Locos - Felipe Alfau Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Locos kimin eseri? Locos kitabının yazarı kimdir? Locos konusu ve anafikri nedir? Locos kitabı ne anlatıyor? Locos PDF indirme linki var mı? Locos kitabının yazarı Felipe Alfau kimdir? İşte Locos kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Felipe Alfau

Çevirmen: Ekin Uşşaklı

Yayın Evi: MonoKL Yayınları

İSBN: 9786055159351

Sayfa Sayısı: 208

Locos Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Elli yıllık bir karanlıkta kalma döneminin ardından 1990'larda Felipe Alfau gizli bir edebiyat hazinesi olarak Amerika'da yeniden keşfedildi. Kendi zamanının çok önünde edebi teknikler kullanarak Nabokov, Pynchon, Barthelme, Barth ve Sorrentino gibi Amerikan edebiyatının postmodern devlerinin öncüsü olduğu ilan edildi.

"Alfau'nun yaratıcı 'jestler komedisi', her eğlence parkındaki aynalı labirentler gibi kafa karıştırıcı, delirtici ve fazlasıyla eğlenceli. Modern bir çok-satanın gerektirdiği her şeye sahip: cinayet, ensest, günahkâr rahipler, şehvetli rahibeler, birkaç intihar, çeşitli gizemler, yaşayan ölüler, pezevenkler ve fahişeler ve şairler, Çin'den Filipinler'e, Karayipler'den Avrupa'ya uzanan mekânlar." -Washington Post

"Okuyucular Alfau'yu yalnızca Nabokov ve Calvino'yla değil, Garcia Marquez ve Borges'le de kıyaslıyor."

-New Yorker-

"Locos'un üzerinde bıraktığı etki daha ziyade aşk gibiydi. Bu kitabın cazibesine kapılmıştım ve onu asla unutamadım. Yine de şimdi yeniden okuduğumda, kitaba dair hatırladıklarımın biraz karmaşık olduğunu görüyorum; heyecanlı bir gençlik aşkının hatıraları gibi sanki. Alfau ya da kitabı açıkça benim kaderimdi; onunla sonradan Nabokov'un Solgun Ateş'inde ve birçok kez Italo Calvino'da karşılaştım. Ama Locos ilk aşkımdı ve yazarın da tek kitabıydı. Alfau'yla bir daha karşılaşmadım; İspanyollar adını bile bilmiyorlardı. Belki de Amerika'da yaşadığındandır; şayet gerçekten yaşadıysa tabii. Ama ülkesinde Locos'u benden başka okuyan biriyle tanışmadım. Şimdiyse kitap yeniden basılıyor. Yaklaşık elli yıl önce kurulmuş ve "Kaşifler" olarak bilinen bir Farrar ve Rinehart kulübü bir şekilde kitabı yeniden keşfetmiş"

-Mary McCarthy-

(Tanıtım Bülteninden)

Locos Alıntıları - Sözleri

  • "Söyleyin ona, onu bu dünyadaki her şeyden çok sevdim ama sevgi hayat içindir; ona dair her şeyse ölümle ilgili."
  • "Zaman bunu yapıyor. İnsan ne kadar yaşama gücüyle dolu olursa olsun, er ya da geç zaman onu ele geçiriyor. Her şey yıpranır."
  • "Elbette, siz cehaletin bir lütuf olduğuna inanıyorsunuz."
  • "Bu hayata katlanamayacağımı hissettiğimi hatırlıyorum."
  • "Ölüm, ölümcül bir bulaşıcı hastalık gibidir."
  • "İşte, intihar aynı zamanda ölümün kürtaj edilmesidir."
  • "Genellikle sabah altıdan akşam altıya kadar çalışırım ama hayatını namuslu bir şekilde kazandığını, kimseye borçlu olmadığını bilmenin verdiği bir tatmin var..."
  • "Çünkü insanlar için gerçeklik olan şey, bir karakter için sanrıdır. Karakterlerin gerçek hayata dair hayalleri vardır -gerçekliğin hayalini kurarlar ve sonra da kaybolurlar."
  • "Bizler gerçekten de öğrencilerdik ama hayatın karşımıza çıkardığı sorunlar da sınıfta karşılaştıklarımız kadar çapraşık ve kafa karıştırıcıydı. Sorunlar bize dayatılmıştı ve bizim genç kalplerimizle akıllarımız için çok fazlaydılar. Hayatta gördüklerimiz de ders kitaplarımızda gördüklerimiz kadar kafa karıştırıcıydı ama daha da yoğun ve dramatiktiler. Böyle olunca da, ruhumuzda ve tenimizde daha derin izler bıraktılar ve bir aymazlık bölgesi yaratarak, diğer şeyleri daha da belirsizleştirdiler."
  • "Tanrım! Keşke bir kereliğine her şey istediğimiz gibi olabilse!"

