Kurtarıcı - Isaac Asimov Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Kurtarıcı kimin eseri? Kurtarıcı kitabının yazarı kimdir? Kurtarıcı konusu ve anafikri nedir? Kurtarıcı kitabı ne anlatıyor? Kurtarıcı PDF indirme linki var mı? Kurtarıcı kitabının yazarı Isaac Asimov kimdir? İşte Kurtarıcı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Isaac Asimov

Çevirmen: Gönül Suveren

Orijinal Adı: Robots And Empire

Yayın Evi: Altın Kitaplar

İSBN:

Sayfa Sayısı: 376

Kurtarıcı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İmparatorluk, geleceği açısından dört yol ağzına gelmiş durumdadır. Dr. Kelden uğradığı gurur kırıcı yenilgiyi asla unutamamıştır. Yüreği intikam ateşiyle yanan Dr. Kelden, arz gezegenini ortadan kaldırmaya and içer.. 

İnsanı sarsan ve şaşırtan bir biçimde sona eren "Kurtarıcı" heyecan ve gerilim dolu eşsiz bir kurgu-bilim romanı. 

Kurtarıcı Alıntıları - Sözleri

  • "Ama içinde iki duygu aynı anda yaşıyordu. İnsanların kafasında sık sık böyle bir şeyi görüyorum. Aynı anda birbirine zıt iki duyguyu hissedebiliyorlar."
  • “Görünüşte o da sadece parlak bir yıldız. Gladia. Ama düşün. İlk güneş bu. İnsanların yaşadıkları tek gezegeni aydınlatan güneş. Galakside üç yüz milyar yıldız var. Evrende ise yüz milyar Galaksi. Ama o yıldızlardan sadece bir teki insanlığın doğuşuna tanık oldu. O da bu yıldız işte! Gladia usulca, “Çok etkileyici…” diye mırıldandı. D.G., “Sadece etkileyici değil,” dedi. “Galaksideki her Göçmen onun kendi yıldızı olduğunu düşünür. Bizi birbirimize bağlayan bu yıldız ve etrafında dönen gezegen. Arz! Siz Uzaycılar bu yıldızla gezegeni unuttunuz. Bu yüzden biribrinizden uzaklaşıyorsunuz. Ve sonunda ortadan kalkacaksınız.”
  • "Sanırım insan bütün olaylara ancak çıldırarak akıllıca bir tepki verebilir."
  • Baley yine bir süre sessizce yattı. Sonra kımıldanarak, “Daneel.” dedi, “Seni bencilce bir istek yüzünden buraya çağırdım. Seni görmek istedim. Değişmediğine, hayatımın o en güzel günlerinin hâlâ var olduğuna, beni hatırladığına ve hatırlayacağına inanmalıydım. Ama sana söylemek istediğim bir şey de vardı… Ben yakında öleceğim ama ölümüm hiç önemli değil, Daneel. İnsanların arasında belirli bir kişinin ölmesi önemli sayılamaz. Bazen ölen biri geride çalışmalarını bırakır. Ve o zaman tümüyle ölmemiş sayılır. İnsanlık yaşadıkça ölmez o. Ne demek istediğimi anlıyor musun?”
  • Kırlara alışıksın, o yüzden oradaki gürültüyü duymuyorsun. Buna alışık olmadığın için aklın takıldı. Oysa Arzlılar artık bu uğultuyu duymuyorlar.
  • Daneel iskemlede oturan robotun yanında diz çökerek onun hareketsiz elini avuçlarının arasına aldı. Istırapla, “İyileş, Dostum Giskard,”diye fısıldadı. “Zeroth Yasasına göre yaptıkların çok yerindeydi. Elinden geldiği kadar çok insanın hayatını kurtardın. İnsanlığa iyi hizmet ettin. Herkesi kurtarmayı başardığına göre neden böyle acı çekiyorsun?” Giskard’ın sesi öyle garipleşmişti ki, artık söyledikleri zor anlaşılıyordu. “Çünkü… emin değilim. Ya… aslında… diğer görüş açısı… doğruysa?.. O zaman… Uzaycılar zaferi kazanır-lar… sonra yozla-şırlar… Galaksi de… bomboş kalır… Elveda Dostum… Dan…”
  • Bazen ‘gerektiği gibi davranırken’ kendimi fazla kısıtlanıyormuş gibi hissetmiyorum. Bazen ne yapmam gerektiğini kesinlikle bilemiyorum. O zaman sanki ‘hastalanıyorum.’ Bu uzun sürmesini hiç bir zaman istemeyeceğim bir duygu.
  • “Bana sanki her zamankinden daha çabuk karar verebiliyormuşum gibi geliyor. Daha kolaylıkla. Hareket etmek için de sanki daha az enerji harcıyorum. Bu genellikle memnun olmak diye yorumlanabilir sanırım.”
  • Daneel ağır ağır, kararsızca elini uzattı. Giskard bu ele şaşkın şaşkın baktı. Sonra usulca Daneel’in elini tuttu. Gerçekten iki dost gibi…
  • Huzur ve güven savaşmaya değmez mi?
  • 'Vicdan mı? 'Bu bazen insanların kullandıkları bir sözcük. Bu kelimeyle davranış kurallarına çok bağlı olduğu için kendi çıkarlarını bile hiçe sayan bir kimseyi tanımlıyorlar.'
  • Duyguları hemen sezebilirsin ama düşünceleri asla.
  • Sanırım insan bütün olaylara ancak çıldırarak akıllıca bir tepki gösterebilir.
  • Gladia, “Bunların hepsi çok korkunç,” diye söylendi, “İnsan hiç yalnız kalmıyor. Buna nasıl dayanıyorsun?” D.G. neşeyle, “Kalabalık bir dünyada buna alışmak gerekiyor,” diye cevap verdi. “Hiçbir zaman senin olmayan bir şeyi aramazsın. Başka bir vecize daha ister misin?”
  • İnsanların çoğunun düşünme mekanizması kalplerindedir.

