Neden Evans'a Sormadılar? - Agatha Christie Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Neden Evans'a Sormadılar? kimin eseri? Neden Evans'a Sormadılar? kitabının yazarı kimdir? Neden Evans'a Sormadılar? konusu ve anafikri nedir? Neden Evans'a Sormadılar? kitabı ne anlatıyor? Neden Evans'a Sormadılar? kitabının yazarı Agatha Christie kimdir? İşte Neden Evans'a Sormadılar? kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Agatha Christie
Çevirmen: Çiğdem Öztekin
Orijinal Adı: Why Didn't They Ask Evans?
Yayın Evi: Altın Kitaplar
İSBN: 9789752113411
Sayfa Sayısı: 304
Neden Evans'a Sormadılar? Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Golf oynarken topu yamaçtan aşağı yuvarlanan Bobby Jones, topunu almak için aşağıya indiğinde kayalıkların arasında ölmek üzere olan bir adamla karşılaşır.
Adam, son nefesini vermeden önce gözlerini açıp, "Neden Evans'a sormadılar?" der.
Bu sözleri bir türlü aklından çıkaramayan Bobby, arkadaşı Frankie' yle birlikte esrarı çözmeye kalkışır. Ama hesaba katmadıkları bir şey vardır; ölümcül bir tehlike onlarla yüzleşmeyi beklemektedir...
Neden Evans'a Sormadılar? Alıntıları - Sözleri
- Her şeyden bıktım, yoruldum artık. Ya sen?
- Eğer bir işi doğru dürüst yapamıyorsan hiç yapmamak çoğu zaman daha iyidir Bobby, sevgili oğlum.
- Sizi gerçekten takdir eden düşmanınız, Ahlaksız, günahkâr, kötü tohum
- "Cazibe bazen en güçlü silah olabiliyor."
- Nankör bir evlada sahip olmak en keskin yılan dişinden daha çok acıtır.
- "Cazibe bazen en güçlü silah olabiliyor."
- "Nankör bir evlada sahip olmak en keskin yılan dişinden daha çok acıtır."
- Küçük şeyler ilgimi çeker.
- İnsan çevresine baktığında insanların çok aptal olduklarını düşünüyor. Ama aslında durum hiç de sanıldığı gibi değil.
- Cazibe bazen en güçlü silah olabiliyor.
- Yılan gibi süzülüp akrep gibi sokacağım.
- Ellisini geçmiş olanların hepsi aynı. İncir çekirdeğini doldurmayacak şeyler yüzünden endişeleniyor, kendilerini yiyip bitiriyorlar. Sanırım sorun zamanında yanlış yetiştirilmiş olmalarında, tabii böyle yetiştirildikleri için de ellerinden bir şey gelmiyor, değişemiyorlar.
- Yarım gram morfinin bile bir insanı öldürmeye yeterli olduğunu biliyor muydun? Yani buna göre benim şimdiye kadar on altı kez ölmem gerekiyordu.
- "Cazibe bazen en güçlü silah olabiliyor."
- Zavallı babacığım, kuş kadar aklın yok.
