Koca Tembel - Romain Gary (Emile Ajar) Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Koca Tembel kimin eseri? Koca Tembel kitabının yazarı kimdir? Koca Tembel konusu ve anafikri nedir? Koca Tembel kitabı ne anlatıyor? Koca Tembel PDF indirme linki var mı? Koca Tembel kitabının yazarı Romain Gary (Emile Ajar) kimdir? İşte Koca Tembel kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Romain Gary (Emile Ajar)

Çevirmen: Müntekim Ökmen

Yayın Evi: Agora Kitaplığı

İSBN: 9786051031316

Sayfa Sayısı: 208

Koca Tembel Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ünlü Fransız yazar Romain Gary'nin, Fransa'daki edebiyat dünyasının sığlığını ortaya koymak için kullandığı takma adlardan en bilineni olan Emile Ajar mahlasıyla kaleme aldığı ve ödüle layık görülen "Onca Yoksulluk Varken" romanından ve "Yalan-Roman" kitabından sonra, Agora Kitaplığı yazarın "Koca Tembel" romanınını da yayınlıyor. Emile Ajar bu kitapta, modern insanın yalnızlığını, bir pitonla özdeşleşen bir adam üzerinden anlatıyor...

Koca Tembel Alıntıları - Sözleri

  • Dahası gülümsedi bile, biraz üzgün bir gülümseme, bir yeri acımış gibi. Ama zaten çoğu gülümsemeler biraz üzgün olur.
  • “Hileden, aldatmacadan bıktık artık. Kimi zaman dublajdan geçmiş bir film içinde yaşıyormuşuz gibi oluyor, herkes dudakların oynatıyor; ama bu, ağızdan çıkan sözle bağdaşmıyor. Her şey sonradan seslendirirmiş ve kimi zaman çok da iyi yapılmış , o kadar ki insan doğal sanıyor.”
  • “Yaşam ciddi bir iştir, değersizliği nedeniyle.”
  • “Bunlar kabuk degistirme öyküleri, o kadar, yeni bir deri edinmek, ama hep ayni deri. Alinyazisi, anlyorsunuz.”
  • "Aslında bardağı taşırmayan inanılamayacak kadar çok damla vardır." 
  • Bir şey anlamadım, ama etkilendim; ben böyleyimdir zaten, anlaşılmaz olan şeyler beni etkiler, kim bilir belki de içinde işimize yarayan bir şeyler vardır derim.
  • Açıkça belirtmem gerekiyor ki ben hep kolsuz oldum. İki kol, benimkiler, boşluktan başka bir şey değil. Bana iki kol daha gerekliydi. Bu, vitaminlerden söz edilirken, eksiklik denilen şeydir.
  • "Kendimi kucaklıyorum." "Kendi kendinizi?.." "Kendimle kucaklaşıyorum."
  • Bunlar kabuk değiştirme öyküleri, o kadar, yeni bir deri edinmek, ama hep aynı deri. Alınyazısı, anlıyorsunuz.
  • Hiç olmazsa senin bir bakışın var. İnsanların çoğunun gözlerinde hiçbir şey yoktur; bilirsin, gece karşılaşan arabalar gibi, gözleri kamaşmasın diye.
  • (...) ben de mutlu olurum, hiç nedensiz; zaten mutlu olmanın en iyi, en güvenilir olanı da bir nedene bağlı olmayanıdır.
  • Dahası gülümsedi, bile biraz üzgün bir gülümseme, bir yeri acımış gibi. Ama zaten gülümsemeler çoğu zaman biraz üzgün olur.