Kurtarıcı İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Vakıf serisiyle tanıdığım Asimov, tüm romanlarıyla çok güzel kurgusal bir evren yaratmış kesinlikle. Önce Vakıfla hayranlık duymaya başlıyorsunuz sonra Robot serisiyle oluşan hayranlığınız bağlılık ve değere dönüşüyor resmen. Belki Robot serisiyle, yani olayların başlangıcı olan seriyle başlasaydım bu kadar etkilenemezdim. İlk okuduğum Vakıf serisindeki Robotların aslında kökenini direkt bu son kitap anlatmış diyebiliriz. Yani çoğu bilinmeyenleri bu kitap çözüyor. O yüzden özellikle “Kurtarıcı” Vakıf serisi içinde çok önemli. Diğer 3 Robot serisi kitapları daha çok kırıntılarla yol gösteriyor. Bence bilimkurgu sevenlerin Asimov’u ölmeden önce kesinlikle okuması gerekiyor ama özellikle düşünce-davranış-fikir yürütme gibi kavramlarla ilgilenenler ve birazda mantıklı politik-bilimkurgu denemek isteyenler kesin kesin okumalı. (w)

Vakıf serisi beşinci kitabı (Robot-4) bu kitap ile bitiyor. Dedektif Bailey artık ölmüş ve üzerinden 160 yıl geçmiştir. Çözdüğü olay neticesinde insanlar tekrar Dünya'dan ayrılıp başka gezegenlere koloni kurmaya başlamışlardır. Uzaycılar ise hevesleri kırık vaziyette beklemiştir. Fakat yeni bir plan ile bu durumu tersine çevirmek isteyenler var! Bu sefer onlar ile Dedektif Bailey'in robot ortağı Daniel ve Giskard mücadele edecektir. Savaşı engellemek için verdikleri mücadele insan türünün galaksiye yayılıp gelişebilmesini de sağlayacaktır. Bilimkurgu, felsefe ve dedektiflik hikayelerinden oluşan Robot serisi nihayet sona erdi. Yolumuza İmparatorluğun kuruluşu ile devam edeceğiz. (İbrahim Yalçın Şeker)

Geldik mi serinin son kitabına. Geldik... Sürpriz olarak kahramanımız Elijah Baley bu kitapta yok. Yazar, kahramanından vazgeçerken 160 yıl sonraya götürür bizleri. Tabii Elijah’ın uzak torunlarından Daneel Giskard Baley bizlerle olacak bu kitapta. Elijah benim için başkaydı, bundan o kadar etkilenmedim açıkçası. Zaten onun profili de bu eksiği kapatmak için oldukça zengin biçime sokulmuş ama beni kandıramazsın. Aurora siyasi önderliğine devam ederken, Arzlılar galaksiye yayılmış ve pek çok koloni kurmuşlardır. Mücadele kaçınılmazdır ve siyasette yaşanan bir ölüm, bu dengeyi bozacaktır. İki tarafta birbirini tartar duruma gelmiştir çünkü. Pek çok gizem içinde Arzlılara karşı plan yürüten Amadiro, Solarialılar’ın gezegenlerini aniden terk etmeleri, Solaria’ya yağmaya gidenlerin yok olmaları, sonunda bulunan Sıfırıncı Yasa ise kitaptaki diğer büyük ve çözülmeyi bekleyen gizemlerdir. Bir de konuşma sahnesi var ki efsanedir. Böylelikle güzel bir seriyi geride bıraktık. İyi okumalar dilerim.. (Sadık Kocak)

Kurtarıcı PDF indirme linki var mı?

