Nefs Psikolojisi - Mustafa Merter Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap

Nefs Psikolojisi kimin eseri? Nefs Psikolojisi kitabının yazarı kimdir? Nefs Psikolojisi konusu ve anafikri nedir? Nefs Psikolojisi kitabı ne anlatıyor? Nefs Psikolojisi PDF indirme linki var mı? Nefs Psikolojisi kitabının yazarı Mustafa Merter kimdir? İşte Nefs Psikolojisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi

Yazar: Mustafa Merter

Yayın Evi: Kaknüs Yayınları

İSBN: 9789752563582

Sayfa Sayısı: 728

Nefs Psikolojisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Öncelikle nefsi anlamak için Sigmund Freud, Carl GustavJung ve diğer bazı Batılı araştırmacıların görüşlerine temas edeceğiz. Modern Batı psikolojisi bize iki boyutlu insanı anlatırken (bilinç ve bilinçdışı) nefs psikolojisi bizleri çok heyecan verici bir üçüncü boyuta götürecek: üst bilinçdışı veya âlem-i misal. Bu alanda, yeni bir kıtayı keşfeder gibi modern psikolojinin bilmediği hikmetlerle karşılaşacağız. İkinci bölümde kaygı, depresyon, nöroz gibi rahatsızlıkların üç boyutlu nefs yapısına göre ne manaya geliyor, anlamaya çalışacağız. Psikopatolojiye değişik bir zaviyeden bakışın, tedaviye de yeni imkânlar sunacağı kanaatindeyiz. Üçüncü bölümde derinliğine araştıran psikoterapiyi irdeleyeceğiz. İnsanın hiçbir zaman, düştüğü en derin kuyularda bile yalnız bırakılmadığını göreceğiz. Kapakta sizlere sunduğumuz resimdeki gibi, hayat okyanusunun engin sularında en karanlık gecelerde bile, mucizevi bir şekilde bir ışığın bizi hayat veren adaya yönlendirdiğini fark edeceğiz. Son bölümde örnekler vererek rüyaların dilini anlamaya gayret edeceğiz, sanki bir yıldızlar kapısından geçerek âlem-i misale temkinle adım atacağız. Psikolojik açıdan nefs ilmi daha başlangıcında gibi görünüyor, bizlerin sizlere sunduğu şu mütevazı çalışmanın genç araştırmacılar için yeni fikirlere vesile olacağını ümit ediyoruz.

(Tanıtım Bülteninden)

Nefs Psikolojisi Alıntıları - Sözleri

  • ... insan, günlük hayatında tevhid'den uzaklaştıkça, farkına varmasa da esrarengiz bir acı yaşamaya başlar.
  • "Bilmek; veba hastalığı gibidir, kalbimizdeki açık yaradır."
  • Akıl, a-k-l mastarından gelir ve asıl anlamı "deveyi veya herhangi bir hayvanı dizginledi, gem vurdu" demektir. Bu kök-manâya psikolojik bir yorum getirirsek akıl, nefs-i emmâre "hayvanını kontrol altında tutmak" demektir. (...) Râgıp el Isfahânî ise Müfredat'ında a-k-l mastarını "ilmi kabul etmeye hazır güç" olarak tanımlar. Akıl ile irtibatlı bir başka kelime ise hikmettir... Hikmet, h-k-m mastarından gelir ve "bir şeyi ıslah etmek için alıkoymak, engellemek" demektir. Bu nedenle "gem"e, hayvanın "hakeme"si denir.
  • "Sabır ayının orucu ile her aydan üç gün oruç tutmak, göğüsteki kini giderir." (Hadis-i şerif)
  • ... aşırı "tüketim" insanı mutlu kılmaz, tam tersine tüketir.
  • "Dostun kapısına ancak şükür götürür. Nimet, insana gaflet verir. Şükretmek ise uyanıklık getirir."
  • Kaygı, bir tür "boğulma"dır.
  • Jung, bilinçdışı ormanlarında gizlenmiş kompleksleri orman cüceleri (Almanca Kobold) diye tanımlıyor ve marifetlerini şöyle açıklıyor: Kişinin ağzına olmadık yerde olmadık lafı sokarlar(Freudyen dil sürçmesi), önemli bir kişinin adını unuttururlar, en güzel konser esnasında öksürük krizi tuttururlar, toplantıya geç geleni sanki mahsus yapmış gibi iskemleye çarptırırlar veya cenazede taziye sunma yerine tebrik ettirirler ve rüyalarda sahnede olabildiğince cirit atarlar.
  • ... edepsizlik, cesaret olarak yorumlanmaktadır.
  • Burada verilen mesaj, "hayvanlaşmanın" dengeli bir varoluş için gerekli olduğu mesajıdır. Hayır efendim, esas fazilet, "hayvanına çüş diyebilmek"tir.
  • "Bu dünya nimetlerini, varlıklarını terk etmek, maddeyi ayak altına almak, insana ateş gibi yakıcı görünür. Fakat Hakk yolcuları, o ateşe ehemmiyet vermediler, yollarına devam ettiler; sonunda gördüler ki, o ateş değil, nur imiş."
  • Horney'e göre üç değişik stratejiye yönelebilir: 1. İnsana meyil etme 2. İnsandan geri çekilme 3. İnsana muhalif olma
  • "... gel 'Lâ' kılıcını mâsivânın başına vur!"
  • "Dünya malını alışınız da onu terk edişiniz de Allah (cc.) için olmalıdır."
  • "Kul" olunmadan hiçbir şey olunmaz.