Koca Tembel İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Bağlanmak ve Nevrotizm: -Denize düşmeden yılana sarılır mısın, hem de bir pitona ? -Bağlanmak piskolojik bir sıkıntı mıdır? -Şefkatten yoksunsan üstünde küçük bıyıklarını gezdirecek tatlı bir fare besler misin ? Dissosiyatif kimlik bozukluğunun etkileri insana neler yaptırabilir? Ve bizim sinemamızın en güzel repliklerinden biridir " Tuttum eli sıcacıktı" İnsan çoğul zamanların etkisiyle farklı ruh hallerine bürünebilir. Çoğul kimlik bozukluğu denilen şey yani ' dissosiyatif kimlik bozukluğu ' Garry ya da diğer adıyla Emile Ajar' a uygun düşen bir teşhis olabilir diye düşünüyorum. Bu piskolojik sorunla uğraşan kişi çoğu zaman iki yada üç karakter özelliği sergileyebilir. Ki kendisi bir kişinin sadece bir kere alabileceği bir ödülü farklı bir isim kullanarak iki kere almıştır. ( Goncourt ödülü) KOCA TEMBEL E GELELİM.=====÷ Kendisine sarılmayı seven Bay Couisin artık bunu yapmamak için bir piton yılanını evine alır. Farklı bir yaşam tarzı olan Couisin günlük yaşam ritüellerini kendisine uyacak bir şekilde yerine getirirken bir gün Vantrilogluk adı verilen ve eşyayla, çiçekle konuşan insanların bir araya getirildiği bir ortama girer. Bir süre sonra orayı da bırakır. Derdimin dermanı lokman a diyerekten kendi başının çaresine bakmaya devam eder. Onun kurtulmak istediği bir derdi yoktur, sadece pitonunun konuşmasını ister. Aslında çok istediği başka birşey daha vardır. O da pitonun canlı şeyler yemesi gerekliliğidir. Onun için bir fare alır ama bu sefer de fareye alışır ve ona da kıyamaz. Òyle ki bir süre sonra da aldığı bir saate alışır ve onunla uyur. Eve geldiğinde onu bekleyen bir saatinin olduğunu bilir. Peki Dreyfus, fare ve en önemlisi pitona ne olmuştur ki bağlanmak için bir saat almıştır.? Gönül derdi yok mudur? Ganiyle. Bayan Dreyfus, başroldeki diğer aktördür. Onu sever. Kitapta en çok hoşuma giden yerlerden biri de Cousin' ın her sabah beraber asansöre binebilmek için onu beklemesi ve inerken geçtikleri her kata bir şehrin ismini vermesi ve de bozulması için düşündüğü hinlikler. İşte böyle Şapşik bir âşıktır aynı zamanda. (Olaylar okuyacak olana kalsın elbetteki, bu biraz canı çeksin diye okuyucuk olanın:). ) (Diğer kitaplarını da zevkle okumuştum ve beni en çok etkileyen ise Cennetin Kökleri olmuştu. ) Gönül rahatlığıyla tavsiye edilebilecek bir kitaptır. Sevgiyle.. 2020...) (Metin Pir)

Emile Ajar'dan okuduğum üçüncü kitap Koca Tembel. Konusu modern insanın yalnızlığı; bu öyle bir yalnızlık ki bir piton alıp onunla yaşayacak kadar. Çünkü bir piton, birine sıkı sıkı sarılma ihtiyacınızı karşılamak için oldukça işe yarar bir hayvandır. Sevilme ihtiyacınızı da karşılar üstelik bir çok insanın sizi fark etmesini de sağlar. İşte böyle bir kahramanla karşı karşıyayız. Yazar alaycı üslubu ile sahte insan ilişkilerini, yalnızlığı, sevgisizliği anlatıyor. Çevirisinde ciddi problemler vardı. Yazarı ilk kez okuyacaksanız başka bir kitabıyla başlayıp üslubuna alışmanızı öneririm. Böylece çevirisi çok problem olmaz. kitap/onca-yoksulluk-varken--11942 ve kitap/yalan-roman--9764 kitapları kadar başarılı bulmadım ama çevirisi dışında keyifle okuduğum bir kitap oldu. (Leyla)

Koca Tembel PDF indirme linki var mı?

Romain Gary (Emile Ajar) - Koca Tembel kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Koca Tembel PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Romain Gary (Emile Ajar) Kimdir?

1914, Litvanya doğumlu. On dört yaşında Fransa’ya geldi, hukuk öğrenimi gördü, 1940 yılında ‘Fransa’ya Özgürlük’ ekibine ve savaşa katıldı. Fransa’nın 2. Dünya Savaşı’ndaki kahramanlarından biriydi, Legion d’honneur nişanına layık görüldü. Yazarlığı yanında diplomatlık yaptı.

 

İlk romanı Polonya’da Bir Kuş Var – Avrupa Eğitimi, dışişleri bakanlığında çalışmaya başlamasıyla aynı zamanda yayınlandı. Onca Yoksulluk Varken‘de olduğu gibi ‘Émile Ajar’ takma adıyla da kitaplar yazdı ve her iki kimliğiyle iki ayrı Goncourt Ödülü sahibi oldu. Eşi ünlü Fransız oyuncu Jean Seberg’in 1979′daki trajik ölümünün ardından 1980’de kendi eliyle hayatına son verdi.

 

Yazarın kaleme aldığı çok sayıda romandan Agora Kitaplığı’nda yayınlananlar şunlardır: Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı (2012), Cennetin Kökleri (2012), Kadının Işığı (2012), Biletiniz Buraya Kadar (2012), Polonya’da Bir Kuş Var – Avrupa Eğitimi (2012), Uçurtmalar (2012) ve Emile Ajar takma adını kullanarak kaleme aldığı Onca Yoksulluk Varken (2009), Yalan-Roman (2011), Koca Tembel (2011) ve Kral Salomon’un Bunalımı (2011).