Isaac Asimov - Kurtarıcı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kurtarıcı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Isaac Asimov Kimdir?

Isaac Asimov (2 Ocak 1920 - 6 Nisan 1992), Yahudi asıllı ABD'li yazar ve biyokimyacı.

Pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, bilim kurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanınmıştır. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra Fantezi dalında da yazmıştır. Dewey Ondalık Sınıflandırma sistemindeki Felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri vardır. Asimov ortak görüşle bilim-kurgu dalının ustasıdır. Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde "Üç Büyük" bilim kurgu yazarından biri olarak kabul edilmiştir.

Yaşamöyküsü

Kesin doğum tarihi bilinmeyen Asimov'un doğum tarihi resmi kayıtlarda 2 Ocak 1920'dir. Rusya'da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudibir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Asimov, ailesi ile birlikte üç yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York kentinde büyüdü. 20 yaşından önce bilim-kurgu öyküleri yazmaya başladı.

Columbia Üniversitesi'nden 1939'da mezun oldu ve kimya dalında doktorasını aynı üniversiteden aldı. Daha sonra Boston Üniversitesi'ne geçti. Burada 1979'da profesör oldu.

26 Temmuz 1942'de Gertrude Blugerman ile evlendi. Bu evliliğinden iki çocuğu oldu. 1973'te ilk eşinden boşanan Asimov, aynı yıl Janet Jeppson ile evlendi.

1983'te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalandı ve 6 Nisan 1992'de bu hastalık yüzünden öldü. AIDS'ten öldüğü gerçeği ölümünden on yıl sonra kamuoyuna açıklandı.

Yazarlık kariyeri

Yazarlık kariyerine bilim-kurgu ile başlayan Asimov, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı.

1941'de yayımlanan Nightfall adlı kısa bilim-kurgu öyküsü, en ünlü bilim-kurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968'de Amerikan Bilim-Kurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilim-kurgu öyküsü seçildi.

Asimov, Vakıf (İng: Foundation) ve Robot dizi kitapları ile de büyük ün kazandı.

Kazandığı Ödüller

Nebula Best Short story (aday) (1965) : Founding Father

Nebula Best Short story (aday) (1965) : Eyes Do More Than See

Nebula Best Novel (kazandı) (1972) : The Gods Themselves

Hugo Best Novel (kazandı) (1973) : The Gods Themselves

Hugo Best Novellette (aday) (1975) : That Thou Art Mindful of Him

Nebula Best Novellette (aday) (1976) : The Bicentennial Man

Hugo Best Novellette (kazandı) (1977) : The Bicentennial Man

Nebula Best Novel (aday) (1982) : Foundation's Edge

Hugo Best Novel (kazandı) (1983) : Foundation's Edge

Hugo Best Novel (aday) (1984) : The Robots of Dawn

Nebula Best Short story (aday) (1986) : Robot Dreams

Hugo Best Short story (aday) (1987) : Robot Dreams

Hugo Best Novellette (kazandı) (1992) : Gold

Isaac Asimov Kitapları - Eserleri

  • Vakıf Kurulurken
  • Vakıf ve İmparatorluk
  • Çelik Mağaralar
  • Güneşin Tanrıları
  • Şafağın Robotları
  • Kurtarıcı
  • Uzayın Bekçileri
  • İşte Tanrılar
  • Bilim ve Buluşlar Tarihi
  • İkinci Vakıf
  • Vakıf’ın Sınırı
  • Vakıf İleri
  • Vakıf ve Dünya
  • Dolu Dolu Yaşadım
  • Robot Öyküleri Antolojisi
  • Dün Bugün Yarın
  • Melezler Venüste
  • Karadul Bulmacaları
  • Jüpiteri Satıyorum
  • Patlayan Güneşler
  • İntikam Tanrıçası
  • Marslılar
  • Üç Robot Yasası
  • İnsanlığın Geleceği
  • Güle Güle Dünya
  • Galaksi Şeytanları
  • Gizli Göz
  • Mikromega
  • Ben Robot
  • Bilinmeyen Tehlike
  • Kan Damarlarında Yolculuk
  • Sonsuzluğun Sonu
  • Son Soru
  • Hedef Beyin
  • Dünya Hepimize Yeter
  • The World Around You
  • Dünya Dışı Uygarlıklar
  • Bilim Rehberi
  • Vakıf
  • Ölü Gezegen
  • Toz Gibi Yıldızlar
  • Uzayın Sınırları
  • Uzaydan Gelen Konuk
  • Uzay Akımları
  • Gökteki Çakıl Taşı
  • Güneş Sistemi Öyküleri
  • Azazel
  • Bilim ve Evren
  • Isaac Asimov Açıklıyor
  • Robot Dreams
  • Seçilmiş Əsərləri
  • The Complete Robot
  • Foundation Trilogy
  • I, Robot

