Klasiklerle Felsefe - Nigel Warburton Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Klasiklerle Felsefe kimin eseri? Klasiklerle Felsefe kitabının yazarı kimdir? Klasiklerle Felsefe konusu ve anafikri nedir? Klasiklerle Felsefe kitabı ne anlatıyor? Klasiklerle Felsefe PDF indirme linki var mı? Klasiklerle Felsefe kitabının yazarı Nigel Warburton kimdir? İşte Klasiklerle Felsefe kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Nigel Warburton
Çevirmen: Ahmet Fethi Yıldırım
Yayın Evi: Alfa Yayınları
İSBN: 9786051713519
Sayfa Sayısı: 490
Klasiklerle Felsefe Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Warburton bu sefer büyük düşünürlerin artık klasikleşmiş kitaplarını işlediği yeni eserine Platon'un Devlet'i ve Aristoteles'in Nikomakhos'a Etik'e uygun bir girişle başlıyor. Bu filozofların temel düşüncelerini kuşbakışı verdikten sonra onlara yönelik temel eleştirileri sıralıyor. Ardından kitap okurun sıkılmasına olanak tanımadan adil ve seri bir hızla ilerliyor. Platon'un Devlet'inden Rawls'un Adalet Teorisi'ne 32 felsefe klasiğini hepimiz için ulaşılabilir kılıyor. Her bölümün sonunda verilen okuma listeleri ve kitabın sonunda verilen sözlükçe ise isteyen okura yeni kapılar açıyor.
"Batı felsefesinin klasik kitaplarına ilişkin kıvrak ve canlandırıcı bir tur."
"Meydan okuma, tarihsel olarak derin bilgilerle bulanma eğiliminde olan fikirlerin kalıcı bir tazelikle okura aktarılmasıysa, Warburton bunu hayran olunası bir yetenekle yapıyor."
-Roger Scruton, The Times-
(Tanıtım Bülteninden)
Klasiklerle Felsefe Alıntıları - Sözleri
- "En çok sayıda insana en yüksek düzeyde mutluluk"
- memnuniyetsiz bir insan olmak memnun bir domuz olmaktan iyidir.
- "Benim yumruk sallama özgürlüğüm, senin yüzünün başladığı yerde biter." JOHN STUART MILL
- "Kendimle çelişebilirim, ama hakikatle asla çelişmem"
- bir çiçekle bahar gelmez ve bir günlük mutluluk da mutlu bir yaşamı garanti etmez
- "İnançlarınızı hiç sorgulamazsanız, eleştirel değerlendirmeye tabi tutulmaya hiç ihtiyacı olmayan önyargılara yapışıp kalabilirsiniz. "
- Eski Ahit'te geçen bir deniz canavarı; Hobbes'un, bir toplum sözleşmesiyle birleşen bütün üyelerinin oluşturduğu büyük devlet or ganı için kullandığı metafor.
- Descartes'ın Tanrı'nın varlığını kanıtlamak için kullandığı argüman. Zihinlerimizde bir Tanrı ideası vardır. Bu idea nereden geldi? Tanrı tarafından bir tür alameti farika olarak oraya sokulmuş olmalı.
- "insan özgür doğar, oysa her yerde zincire vuruludur."
- Mutluluk, diyor Mill, kendi başına bir amaç olarak aranır. Her insan faaliyetinin ni hai amacı mutluluktur ve acıdan sakınmaktır. Onun dışında arzu edilir olan her şey, böyle bir yaşama katkıda bulunduğu için arzu edilir. Ömrünüzü güzel sanat eserleri toplamakla ge çirirseniz, bu faaliyet haz almanın bir yoludur. Örneğin birisi, doğurabileceği mutluluktan bağımsız, kendi başına bir amaç olarak erdem arayışında olduğunu iddia ederek Mill'e karşı çıkarsa, Mill şu yanıtı verir: O zaman erdem o kişinin mutlu yaşamında bir bileşendir; o kişi nin mutluluğunun parçası olur.
- Bentham'a göre, her koşulda ahlaken doğru eylem, toplam mutluluğu maksimuma çıkarma eğiliminde olan eylemdir. Mutluluğu keyifli bir zihinsel durum -acı yokluğu ve haz- olarak kavrar.
- Kitabın adı Nietzsche'nin niyet edilen konu munu betimler: Hakikatle ilgilenen herkes basit siyah-beyaz, ahlaki iyi ve kötü katego rilerinin ötesinde duracak ve ahlakı ne ise onun için tanıyacaktır. Ahlak, Güç İstenci de diği temel yaşam gücünün bir dışavurumudur. Çağdaşlarının aziz değerleri, sevecenlikten ve evrensel sevgiden kaynaklanmak şöyle dursun, en derin kökleri acımasızlığa ve başkalarını bastırma arzuna dayanmaktadır. Geleceğin fi lozofları bunu kabul edecektir. Sonuç olarak bütün değerleri yeniden değerlendirecekler.