Neden Evans'a Sormadılar? İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Sona Doğru: Agatha kitaplarında sona geliyorum. Evet, bir daha yeni bir Hercule Poirot; Miss Marple kitabının heyecanını yaşayamayacağım için üzülüyorum ama her başlangıcın bir sonu var. Tıpkı bir Harry Potter, bir Yüzüklerin Efendisi gibi... Neyse fazla uzatmadan konuya geçelim. Kitapta ne Poirot var ne de Marple. Ama onların olmayışı kitapta büyük bir eksik miydi? Hayır, değildi. Ana dedektifimiz Bobby Jones adlı bir rahibin oğlu ve bir lordun kızı Frenkie. Karakterlerimiz çok karışık gibi görünen ama hiç karışık olmayan bir cinayeti araştırıyorlar. Kitabı okurken bazı yerlerde heyecanlandığım yerler oldu. Bazı karakterlerin meziyetleri karşısında ağzım bir karış açık kaldı. Kısacası tökezledik kalktık ama kitabı bitirdik iki günde. Benim için güzel bir serüven oldu diyebilirim. Evet ben bu kitabı sevdim. Diğer Agatha kitaplarından daha heyecanlıydı bence. Ama yeni başlayanlar bu kitapla başlamasınlar. Ben Hercule Poirot serisini başlangıç olarak tavsiye ederim. Au revour:) Dip not:Katili ve olay örgüsünü doğru tahmin ettim. Sadece Evans'ı bulamadım:( Ama çok da şeys etmeyin:) (Sherlock Holmes)
Gerçekten Neden Evans'a Sormadılar?: Kitabı okumadan bir gün önce kitabın özetine bakıp çok merak etmiştim okumak için almayı planlıyordum ama kim bilir ne zaman. Neyseki almama gerek kalmadı ne kadar şanslıysam kuzenimde aynı kitabı okuyormuş ve ziyarete gelirken onuda getirmiş. Kitabı okumaya başladım ve başından sonuna kadar hiç sıkılmadan okuduğum bir kitap oldu. Kitabı okurken "Neden Evans'a Sormadılar?" sorusunun öyküsünü çok merak ederek okudum aklımdan "Neyi Evans'a sormadılar? Evans kim?" soruları geçiyordu. İnanır mısınız ki Evans'ın kim olduğu kitabın baya sonunda ortaya çıkıyor. Evans gözümüzün ya da karakterlerin gözü önündeydi. Kitabın sonunda gerçekten "Neden Evans'a Sormadılar?" dedim. Katil(lere)e gelecek olursam zaten biraz olsun tahmin ettiğim biriydi. Fakat yinede inanılmaz bir şoka uğratan karakter vardı. Buradan çıkarabildiğim en büyük ders kimse göründüğü gibi değil. Evet gerçekten de tüm kitap boyunca sandığım kişiler sanmadığım kişiler olup çıktı. Kitapta ilk olaylardan sonra olay biraz koptu ve başka bir yere sürüklendi ama bunun kitabı bozduğunu söyleyemem. Kitapta kopan konuyu tekrar bağlamayı gerçekten çok iyi biliyor bu Agatha. Bölümü bitirdikten sonra "Bir dakika e adam ölmüştü ona ne oldu?" diyordum. Aslında her şey birbiriyle bağlantılı fakat bunu ancak kitabın sonunda fark ettim. Önerdiğim bir kitap ayrıca Hercule ve Jane'in bu kitapta olmadığınıda belirtmek istedim. Kısacası olaylar farklı yöntemlerle çözülüyor. Keyifli okumalar! (Random)
Neden Evans'a sormadılar? Başından son sayfalarına dek bu soruyu soracak herhangi bir ipucuna bile rastlamadığım bir Agatha Christie romanı. İnsanın psikolojisi üzerinde algı oyunları oynadığına şahit olduğum bir kitaptı. Agatha Christie'nin kitaplarında katil son ana kadar mukavemet gösteriyordu. Yine öyle oldu. Ki zaten bu tür romanları büyük bir tecessüsle okuduğumdan elimden bırakamam. Polisiye romanlarının çekiciliği burda. Tabi inceleme yazarken bu konuda daha ihtiyatlı davranmam gerekiyor, spoi vermekten kaçındığım bir türdür cinayet romanları. Fakat şunu anlıyorum ki kitabı okurken kendi aklımla düşünmüyorum. Anlatıcının aklı benim aklım oluyor ve anlatıcı bir ayrıntıyı gözden kaçırdığında ben de gözden kaçırıyorum. Bir noktayı telakki ettiğinde ben de aydınlanıyorum. Kitabın sonunda bu kanıya vardığımdan bunu buraya not etmek istedim. Ufkumu gelişleten, bana yeni yollar açan bu tarz romanları çok seviyorum. (Figen Karakaya)
Kitabın Yazarı Agatha Christie Kimdir?
Agatha Christie dünyanın en tanınmış polisiye romanları yazarıdır. Eserleri 45 dile çevrilmiş olan yazarın kitap satışları milyarları bulmuştur. Kutsal kitaplar (Kuran ve İncil) ile Shakespeare'dan sonra en çok satan yazardır.
Agatha Miller, İngiltere'nin Torquay şehrinde 15 Eylül 1890'da doğmuştur. 1914 yılında Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden Archibald Christie ile evlenmiştir. 1928 yılında boşanan çiftin Rosalind adında bir kızları vardır.
Yarım yüzyıla aşkın süren yazarlık hayatında, 79 roman ve kısa hikâyelerden oluşan kitap yazmıştır. Ayrıca 25 Kasım 1952'de Londra'da perdelerini açan ve bugüne kadarki en uzun süreyle oynanan tiyatro eseri olan Fare Kapanı'nın da yer aldığı bir düzineden fazla oyuna imza atmıştır.