Isaac Asimov Alıntıları - Sözleri

  • Aradan on iki saat geçmesine rağmen uyku prensip meselesi olarak kaldı, uygulamaya dökülemedi. (Ben Robot)
  • Kendi alanımda çalışırken belli bir soruna fazla takılıp kalmanın her zaman kötü sonuç verdiğini gözlemledim. (Vakıf’ın Sınırı)
  • Hiç kimsenin asla gerçekten vazgeçilmez olmadığını fark etmişsindir sanırım. (Vakıf İleri)
  • . Yani evren tam olarak düşündüğünüz gibi değil. O zaman inançlarını yeniden düzenlesen iyi olur. Çünkü kesinlikle evreni yeniden düzenleyemezsiniz. ... (Isaac Asimov Açıklıyor)
  • Huzur bulmanın bir yolu olmaksızın yabancı bir gezegendeydi. (Şafağın Robotları)
  • Ama canlılar zekaya sahip olup mantığa sahip olmaksızın da doğabilirler. (Marslılar)
  • “En büyük kaynağımız yaratıcılık ve o asla tükenmeyecek.” (Çelik Mağaralar)
  • O sadece bir makineydi, ve eğer öyle olduğu biraz daha belirgin olsa bu kadar korkutucu olmayacaktı. (Robot Öyküleri Antolojisi)
  • Aptallığa karşı işte şu tanrıların da çabaları nafiledir. (İşte Tanrılar)
  • İnsanların bir gerçekle başlayıp çevresine allanıp pullanmış yalanlar yığma huyunu görmek için efsanelere biraz göz atman yeterli oluyor. (Vakıf ve Dünya)
  • "Fakat gençliğimde bile bilgi tehlike teşkil ediyorsa çözümün cehalet olduğuna inanmayı kendime yediremedim. Bana hep çözüm bilgelikmiş gibi geldi. Tehlikeye bakmayı reddetmezdiniz; öyle yapmaktansa onun hakkından nasıl güvenle geleceğinizi öğrenirdiniz." (Çelik Mağaralar)
  • Zarar verebilen her nesne için geçerli olduğu gibi, ok ve yay sonunda insanlar tarafından insanlara karşı kullanıldı. (Bilim ve Buluşlar Tarihi)
  • İnanmak, yalnızca kafayla ilgili bir şey değildir, doktor. Buna bütün kalbinizle, ruhunuzla inanmanız gerekiyor. (Uzayın Bekçileri)
  • Üç Robot Yasası iki yüz yıl boyunca makine adamları kontrol altında tuttu. O halde insanlar neden robotlara güvenemiyorlar? (Üç Robot Yasası)
  • “Ya eskiler şimdi yaşıyor olmalıydılar ya da ben o zaman.” (Vakıf ve İmparatorluk)
  • Ama canlılar zekaya sahip olup mantığa sahip olmaksızın da doğabilirler. (Marslılar)
  • "İsmimin ölüm ve katliamla ilişkilendirilmesini istemiyorum. Bana bir sürü madalya verirler fakat yüzyıl sonra tarih kitaplarında eli kanlı bir zorba olarak anılırım." (Gökteki Çakıl Taşı)
  • Her zaman görebileceksen bakmanın ne gereği var. (Vakıf’ın Sınırı)
  • Belki de, uzayın her köşesinde zeka durumları birbirinden farklı değil. (Uzaydan Gelen Konuk)
  • Sonra Tony’nin ona bakan gözlerini yakaladı, ve neredeyse gülümseyecekti ki... Onun yalnızca bir makine olduğunu anımsayıverdi. (Robot Öyküleri Antolojisi)