Morel'in Buluşu - Adolfo Bioy Casares Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Morel'in Buluşu kimin eseri? Morel'in Buluşu kitabının yazarı kimdir? Morel'in Buluşu konusu ve anafikri nedir? Morel'in Buluşu kitabı ne anlatıyor? Morel'in Buluşu PDF indirme linki var mı? Morel'in Buluşu kitabının yazarı Adolfo Bioy Casares kimdir? İşte Morel'in Buluşu kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Adolfo Bioy Casares
Çevirmen: Nevzat Yılmaz
Orijinal Adı: La Invencion de Morel
Yayın Evi: Helikopter Yayınları
İSBN: 9786055819026
Sayfa Sayısı: 96
Morel'in Buluşu Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Borges, Morel'in Buluşu için yazdığı önsözde diyor ki: "Entrikanın ayrıntılarını yazarıyla tartıştım, onu yeniden okudum; onu kusursuz olarak nitelemenin bir yanlışlık ya da abartma olacağını sanmıyorum." Ben de sanmıyorum. Pek iyi de, nasıl bir roman ki bu 1940'da yayınlandığından beri ıcık cıcık incelense de hâlâ tasvir edilemiyor, tanımlanamıyor? Neden Arjantin ve dünya edebiyatının en önemli kitapları arasında yer alıyor? Bu soruya cevabım yok, ama benim için niye önemli olduğunu biliyorum: Bir kere, hayal var. Macera var. Gerçekliğin sınırlarında gezintiye çıkmak var. Daha sonra boş olmadığı anlaşılacak bir ada ve o adaya sığınan bir kaçak var (ne çok kullanılmıştır değil mi bu "boş ada" konusu romanlarda!). Sonra gizemli bir kadın belirecek, adadaki kaçağın dünyası değişecek. Uzaktan âşık olacak: Umutsuzca kadını cezbetmeye çalışacak, kaybedecek onu, arayacak... Öyle bir an gelecek ki, arzunun bu karanlık nesnesinin var olup olmadığından bile emin olamayacak.Tanıtım Yazısı'ndan
Morel'in Buluşu Alıntıları - Sözleri
- Birbirimizi anlamamamız gerçekten çok büyük bir talihsizlik.
- Tiyatrodaki gibi, yaşamda da sahneler yineleniyor.
- ...bana bir umut verdi: Umutlardan korkmalıyım.
- ...bir başkasını sevmesinden korkuyorum.
- Tanrı bizi doğurtuncaya kadar nerede kalıyoruz?
- Ölmedim, sevdalıyım.
- bazı anlar kendimi tımarhanede sanıyordum
- kendimden memnun değilim.
- Uzay, bir kuşun uçabileceğinden ne kadar büyük!
- Sizi cezaya çarptıranlar özgürlüğünüze daha da kuvvetle sarılmaya iten süreler ve yasaklar koyarlar.