Nefs Psikolojisi İncelemesi - Şahsi Yorumlar

~Ormandaki "vahşi çocuklara" anlayışla, hatta sevgiyle, muhabbetle yaklaşıp, " Evet, sizi, dramınızı, trajedinizi anlıyorum; siz benim bazı yönlerim, çocuklarımsınız ama ben sizin ötenizde bir varlığım." Dedigimizde, sanki büyü bozulur ve orman sakinleşir. Çocuklar teker teker o özlem duydukları rahata kavuşur ve uykuya dalarlar. Mürebbi sevgi dolu gözleri ile gülümser ve " Gel artık ormandan cikalim, hoşgeldin yeni hayatina" der. Geri özdeşim diye tanımlanan süreç budur.~ Mustafa Merter çok güzel bir insan. Çok seviyorum. O güzel insanın kitabini okurken defalarca mucizede denilebilecek anlamlı rastlantılar (tevafuk) yaşadım. Bütün bunları yazarın güzel kalbine veriyorum. Değerli yazarım umarım şu misafirhanede bir gün sizinle tanışma fırsatı bulurum. Hayatınızda huzur ve saadet hep başucunuzda olsun. (Yol)

yazar/Mustafa-Merter psikiyatri uzmanıdır. Mustafa Merter İstanbul Üsküdar’da Türkiye benötesi psikolojisi derneğini kurmuştur. Mustafa mert buraya defa okuyacaklar için 900 katlı insan kitabını okumalarını tavsiye ederim . kitap/dokuz-yuz-katli-insan--18872 Genel olarak yazarın hayatı hikayesinden bahsetmektedir . kitap/nefs-psikolojisi--18875 psikoloji ve tasavvuf öğretilerinin yolunu kesiştirmektedir. “Ölmeden evvel ölünüz “ Hadisi şerîfini çok güzel anlatımıdır . Ben beğenerek okudum ve herkese tavsiye ederim . (Abdullah)

Nefs Psikolojisi PDF indirme linki var mı?

Mustafa Merter - Nefs Psikolojisi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Nefs Psikolojisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mustafa Merter Kimdir?

1947 yılında İstanbul'da doğdu, ilkokulu Cihangir'de okudu. Ortaokula Avusturya Lisesinde devam etti. Orta 3'ten sonra tahsiline devam etmesi için ailesi tarafından İsviçre'ye gönderildi.

St. Moritz'de Montalya Lisesine ve daha sonra Lozan Lemania Lisesine devam ederek 1969 yılında İsviçre Federal Lise Diplomasını aldı. Lozan Tıp Fakültesinde tıp tahsilini tamamlayıp 1975 yılında mezun oldu. 1976-77 yıllarında Ankara'da 18 aylık askeri hizmetini tamamladı.

1977 yılında İsviçre'de tanıştığı Teresa Spescha ile evlendi ve bu evlilikten 1979 yılında oğlu Tahsin Can ve 1986 yılında da kızı Selma dünyaya geldi.

Almanya Wesel'de 2 sene dahiliye asistanı olarak çalıştıktan sonra, İsviçre'ye geri dönerek psikiyatri uzmanlık eğitimine başladı. Eğitimini Zürih Üniversitesi Hastanesi’ne bağlı Burghölzli Psikiyatri Hastanesinde ve psikiyatri polikliniğinde, doktorasını biyolojik psikiyatri alanında "Flufenazin Dekanoat" nöroleptik çalışması ile tamamladı. 1987 tarihinden itibaren Türkiye'ye yerleşti. Bodrum'da serbest psikiyatrist olarak mesleğini icra etti. Almanca, İngilizce ve Fransızca bilmektedir.

