Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası - Caner Taslaman Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası kimin eseri? Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası kitabının yazarı kimdir? Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası konusu ve anafikri nedir? Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası kitabı ne anlatıyor? Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası PDF indirme linki var mı? Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası kitabının yazarı Caner Taslaman kimdir? İşte Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Caner Taslaman
Yazar: Enis Doko
Yayın Evi: İstanbul
İSBN: 9786056441769
Sayfa Sayısı: 115
Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Kuran-bilim ilişkisi" pek çok kişi tarafından merak edilen ve ilgi duyulan bir konu olmuştur. Bu konudaki çalışmalarla genelde modern bilimin bulgularıyla Kuran'ın içeriğinin ne kadar uyumlu olduğu sorgulanmaktadır. Bu husustaki yaklaşımlar da önemli olmakla beraber bu kitabın konusu değildir. Burada, "Kuran-bilim ilişkisi" ile ilgili daha önce ele alınmamış bir konu ele alınıyor ve Kuran'ın inşa ettiği zihinsel yapının bilimsel faaliyette bulunmaya ne kadar elverişli olduğu masaya yatırılıyor.
Farkında olalım veya olmayalım bilimsel faaliyette bulunurken zihnimizde çeşitli ön kabuller vardır ve bunlar bilimi mümkün kılar. Bu kitapta Kuran'ın sunduğu varlık anlayışının ve içeriğinin bu ön kabulleri nasıl desteklediği gösteriliyor. Bu ön kabullerle bilimsel faaliyette bulunan birçok natüralist-ateist de elbette vardır, fakat Kuran'a inananlar için bilimsel faaliyet sürecinde bunları benimsemenin rasyonel bir temeli vardır.
Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası Alıntıları - Sözleri
- Eğer evrensel bir hayat varsa ve bütün uzay düşünen varlığın (Allah) doğrudan mevcudiyeti ile ondaki bütün şeyleri algıladığı bir alan ise o zaman yaşamdan ya da iradeden açığa çıkan hareket yasaları evrensel kapsamdadır.
- Bir hesap makinesi hesap yapmak için yapılmışsa mı o hesap makinesine daha çok güvenilir yoksa rastgele süreçlerle oluşan bir makineye mi hesap yapmakta daha çok güvenilir? Aynı şekilde Kuran'ın ortaya koyduğu teizmde akıl, gerekli doğru bilgilere ulaşabilecek şekilde yaratıldığı için aklın doğru bilgilere ulaşma kapasitesi olduğunu beklemenin ve bilimsel faaliyeti bu ön kabulle gerçekleştirmenin rasyonel bir temeli vardır.
- Evrenin gerçek gizemi onun anlaşılabilir olmasıdır... Onun anlaşılabilir olduğu gerçeği mucizedir. (Albert Einstein)
- "Dünyada geniş kitleleler üzerinde etkili olan hiçbir dinsel metinde;evreni, canlı ve cansız varlık ve süreçleriyle doğayı tanımaya, bunlar üzerinde derin derin düşünmeye, doğadaki fenomenlerden sonuçlar çıkarmaya Kuran'daki kadar yoğun teşviğe rastlanmaz. "
- Zihnimize güvenerek bilimsel faaliyetin içerisine gireriz; zihnimizin doğru bilgiye ulaşma imkânı olduğuna dair ön kabul de bilimsel faaliyet içindeyken ister farkında olalım ister olmayalım, zihnimizde mevcuttur.
- Kuran tartışmasız bir şekilde dünyanın en çok okunan ve ezberlenen kitabıdır, fakat Kuran’ın anlamı üzerine derin düşünmenin bu yoğun okuma ve ezberleme faaliyetinden çok uzak olduğunu gözlemliyoruz. Oysa Kuran, evren üzerinde olduğu gibi kendi üzerinde de derin düşünülmesini telkin etmektedir: "Bu mübarek kitabı sana, işin özüne nüfuz edenler ayetlerini derinlemesine düşünsünler ve öğüt alsınlar diye indirdik."
- Ben sürekli bilgi ve gerçeğin peşinde koştum ve Allah'ın ihtişamına ve yakınlığına erişebilmek için gerçek ile bilgiyi aramaktan daha iyi bir yol olmadığına inandım.