Morel'in Buluşu İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Borges’in en sevdiği eserlerden biri olan (ki zaten kitapta da kendisinin önsözü bulunuyor) Morel’in Buluşu, hem Arjantin edebiyatının önemli eserlerinden hem de bilimkurgu alanında kült metinlerden biri. Kitap, ziyaret edenlerin yavaş yavaş öldüğüne inanılan ıssız bir adaya giden, siyasi nedenlerle polis tarafından aranan kahramanımızın bu adada yaşadıklarını anlatıyor. Kitapla ilgili spoiler vermeden daha fazla konusundan bahsetmek mümkün değil ancak şunu söyleyebilirim ki muazzam bir kurgusu var. İlk sayfadan son sayfaya kadar okurun ilgisini ve merakını canlı tutmayı başarıyor Casares. Açılarak ilerleyen kurgu o kadar yaratıcı ve kurgunun aktarımında her şey o kadar kararında ki çok büyük keyif alarak okudum. Böyle bir kurguyu 1940’ta kaleme aldığı için Casares’e saygım ve hayranlığım katlanarak arttı. Zamanının çok ilerisinde bir bilimkurgu eseri olmasının yanında, dolu dolu da bir metin. Yazar, 116 sayfalık kitapta yaşam, ölüm, hayat, zaman gibi kavramları sorgularken siyasi unsurları serpiştirmeyi ihmal etmemiş. Çok beğendim. Bilimkurgudan hoşlananlara veya Latin Amerika edebiyatına ilgi duyanlara mutlaka tavsiye ederim. (İpek Dadakçı)
Alberto Manguel okuyup buraya gelenler like. Okuma Günlüğü eserinde Manguel yakınen de tanıdığı yazarın bu bilimkurgu niteliğindeki eserini ilk bölüme almış. E bu kadar övülürse okuyalım dedik. Kitap ince, Borges ön sözü ile başlıyor. (Borges-Manguel-Bioy arkadaş) İdam cezasından kaçan bir adamın terkedilmiş bir adada beklenmedik misafirler görmesiyle başlıyor kitap. Devamında sizi şaşırtacak hatta zamanına göre ileri görüşte yazılmış bir kurgu bulacaksınız. Arjantin klasiklerinden sayılan bu eseri tavsiye ederim. (CEYLAN)
Ana karakterimiz polisle tarafından aranılmaktan yorulduğu için giden herkesin çeşitli hastalıklarla öldüğü adaya düşünmeden gittiğini okuduğumda bu kitapta güzel bir şeyler dönüyor dedim. Biraz zaman geçince adaya başka insanlar geliyor ve pat bizim karakterimiz bir kadına tutuluyor. Bir de aşk eklendiyse demeyin halimize dedim ve okumaya devam ettim. Kitap size hayatı sorgular nitelikte izler bırakıyor. Yayınlama tarihi olan 1940 yılları için yazar hayata epey üstten bakmış diyebiliyorum. Elinize alıp bir solukta bitirebileceğiniz bir kitap ama sindire sindire okumanızda fayda var. Genel olarak tavsiye ederim, okunur. Buradan sonrasını kitabı bitirmeyenler okumasın.! Bu kadının kendisini polislere ihbar etme ihtimalini göze alarak kadına açılıyor fakat kadın hiç konuşmuyor bile. Ben bu kısımda kadının yanına gitmesine rağmen kadın buna bakmadı kesin bir olay dönüyor dedim ve komplo teorilerime başladım. Zaten bunları çok fazla düşünmemem gerektiğini sonraki sayfalarda anladım. Müzedeki insanların hepsini uzaktan izleme süreci benim için çok merak ediciydi. Bilhassa bu işleyişin sağlandığı motorun dairesine girdiğinde tekrar çıkamayacak ve kitap böyle mi bitecek korkusu da öyle. Sevdiği kadını görmek uğruna adada sonsuz bir döngü mü yoksa gerçek hayat sandığımız bu yaşamı sürdürmek mi ikilemini bana çok güzel hissettirdi. Sevdiği kadın onunla konuşmasa da görmese de onun uğruna makineyi çözümlemesi ve sonsuz döngüye girmesi takdire şayan bir hareketti. Severek okudum. (Tahir)
Morel'in Buluşu PDF indirme linki var mı?
Adolfo Bioy Casares - Morel'in Buluşu kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Morel'in Buluşu PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Adolfo Bioy Casares Kimdir?
Buenos Aires'te büyük bir çiftlik sahibinin oğlu olarak dünyaya geldi. İlk öyküsü İris ve Margarita'yı 11 yaşında yazdı. Ailesinin durumu iyi olduğu için 1920lerde Avrupa ve Amerika'ya seyahatler yaptı. 1932'de Jorge Luis Borges ile tanıştı, Borges'in 1986 yılındaki ölümüne kadar çok yakın arkadaş oldular, birlikte pek çok hikâye yazdılar. H. Bustos Domecq adıyla da öyküler yazdı. Aynı yıl, "Sur" edebiyat dergisinin kurucusu olan Arjantin'in en etkili kültürel simalarından Victoria Ocampo ile tanıştı. 1933'te Buenos Aires Üniversitesi'ne girdiyse de, okulu bırakarak kendini yazarlığa adadı. 1940'ta Victoria'nın kardeşi Silvina Ocampo ile evlendi. Eşi de yetenekli bir şair ve öykü yazarıydı. Aynı yıl, en önemli kitaplarından biri olan "La invención de Morel"'i yazdı. Latin Amerikan edebiyatının öykü türünde klasiklerinden olan bu kitapla, Buenos Aires Belediye Edebiyat Ödülünü kazandı.