Psikoterapi alanında Zürih'te Jung'çu ve Varoluş Analizi ekollerinden etkilendi, daha sonra I.Yalom grup terapisi metodunu benimsedi. Son 10 senedir varolan tecrübesini Benötesi/transpersonal psikoterapisi alanına aktardı. Özellikle tasavvufi açıdan benötesi psikolojisini anlamaya gayret etti. Bu alanda uluslar arası araştırmalardan feyz alarak bir sentez oluşturmaya çalıştı. 2005 yılında İstanbul Üsküdar'da Türkiye Benötesi Psikolojisi Derneğini kurdu.

Mustafa Merter Kitapları - Eserleri

  • Dokuz Yüz Katlı İnsan
  • Nefs Psikolojisi

Mustafa Merter Alıntıları - Sözleri

  • Horney'e göre üç değişik stratejiye yönelebilir: 1. İnsana meyil etme 2. İnsandan geri çekilme 3. İnsana muhalif olma (Nefs Psikolojisi)
  • Biz, ego veya ben denen insanın nefs yapısını, nefs-i emmare olarak anlıyoruz. Nefs-i emmare; nefs-i şehvani, nefs-i natıka, nefs-i derrake diye üç gelişim mertebesi çerçevesinde anlaşılır. Nefs-i şehvani, Freud’un id kavramına uyarlanabilir ve birincil süreç düşünme ve hareket tarzlarını temsil eder. Nefs-i natıka, konuşan/insani nefs manasına gelir ve hayatın ilk yıllarını ve erken çocukluk dönemlerini kapsar. Nefs-i derrake ise idrak eden, kavramsal işlevler gösteren nefs mertebesi olarak anlaşılır. (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • ... insan, günlük hayatında tevhid'den uzaklaştıkça, farkına varmasa da esrarengiz bir acı yaşamaya başlar. (Nefs Psikolojisi)
  • "Dostun kapısına ancak şükür götürür. Nimet, insana gaflet verir. Şükretmek ise uyanıklık getirir." (Nefs Psikolojisi)
  • ... edepsizlik, cesaret olarak yorumlanmaktadır. (Nefs Psikolojisi)
  • İnsan sadece bir görüştür, gerisi ettir, kemiktir, yağdır. (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • …her duygu, görüş, tutum ve davranış, aslında kendini aldatma ve yalandan ibarettir. Herkes, kendi kendine en uzak olandır. (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • Anadolu’da depresyonu tarif etmek için insanlar “daral” tabirini kullanırlar, kalp bölgelerini işaret ederek “kalbim daralıyor” derler. (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • Her an içinde oluşan olayların, o anın spesifik özelliklerine uygun olmaları gerekliliği prensibini savunan I Ching felsefesi, Jung’un dikkatini çekti. Bu prensipten hareketle Jung, senkronizite/eşzamanlılık kuramını oluşturdu. Senkronizite, İslam terminolojisindeki adıyla tevafuk, nedensellik yasalarına uymayan, çarpıcı rastlantı ve benzerliklere verilen addır. (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • "Kul" olunmadan hiçbir şey olunmaz. (Nefs Psikolojisi)
  • Bu "çağdaş psikanaliz medeniyeti"nde, duyguların bile bir tüketim nesnesi hâline dönüştürülmesini esefle karşılıyorum. (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • “Ben ve o” dediğimiz andan itibaren mekân da yaratılmış olur. (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • Geçmiş ve gelecek zaman, sana göredir. Senin iki ayrı zaman sandığın geçmiş zaman ile gelecek zaman, Hakk’ın nazarında birdir, yani devam edip giden bir geniş zaman vardır. (Mevlana, Mesnevi) (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • "... gel 'Lâ' kılıcını mâsivânın başına vur!" (Nefs Psikolojisi)
  • "Bu dünya nimetlerini, varlıklarını terk etmek, maddeyi ayak altına almak, insana ateş gibi yakıcı görünür. Fakat Hakk yolcuları, o ateşe ehemmiyet vermediler, yollarına devam ettiler; sonunda gördüler ki, o ateş değil, nur imiş." (Nefs Psikolojisi)
  • …hep bir yönden ölüp başka yönlerden diriliriz. (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • Bu hareketleri psikanalitik açıdan değerlendirirsek, Orta Çağ karanlığından uyanan Avrupa insanı, başlangıçta köklerini antik medeniyet beşiğinde, yani eski Yunan ve Roma'da arayarak bir anlamda "ana rahmine" geri dönmek istemişti diyebiliriz. (Dokuz Yüz Katlı İnsan)
  • "Dünya malını alışınız da onu terk edişiniz de Allah (cc.) için olmalıdır." (Nefs Psikolojisi)
  • "Sabır ayının orucu ile her aydan üç gün oruç tutmak, göğüsteki kini giderir." (Hadis-i şerif) (Nefs Psikolojisi)
  • Kaygı, bir tür "boğulma"dır. (Nefs Psikolojisi)