramlar
  • Grundrisse 2
  • Etnoloji Defterleri

Karl Marx Alıntıları - Sözleri

  • "Çalışmayan zenginlik ile yaşamak için çalışan yoksulluk arasındaki uzlaşmaz karşıtlık, ayrıca bilgi karşıtlığına da neden olur. Bilgi ve emek ayrışır. Bilgi, emeğin karşısına sermaye olarak çıkar. (Artı- Değer Teorileri)
  • Temmuz Monarşisi mali sıkıntıları nedeniyle başından itibaren yüksek burjuvaziye bağımlıydı ve yüksek burjuvaziye bağımlılık, giderek artan mali sıkıntıların bitmez tükenmez kaynağı olmuştu. Bütçe dengesini, yani devletin giderleri ile gelirleri arasındaki dengeyi sağlamadan, devlet yönetimini ulusal üretimin çıkarlarına bağımlı kılmak olanaksızdır. Ve devlet harcamalarını sınırlandırmadan, yani, her biri egemen sistemin dayanaklarını oluşturan çıkarlara zarar vermeden ve vergi dağılımını yeniden düzenlemeden, vergi yükünün önemli bir bölümünü doğrudan doğruya yüksek burjuvazinin omuzlarına yüklemeden, bu denge nasıl kurulabilir? (Fransız Üçlemesi)
  • 1 libre iplik eğirmek için, 1 libre pamuktan daha fazlası gerekli olmasaydı,1 libre iplik üretiminde bu miktardan daha fazla pamuk tüketmemeye özen gösterilmesi gerekir, iğ için de aynı şey söz konusudur. KAPİTALİST, ÇELİK İĞ YERİNE, ALTIN İĞ KULLANMAYI BİLE ALIŞKANLIK HALİNE GETİRSE, ipliğin değerinde sayılan tek emek, çelik iğin üretiminde gerekli olandır; çünkü belirli toplumsal koşullarda DAHA FAZLASI GEREKSİZDİR. (İktisat Üzerine)
  • İnsanın kendi kendisiyle ilişkisi, onun için ancak başkası ile ilişkisi aracıyla nesnel, gerçek bir ilişki olabilir. Öyleyse o kendi emek ürününe karşı, kendi nesneleşmiş emeğine karşı, yabancı, düşman, güçlü, ondan bağımsız bir nesne olarak davrandığı zaman, bu nesne ile kendisine yabancı, düşman, güçlü, kendisinden bağımsız bir başka insan ona sahipmiş gibi bir ilişki içindedir. O kendi öz etkinliği karşısında, özgür-olmayan bir etkinlik karşısındaymış gibi davrandığı zaman, ona karşı bir başka insanın hizmetinde, bir başka insanın egemenliği, zorlaması ve boyunduruğu altındaki bir etkinlik olarak davranır. (Yabancılaşma)
  • Hepimizin bildiği gibi,bir ülkenin dolaşımındaki parası iki büyük kesime ayrılır.Farklı norminal değerlere sahip banknotlar biçiminde sağlanan bir para türü,tüccarlar arasındaki işlemlerde ve müşterilerin tüccarlara yaptığı büyük ödemelerde kullanırken, bir başka para türünün,yani madenî paranın dolaşım alanı perakende ticarettir. (Ücret Fiyat ve Kar)
  • ... birikime artık-değerde bir büyüme, dolayısıyla mutlak kârlılık oranında bir büyüme eşlik etmelidir. Gene de değişmeyen sermaye değişenden çok daha çabuk artış göstermelidir; böylece net sonuç hâlâ düşen kârlılık oranıdır. (İktisat Üzerine)