Christie'nin 1920'de yayınlanan ilk kitabı "The Mysterious Affair Style (Ölüm Sessiz Geldi)", aynı zamanda meşhur kahramanı Belçikalı Dedektif Hercule Poirot'nun da yer aldığı ilk eseridir. Yazın dünyasının bilinen en ünlü karakterlerinden biri olan Hercule Poirot'yu yaratan Christie, bu kahramanını 33 romanı ve birçok kısa hikâyesinde kullanmıştır. Bir diğer kahramanı ise kadın karakter Miss Jane Marple'dır. Miss Marple'ı 1930 yılında yazdığı "The Murder at the Vicarage (Ölüm Çığlığı)" adlı romanıyla okurlarına tanıtmıştır. Her iki kahramanın da serüvenleri televizyon dizisi veya film olmuştur. 1974'de Doğu Ekspresinde Cinayet, 1957'de "Witness for the Prosecution (Beklenmeyen ?ahit)", 1978'de Nil'de Ölüm en başarılı olan filmlerindendir. Agatha Christie ayrıca Mary Westmacott takma adıyla altı adet duygusal roman da yazmıştır. Aynı zamanda ikinci eşi Sir Max Mallowanile katıldığı arkeolojik kazılarla ilgili kitaplar da yazmıştır.
1971 yılında İngiltere'nin en yüksek onur unvanı olan "Britanya İmparatorluğu Kadın Komutanı" nişanını almıştır. Agatha Christie 12 Ocak 1976'da ölmüştür.
Agatha Christie Kitapları - Eserleri
- Nil'de Ölüm
- Beklenmeyen Misafir
- Ölümle Randevu
- Kahverengi Elbiseli Adam
- Elmayı Yılan Isırdı
- On Küçük Zenci
- 16.50 Treni
- Sıfıra Doğru
- Mavi Trenin Esrarı
- Ölüm Diken Üstünde
- Acı Kahve
- Cinayet Alfabesi
- Cinayetler Oteli
- Dersimiz Cinayet
- Doğu Ekspresinde Cinayet
- Fare Kapanı
- Porsuk Ağacı Cinayeti
- Cinayet İlanı
- Güvercinler Arasında Bir Kedi
- Gül ve Porsukağacı
- Ve Ayna Kırıldı
- Sensiz Bir İlkbahar
- Neden Evans'a Sormadılar?
- Arka Sokaktaki Cinayet
- Hollow Malikanesi Cinayeti
- Ölüm Adası
- Sessiz Tanık
- Suç Ortakları
- Esrarengiz Sanık
- Annem ve Ben
- Köşkteki Esrar
- Üçüncü Kız
- Bayan McGinty'nin Ölümü
- Noel Kekinin Gizemi
- Kader Kapısı
- Ölüm Saatleri
- Sonuncu Kurban
- İskemlede Beş Ceset
- Cesetler Merdiveni
- Briç Masasında Cinayet
- Parker Pyne İz Üzerinde
- Şahidin Gözleri
- Bitmemiş Portre
- Hercule'ün On İki Görevi
- Işıklar Sönünce
- Çarpık Evdeki Cesetler
- Son Evdeki Tehlike
- Beş Küçük Domuz
- N veya M?