- Güçlünün zayıfı ezmesi, Nietzsche'ye göre yaşamın özsel bir özelliğidir. Bu Güç İstenci biz olan her şeyin kaynağıdır. İyi ya da iyiliksever olarak değer verilen her şeyin başlangıcı bu yaşam gücüne dayanır. Bu zor hakikatten saklanırız, ama ge leceğin özgür tinleri onu bağrına basacaktır.
- "Dünya benim tasarımımdır" Arthur Schopenhauer
- "bizler kendimizi ve evrendeki yerimizi anlamaya çalışmalıyız. bilgeliğin yolu budur. aynı zamanda neşenin de yoludur; çünkü zihin daha aktifleşir ve daha yüksek bir kusursuzluk seviyesine ulaşır."
Klasiklerle Felsefe İncelemesi - Şahsi Yorumlar
475 sayfalık bu eserde felsefi görüşleri tamamen özümsemek mümkün değil tabii ki; ama genel hatlarıyla bilgi edinmek adına gayet iyi bir başlangıç kitabı. Size tavsiyem bu kitap sonrasında Ahmet Arslan'ın 'Felsefeye Giriş' serisini veya Ahmet Cevizci'nin 'Felsefe tarihi' kitabını okuyun. (Doğan PAMUK)
Felsefeyi Klasiklerden Öğrenmek: Bryan Magee'nin Felsefenin Öyküsü adlı eserinden sonra okuduğum en iyi felsefe kitabıdır. Bu kitap, sadece felsefeye yeni başlayanları değil, halihazırda felsefe okuyan ve felsefe ile uğraşmayı seven kişiler için bir rehber kitaptır. Nigel Warburton felsefeyi basit ve eğlenceli bir şekilde öğretme konusunda günümüzde en çok bilinen filozoflardandır ve bu eseriyle de bize bu hünerini bir kere daha göstermiş oldu. Felsefeye önemli katkısı olan ve felsefe tarihine yön veren önemli eserleri bir araya getiren Nigel Warburton, bizlere hangi felsefe alanına daha yakın olduğumuzu net bir şekilde bulmamızı da sağlıyor. Felsefe seven herkese şiddetle önerdiğim bir kitaptır, kesinlikle okumalısınız. Geçmişten günümüze kadar kitapta yer alan bazı filozofların ana düşüncesini içeren kelimeleri paylaşmak istiyorum: Platon Dikaiosune: Adalet anlamına gelen terim. Aristoteles Akrasia: İrade zayıflığı anlamına gelen terim. Ergon: Bir şeyin karakteristik işlevi anlamına gelen terim. Eudaimonia: Mutluluk anlamına gelen terim. Machiavelli Virtu: Maharet anlamına gelen terim. Descartes Apriori: Duyu algısından bağımsız hareket etmeye denilen terim. Cogito: Düşünüyorum, öyleyse varım sözünün kısaltılmış hali. Hobbes Leviathan: Bir toplum sözleşmesiyle birleşen bütün üyelerinin oluşturduğu büyük devlet organı için kullandığı metafor. Hume Aposteriori argüman: Deneyim kaynaklı argüman. Kant Analitik: Tanım gereği doğru. Fenomenler: Algılayabildiğimiz şeyler. Numenler: Kendinde-şeyler. Sentetik: Tanım gereği doğru olmayan. Schopenhaur Ennui: Can sıkıntısı, neşesizlik. (UD)
Warburton bu kitabında felsefe tarihinde önemli olduğunu düşündüğü 32 eseri inceliyor. Genel olarak eserin ne anlattığı, savunusunun ne olduğu gibi konular üzerinden anlaşılır bir dille incelediği eserleri her bölümün sonunda koyduğu eleştiriler, sözlük ve kaynak okumalarla tamamlıyor. Kitapta her bölüm birbirinden bağımsız yazıldığı için, istediğiniz eserden başlamanız mümkün. Özellikle zor eserler (Ethika, Saf Aklın Eleştirisi) için iyi bir hazırlayıcı olsa da, bir felsefe okuyucusu için Platon vb. filozofları aktarımı biraz basit gelebilir. Genel olarak camiayı tanımak adına güzel bir giriş kitabı. (Hasan Suphi)
Klasiklerle Felsefe PDF indirme linki var mı?
Nigel Warburton - Klasiklerle Felsefe kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Klasiklerle Felsefe PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Nigel Warburton Kimdir?
Warburton Bristol Üniversitesi'nden lisans ve Cambridge Darwin College'dan doktora derecesi aldı ve 1994 yılında Açık Üniversitede Felsefe Bölümü'ne girmeden önce Nottingham Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Mayıs 2013'te Açık Üniversitede Kıdemli Öğretim Görevlisi görevinden istifa etti.