- “Nereden gelirse gelsin, isterse bize uzak ve karşıt milletlerden gelsin, gerçeğin güzelliğini benimsemekten ve ona sahip olmaktan utanmamalıyız. Çünkü gerçeği arayan için gerçekten daha değerli bir şey yoktur. O halde gerçeği eksik görmek ve onu söyleyeni ve getireni küçümsemek yakışık almaz.”
- Albert Einstein evrenin anlaşılabilir olması konusunda şunları söylemiştir: “Evrenin gerçek gizemi onun anlaşılabilir olmasıdır… Onun anlaşılabilir olduğu gerçeği mu-cizedir.”
- Allah'ın sınırsız gücü ve müthiş yaratışları karşısında aciziz ama yaratıcımız evreni böylesine keşfedilebilir kıldığı için uçsuz bucaksız evrendeki noktacık hükmünde olan varlığımız ve acizliğimize rağmen evreni böylesine keşfedebiliyoruz.
- Darwin, daha aşağı hayvanlardan evrimleşen insan zihninin kanaatlerine güvenilip güvenilmeyeceğine dair “korkunç şüphenin” (horrible doubt) kendisinde sıkça göründüğünü ifade etmiştir.
Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Dinle bilimi çatıştırmamak için dindar olmanıza gerek yok!: Alanında uzman 2 önemli akademisyen felsefecimizin (Enis hoca aynı zamanda fizikçi de) Din-Bilim ilişkisi alanında yazmış olduğu türkçe literatürde eşine az rastlanacak , sürekli bazı saplantılı ideoloji sahiplerinin olur olmadık temelsiz din-bilim çatışması iddialarına maruz kalan kişilerin ''din-bilim'' ilişkisi hakkında mutlaka okumaları gereken bir yudumda bitirecekleri baş ucu niteliğinde bir kitap. Kitabın sayfa sayısı az olmasına rağmen oldukça doyurucu. Genel Din-Bilim ilişkisi kitaplarından ayrılan en önemli yanı, bu iddiayı bilim tarihi yönünden literatür taraması incelemesinin yanında bilimin, ''evrenin rasyonel ve anlaşılır olması,evren hakkında doğru bilgi edinebilme, evrenin özelliklerini keşfedebilme, doğa yasalarının evrenselliği'' gibi pek çok varsayımını ve bilim yapmamıza imkan sağlayan pek çok ilkeyi ele alarak din ve Tanrı açısından ele alması. Ve bilim yapmamız için gerekli olan bu temel ilkelerin bırakın dinle çatışmasını, onunla mükemmel bir uyum içinde olduğu kitapta başarılı bir şekilde ortaya konuyor. Hatta kitabı okuduğunuz dinin bilimle değil, sürekli ''din'' i bilimin karşısına koyan kendisi de bir ''din'' olan naturalizmin bilimle çeliştiğini göreceksiniz. Kendi saplantılı ideolojilerinden ötürü akılla,bilimle,felsefeyle çelişse dahi her türlü yolu mübah görenlerin fikirlerine kapılarak temelsizce ''din-bilim çatışır, asla yan yana gelmemeli'' diyenlerin bu kitabı mutlaka okuması gerek. Eğer hakikati arayan insanlar ise, ve kendilerine dürüst olabilirse bilim tarihi açısından da asla doğru olmayan bu din-bilim çatışmasından vazgeçerler. Ki zaten din ve bilimi çatıştırmamak için dine inanmanıza gerek yok. Entellektüel bir bilince ve dürüstlüğe sahip olmanız yeterli!... (Onur Kenan Aydoğdu)
"köşede dursun" yazıları.: "Bilim"le ilgilenmeyi adeta tekeline almış ve dini kimliğini ön plana çıkaran herhangi birini, toplumdaki kimi örneklere bakarak ve genelleyici bir tavırla "cahil, yobaz" vs. etiketlerle tanımlayan insanların ön yargılarından kurtulup okumalarını tavsiye ederim. Ayrıca tekrar tekrar ayetlerini okumasına rağmen hayatında hiçbir karşılığı olmayan, Kur'an'ın çizdiği müslüman tanımlamasına uzaktan yakından bağı olmayanlar da eğer "ahlak bekçiliği, kafir ilan etme, yargılama" gibi kendilerine, kendilerince biçtikleri