- Filler de Hatırlar
- Ölüm Sessiz Geldi
- Sittaford Malikânesi'nin Gizemi
- Miss Marple'ın Son Maceraları
- Uyuyan Ölüm
- Bilinmeyen Hedef
- Ölüm Büyüsü
- Üç Yanlış Üç Ceset
- Şampanyadaki Zehir
- Şeytan Dönemeci
- Sonunda Ölüm Geldi
- Ölüm Meleği
- Zehiri Kim Verdi
- Ölüm Çığlığı
- Noel'de Cinayet
- Roger Ackroyd Cinayeti
- Mezopotamya'da Cinayet
- Büyük Dörtler
- Cinayetler Kulübü
- Bağdat'a Geldiler
- Cenazeden Sonra
- Frankfurt Yolcusu
- Hayatım
- Kanatların Çağrısı
- Lord Edgware'i Kim Öldürdü
- Ölüm Oyunu
- Ölümün Tam Zamanı
- Şark Ekspresi'nde Cinayet - Gizli Düşman
- Üç Perdelik Cinayet
- Ve Perde İndi
- Zarif Bir Cinayet Gecesi
- Esrarengiz Parmaklar
- Sevimli Örümcek
- Hercule Poirot İz Üzerinde
- Karakolda Cinayet
- Poirot Araştırıyor
- Ölümün Sesi
- Marple Seçkisi
- Poirot Seçkisi
- Yedilerin Gizemi
- Gizli Düşman
- Sonsuz Gece
- Pembe Evdeki Ölü
- Ölüm Kapıda Bekliyordu
- Listerdale'in Gizemi
- Beklenmeyen Şahit ve Diğer Öyküler
- Tenis Kortunun Esrarı
- Sevginin Bağladıkları
- Bitmeyen Gece - Roger Ackroyd'un Katli
- Cinayet Randevusu
- Şatodaki Hayalet
- Örümcek Ağı
- Kanlı Anlaşma
- Viran Kule
- Seçilmiş Eserleri
- Poirot Seçkisi Set
- Come, Tell Me How You Live
- Le Crime Du Golf - Le Miroir Du Mort
- Star Over Bethlehem
- Düşman Dostlar
- The Complete Miss Marple
Agatha Christie Alıntıları - Sözleri
- - İnsan bazen kavgadan çekindiği, sıkıldığı için karşısındakinin sözlerine boyun eğer. Kavgalar hiç de hoş şeyler değillerdir. Fakat bence insan özgürlüğü için her zaman kavga etmeye hazır olmalıdır.- (Ölümle Randevu)
- "Yemek sipariş eder gibi cinayet sipariş edebilseydin, nasıl bir tercih yapardın?" (Cinayet Alfabesi)
- Hər kəs ən azı bir dəfə sevməlidir. Həyatı boyu heç olmasa bircə dəfə sevməyən adam, deməli, heç yaşamayıb. (Esrarengiz Sanık)
- Gerçeği yerinde kullanmak da yeri geldiğinde ustaca bir aldatma sanatı olabilir. (N veya M?)
- "Geçmişteki günahların gölgeleri uzun olur. Yaşımız ilerledikce bu sözün ne kadar doğru olduğunu anlarız." (Elmayı Yılan Isırdı)
- Onu yaxşı anladığımı deyə bilmərəm. Mənə elə gəldi ki, sözlərində tərif az idi. (Lord Edgware'i Kim Öldürdü)
- Asla hayaleti kendi gözüyle görmüş birine rastlamazsınız. Gören daima birinin teyzesinin ikinci dereceden kuzeni, bir dost ya da dostun dostudur. (Ölüm Adası)
- "Artık cesaretim de dayanacak gücüm de kalmadı. " (Son Evdeki Tehlike)
- "İçimde sanki ölsem çok daha iyi olurmuş gibi bir his var." (Miss Marple'ın Son Maceraları)
- "Sanki yorgun olan bedeni değil zihniydi, sanki yeryüzündeki her şeyi boş ve değersiz buluyordu..." (Son Evdeki Tehlike)
- “Gelenek bir ölçüye kadar iyidir ama fazlası zarardır.” (Güvercinler Arasında Bir Kedi)
- İnsanları koruma, onları vazu şeylerden uzak tutmak her zaman olası değildir. İnsan er ya da geç olaylarla yüzleşmek zorundadır (Zarif Bir Cinayet Gecesi)
- "Her şey bambaşka olabilirdi." (Sensiz Bir İlkbahar)
- İnsan eşi benzeri olmadığını bilmeli. (Acı Kahve)
- Hepimiz bir bakıma acımasız ve önyargılıyız... Fakat değişik konularda... Başka başka alanlarda... (Çarpık Evdeki Cesetler)
- İnsan neler olacağını hiç bilemez (Bağdat'a Geldiler)
- Sizden kimse kuşkulanmadığı sürece istediğinizi öldürmek o kadar kolaydır ki. (Zehiri Kim Verdi)
- İnsan bir şeyler bildiğini sanır. (Şahidin Gözleri)
- Önümde güzel bir hayat varken niçin öleyim? Önemli olan yaşama iradesidir. (Kanatların Çağrısı)
- Bütün bədbəxtliklər ya puldan, ya da pulsuzluqdan törəyir. (Roger Ackroyd Cinayeti)