Kardelenler: Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları - Ayşe Kulin Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Kardelenler: Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları kimin eseri? Kardelenler: Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları kitabının yazarı kimdir? Kardelenler: Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları konusu ve anafikri nedir? Kardelenler: Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları kitabı ne anlatıyor? Kardelenler: Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları kitabının yazarı Ayşe Kulin kimdir? İşte Kardelenler: Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Ayşe Kulin
Yayın Evi: Remzi Kitabevi
İSBN: 9789751409812
Sayfa Sayısı: 168
Kardelenler: Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Onlar, ışıklı bir geleceğe ancak eğitimle ulaşabileceklerini bilen çocuklar! kendi çevrelerinin de bu bilginin ışığıyla aydınlanacağına inanıyorlar. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği aracılığıyla ulaşılan bu kız öğrenciler, Turkcell bursundan, her şeyden önce kendilerini istediği için yararlanıyorlar. Turkcell'in desteği, onların okuma azmini güçlendiriyor. Şu anda her biri birer kıvılcım olan bu kızlar, eğitimlerini tamamlayıp birleştiklerinde Türkiye'nin ufkunu aydınlatacak güçlü bir ışığa dönüşecekler.
Yazar Ayşe Kulin, Anadolu'nun uzak köşelerinde yaşayan bu kızların en küçüğünden üniversite öğrencisine kadar bir çoğuyla tek tek görüşerek, zor yaşam koşullarına tanık olarak, onların duygularını, beklenti ve umutlarını sizlere aktarmaya çalıştı. Bu kitap, yazarın izlenimlerinin kısa bir özetidir sadece. Kimbilir, belki bu ilginç yaşamları öğrencilerin kendi kalemlerinden bire bir okumanız da mümkün olur günün birinde.m
Ayşe Kulin ve Turkcell bu kitabın satışından doğacak haklarının tüm gelirini, Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları projesine bağışlamıştır.
(Arka Kapak)
Kardelenler: Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları Alıntıları - Sözleri
- Gitti gelmez bahar yeli Şarkılar yarıda kaldı Bütün bahçeler kilitli Anahtar Tanrıda kaldı Geldi çattı en son ölmek Ne bir yemiş ne bir çiçek Yanıyor güneşte petek Bütün bal arıda kaldı.
- Haydi yolun açık olsun Geçtiğin köprüler sağlam Tünellerin aydınlık olsun.
- Kadınını yaşama katmasını bilen ülkeler uygarlığı yakalıyor, bilim ve teknolojide öne geçiyor, halkı daha mutlu ve refah içinde ve keyifli yaşıyordu.
- Hayatın bir çizgisinde kırılma oldu muydu, bir daha hayır gelmiyor artık.
- İnsan iyi şeye hemen alışıveriyor.
- Bu gürültülü, renkli yeni dünya, bitmesini istemedikleri bir rüya gibiydi.
- Hayatın bir çizgisinde kırılma oldu muydu, bir daha hayır gelmiyor artık.
- Yeter ki isteyelim, eğitim alalım ve çok çalışalım. Bir yerlere, hatta istediğimiz yere varmamamız için hiçbir neden yok!
- Aslında, kadın hareketlerini ilk tetikleyen olay 1837 yılında Amerika'da yaşanmıştı. Zenci haklarını savunmak üzere toplantıya giden bir grup kadın, kadın oldukları için toplantı salonuna sokulmayınca, zencilerden önce kendi haklarını savunmaları gerektiğini düşünmüşlerdi.
- Umut, belki de insanlara yaşama gücü veren tek şey...
- Ben aldığım eğitim sayesinde daha iyi bir hayat yaşayacak olursam, bunu Atatürk'e borçlu olacağım.
- " Doğu Anadolu'nun soğuk ikliminde, kar kalkmadan açan kış çiçeğine kardelen adı verilir. Yöre koşullarına ve törelerine baskın çıkarak okula, bilgiye koşan kız çocukları gibi, onlar da kendi varoluş çabalarının sembolüdür, kara toprağı delerek ışığa ulaşan kardelenler."
- “Ailelerin, kızlarını okullara yollayarak veya evde özel dersler aldırtarak eğitmelerinin, dil öğretmelerinin arkasında, elbette bir gün bu kızların hayatlarım kazanmaları gibi bir düşünceleri yoktu. Onlar sadece kızlarını yüksek mevkilerde çalışan, iyi ailelerden gelme varlıklı kocalara vermek için eğitmekteydiler.”
- Okumak istiyoruz. Bir yere varmak istiyoruz! Bu bir istek, bir başkaldırı, hatta bir çığlık!