misyonlardan sıyrılırlarsa vakit ayırıp bu kitabı okumalılar :) • Kitaptan bir alıntıyı kendime not olarak köşeye bırakayım: "... yaşadığı dönemde (973-1048) dünyadaki en iyi bilim insanlarından biri olarak kabul edilen Biruni “Benim bilimle uğraşma sebebim Al-i İmran Suresi 191. ayettir” demiştir. İlgili ayet şu şekildedir: “Onlar ki ayaktayken, otururken ve yanları üzerinde yatarken Allah’ı hatırlarlar, göklerin ve yerin yaratılışı konusunda derinlemesine düşünürler: “Rabbimiz, Sen bunları boşuna yaratmadın, Sen yücesin, bizi ateş azabından koru.” (s.89) • Okuması keyifli, dili açık ve anlaşılır güzel bir kitaptı. Caner Taslaman ve Enis Doko hocalarımın emeğine teşekkür eder, ilgilisine iyi okumalar dilerim :) (b.)
Kur'an ve Bilimsel Zihnin İnşâsı - Dr. Enis Doko ve Dr. Caner Taslaman: Türk toplumunda İslam'ı bilime engel olarak gören, veyahut İslam'ı, bilimsel bilginin üretiminde engel olarak gören ahmak insan sayısı epey fazladır. Bu zihniyetteki insanların ekseriyeti, İslam'ı, bilim felsefesi ile ilişkisi üzerinden incelemiyor, genelde baktıkları nokta, tarihsel veya siyasal düzlem üzerinden oluyor. Yani bakış açıları, mantıksal bir örgüden ziyade, goygoydan ibaret. Yaptıkları şey eleştiriden ziyade: Bağırmaktır. İşte bu kitap, bu zihniyetteki insanların neden hatalı düşündüklerine dair güzel bir savunma yazısıdır. İncelemeye geçmeden önce bunları demek istedim. Hazırsanız başlayalım: Bu kitap, Kur'an ayetlerinin sunduğu ontolojik temelde, Kur'an'ın bilimsel bilgi üretimini teşvik ettiğini, ve bu teşvikini rasyonel ve gerçekçi bir epistemoloji üzerine kurulduğunu, ve kurulan bu düşünsel zeminin materyalist-natüralist zeminden daha tutarlı ve sağlam olduğunu gösteren bir bilimsel makaledir. Yani, uzun bir makaleden oluşan bu kitap, Kur'an'ı Kerim ile bilim felsefesinin uyumunu gözler önüne seriyor. Modern bilim felsefesinin yedi temel önkabulünün tamamının İslam'da varolduğunu kanıtlıyor. Sonuç kısmından bir parçayı buraya bırakıyorum: "...Bu makalede bilimsel faaliyette bulunmamızı destekleyen bunlar gibi yedi tane temel ön kabul ele alındı ve Kuran’ın içeriği ile varlık anlayışının bu ön kabulleri desteklediği, bunlara rasyonel temel oluşturduğu ve günümüzde akademik dünyada yaygın bir görüş olan natüralist-ateist yaklaşıma kıyasla bunu daha iyi yaptığı gösterilmeye çalışıldı.Bu kitapta göstermeye çalıştığımız gibi Kuran; bu ön kabullerin bir kısmını teist bir varlık anlayışı sunarak, bir kısmını eylemlerimizden sorumlu olduğumuzu söyleyerek, bir kısmını evreni anlamaya ısrarla davet ederek, bir kısmını içeriğindeki diğer bazı vurgularla desteklemektedir (Devamında) Fakat Kuran’ın, hiçbir pratik faydaya bağlı olmadan ve rasyonel temel sunarak bu ön kabulleri desteklediğini tespit etmek önemlidir. Rasyonel temeli hiç düşünmeden bu ön kabullere sahip olunabilse de, felsefi açıdan bu ön kabullerin rasyonel temelinin ne olduğu önemlidir ve böylesi bir temel olmadan bu ön kabullere sahip olmak entelektüel açıdan tatmin edici olamaz. Kitap boyunca göstermeye çalıştığımız gibi natüralist-ateist felsefi yaklaşımın bu ön kabullere rasyonel temel sunamıyor olmasına karşın Kuran gayet başarılı şekilde bu temeli sunmaktadır. (Devamında) Kitabın ikinci bölümünde, Kuran’ın bilimsel faaliyetlerin gerçekleşmesi için sağladığı motivasyon gösterilmeye çalışıldı. Kuran dünyada etkili olan hiçbir dinde olmadığı kadar evrendeki fenomenleri incelemeye, bunlardan sonuçlar çıkarmaya ve bunlar aracılığıyla Allah’ın kudret ve sanatını anlamaya yöneltmiştir..." İşte gördüğünüz gibi, kitap özet olarak, İslam ile modern bilim felsefesi arkasındaki ilişkileri inceleyen, İslam bilim felsefesine giriş mahiyetinde olan harika bir kitaptır. 