 

Romain Gary (Emile Ajar) Kitapları - Eserleri

  • Onca Yoksulluk Varken
  • Yalan-Roman
  • Kadının Işığı
  • Polonya'da Bir Kuş Var
  • Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı
  • Cennetin Kökleri
  • Kral Salomon'un Bunalımı
  • Uçurtmalar
  • Biletiniz Buraya Kadar
  • Koca Tembel
  • Beyaz Köpek
  • Yıldızyiyiciler
  • Partizan Nadejda

Romain Gary (Emile Ajar) Alıntıları - Sözleri

  • İnsanların hüznü her zaman, en çok gözlerinin içindedir. (Onca Yoksulluk Varken)
  • "İnsanlığa karşı hastalıklı bir nefret duyarak, Morel gibi fillerin yanında yer almaya çalışmıyordu demek? Hayır, elbette hayır - insanlığın kendisini bu denli tiksindirdiğini düşünmek saçmaydı. Yoksa, hayatının en güzel yıllarını insanlığa önce hidrojen, sonra bazalt bombası yapmak için harcar mıydı?" (Cennetin Kökleri)
  • Sevmek, aç kalmamak ve sıcak bir yer edinmek. Zosia'nın hayattan bekledikleri bunlardı. Ve Zosia, huzur içinde sevmenin, açlıktan ölmemenin, soğuktan donmamanın neden bu kadar zor olduğunu düşünüyordu şimdi. (Polonya'da Bir Kuş Var)
  • Açıkça belirtmem gerekiyor ki ben hep kolsuz oldum. İki kol, benimkiler, boşluktan başka bir şey değil. Bana iki kol daha gerekliydi. Bu, vitaminlerden söz edilirken, eksiklik denilen şeydir. (Koca Tembel)
  • ...insan istese de istemese de en içten, en gerçek yanı çatlak yanıdır. (Yalan-Roman)
  • “Ve ben size, 'Sizi seviyorum/ demiyorum. Deneyelim, diyorum. Mutsuzluğa saygılı olmak için hiçbir sebep yoktur. Hiçbir.” (Kadının Işığı)
  • "Bir gün aç kalmak, üşümek yasaklanacak." (Polonya'da Bir Kuş Var)
  • Karşıdakinin canını sıktığını bile bile konuşmayı sürdürüp insanın yüzüne bön bön bakmak; bunlar kesinlikle katlanamadığım şeylerdi. (Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı)
  • Hüzünlü görünüyordu..Gözlerinden ötürüydü bu. İnsanların hüznü her zaman, en çok gözlerinin içindedir. (Onca Yoksulluk Varken)
  • "Onu dinlerken yüzü sakalının elverdiği ölçüde bir küçümseme ifadesiyle doluydu. İnsanlar, herhangi birinin kendilerinden, görünümlerinden ve kokularından bıkıp, yalnızca dünyada daha iyi bir birliktelik bulunmadığı için fillerin arasında yaşamaya karar verebileceğini hiç mi hiç anlayamayacak kadar kendi benlikleriyle sarmalanmışlardı." (Cennetin Kökleri)
  • Ben de gülümsüyordum ama, içimden gebermek geliyordu. (Onca Yoksulluk Varken)
  • Dinle beni, Lila, bu tür suçluluklar hiçbir şey değil bu zamanda; gerçi her zaman için de öyle ya. Bu belden aşağı suçluluklar, ermişlik gibi kalır öbürlerinin yanında. (Uçurtmalar)
  • Deli damgası yediğiniz andan itibaren herkes size iyi niyetle yaklaşır, çünkü delilik politik değildir. (Yalan-Roman)
  • İnsanın kendi kendisiyle, barış anlaşması yapması çoğu zaman en zor olanıdır. (Biletiniz Buraya Kadar)
  • Sevdiğin yüzünden deli oldun, dediler. Yaşamın tadını yalnız deliler bilir, dedim. (Onca Yoksulluk Varken)
  • İnsanın çocukluğunu büyüdüğünde bile içinde taşıması tuhaf. (Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı)
  • ...umut beni yiyip bitirmeyi sürdürdü, zaten başka işe de yaramaz... (Yalan-Roman)
  • “Hileden, aldatmacadan bıktık artık. Kimi zaman dublajdan geçmiş bir film içinde yaşıyormuşuz gibi oluyor, herkes dudakların oynatıyor; ama bu, ağızdan çıkan sözle bağdaşmıyor. Her şey sonradan seslendirirmiş ve kimi zaman çok da iyi yapılmış , o kadar ki insan doğal sanıyor.” (Koca Tembel)
  • İyi bir eğitim dedikleri şeyden geçtim: Bizi engellerle çeviren şey. (Kadının Işığı)
  • “Ekmeğin icat edilecek bir şeyi yok, suyun kaynağa verecek dersi yok, kalp neyle yaşadığını kana açıklamaz...” (Kadının Işığı)