Kardelenler: Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Kitabın yaklaşık üçte ikisinde ÇTÇK ( Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları) projesinden burs alan kızlarımızın hikayeleri anlatılıyor. Sonraki kısımda ise bu projenin nasıl geliştiğine değinilmiş. Prof Dr Türkan Saylan Lepralı hastaları tedavi ederken kız çocuklarının tedavi süresince yani 2-3 ayda herşeyi çok hızlı öğrendiklerini, ortama çok iyi uyum sağladıklarını farketmişti. Kurduğu ÇYDD ( Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) ile Lepralı hastaların sağlam çocuklarına burs veriyordu. Siirt’in Pervari ilçesi kaymakamı ondan 17 kız çocuğu için eğitim bursu istediğinde elinden geleni yaparak bursları sağladı ve daha çok kız çocuğu için burs sağlamak istedi. Araştırmalar sonucu Turkcell’le ortak bir anlaşma yapıldı ve 5000 kız öğrenci için ÇTÇK projesi uygulamaya koyuldu. Yazar Ayşe Kulin’e de bunları bizlere ulaştırmak düştü. Türkan Hoca ne kadar çok kız çocuğu okutursa o kadar gelişmiş , çağdaş bir Türkiye hayaline yaşamını adadı; Türkiye de ona öyle bir teşekkür etti ki.. . (Melek Yaman)
Onlar ışıklı bir geleceğe ancak eğitimle ulaşabileceklerini bilen çocuklar. Kendi çevrelerininde bu bilginin ışığıyla aydınlacağına inanıyorlar... Kitapta yazılan zor hayatların bir hikayeden ibaret olmasını dilerdim. Umudunu kaybetmemiş,azimli çocuklarımız bu dünyayı kurtaracak. Diliyorum ki gelecek nesillerimiz sizlerin ve sizin gibi düşünen insanların sayesinde daha iyi yaşanılabilir bir dünya da hayat sürsün.. (Emine Özcan)
Türkiye'deki her 100 kız çocuğundan 15'i erken yaşta evlendiriliyor. Bu durum memleketin sayısız sorunundan yalnızca biri ancak en önemlilerinden birisi. "Allah'sız, kitapsız, islam düşmanı(!)" diyerek malum zihniyetin iftiralar attıkları merhum Türkan Saylan Hoca'nın önderliğinde ÇYDD bünyesinde 110 binden fazla kız çocuğu okutulmuştur ve hala devam etmektedir. ÇYDD halen de 8 bin öğrenciye burs vermektedir. "Kardelen"lerin her birinin acıklı ve aynı zamanda umut dolu hikayesini okumakta bilhassa öğretmen adaylarının okumasında fayda var. (1Muallim)
Kitabın Yazarı Ayşe Kulin Kimdir?
Kaleme aldığı biyografik eserleri ve romanlarıyla çok okunan yazarlardan biri olmuş ve birçok ödül kazanmıştır. Üslubundaki akıcılık ve yalınlıkla büyük övgü alan yazarın öykü ve kitapları senaryolaştırılıp beyazperdeye aktarıldı. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji Edebiyat bölümünü bitirdi. Çeşitli gazete ve dergilerde editör ve muhabir olarak çalıştı. Uzun yıllar televizyon, reklam ve sinema filmlerinde sahne yapımcısı, sanat yönetmeni ve senarist olarak görev yaptı.
Öykülerden oluşan ilk kitabı Güneşe Dön Yüzünü 1984 yılında yayımlandı. Bu kitaptaki Gülizar adlı öyküyü, Kırık Bebek adıyla senaryolaştırdı ve bu filmi 1986 yılında Kültür Bakanlığı Ödülü'nü kazandı. Kulin, 1986'da sahne yapımcılığını ve sanat yönetmenliğini üstlendiği Ayaşlı ve Kiracıları adlı dizideki çalışmasıyla Tiyatro Yazarları Derneği'nin En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü'nü kazandı, 1996 yılında Münir Nureddin Selçuk'un yaşam öyküsünün anlatıldığı Bir Tatlı Huzur adlı kitabı yayınlandı. Aynı yıl, Foto Sabah Resimleri adlı öyküsü Haldun Taner Öykü Ödülü'nü, bir yıl sonra aynı kitabı Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı.
1997'de yayınlanan ve Aylin Devrimel'in hayatını konu alan Adı: Aylin adlı kitabı ile, İstanbul İletişim Fakültesi tarafından yılın yazarı seçildi. Bu kitap yazarın çok geniş kitleler tarafından tanınmasını sağladı. 1998 yılında Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 1999'da İletişim Fakültesi tarafından yılın romanı seçilmiş olan Sevdalinka ve 2000'de yine bir biyografik roman olan ve Füreya Koral'ın hayatını aktardığı Füreya yayınlandı.
Ayşe Kulin, 2001 yılında yayımlanan Köprü isimli romanı ile Türkiye'nin doğu illerinde yaşanan dramın kökenleri ve cumhuriyet tarihi içindeki nedenlerini ele aldı. Bu romanı, 2006 ve 2008 yılları arasında Star TV'de aynı isimle dizi olarak yayınlandı. Yine 2002 yılında yayınlanan Nefes Nefese isimli romanı ile İkinci Dünya Savaşı sırasında yüzlerce Yahudi'yi soykırımdan kurtaran Türk diplomatlarının kahramanlıklarını bir aşk öyküsü ile birlikte işliyor. Nefes Nefese romanı toplamda 34 ülkede yayınlandı. Ayrıca Ayşe Kulin bu romanıyla İtalya'da verilen Premio Roma Ödülleri'nde finale kalan beş yazardan biri oldu. Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 2007 yılında Star TV'de aynı adla dizi olarak yayınlandı.