10/10 veriyorum. Dr. Enis Doko ve Dr. Caner Taslaman'a teşekkürlerimi sunuyorum. Bulursanız kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. (Cemil Meriç)
Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası PDF indirme linki var mı?
Caner Taslaman - Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Caner Taslaman Kimdir?
Caner Taslaman, ilk, orta ve lise eğitimini doğduğu şehir olan İstanbul'da bitirdi. Kimya mühendisi bir annenin ve doktor bir babanın oğlu olarak küçük yaşlardan itibaren doğa bilimleri ile ilgilendi. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde üniversite eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi sırasında antropoloji, din sosyolojisi, bilgi sosyolojisi gibi alanlarla ilgilendi. Marmara Üniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri bölümünde, Big Bang Teorisi'nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üzerine yaptığı teziyle yüksek lisans, Evrim Teorisi'nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üzerine yaptığı teziyle doktora derecesini kazandı. Daha sonra ise Kuantum Teorisi'nin felsefe ve teoloji ile bağlantısı üzerine yazdığı kitapla doçent oldu, yine bilim-felsefe-din üçgenindeki çalışmalarıyla profesörlük derecesini de aldı. Ayrıca "Küreselleşme Sürecinde Türkiye'deki İslam" çalışmasıyla ikinci doktorasını İstanbul Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakultesi'nde tamamladı. İlk olarak Tokyo Üniversitesi'nde daha sonra Oxford Üniversitesi'nde post doktora çalışmaları yaptı. Harvard Üniversitesi'nde ve Cambridge Üniversitesi'nde misafir akademisyen olarak bulundu. Son dönemdeki çalışmalarında ve yurtdışında bulunduğu üniversitelerde en çok odaklandığı konu modern bilim-felsefe-din ilişkisi olmuştur. Yıldız Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde profesör öğretim üyesidir.
Caner Taslaman Kitapları - Eserleri
- Allah'ın Varlığının 12 Delili
- Big Bang ve Tanrı
- Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?
- Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası
- Allah Felsefe ve Bilim
- Ahlak Felsefe ve Allah
- Tanrı Parçacığı
- Kuantum Teorisi Felsefe Ve Tanrı
- Evrim Teorisi Felsefe Ve Tanrı
- Modern Bilim Felsefe ve Tanrı
- Terör'ün ve Cihad'ın Retoriği
- Neden Müslümanım?
- Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında
- Arzulardan Allaha Ulaşmak
- Fıtrat Delilleri
- Evren'den Allah'a
- Arzulardan Allah'a
- Küreselleşme Sürecinde Türkiye'de İslam
- Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım
- Türkiye’de İslam ve Küreselleşme
- Big Bang ve Tanrı
Caner Taslaman Alıntıları - Sözleri
- "Yokluğu psikopatiye yol açan empati, kompleks ve çok katmanlı bir özelliktir. Bu kadar önemli ve kompleks bir özellik olan empati ile ilgili ve özelliklere yeni doğan bebek aşamasından itibaren rastlanır." (Ahlak Felsefe ve Allah)
- Yazılarak ve ezberlenerek korunan Kur'an, aynı zamanda gözlerin hep üzerinde olduğu kitap oldu. (Neden Müslümanım?)
- Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı öğrenirlerse, insanların çoğunluğu, şiddetli bir şekilde istedikleri şeyin bu dünyada olmadiğın anlayacaklardır...Öyle bir hasrettir ki hiçbir evlilik,hiçbir seyahat, hiçbir eğitim, gerçek anlamda onu tatmin edemez. Bunu söylerken başarısız evlilikleri, tatilleri, eğitimleri kastetmiyorum. Olması mümkün en başarılılarını kastediyorum. Eğer kendimde, bu dünyadaki hiçbir deneyimin tatmin edemediği bir arzu tespit edersem, bunun en muhtemel açıklaması, başka bir dünya için yaratılmış olduğumdur. Eğer dünyevi hazların hiçbiri onu tatmin edemezse bu, dünyanın bir hile olduğunu göstermez. Muhtemelen dünyadaki hazlar onu tatmin için değil, bilakis onu açığa çıkarmak içindir. Böylece gerçek hayatın farkına varalım. Eğer böyleyse, bir yandan bu dünyevi nimetleri hiçbir zaman küçük görmemeli ve şükürsüzlük etmemeliyim, diğer yandan bunları bir kopyası, yankısı, serabı oldukları şeyle karıştırma yanılgısına düşmemeliyim. Kendimde gerçek vatan için arzuyu muhafaza etmeliyim, o vatan ki ölmeden ona kavuşamam... (Fıtrat Delilleri)
- Çağlarca sarf edilmiş tüm emekler, tüm özveriler, tüm parlak fikirler, insanoğlunun tüm parlak dehası, Güneş sisteminin ölümüyle yok olmaya mahkum ve insanoğlunun başarılarının hepsinin evrenin yıkıntıları içine gömülmesi kaçınılmaz. (Modern Bilim Felsefe ve Tanrı)
- Allah'ın sınırsız gücü ve müthiş yaratışları karşısında aciziz ama yaratıcımız evreni böylesine keşfedilebilir kıldığı için uçsuz bucaksız evrendeki noktacık hükmünde olan varlığımız ve acizliğimize rağmen evreni böylesine keşfedebiliyoruz. (Kuran ve Bilimsel Zihnin İnşası)
- Salt bilimle evrenin duyulmayan sesini duyarız, bilim-din birlikteliğiyle ise muhteşem bir müziği dinleriz. (Hayretten Hayranlığa Aforizmalarım)
- Bütün insanlar mutluluğu arar. Bunun hiçbir istisnası yoktur. Bütün insanlar şikayet etmektedir; prensler, hizmetciler, asiller, halk, yaşlı, genç , güçlü, zayıf, eğitimli, cahil, sağlıklı, hasta, her ülkede, her zamanda, her dönemde, her şartta... Boş yere etrafındaki her şeyle boşluğu kapamaya çalışır, o şeylerden hiçbiri ona yardımcı olamaz, çünkü bu sonsuz boşluk ancak sonsuz ve değişmez bir objeyle yani Allah ile kapatılabilir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
- Materyalistlerin de kabul ettiği gibi ancak iki şık savunulabilir. Ya madde ezeli ve asli unsurdur, ya da Tanrı ezelidir ve maddeyi yaratmıştır. Big Bang bu şıklardan birincisini tamamen geçersiz kılmıştır, böylece ikinci şıkkın doğruluğu anlaşılmıştır. Materyalistler, felsefelerinin en temelinden çöktüğünü görmeliler ve ahlak ile hayat alanını, Tanrı'nın varlığını göz önüne alarak, yeniden biçimlendirmelidirler. (Big Bang ve Tanrı)
- Eğer kalplerine gerçek anlamda bakmayı öğrenirlerse insanların çoğunluğu, şiddetli bir şekilde istedikleri şeyin bu dünyada olmadığını anlayacaklardır. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
- Eugene Wigner'in dediği gibi "mucizevi bir şekilde matematiğin dilinin fizik yasalarını formüle etmeye uygun olması, bizim anlayamadığımız ve hak edecek birşey yapmadığımız mekemmel bir hediyedir". (Tanrı Parçacığı)