Locos İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Felipe Alfau’nun ilk kez 1936’da yayımlanan, uzun süre hak ettiği ilgiyi görmeyen, zamanının çok ilerisinde bir eser Locos: Bir Jestler Komedisi. Kitap, Madrid’de karakterlerini ‘yaratmak’ için düzenli olarak bir kafeye giden bir yazar ve onun burada denk geldiği insanlarla başlıyor ve farklı zamanlarda her birinin birbiriyle de kesişen hikayelerini okuyoruz. Bu hikayeler için birbirinden bağımsız bir şekilde okunabilecek sekiz öykü demek de mümkün, bir romanın istenilen sırayla okunabilecek bölümleri demek de. Girift bir şekilde birbirine bağlanan öyküler aslında bir bütünün farklı kesitlerini sunuyor okura ve farklı zaman dilimleriyle bütünü oluşturan bu kesitleri hangi sırayla okursanız okuyun o bütüne varıyorsunuz. Bu yazıldığı dönem göz önüne alındığında ayrıca saygı uyandıracak teknikle Alfau, son derece muzip, eğlenceli ve aynı zamanda özel bir eser çıkarmış ortaya. Locos’u özel bir eser yapan bir diğer özelliği de Unamuno’nun Sis’ini anımsatan şekilde, kurgu ile gerçek, yazar ile karakterler arasında tamamen bir muğlaklık yaratarak okurla adeta oyun oynaması. İlk başlarda biraz değişik bir metinle karşı karşıya olduğunuzu hissettirmekle beraber afallatan, ilerledikçe yazarın zekasına hayran bırakan bir kitap. Bu eğlenceli ve oyunlu kurgunun alt metninde, yazarın felsefi sorgulamaları ve toplumsal eleştirileri dahil etmesi ayrıca hayranlık uyandırıcı. Okurken büyük keyif aldığım, elimden bırakamadığım bir kitap oldu. Çok beğendim. Okuyacaklara karakterleri dikkatli takip etmelerini, hatta not alarak ilerlemelerini tavsiye ederim. (İpek Dadakçı)

Locos: Bir Jestler Komedisi, 1936 yılında yazılmasına karşın, uzun süre ilgi görmemiş.Aslında yazar Felipe Alfau ilgi görmemiş, ta ki 1990 yılında Amerika'da tekrar keşfedilene kadar.Zamanının çok ötesinde edebi teknikler kullanan Felibe Alfau, Nabokov, Pynchon, Barth gibi isimlerle birlikte, Amerikan edebiyatının postmodern öncülerinden biri olarak kabul edilmiş. Yazar kitabın önsözünde,  romanın okuyucunun işini kolaylaştırma amacıyla, kısa öyküler halinde kaleme alındığını, okuyucunun istediği öyküyü tercih ederek, istediği sırayla  okuyabileceğini belirtiyor. Öykülerin pek çoğu birbiriyle bağlantılı ve  tekrar tekrar ortaya çıkan karakterler içeriyor. Zamansal bir sıralama içermiyor ama. Kitabın en belirgin yanı,  kurgu ile gerçeklik,  karakterler ile yazar arasındaki ayrımın keskin çizgilerler ayrılmamış olması. Karakterler kendi yaratıcısının iradesine meydan okurken, yazarla alay etmekten de geri durmuyor. İşte bu nedenle son derece eğlenceli metinler ortaya çıkarmış, Felipe Alfau. Kimlik adlı öyküyü çok çok beğendim. Tavsiye ederim. (Özlem Akbaş)