  • Bugünkü kuşak, Musa'nın çölden geçmelerine önderlik ettiği Yahudilere benziyor. Bu kuşağın yapacağı tek şey, yeni bir dünya fethetmek değil; yeni bir dünyayla baş edebilecek insanlara yer açmak için, yok olmak zorunda. (Fransa'da Sınıf Mücadeleleri 1848- 1850)
  • M. Proudhon, özgür alıcıyı özgür üreticinin karşısına koyuyor. Birine ve ötekine tümüyle metafizik nitelikler veriyor. (Felsefenin Sefaleti)
  • Osmanlı İmparatorluğunun elinde kalan bütün kuvvet Asya Türkiyesinde bulunmaktadır. Türklerin, dört yüz yıl boyunca asıl yurtları olan Küçük Asya ve Ermenistan, Türk ordularına asker veren bir hazne gibidir. (Türkiye Üzerine)
  • Tarımın ve genel olarak sanayinin gelişmesi, ormanlık alanların tahrip edilmesi konusunda uzun süredir o denli etkili olmuştur ki, bunun karşısında, ormanların korunması ve üretimi için yaptıkları her şey, tümüyle devede kulak kalır. (Kapital 2. Cilt)
  • Kâr oranında bir düşme ile birlikte, emeğin üretken bir biçimde kullanılması için bireysel bir kapitaliste gerekli olan asgari sermayede bir yükselme olur; burada gerekli olan, hem genellikle emeğin sömürülmesi ve hem de, tüketilen emek-zamanının, metaların üretimi için gerekli emek-zamanına yetecek kadar olması ve böylece, metaların üretimi için gerekli ortalama toplumsal emek-zamanını aşmamasıdır. Bununla birlikte yoğunlaşma artar, çünkü, belli sınırların ötesinde, küçük bir kâr oranı ile büyük bir sermaye, kâr oranı yüksek küçük bir sermayeden daha hızlı birikir. Belli yükseklikte bir noktadan sonra, bu artan yoğunlaşmanın kendisi de, kâr oranında yeni bir düşmeye yol açar. Küçük, dağınık sermaye kitleleri, böylece zorla, spekülasyon, kredi sahtekârlıklan, sermaye dolandıncılığı ve bunalımlarla dolu maceralı bir yola itilmiş olurlar. Sermaye fazlalığı denilen şey daima, aslında, kâr oranındaki düşmenin kâr kitlesi ile telafi edilmediği sermaye fazlalığı -bu, yeni filizlenen sermaye sürgünleri için daima doğrudur- ya da kendi başına iş görmeyen sermayeleri, büyük işletmelerin yöneticilerinin emrine kredi biçiminde veren sermaye fazlalığı için geçerlidir. Bu sermaye fazlalığı, nispi bir aşırı-nüfus yaratan aynı nedenlerden ileri gelir ve bu yüzden, zıt kutuplarda bulundukları halde -kullanılmayan sermaye bir kutupta, işsiz çalışan nüfus öteki kutupta- nispi aşın-nüfusu tamamlayan bir olgudur. (Kapital 3. Cilt)
  • Komünizm hiç kimseyi toplumun ürünlerini mülk edinme gücünden mahrum etmez, yaptığı tek şey böyle mülk edinme aracılığıyla başkalarının emeğini boyunduruk altına almaktan mahrum etmektir. (Manifesto)
  • "Doğru bildiğin yolda ilerle! Başkaları ne derse desin. 'NORMAL' olduğu söylenen her şeye kuşkuyla yaklaş." (Kapital Manga Cilt: 2)

  • “her şeyin hiçbir şey olduğunu söyleyecek ama kendin var olmak isteyecek kadar bencil misin?” (1844 El Yazmaları)
  • Gerçek anlamda siyasi güç, bir sınıfın diğerini ezmek için kullandığı güçtür. (Manifesto)
  • Dostlarla ortak yaşamdır, insana yakışan. (Kapital Manga Cilt: 1)
  • Nitekim kullanım-değerlerinin nesnel farkları, üretim sürecinde, kullanım-değerlerini doğuran eylem farkları biçiminde belirmektedir. Kullanım-değerlerinin özel maddesinden ilgisiz olarak, değişim-değeri yaratıcısı emek, emeğin kendisinin özel biçimi karşısında da ilgisizdir. Üstelik çeşitli kullanım-değerleri, değişik bireylerin eylemlerinin ürünleri, bu bakımdan da bireysel karakterleri ile birbirinden ayrılan çalışmaların sonucudurlar. Ama değişim-değeri olarak, bunlar, birbirinden farklı olmayan eşit emekleri, yani içinde emekçilerin bireyselliklerinin silindiği emeği temsil ederler. Demek ki, değişim-değeri yaratıcısı emek, genel soyut emektir. (Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı)
  • Eğer halkın hükümranlığından anlaşılan şey cumhuriyet biçimi ya da daha açıkçası demokrasi ise ideanın güncel gelişme derecesi nedeniyle böyle bir görüşün savunulamaz olduğunu söylüyoruz. Demokrasi krallığın gerçeğidir. (Hegel'in Hukuk Felsefesinin Eleştirisi)
  • Soğuk yalnız kanıya göre vardır, sıcak yalnızca kanıyla göre vardır, ama gerçekte yalnız atomlar ve boşluk vardır. Dolayısıyla birçok atomdan bir çıkmaz, ancak atomların birleşimi sayesinde her nesne bir halinde gelir görünür. (Demokritos ile Epikuros'un Doğa Felsefeleri)
  • İlk gününden bugüne katıksız açgözlülük uygarlığın baskın duygusu olmuştur, para, yine para, hep para, toplumun değil ama her sefil bireyin tek ve yegane isteği hâline gelmiştir. (Manifesto)