- “Bu evrenin anlamı nedir”, “Hayatın anlamı nedir”, “İyi ve kötünün rasyonel temeli ne- dir” veya “Güzel kavramı izafi midir” gibi soruların cevabı bilimin sınırlarını aşmaktadır. Bu yüzden ne “Tanrı Parçacığı”nın bulunması ne de başka fiziksel bir başarı, bu sorulara ne cevap sağlayabilir ne de bu sorunları gündemden kaldırabilir. Bu sorunlar bilimin çözmeye çalıştığı sorunların sınırlarının ötesindedir. Bilim felsefesinin yaklaşımlarıyla bilimin sınırları belirlenmek suretiyle, bilimciliğin düştüğü dikkat çekilen hatalardan sakınılmasının önemli bir husus olduğu kanaatindeyiz. (Tanrı Parçacığı)
- Tek bir kişinin, birkaç kişinin veya çok az kişinin hüküm olarak uygulayacağı ayetlerin Kuran'da olması, eğer Kuran dışında bu ümmetin rehberi olan başka bir vahiy yoksa (vahyi gayri metluv yoksa) tam da olması beklenecek durumdur. (Tarihselcilik: Çelişkiler Bataklığında)
- İslam'ın varlık anlayışı Allah merkezlidir. (Arzulardan Allaha Ulaşmak)
- Bilim felsefesi, zihin felsefesi ve din felsefesi gibi alanlar açısından önemli bir husus, insan zihninin evreni anlama beceresidir. Hem evrenin matematik yasalarla açıklanabilir olması hem insan zihninin rasyonel yapısı hem de evren-zihin arası mevcut uyumun birleşmesi bunu mümkün kılmaktadır. (Tanrı Parçacığı)
- Ahlaki bir sistemin Allah inancı olmadan işlemesi pratikte elbette mümkündür.. (Ahlak Felsefe ve Allah)
- Eşyayı bir şekildeyken isimlendirdiğimizde o eşya farklı bir şekle bürünürse o isimlendirmenin, yaptığımız bir fiilin sonucu her seferinde değişik olursa o fiili dil ile ifade etmenin, bunlara bağlı olarak ne tümevarım ne de tümdengelim gibi mantık kurallarını kullanmanın, sonuçta dili kullanmanın ve rasyonel akıl yürütmenin imkânı olmaz. (Allah'ın Varlığının 12 Delili)
- Yahudi, Hristiyan geleneğinin ve İslamın varlık anlayışı Allah merkezlidir. Buna göre Allah dışındaki tüm varlıklar var oluşlarını bütün ayrıntılarıyla Allah’a borçludurlar. Galaksilerden dünyaya, bitkilerden hayvanlara ve insana, insanın bilincinden tüm doğal arzularına kadar her şey Allah’ın yaratışının ürünleridir. (Allah Felsefe ve Bilim)
- Felsefe, bilimdeki özellikle fizikteki çağdaş gelişmelere ayak uyduramamıştır. Bilgi arayışımızdaki keşiflerin meşalesi artık bilim insanlarının elindedir. Stephen Hawking (Tanrı Parçacığı)
- ''Erasmus, canlıların daha kompleks bir yapıya doğru evrimleşmelerinin Allah tarafından canlılara içkin yaratılan özelliklerle mümkün olduğunu ifade etti. Yazılarında savunduğu fikirlerin Kitab-ı Mukaddes ile uyumlu olduğunu göstermek için Kitab-ı Mukaddes'ten alıntılar yapıyordu.'' (Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?)
- Tarihe baktığımızda, insana zarar vermekten kaçırmayan insanoğlunun çevreye zarar vermekten hiç kaçınmadığını görürüz. Kuran, 7. yüzyılda, çevre duyarlılığı olan bir zihin inşa etmiştir: 30- Rum Suresi 41: İnsanların elleriyle yaptıkları yüzünden karada ve denizde bozgun çıktı... (Neden Müslümanım?)