Nigel Warburton Kitapları - Eserleri
- Felsefenin Kısa Tarihi
- Felsefeye Giriş
- Felsefe Okuma Rehberi
- Klasiklerle Felsefe
- A'dan Z'ye Düşünmek
- Deneme Yazmanın Temel Kuralları
- Felsefe Muhabbetleri
- Felsefe Muhabbetlerine Devam
- Felsefe Muhabbetlerine Dönüş
Nigel Warburton Alıntıları - Sözleri
- Ne kadar "uygarlaşmış" olursa olsun insanlar ahlaki koyun olma eğilimindedir. (Felsefe Okuma Rehberi)
- Bizlere böylesi bir aşkın güzelliğini ve romantizmini, yoğunluğunu ve tutkusunu ifade ederken kırılganlığı ve acıyı, kıskançlığı ve öfkeyi de gösterir. Yani Platon, "Tüm bunlardan vazgeçmeli ve aşkın merdivenlerinden tırmanmalısınız" derken konuştuğu şeyle ilgili derin bir bilgisi olduğunu da hissettirir. Vazgeçmemizi istediği şeyin şiddetli yoğunluğunu ve çekiciliğini de anlatmış olur. (Felsefe Muhabbetlerine Devam)
- Bir düşünceyi net olarak söyleyemiyorsanız, onu kendiniz de anlamıyorsunuz demektir. (A'dan Z'ye Düşünmek)
- Ölümlü oluşumuz, belki de bir geleceğe sahip olamayacağımız gerçekliğini akla getirerek, bizleri şimdinin kıymetini bilmeye götürür. (Felsefeye Giriş)
- Her daim bir olma sürecinde ve geçici olduğumuz gerçeği. Dolayısıyla her an kendimizi yeniliyor, kendimizi bulduğumuz her durumda seçimler yapıyoruz. (Felsefe Muhabbetlerine Devam)
- Acılar bir bakıma arabalardaki ikaz lambalarına benzer. Bir yolda araba sürerken kırmızı ikaz lambası yandığında bu size yakıtın azaldığını bildirir. Kırmızı yanar çünkü sorunu çözmek için acil eyleme geçmenizi ister. Benzer bir şekilde, acı duyulmasını organizma için bir uyarı ışığı gibi düşünebilirsiniz. Vücutta bir şeylerin ters gittiğini ve bu tersliği mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çözmemiz gerektiğini söyler. (Felsefe Muhabbetlerine Dönüş)
- ... güzelliğin bedenden ziyade ruhta daha iyi örnekledigini anlamaya başlarsınız ve böylece güzel ruhlara aşık olursunuz. (Felsefe Muhabbetlerine Devam)
- Eğer herkes yapmak istediği her şeyi yapmak konusunda tamamıyla özgür olsaydı, bu durumda en güçlü ve en acımasız olan amacına muhtemelen güçsüz olanı ezerek ulaşırdı. (Felsefeye Giriş)
- Anlaşılır bir biçimde söyleyemiyorsanız , anlamamışsınız demektir. John Searle (Deneme Yazmanın Temel Kuralları)
- "İnsanoğlu başka insanlara her ne sebeple olursa olsun acı çektirmektedir." (Felsefeye Giriş)
- Tanrı, kendinin bile yiyemeyeceği büyüklükte bir kahvaltı hazırlayabilir mi? (Felsefe Muhabbetleri)
- Ölüm olgusu ve onun nihai oluşu, hayatlarımıza sahip oldukları anlamları büyük oranda kazandıran şeydir. (Felsefeye Giriş)
- Göreci, bu anlaşmazlığın hakkını veremez, çünkü "Senin kendi doğrun var, benim kendi doğrum var," der ve hikâye orada biter. Fakat asıl sorun, bu tavrın hikâyenin sonu olmamasıdır, çünkü hepimiz karşımızdakiler üzerine bir politika uygulamaya çalışıyoruzdur. (Felsefe Muhabbetleri)
- Okumak bazen düşünceden kaçmanın maharetli bir yoludur. (Felsefe Okuma Rehberi)
- Evrim, çocukları insan türünün araştırma ve geliştirme bölümü olarak tasarlamıştır ve biz yetişkinler de üretim ve pazarlama bölümüyüz. (Felsefe Muhabbetlerine Dönüş)
- "insan özgür doğar, oysa her yerde zincire vuruludur." (Klasiklerle Felsefe)
- Kendinizi geliştirmek istiyorsanız, yalnızca yazmayla ilgili kitaplar okumanız yetmez, yazmanız da gerekir. Yoksa yüzmenin teorisini öğrenen ama ayağını suya hiç değdirmeyen birine benzersiniz. (Deneme Yazmanın Temel Kuralları)
- Hiçbir şey kendi içinde kötü değildir; her şey onun hakkında nasıl düşündüğünüze bağlıdır. Mutluluk, dünyanın değil, aklın bir durumudur. (Felsefenin Kısa Tarihi)
- Atina'da 2400 yıl kadar önce bir adam, çok fazla soru sorduğu için ölüme mahkum edildi. (Felsefenin Kısa Tarihi)
- İnsanlara hakaret etmek onları genellikle mutsuz hissettirir; fakat hakaret ettiğiniz kişi hakaret edilmekten büyük keyif alan bir mazoşist de olabilir. (Felsefeye Giriş)