Yaklaşık yarım yüzyıl boyunca, Bioy Casares Arjantin kültürel sahnesinde aktif rol oynadı. Yayınlanan eserler arasında birçok roman, kısa hikâye, makaleler ve tezler vardır. Borges'le beraber yazdığı eserlerden başka, H. Bustos Domecq and B. Suárez Lynch adıyla da eserler yazdı. Eserleri birçok dile çevrilmiştir.
1990 yılında İspanyol edebiyatının en prestijli ödülü olan Cervantes ödülüne layık görülen yazar, 1999 yılında Buenos Aires'te öldü.
Adolfo Bioy Casares Kitapları - Eserleri
- Morel'in Buluşu
- Morel'in Buluşu
- Bir Fotoğrafçının La Plata Maceraları
- Güneşte Uyumak
Adolfo Bioy Casares Alıntıları - Sözleri
- Ölmedim, sevdalıyım. (Morel'in Buluşu)
- İnanın bana, insanlar demir gibi sert olduklarını sanırlar ama canları acıdığında da incinirler. (Güneşte Uyumak)
- kendimden memnun değilim. (Morel'in Buluşu)
- Kendimi tanımakta zorlanıyorum diye düşündü. (Bir Fotoğrafçının La Plata Maceraları)
- Korku, insanı utanç verici düşüncelere sürükler. (Güneşte Uyumak)
- ...Çok tedirginim; daha da ötesi, kendimden memnun değilim... (Morel'in Buluşu)
- "... hayat hiçbir anlamı olmayan büyük bir şakadır." (Bir Fotoğrafçının La Plata Maceraları)
- "Her şey hüzünlü görünüyor." (Bir Fotoğrafçının La Plata Maceraları)
- ...Yankının olmadığı yerdeki sessizlik, düşlerinizde kaçıp kurtulmayı engelleyen o ağırlık kadar korkunç... (Morel'in Buluşu)
- "Böyle mutlu bir anın anısını saklamalısınız" (Bir Fotoğrafçının La Plata Maceraları)
- Etrafımızdaki insanlar hakkında ne biliriz? Hiçbir şey. (Güneşte Uyumak)
- "Sen hiç çok iyi bildiğin bir yerde, karanlıkta yürürken aniden kayboldun mu?" (Bir Fotoğrafçının La Plata Maceraları)
- Sizi cezaya çarptıranlar özgürlüğünüze daha da kuvvetle sarılmaya iten süreler ve yasaklar koyarlar. (Morel'in Buluşu)
- Aynı şeyleri tekrar yaşayacağını bilseydi, beraberinde getireceği sorun veya olayları umursamazdı. (Bir Fotoğrafçının La Plata Maceraları)
- "Üzgün olmayı delilikle karıştırma. " "Deli olduğun için üzgünsün." (Güneşte Uyumak)
- "... hayat çok çabuk tükenir." (Bir Fotoğrafçının La Plata Maceraları)
- Uzay, bir kuşun uçabileceğinden ne kadar büyük! (Morel'in Buluşu)
- ---Ezilen 1i için, sizin için, dünyada tek 1yer var, """ama orada yaşanmaz.""" (Morel'in Buluşu)
- ...Daha önce gelmiştim buraya Bilmem nasıl, ne vakit... (Morel'in Buluşu)
- Tanrı bizi doğurtuncaya kadar nerede kalıyoruz? (Morel'in Buluşu)