Roman mı okudum hikaye mi? Kurgu mu okudum yoksa kurgu dışı bir metin mi? Ben de mi kitabın içindeyim yoksa kitaptaki kahramanlar mı benimle Bazı yazarların nasıl bir beyinleri var hayret ediyorum! Kitap, gercek dunya ile kurgunun içiçe girdiği ve okuyucuyu karakter çeşitliliği ile yorabilecek bir eser olmakla birlikte eger kendinizi yazarin kalemine bırakırsanız zevk alacağınız bir hale bürünüyor. Önsözde yazar şöyle diyor; "...okuyucudan arkasına yaslanıp, bu tuhaf insanların geçiş alayını ve bu karmaşık fenomeni eleştirmeden izlemeleri beklenmektedir." (S.13) Anlatilan olaylar olağanüstü denemez fakat Alfau kendisine oyle bir karakter ve edebi üslup dünyası kurmuş ki kitaba dair ne deseniz absürt kalıyor. Hissettigim şey sadece şu; yazarin baska bir kitabi olsa da okusam ama asıl bir biyografisi olsa da onu okusam Keyifli okumalar dilerim. (Öylesine bir okur)

Locos PDF indirme linki var mı?

Felipe Alfau - Locos kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Locos PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Felipe Alfau Kimdir?

Felipe Alfau Kitapları - Eserleri

  • Locos

Felipe Alfau Alıntıları - Sözleri

  • "Bu hayata katlanamayacağımı hissettiğimi hatırlıyorum." (Locos)
  • "Elbette, siz cehaletin bir lütuf olduğuna inanıyorsunuz." (Locos)
  • "Çünkü insanlar için gerçeklik olan şey, bir karakter için sanrıdır. Karakterlerin gerçek hayata dair hayalleri vardır -gerçekliğin hayalini kurarlar ve sonra da kaybolurlar." (Locos)
  • "Tanrım! Keşke bir kereliğine her şey istediğimiz gibi olabilse!" (Locos)
  • "Söyleyin ona, onu bu dünyadaki her şeyden çok sevdim ama sevgi hayat içindir; ona dair her şeyse ölümle ilgili." (Locos)
  • "İşte, intihar aynı zamanda ölümün kürtaj edilmesidir." (Locos)
  • "Zaman bunu yapıyor. İnsan ne kadar yaşama gücüyle dolu olursa olsun, er ya da geç zaman onu ele geçiriyor. Her şey yıpranır." (Locos)
  • "Genellikle sabah altıdan akşam altıya kadar çalışırım ama hayatını namuslu bir şekilde kazandığını, kimseye borçlu olmadığını bilmenin verdiği bir tatmin var..." (Locos)
  • "Bizler gerçekten de öğrencilerdik ama hayatın karşımıza çıkardığı sorunlar da sınıfta karşılaştıklarımız kadar çapraşık ve kafa karıştırıcıydı. Sorunlar bize dayatılmıştı ve bizim genç kalplerimizle akıllarımız için çok fazlaydılar. Hayatta gördüklerimiz de ders kitaplarımızda gördüklerimiz kadar kafa karıştırıcıydı ama daha da yoğun ve dramatiktiler. Böyle olunca da, ruhumuzda ve tenimizde daha derin izler bıraktılar ve bir aymazlık bölgesi yaratarak, diğer şeyleri daha da belirsizleştirdiler." (Locos)
  • "Ölüm, ölümcül bir bulaşıcı hastalık gibidir." (Locos)