2004 yılında yazdığı Gece Sesleri romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2008 ve 2009 yılları arasında Show TV'de yayınlandı. Yine 2009 yılında yazdığı Tek ve Tek Başına Türkan adlı Biyografik romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2010 ve 2011 yılında arasında Kanal D'de yayınlandı.
2007 yılının Kasım ayında UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi oldu. 2008 yılında yazdığı Veda romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2012 yılında Kanal D'de yayınlandı.
İtalyancaya çevrilen Nefes Nefese adlı romanı, 2016'da İtalya'nın en prestijli roman ödüllerinden Premio Roma'da en iyi yabancı roman dalında ödüle layık görüldü.
Ayşe Kulin Kitapları - Eserleri
- Köprü
- Türkan
- Bora'nın Kitabı
- Gizli Anların Yolcusu
- Adı: Aylin
- Sevdalinka
- Füreya
- Güneşe Dön Yüzünü
- Nefes Nefese
- Umut
- Gece Sesleri
- İçimde Kızıl Bir Gül Gibi
- Veda
- Sit Nene'nin Masalları
- Bir Tatlı Huzur
- Foto Sabah Resimleri
- Hayat - Dürbünümde Kırk Sene (1941-1964)
- Hüzün - Dürbünümde Kırk Sene (1964-1983)
- Geniş Zamanlar
- Bir Gün
- Bir Varmış Bir Yokmuş
- Dönüş
- Kardelenler: Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları
- Hayal
- Babama
- Sessiz Öyküler
- Handan
- Tutsak Güneş
- Taş Duvar Açık Pencere
- Saklı Şiirler
- Kanadı Kırık Kuşlar
- Kördüğüm
- Son
- Her Yerde Kan Var
- Dönüş
- Hayat
- Hazan
- Taksiii
Ayşe Kulin Alıntıları - Sözleri
- "Kimi değiştirmemişti ki zaman?" (Sevdalinka)
- Yalan giderek büyüyen bir canavara dönüşür, dallanır budaklanır, içinden taşar... Sakın yalan söyleme. (Sessiz Öyküler)
- Kin zehirler insanı. (Tutsak Güneş)
- "Neredeydi adalet?.." "Bu insanlar nasıl serbest kalmıştı?.." (Bir Varmış Bir Yokmuş)
- Sen nereden bilebilirsin ki benim ruh halimi! Ben bu hale gelene kadar nerelerden geçtim, ne bilirsin sen? (Geniş Zamanlar)
- Yeter ki isteyelim, eğitim alalım ve çok çalışalım. Bir yerlere, hatta istediğimiz yere varmamamız için hiçbir neden yok! (Kardelenler: Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları)
- Savaş insana her şeyi öğretir. Bir de barış içinde yaşamayı öğretse, keşke. (Sevdalinka)
- Biz anlaşabiliriz. Biz anlaşmaya mecburuz. (Bir Gün)
- ...kendine acımaya vaktin yok, yürü git, önemli işlerinin peşinden... (Tutsak Güneş)
- Yaşam buydu. Gerçekleşmeyen beklentilerdi. (Foto Sabah Resimleri)
- Demek içimdeki fırtınayı yüzüme aksettirmiyorum, çok iyi! (Her Yerde Kan Var)
- Para icat edildiği andan itibaren yeryüzünde inançla, ahlakla, adaletle kısacası iyi ve güzel her şeyle sıkı bir rekabet halindeydi ve çoğu zaman da yarışı kazanan para oluyordu, ne yazık ki! (Taksiii)
- ... bence "üstün insan," ezen öldüren kumandan değil, yücelten, kurtaran, yaşatan hekimdir! (Türkan)
- "İnsanlar kaldıramayacakları acıları hatırlamak istemedikleri zaman bilinçaltına itiyorlar,hiç olmamış gibi yapabiliyorlar." (Dönüş)
- "Ayıp bir şey değil ki, meme herkeste var." (Hayal)
- Tuhaf bir ülkeydi benim memleketim. Birilerinin başı mutlaka dertte oluyordu. Memleketin tüm insanlarının dertsiz tasasız yaşayabilecekleri bir günün güneşi henüz doğmamıştı bu topraklarda! (Hayat)
- "...aşktan da üstün olan şefkat ve milli hisler vardır,'' diye yazmışım. Son nefesime yakınken dahi aynı şekilde düşündüğüme göre, hak etmemişim aşkı ben! Ee, ben hak etmeyince, Allah da vermemiş elbette! (Türkan)
- Ben yanlış zamanda yanlış yerde doğmuşum. (Bir Gün)
- "Sana beyaz keten örtülü sofralar kuramam memleket gibi esir ve yoksuldur odam." (İçimde Kızıl Bir Gül Gibi)
- "Beraber gülebildiğim insanlara içim hemen ısınır." (Kördüğüm)